Secretarul de stat american John Kerry a dat aceste garanţii la ultima întâlnire diplomatică din acest an a membrilor NATO, care coincide cu ultima misiune în calitate de ministru de externe a lui Kerry, la cartierul general al Alianţei de la Bruxelles.
"Nu există niciun secret că sunt mari nemulţumiri în lume, astăzi, iar comunitatea transatlantică nu este imună la aceste nemulţumiri. Ne testează rezistenţa, scopurile, unitatea. Şi ne testează fermitatea cu care susţinem angajamentul nostru pentru idealurile democratice. Dar vreau să subliniez astăzi, aşa cum am făcut-o şi în faţa colegilor, că schimbarea administraţiei în SUA nu va schimba angajamentul nestrămutat al Statelor Unite pentru aceste idealuri sau pentru obligaţiile faţă de NATO", a spus Kerry. "Angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi Articolul 5 (care prevede că un atac asupra unui stat membru e un atac asupra tuturor, n.r.) transcende politica. Această alianţă a fost susţinută, oricare au fost partidele politice, că a fost un guvern sau altul, democrat sau republican. Rămânem angajaţi faţă de aceste principii", a spus secretarul de stat american în exerciţiu, care îşi va încheia mandatul la 20 ianuarie, odată cu întreaga administraţie a preşedintelui Barack Obama. "Am încredere în unele persoane pe care le-am văzut până acum", a adăugat John Kerry, referindu-se la nominalizarea generalului în retragere James Mattis, la conducerea Secretariatului Apărării de la Pentagon, o opţiune a preşedintelui ales Donald Trump, primită cu bunăvoinţă de ambele părţi ale eşichierului politic american, căci Mattis este un personaj foarte respectat în SUA.
Alegerea lui Donald Trump, destul de vag cu privire la obiectivele sale în politica externă, dar un critic vehement al NATO şi al Articolului 5 al Tratatului, a pus presiune pe liderii europeni din cadrul NATO. Aceştia au profitat de vizita lui Kerry la Bruxelles din aceste zile pentru a urgenta realizarea planurilor de colaborare cu NATO, asupra cărora au convenit la Summitul de la Varşovia, din vara trecută.
Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au anunţat 40 de măsuri comune, în direcţii precum securitatea cibernetică, ameninţările hibride sau operaţiunile maritime, menite să faciliteze cooperarea dintre UE şi NATO, două organizaţii care au nu mai puţin de 22 de membri comuni. Proiectele defensive europene se doresc a fi complementare Alianţei Nord-Atlantice. Tot răul spre bine: a trebuit să se inflameze America, pentru ca Europa să se trezească la viaţă şi să îşi dea seama că are şi ea nişte responsabilităţi faţă de propria-i apărare...