Versul exprima, printre altele, stupoarea că românii acceptă, resemnaţi, toate constrângerile şi minciunile vânturate de propaganda comunistă. S-a văzut însă, până la urmă, că "mămăliga a explodat", revolta din decembrie 1989 răsturnând un regim ce părea de neclintit. Românii au demonstrat atunci că, totuşi, nu sunt o turmă ce înghite pe nemestecate toate "ofertele" propagandei de partid, îndeosebi cele legate de primejdiile ce pândesc ţara, dacă regimul aflat la putere este răsturnat. Moştenitorii "tradiţiilor" comuniste au revenit acum, la 27 de ani după respingerea minciunii totalitare, la "temele" puse în circulaţie atunci. Pentru alegerile din 11 decembrie, PSD, ALDE, PRU şi chiar PMP-ul le propun alegătorilor un vot împotriva "cozilor de topor" ale străinătăţii, care "ne-a invadat ţărişoara", "ne-a luat tot ce e românesc", "ne-a impus obiceiuri străine". Un neamţ, Klaus Werner Iohannis, ne conduce, ca preşedinte, un "bruxellez", Dacian "Julien" Cioloş, ne administrează ca premier, o reţea "sorosistă" ne orientează alianţele şi ne controlează resursele etc. Toţi cei care, ca şi în decembrie 1989, sunt înclinaţi să creadă asemenea monstruozităţi propagandistice ar trebui să se întrebe ce au făcut, totuşi, în cei 27 de ani de postcomunism, propagatorii lor. PSD-ul a fost aproape tot timpul la guvernare. Şefii ALDE au administrat, sub diverse denumiri şi sigle, destulă vreme ţara. Iar PRU este alcătuit din "rezerva de cadre" a PSD-ului şi rămăşiţele diverşilor lui sateliţi, care s-au "reformat" sau au năpârlit ideologic după împrejurări. În 27 de ani, România a fost invadată de poftele lor de avere şi putere, a fost ţinută în loc de minciunile şi pomenile lor de partid, de jaful "la drumul mare" pe care l-au practicat. E drept, au fost "ajutaţi" şi de politicieni din "opoziţie", dornici "ca tot românul" de chiverniseală fără muncă. Acum, când un premier "bruxellez" sau ce-o fi, Dacian Cioloş, ajutat de Justiţia independentă, le-a stopat propensiunea spre hoţie şi umilire a statului de drept, ei ţipă în gura mare că ţara e pe cale de dispariţie, vândută străinilor "la bucată", supusă legilor dictate de aceştia. Vorba lui Sebastian Ghiţă, liderul PRU şi amicul lui V.V. Ponta, "mai bine hoţ român, decât străin" (cum i-a sintetizat "doctrina" jurnalista Tia Şerbănescu). Cinismul reprezentanţilor PSD, ALDE, PRU merge, aşadar, până acolo încât susţin pe faţă hoţia, cu o condiţie, desigur... să fie românească!
Aroganţa declaraţiilor propagandistice date de conducătorii "stângii patriotice" se întemeiază pe "argumente" interne şi externe. Brexit-ul, alegerea lui Trump la preşedinţia SUA, problema uriaşă a emigranţilor şi agresivitatea tot mai marcată a Rusiei au tulburat echilibrul lumii anunţând, probabil, intrarea într-o epocă politică mai pragmatică, mai tranşantă. Occidentul nu mai pare atât de dispus să-şi asume deschideri spre restul lumii. Cine ţine pasul cu el, bine, cine nu, nu. "Băieţii" din PSD, ALDE, PRU şi sateliţii lor mascaţi au sesizat momentul de "relaxare a controlului" occidental - pe care România l-a acceptat, pentru a fi primită în "familia" acestuia - şi s-au decis, spre încântarea Rusiei, să-şi afirme "independenţa", adică posibilitatea de a-şi impune liber, fără constrângeri, propriile aspiraţii şi valori. Sebastian Ghiţă vrea să fure... româneşte, fără ca DNA, ANI sau DIICOT să-l oprească, aplicând nişte reguli (de sorginte occidentală) care definesc statul de drept. În interior, ţara, văduvită de resursele ei umane cele mai performante (plecate, pentru a se împlini şi realiza, în alte spaţii, în care regulile statului de drept fac, totuşi, previzibilă direcţia vieţii), este dominată de masa celor dependenţi de sprijinul statului - ruralii, pensionarii, şomerii - care-şi duce traiul de azi pe mâine. Această masă a devenit electoratul fidel al PSD-ului şi al sateliţilor lui, acceptând mereu să fie momită cu promisiuni de ajutoare, facilităţi, pensii şi salarii tot mai mari, chiar dacă - în fapt - îndeplinirea lor lasă bugetul statal complet gol, fără posibilităţi de investiţii în infrastructură, industrie, învăţământ sau sănătate. În cinismul lor, liderii PSD-ului ştiu că promisiunile sunt fără acoperire, dar "scopul scuză mijloacele", mai ales că, electoral, prin exagerarea lor, pun echipa de "tehnicieni" în situaţia de a se dezice, realist, de ele sau în cea de a intra şi ei într-o spirală a minciunii. Dragnea, Ponta, Tăriceanu, Ghiţă şi ceilalţi vor să confişte puterea şi apoi vor găsi diverse modalităţi de a nu-şi onora promisiunile.
PSD-ul, ALDE, PRU şi "clonele" lor speră să câştige peste 50% din voturile electoratului. Votanţii de dreapta, mai informaţi şi mai critici, balansează între detaşare (neprezentarea la vot) şi divizare. Dezamăgirile provocate de evoluţia sinuoasă a PNL-ului îi vor orienta, pe unii dintre ei, spre USR. Partidul antisistem al lui Nicuşor Dan s-a deschis spre tineretul activ, pregătit şi competent. Cea mai mare parte a acestuia este însă plecată, iar mobilizarea lui se petrece, de obicei, în momente de cumpănă, cum s-a întâmplat la "prezidenţiale". Dar la parlamentare nu există, din această perspectivă, un tur secund. Diaspora are oricum, în cazul de faţă, o pondere mai mică, numărul de aleşi repartizaţi ei fiind relativ redus. Disciplinaţi, dependenţi "de pixul" şefilor lor locali, ruralii, pensionarii şi funcţionarii speriaţi de ziua de mâine vor vota in corpore pentru cei care, ca întotdeauna, le promit verzi şi uscate. Nu contează că Dragnea, Ponta, Tăriceanu sau Ghiţă (şi nenumăraţi alţii) sunt certaţi cu (sau cercetaţi de) lege, câtă vreme "listele" îi ascund, iar partidele lor adună o majoritate "darnică" (cea a penalilor), care le va permite să "administreze" ţara. Ajunşi la putere, îl vor bloca şi pe preşedinte, care (după o lege susţinută chiar de PSD de curând) a anunţat că nu va numi un penal în funcţia de premier, şi, mai ales, Justiţia, trecând sub controlul lor instituţiile acesteia. Atunci va fi, în sfârşit, România "independentă", centrată pe ea însăşi, vegetând în mişcarea lumii. Să fii avut, totuşi, dreptate, poeta? Să fim, totuşi, "un popor vegetal"? Votul din 11 decembrie, esenţial pentru viitorul imediat al ţării, o va confirma sau infirma.