Din când în când, fiecăruia dintre noi i se întâmplă să aibă câte un episod de diaree banală. Neplăcerile sunt provocate, de obicei, fie de pătrunderea unor bacterii şi viruşi în sistemul nostru digestiv, fie de faptul că alimentele înghiţite nu sunt digerate complet şi încep să fermenteze în interiorul colonului, fie de schimbarea bruscă a alimentaţiei. Organismul reacţionează, trimiţând mari cantităţi de lichid în intestin, ceea ce subţiază scaunul într-un mod neplăcut.
În majoritatea cazurilor, diareea dispare de la sine, după o zi sau două. Dacă se prelungeşte, corpul riscă să se deshidrateze şi poate pierde nutrienţi esenţiali. Poate că vi s-a recomandat vreodată, când aţi avut diaree, să beţi sucuri de fructe, Cola trezită sau răcoritoare energizante pentru sportivi, preferabil diluate cu apă. Iată şi explicaţia: aceste băuturi ajută la compensarea pierderilor de minerale şi carbohidraţi. Este necesar ca, după o diaree istovitoare, organismul să-şi refacă rezervele.
Şi încă un sfat util: până când intestinul se linişteşte, mulţumiţi-vă, pentru câteva zile, cu un meniu de cruţare, compus din alimente, poate nu atât de tentante, mai degrabă neutre ca gust, dar care vă vor menaja intestinul deja iritat. De exemplu: banane, mere, biscuiţi crocanţi, orez fiert, paste, pâine albă. Aceste alimente neagresive conţin totodată şi o mare cantitate de fibre, care se îmbibă cu lichid în colon, mărind volumul scaunului.
Există o serie întreagă de remedii naturale pentru combaterea diareei. Toate conţin, cel puţin una (dacă nu chiar o combinaţie) din următoarele substanţe: taninuri, pectină şi mucilagii.
Datorită taninurilor, anumite alimente produc un efect astringent, adică strâng ţesuturile, aderă la mucoasele inflamate ale intestinului şi scad secreţiile acestora, împiedică absorbţia toxinelor şi eventualele hemoragii capilare. Fibrele solubile de pectină fac să crească volumul conţinutului intestinal şi calmează tractul digestiv. O altă categorie importantă de fibre sunt mucilagiile. Mărindu-şi considerabil dimensiunea prin înmagazinarea de lichid, ele formează un strat protector pe pereţii intestinului şi reglează tranzitul, în ambele sensuri, deoarece fibrele alimentare au o acţiune duală: sporesc consistenţa unui scaun prea moale, dar în acelaşi timp, pot servi şi ca remediu eficient contra constipaţiei.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva diareei
Dacă vă aflaţi în situaţia de a lupta cu diareea, vă îndemnăm să căutaţi ajutor la alimentele prezentate mai jos.
*** Merele
Atât coaja, cât şi pulpa fructelor sunt foarte bogate în pectină, pentru care motiv merele (mâncate întregi sau rase) au fost dintotdeauna prezente în medicina populară, ca leac predilect pentru diaree. Însă pectina din mere este capabilă, în egală măsură, să vindece şi constipaţia, deoarece înmoaie moderat scaunul. Se poate spune, fără exagerare, că un măr pe zi poate face minuni pentru digestia dvs., normalizându-vă tranzitul intestinal.
*** Ceaiul
Unul dintre remediile astringente bune de folosit în diaree este şi ceaiul, comercializat în obişnuitele pliculeţe. Data viitoare când veţi avea tulburări digestive, încercaţi să ieşiţi la liman cu o cană de ceai - simplu, fără niciun fel de adaos de alte plante sau mirodenii. El conţine multe taninuri, care dau consistenţă conţinutului intestinal şi întârzie defecaţia.
** Carobul
Revista "Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition" a publicat rezultatele unui studiu realizat în anul 1989, cu 41 de copii care sufereau de o diaree provocată de bacterii sau viruşi. La aceia dintre ei cărora li s-a administrat 1,5 g de carob (pulbere de roşcove) pe kilo/corp, simptomele au dispărut total, după numai două zile. Carobul a accelerat normalizarea scaunului, a temperaturii şi greutăţii corporale şi totodată a oprit vărsăturile.
** Afinele
Micile boabe vineţii vă ajută contra diareei, deoarece sunt foarte bogate în taninuri şi pectină. Iar în situaţia dată, afinele uscate funcţionează mai bine decât cele proaspete. Merită reţinut şi faptul că, potrivit unor studii, afinele pot reduce şi riscul de apariţie a cancerului de colon.
