La fel ca seminţele şi ca pomii, organismul nostru germinează şi înmugureşte, datorită accelerării metabolismului. Arderile sunt mai rapide şi mai complete, deşeurile sunt eliminate mai eficient. Practic, începe marea curăţenie de primăvară, benefică pe ansamblu, dar care îşi pune adesea o pecete nedorită pe obraz: coşuri, roşeaţă, puncte negre etc. Pentru a vă veni în ajutor, vă propunem câteva reţete, menite să vă ajute să o scoateţi la capăt cu modificările pielii, provocate de schimbările de anotimp.
Tenul NORMAL
* Sucul de morcovi este ideal pentru tenul normal, căruia îi imprimă o culoare sănătoasă şi mătăsoasă. Se obţine prin pasarea în mixer a morcovilor bine curăţaţi şi spălaţi sau prin raderea şi stoarcerea lor. Sucul obţinut se întinde cu vârful degetelor pe faţa bine curăţită înainte. Se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă.
* Măşti pe bază de brânză de vaci - 4 linguri de brânză moale de vaci se amestecă cu câteva fructe bine zdrobite: căpşuni, caise, portocale, mere rase, banane. Se întinde pasta obţinută pe faţă şi se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Pentru efectul sporit al măştilor, înainte de aplicare puneţi pe obraz două comprese cu apă caldă, menite să dilate porii. Măştile trebuie să cuprindă şi gâtul, şi decolteul.
* Măşti cu miere - 2 linguriţe de miere lichidă se subţiază cu 2 linguriţe de infuzie de muşeţel. Se întinde pasta pe tot obrazul şi se lasă să acţioneze 10-15 minute. Acţiunea mierii sporeşte dacă aplicarea măştilor coincide cu baia. Vaporii umezi din cadă înmoaie pielea şi favorizează pătrunderea substanţelor cuprinse în miere. Efectul de tonifiere şi catifelare a pielii se vede imediat.
* Lapte demachiant - amestecaţi cu mixerul o jumătate de piersică (măr, avocado) + 1 lingură de smântână proaspătă şi 1 linguriţă de ulei de măsline. Folosiţi produsul dimineaţa, înainte de a vă spăla şi de a vă machia, şi seara, după ce vă spălaţi cu apă şi cu săpun, pentru a înlătura toate urmele fardului.
Tenul gras
* Măşti săptămânale din praf de argilă amestecat cu ceai de plante. Puneţi praful de argilă într-o casoletă de porţelan şi turnaţi, amestecând ca pentru o maioneză, infuzie de salvie + muşeţel + coada-şoricelului, în părţi egale. Trebuie să se formeze o pastă ca o smântână, care se întinde pe obraz şi se lasă să acţioneze 20 de minute, după care se spală cu apă călduţă.
* Mască din frunze de păpădie - culegeţi frunze proaspete de păpădie, apăsaţi-le uşurel cu o sticlă ca să mustească, apoi aplicaţi-le una lângă alta, mai ales pe părţile afectate (de coşuri) ale obrazului. Lăsaţi-le să acţioneze o jumătate de oră. Au un efect excepţional de curăţire şi vindecare a pielii.