Prevenirea și tratarea gastritelor
Pentru cine a lucrat într-o farmacie, portretul bolnavului de gastrită este clasic: apare îndoit de durere și cere o cantitate impresionantă de calmante și pansamente gastrice, după care, dacă are noroc de o perioadă mai bună, uită de tratament și de regim, pentru a apărea, într-o stare și mai gravă. De la bun început trebuie spus că, de obicei, medicația clasică caută doar calmarea durerilor, și nu retezarea din rădăcină a bolii. Medicina naturistă este mult mai generoasă în această privință, oferind leacuri care au darul nu doar de a calma durerile, ci și de a ajuta la reglarea unor procese, așa încât această afecțiune să dispară complet.
Gestionați stresul
Gastrita este, prin excelență, o boală care apare la persoanele foarte încordate, care acumulează tensiuni fără a avea posibilitatea de a le elimina. În această perioadă de primăvară, când alimentația este în schimbare, iar emotivitatea, la unison cu schimbările meteorologice, este crescută, stresul lovește mai ales stomacul. Soluția cea mai bună pentru a ne feri de această situație este, firește, controlul stresului, dar cum? Metodele simple de tratament care urmează sunt tehnici de management al stresului, special adaptate pentru combaterea gastritei.
Respirația abdominală
Stresul și emoțiile negative, înainte de a se transforma în cunoscutele junghiuri la stomac, au o perioadă de acumulare pe care, dacă suntem atenți, o putem surprinde din timp. Cel mai ușor ne dăm seama de acumularea tensiunilor psihice prin creșterea stării de contractură a mușchilor. Primii care se încordează, atunci când tensiunea emoțională a depășit cotele admisibile, sunt de obicei mușchii faciali, apoi urmează zona cefei, a umerilor și - mai ales la cei predispuși la afecțiuni gastrice - zona stomacului. Apar senzații diverse, traduse prin expresii ca "ghem în stomac", "nod în stomac", "greutate în stomac" etc. De aici și până la declanșarea crizei de gastrită nu mai este decât un pas. Înainte ca el să fie făcut, putem face următoarea manevră salvatoare: pentru a ne relaxa abdomenul, vom urmări ca la fiecare inspirație să facem să se dilate mai ales zona inferioară a plămânilor, abdomenul, crescând foarte lent amplitudinea respirației. Pentru a ușura acest proces, putem așeza o palmă pe zona stomacului, fără a presa deloc. La fiecare inspirație, palma trebuie să fie împinsă în sus prin dilatarea lobilor inferiori ai plămânilor. Manevra poate fi făcută în poziția culcat sau așezat pe scaun.
Bila verde
Cu puțină imaginație, această metodă vă poate ajuta enorm pentru a vă autovindeca.
* închideți ochii, destindeți-vă corpul și respirați de câteva ori, căutând pe cât posibil să vă eliberați de gânduri și de stresul generat de durere;
* vizualizați interior, în zona stomacului, o sferă alcătuită din lumină verde;
* cu fiecare respirație, vizualizați această sferă, mărindu-i densitatea și luminozitatea, până ce cuprinde toată zona abdominală;
* după ce durerea a dispărut complet, continuați această vizualizare încă 10 minute.
Este dificil de imaginat eficiența acestei tehnici pentru cine nu a experimentat-o niciodată. De altfel, acest gen de exerciții de vizualizare tind să revoluționeze psihoterapia, fiind foarte eficiente în cele mai diverse și mai grave afecțiuni.
O precizare importantă este că nuanța de verde evocată nu trebuie să fie foarte deschisă (gen verdele crud al ierbii), ci mai închisă, asemănătoare nuanței pădurilor de brad (care este considerată cea mai calmantă).
Leacuri cu muguri de plante
Tratamentele moderne cu muguri sunt găselnița unui medic francez, dar ele au prins rădăcini puternice și în România. La noi se găsesc sub forma maceratelor glicerinate produse de firma PLANTEXTRAKT din Cluj. Dintre toate preparatele extractul de muguri de smochin pare cel mai eficient, dând rezultate excepționale în majoritatea cazurilor. Un tratament cu macerat glicerinat din muguri de smochin durează minimum trei luni, timp în care se iau de trei ori pe zi, înainte de masă cu 15 minute, 30-50 de picături de preparat, diluate în apă.
Extractul de smochin se găsește în farmacii sub denumirea de Ficus carrica.
Testați alimentele
Una dintre marile dificultăți ale acestei perioade este alcătuirea regimului alimentar. Dilema apare din faptul că, pe de-o parte, organismul are nevoie de zarzavaturile crude și de salatele care apar acum, iar pe de altă parte, aceste schimbări alimentare pot afecta stomacul, care este foarte sensibil în această perioadă. În plus, nici un bolnav de gastrită nu se aseamănă cu celălalt sub aspectul sensibilității stomacului la diferitele tipuri de hrană, așa încât o rețetă universală nu poate fi dată. Singura soluție care rămâne este testarea prudentă și plină de răbdare a efectului alimentelor asupra digestiei dvs. Iată și câteva alimente-medicament pentru stomac:
Laptele crud (atenție de unde îl procurați!) - are un efect calmant, la majoritatea bolnavilor de ulcer și de gastrită. Cel mai bun efect îl are însă - atenție! - laptele nedegresat și neprelucrat industrial, care se pare că este văduvit de anumite componente care îl fac ușor de digerat.
Untul clarifiat - este un remediu ayurvedic clasic (cunoscut și sub numele de ghee), fiind mult mai eficient și mai bine tolerat decât laptele. Se administrează uns pe pâine prăjită, cu legume (cartofi, mai ales) fierte sau cu orez. Iată modul de obținere: se pun într-o oală curată două pachete de unt (200-250 g) la foc mediu. Se lasă să ajungă la punctul de fierbere, după care se reduce focul, lăsând untul să fiarbă și luând din când în când spuma de deasupra. La un moment dat, el capătă o culoare chihlimbarie și devine limpede (așa încât putem vedea fundul cratiței sau al ceaunului). În acel moment (în nici un caz mai târziu), luăm cratița de pe foc și turnăm untul clarifiat încins într-un vas curat, având grijă să nu turnăm și reziduul rămas pe fundul cratiței (reziduul se aruncă).
Supele pasate - obținute din legume fierte (morcov, pătrunjel, ceapă, țelină, cartofi), consumate călduțe, sunt de obicei un adevărat balsam pentru stomac. Pentru a le asorta cu primăvara, după ce au fiert, puteți adăuga în ele verdeață din belșug, tocată mărunt, dar pusă în tifon și scoasă după 20-30 de minute, așa încât să rămână doar aroma ei.
Sucul de lămâie - diluat în apă (călduță) este un antiacid redutabil. În plus, el are o subtilă acțiune de desensibilizare asupra stomacului care, cu timpul, va putea tolera mai multe alimente crude, adaptându-se firesc la regimul alimentar specific anotimpului cald.