** Rodia
Acest fruct biblic este deseori întrebuinţat pentru a trata diareea. Seminţele cu sucul dulce-acrişor contribuie la legarea şi formarea scaunului. Coaja se mănâncă foarte rar, ca atare, deşi în ea se găsesc deosebit de multe taninuri, care de asemenea dau consistenţă conţinutului intestinal. Este inclusă în unele sucuri de rodii şi mere - n-ar fi rău să le căutaţi şi să le beţi.
** Morcovul
Morcovul fiert linişteşte tractul digestiv şi normalizează scaunul diareic. În acelaşi timp, el furnizează organismului nutrienţii pierduţi în cursul bolii. Nu strică să-l folosiţi şi preventiv. De pildă, locuitorii din zona munţilor Apalaşi (Canada) obişnuiesc să adauge întotdeauna un morcov în cratiţa în care îşi prepară o mâncare de fasole. Astfel, ei se asigură că nu vor avea de-a face cu urmările mai puţin plăcute ale consumului de leguminoase, cum sunt balonările şi gazele intestinale.
** Usturoiul, ceapa şi prazul
Legumele modeste numite mai sus vă oferă un aport preţios de prebiotice - substanţe care favorizează înmulţirea bacteriilor "bune" din flora intestinală, împiedicând astfel diareea. Pe lângă aceasta, prazul mai are şi acţiune antiseptică. Iar studiile realizate de cercetătorii indieni au pus în evidenţă faptul că asocierea usturoiului cu un preparat probiotic (compus din culturi vii de bacterii "bune") ajută eficient digestia şi îmbunătăţeşte asimilarea mineralelor, ceea ce reprezintă un mare avantaj, mai ales după un episod grav de diaree.
Alimente de consumat cu prudenţă
Există şi alimente care provoacă haos în intestin. Reduceţi consumul sau eliminaţi-le complet din meniu, dacă vă confruntaţi cu o diaree cronică.
Lactatele - Derivatele din lapte conţin lactoză, un zahăr natural pe care numeroase persoane sunt incapabile să-l digere normal. Totuşi, chiar şi cei care au intoleranţă la lactoză pot mânca iaurt, fiindcă în el se găseşte o cantitate minimă de lactoză, comparativ cu alte produse lactate.
Mâncărurile gata preparate - Dacă vă place să mergeţi la restaurant, fiţi atenţi să nu comandaţi mâncăruri ca, de exemplu, "lasagna" sau "quiche", despre care ştiţi că sunt pregătite încă de dimineaţă şi reîncălzite în momentul când vi se aduc la masă. Ele sunt mai vulnerabile la atacul bacteriilor decât cele proaspăt preparate şi servite fierbinţi.
Sucurile de fructe şi mierea - Pot provoca diaree şi balonări, deoarece conţin fructoză care, înghiţită în cantităţi prea mari, ajunge nedigerată complet în colon, unde începe să fermenteze.
Guma de mestecat şi bomboanele fără zahăr - Sorbitol, manitol, xilitol, eritrit, tagatose - aceştia sunt îndulcitorii sintetici care substituie de regulă zahărul în unele tipuri de gumă de mestecat şi bomboane. Sunt greu digerabili şi, la fel ca fructoza, pot fermenta în intestinul gros, cu consecinţele de rigoare. Dacă suferiţi frecvent de diaree şi v-aţi deprins să folosiţi gumă de mestecat "cu zero zahăr" şi alte produse "light", ar fi mai prudent să reveniţi la cele îndulcite tradiţional.
Vitamina C - Ea aduce servicii incontestabile sănătăţii şi, printre altele, protejează tractul digestiv, sporind capacitatea lui naturală de apărare contra bacteriilor patogene. Totuşi, dozele mari - şi în special administrarea regulată a unor suplimente cu concentraţii de 500-2.000 mg de vitamină C - pot provoca tulburări gastrointestinale.
Din cămara cu ierburi de leac
Iată câteva plante care vă pot fi de un real folos în prevenirea sau tratarea diareei.
* Schinduful (Trigonella foeum-graecum) - În proporţie de până la 50%, seminţele acestei plante se compun din mucilagii care, după ce au ajuns în intestin, absorb apă şi îşi măresc volumul. Însă aveţi grijă să nu luaţi mai mult de 2 linguriţe de schinduf odată, fiindcă puteţi avea dureri abdominale.
* Turiţa-mare (Agrimonia eupatoria) - Este valoroasă pentru conţinutul ei ridicat de taninuri. Preparaţi-vă o infuzie din 2-3 linguriţe de frunze.
* Seminţele de psyllium (Plantago ovata) - Şi ele oferă o cantitate mare de mucilagii, care contribuie la tratamentul diareei prin mărirea de volum a scaunului. Dar atenţie: alergicii şi astmaticii ar trebui să le întrebuinţeze cu prudenţă.