Prevenirea şi tratarea gastritelor
Pentru cine a lucrat într-o farmacie, portretul bolnavului de gastrită este clasic: apare îndoit de durere şi cere o cantitate impresionantă de calmante şi pansamente gastrice, după care, dacă are noroc de o perioadă mai bună, uită de tratament şi de regim, pentru a apărea, într-o stare şi mai gravă. De la bun început trebuie spus că, de obicei, medicaţia clasică caută doar calmarea durerilor, şi nu retezarea din rădăcină a bolii. Medicina naturistă este mult mai generoasă în această privinţă, oferind leacuri care au darul nu doar de a calma durerile, ci şi de a ajuta la reglarea unor procese, aşa încât această afecţiune să dispară complet.
Gestionaţi stresul
Gastrita este, prin excelenţă, o boală care apare la persoanele foarte încordate, care acumulează tensiuni fără a avea posibilitatea de a le elimina. În această perioadă de primăvară, când alimentaţia este în schimbare, iar emotivitatea, la unison cu schimbările meteorologice, este crescută, stresul loveşte mai ales stomacul. Soluţia cea mai bună pentru a ne feri de această situaţie este, fireşte, controlul stresului, dar cum? Metodele simple de tratament care urmează sunt tehnici de management al stresului, special adaptate pentru combaterea gastritei.
Respiraţia abdominală

Bila verde
Cu puţină imaginaţie, această metodă vă poate ajuta enorm pentru a vă autovindeca.
* vizualizaţi interior, în zona stomacului, o sferă alcătuită din lumină verde;
* cu fiecare respiraţie, vizualizaţi această sferă, mărindu-i densitatea şi luminozitatea, până ce cuprinde toată zona abdominală;
* după ce durerea a dispărut complet, continuaţi această vizualizare încă 10 minute.
Este dificil de imaginat eficienţa acestei tehnici pentru cine nu a experimentat-o niciodată. De altfel, acest gen de exerciţii de vizualizare tind să revoluţioneze psihoterapia, fiind foarte eficiente în cele mai diverse şi mai grave afecţiuni.
O precizare importantă este că nuanţa de verde evocată nu trebuie să fie foarte deschisă (gen verdele crud al ierbii), ci mai închisă, asemănătoare nuanţei pădurilor de brad (care este considerată cea mai calmantă).
Leacuri cu muguri de plante
Tratamentele moderne cu muguri sunt găselniţa unui medic francez, dar ele au prins rădăcini puternice şi în România. La noi se găsesc sub forma maceratelor glicerinate produse de firma PLANTEXTRAKT din Cluj. Dintre toate preparatele extractul de muguri de smochin pare cel mai eficient, dând rezultate excepţionale în majoritatea cazurilor. Un tratament cu macerat glicerinat din muguri de smochin durează minimum trei luni, timp în care se iau de trei ori pe zi, înainte de masă cu 15 minute, 30-50 de picături de preparat, diluate în apă.
Extractul de smochin se găseşte în farmacii sub denumirea de Ficus carrica.
Testaţi alimentele

Laptele crud (atenţie de unde îl procuraţi!) - are un efect calmant, la majoritatea bolnavilor de ulcer şi de gastrită. Cel mai bun efect îl are însă - atenţie! - laptele nedegresat şi neprelucrat industrial, care se pare că este văduvit de anumite componente care îl fac uşor de digerat.
Untul clarifiat - este un remediu ayurvedic clasic (cunoscut şi sub numele de ghee), fiind mult mai eficient şi mai bine tolerat decât laptele. Se administrează uns pe pâine prăjită, cu legume (cartofi, mai ales) fierte sau cu orez. Iată modul de obţinere: se pun într-o oală curată două pachete de unt (200-250 g) la foc mediu. Se lasă să ajungă la punctul de fierbere, după care se reduce focul, lăsând untul să fiarbă şi luând din când în când spuma de deasupra. La un moment dat, el capătă o culoare chihlimbarie şi devine limpede (aşa încât putem vedea fundul cratiţei sau al ceaunului). În acel moment (în nici un caz mai târziu), luăm cratiţa de pe foc şi turnăm untul clarifiat încins într-un vas curat, având grijă să nu turnăm şi reziduul rămas pe fundul cratiţei (reziduul se aruncă).
Supele pasate - obţinute din legume fierte (morcov, pătrunjel, ceapă, ţelină, cartofi), consumate călduţe, sunt de obicei un adevărat balsam pentru stomac. Pentru a le asorta cu primăvara, după ce au fiert, puteţi adăuga în ele verdeaţă din belşug, tocată mărunt, dar pusă în tifon şi scoasă după 20-30 de minute, aşa încât să rămână doar aroma ei.
Sucul de lămâie - diluat în apă (călduţă) este un antiacid redutabil. În plus, el are o subtilă acţiune de desensibilizare asupra stomacului care, cu timpul, va putea tolera mai multe alimente crude, adaptându-se firesc la regimul alimentar specific anotimpului cald.