Încercările primăverii - PIROZIS

Elena Josan
- Printre "vestitorii" pe care primăvara ni-i trimite înainte de sosirea sa nu sunt doar iarba verde și floricelele de pe câmpii, ci și o grămadă de boli care încep, și ele, să înmugurească, la schimbarea de anotimp. Arsurile la stomac, refluxul gastric, ulcerul, gastrita, starea accentuată de greață sunt doar câteva dintre încercările "anotimpului vesel". Inspirate, toate, din farmacia naturii, leacurile care urmează vă pot fi de mare folos -

Una dintre cauzele mai puțin discutate ale pirozisului este starea psihică și mentală a omului. Studii recente arată că boala afectează cu precădere persoanele expuse stresului cotidian de intensitate majoră, atunci când ne sim­țim depășiți de viață și nu ne sare nimeni în ajutor. La nivel psihologic, pirozisul este provocat și de frică, de amenințări, de panică. Arsuri stomacale pot provoca și unele medicamente pentru osteopo­roză, antibiotice, antinevralgice, reglatori de tensiu­ne, folosite fără respectarea modului de adminis­trare. Alți factori ce pot provoca refluxul esofagian sunt mesele neregulate, cinele copioase luate înain­te de culcare, un efort fizic exagerat imediat după masă, infestarea cu bacteria Helicobacter pylori, fumatul sau consumul băuturilor alcoolice. Reflu­xul gastric ne poate indica prezența anumitor afec­țiuni în organism, cum ar fi gastrita, ulcerul sto­macal sau duodenal, colecistita, pancreatita, cance­rul organelor digestive, litiaza biliară. Persoanele care suferă de astm bronșic, obezitate, eroziune dentară (pierderea smalțului dentar), femeile însăr­cinate suferă mai des de reflux gastric. La o per­soană sănătoasă, arsurile la stomac apar, de obicei, atunci când consumă anumite alimente grase, afumate, băuturi carbogazoase, ceapă, usturoi, ci­trice, roșii, cafea, ciocolată, uneori chiar un ceai de mentă.

Remedii cu alimente

* Făină de hrișcă prăjită. Cumpărați de la plafar făină de hrișcă, și prăjiți, fără grăsime, pe tigaie sau în cuptor, 3 linguri de pulbere. Se con­sumă câte jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
* Ulei de măsline sau de nucă, sau morcov crud. Dacă senzațiile neplăcute apar imediat după masă, se recomandă să luați câte o lingură.
* O jumătate de lingură de miez de nucă ras se ține în gură, cel puțin 3 minute.
* Apă de ovăz - Se pun în termos 2 linguri de ovăz râșnit, se opărește cu 350 ml apă clo­cotită și se in­fu­zează timp de 5 ore. Se stre­coară lichidul și se beau câte 50 ml, cu 20 de minute înainte de fie­care masă și seara, înainte de cul­care.
* Migdale opărite - se opă­resc sâmburi de migdale cu apă fier­binte, pentru decojire ușoară. Meste­carea sâmburilor de migdale neu­tra­­lizează aciditatea sucului gastric și diminuează senzația de arsură. Un efect similar se obține dacă mestecăm boabe de mazăre uscată, ovăz sau secară, înghi­țându-le cu salivă.
* Coajă de ouă fierte. Spălați bine câteva ouă de găină sau de prepeliță cu bicarbonat de sodiu, clătiți-le bine și fierbeți-le tari. Coaja se curăță, se râșnește fin și se consumă timp de 3 zile, de 3 ori pe zi, înainte de masă, eventual și în amestec cu pulbere de hrișcă.
* Terci de ghimbir, obținut din rădăcină de ghimbir rasă, infuzată în 200 ml de apă clocotită, vreme de 3 ore. Se beau câte 3 linguri de in­fuzie, în caz de pirozis, senzație de vomă și apăsare în zona sto­ma­cului.
* Ghimbir și varză. O linguriță de ră­dă­cină de ghimbir rasă pe răzătoarea cu orificii mici se amestecă cu 50-70 ml suc de varză albă sau apă în care s-a fiert orez (dar fără sare!). Preparatul înlătură arsurile în câteva minute.
* Semințe de dovleac sau de floa­rea-soarelui usca­te, sau în niciun caz pră­jite, sunt un re­me­diu de prim ajutor împotriva durerilor, care ne poate însoți oriunde. Dimineața se con­sumă 20 de semințe de dovleac sau aceeași cantitate de floarea-soarelui. În timpul zilei se mănâncă aceeași cantitate, dacă apare senzație de arsură în esofag.
* Orezul fiert și o frunză de varză, mestecate pe îndelete, potolesc, de asemenea, durerile.
* Un măr crud, mâncat la apariția pri­melor semne de arsuri stoma­cale, poate opri criza.
* Un praf de sare se pune pe vârful limbii și se lasă până se dizolvă.
* Miere. Dacă pirozisul vă chinuie di­mi­neața, luați pe nemâncate o linguriță de miere de tei, țineți-o în gură cât puteți, apoi înghițiți, dar fără apă.

REMEDII CU PLANTE

* Mușețel. Se pune pe foc un vas emailat, cu un litru de apă și 5 linguri pline de flori de mușețel. Se aduce apa până la fierbere, se lasă vasul acoperit încă 15 minute pe un foc mic. Vasul se învelește într-o pătură și se lasă 2 ore la infu­zat. Se strecoară, se păstrează la rece și se consumă puțin încălzit, câte 150 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă. O cură durează 3 săptămâni, la necesitate se repetă.
* Obligeană. O bucățică de rădăcină de obli­geană se mestecă bine și se înghite cu puțină apă. Se poate înghiți 1/4 de linguriță de pulbere fină, obținută din rădăcină uscată, cu ceai sau apă caldă. Rezultatul apare în 30 de minute.
* Semințe de in. O lingură de se­mințe de in se mestecă încet și se înghi­te. Remediul se practică între mese. Pentru pansament gastric - 3 lingurițe de in râșnit se opă­resc seara cu 200 ml de apă fierbinte. A doua zi se consumă din soluția vâs­coasă câte o lingură, îna­in­te și după masă, iar cantitatea rămasă se bea seara, înainte de culcare.
Remediile cu semințe de in sunt contraindicate persoanelor cu diaree cronică, colecistită acută și cornee inflamată.
* Semințe de anason, fenicul și mărar. Câte o lingură din fiecare ingredient se pun în ter­mos, se opăresc cu 250 ml de apă clocotită și se infu­zează 5-6 ore. Se bea câte o linguriță, la fiecare 3-5 minute, până la dispariția senzației de arsură. Remediul se folosește maximum 14 zile.
* Amestec din rădăcină, frunze și semințe uscate de angelică. Se râșnesc toate părțile plantei și se păs­trează în borcănel cu filet. Se infuzează jumătate de linguriță de pulbere, în 200 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se bea de 2-3 ori pe zi.
* Cărbune medicinal. La pri­mele semne de apariție a disconfor­tului, este suficientă administrarea a 2-3 pas­tile de căr­bune medicinal pisate cu puțină apă. Pen­tru mărirea efectului, 10 pastile pisate se ames­tecă cu 150 ml de lapte și se bea toată cantitatea. Persoanele la care suferința e veche, pot prepara un remediu din 50 g de cărbune sau cenușă de mestea­căn și 20 g pulbere din rădăcină de obligeană sau de busuioc. Se consumă câte o linguriță, de 3 ori pe zi, între mese, cu o ceașcă de apă.