Deviaţia de sept nazal este frecvent asociată cu: dificultatea de a respira normal pe nas (înfundarea nasului), cu sforăitul nocturn, diminuarea mirosului (hiposmie), durerea de cap (cefalee), infecţia sinusurilor (sinuzită), sângerarea (epistaxis), hipersecreţia sero-mucoasă (rinoreea), diminuarea auzului (hipoacuzia), tuse şi hemaj matinal.
Diagnosticul deviaţiei de sept nazal poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, a examenului local O.R.L. şi a investigaţiilor paraclinice specifice.
Singura modalitate de reparare a septului nazal deviat este septoplastia, o intervenţie chirurgicală de rutină a medicului specialist O.R.L., prin care septul nazal este plasat în poziţia sa mediană normală, eliberând astfel cavitatea nazală obstruată.
Există însă şi unele cazuri în care pacienţii refuză sau nu pot efectua operaţia din cauza unor boli sau contraindicaţii anestezice. Pentru aceştia, există tratamentul conservator topic (medicamentos şi naturist), care nu va corecta deviaţia de sept din punct de vedere anatomic, însă va aduce o uşurare a simptomelor. Schema de tratament este următoarea:
* Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluţie salină călduţă (una lingură de sare gemă la un litru de apă), adică se aspiră pe nas şi se elimină pe gura sau prin musaj (suflat).
* După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 2-3 ori pe zi, dintr-o soluţie preparată în laborator (reteţă magistrală proprie).
* Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (dexametazona, efedrina, ser fiziologic, câte una fiolă/zi) şi aerosoli salini. Aerosoloterapia medicamentoasă se efectuează cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia salină naturistă la domiciliu, cu Ocnasept spray (se pulverizează seara înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax.0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online. asconet.ro
* Este benefică şi cura cu aerosoli salini, în staţiunile balneoclimaterice: Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut urgent tratament pentru neutropenie"
(Răspuns pentru ANDREEA S. - Bucureşti, F.AS nr. 1234)
Afecţiune cu prognostic greu de evaluat - neutropenia caracterizată prin reducerea numărului de granulocite neutrofile din sângele periferic, poate avea drept cauze: toxicitate medicamentoasă (citostatice, propranolol, metamizol, fenilbutazonă, fenotiazină, derivaţi de penicilină), boli virale (gripă, hepatite), diverşi alergeni, diuretice, tumori ale măduvei osoase, defecte congenitale, anemie aplastică, leucemie acută limfoblastică, boli infecţioase bacteriene (bruceloză), sindromul Chediac-Higashi, boala Gaucher, antihistaminice, invazii neoplazice încă nedepistate ale măduvei osoase, deficit de multivitamine (acid folic, B12), forme ereditare sau idiopatice.
Simptomele sunt reduse: febră moderată, inflamaţii ale amigdalelor, dureri în gât, ulceraţii ale mucoaselor, însă diagnosticul corect se pune în funcţie de valorile din hemoleucogramă, unde nivelul normal de neutrofile este 2000-8000/mm3 sau 2.0-8.0 x 103 /ul.
Un deficit mare de neutrofile (sub 2000/1000/mm3), duce la o afecţiune gravă - Agranulocitoza, cauzată în special de substanţe chimice toxice: chimioterapie, caz în care se intervine cu doze mari de antibiotice, administrare de granulochine (neupogen), cu rol de granulopoieză - creştere de granulocite, sau, când este posibil, în mod excepţional - transfuzii de sânge, pentru salvarea vieţii.
Atenţie! Pentru fiecare din cauzele enumerate mai sus se vor face investigaţii atente, eliminând succesiv pe cele neimplicate.
Vă rog să-mi trimiteţi hemoleucograma completă recentă a copilului, a dumneavoastră şi a soţului, cu precizarea dacă s-au făcut şedinţe cu doze mari de citostatice.
Neutrofilele au rol extrem de important în lupta contra infecţiilor prin capacitatea de a distruge şi ingera bacteriile.
Tratament alopat - chimioterapie, neupogen, antibiotice cu spectru larg de acţiune (ceftazidim), amfotericină B în caz de infecţii fungice etc.
Tratament naturist - recomandat de un terapeut cu experienţă, trebuie să acopere unele deficite nutriţionale/ vitamine - acid folic, B12, tiamină, biotină - Baby's Jarro-Dophilus + Fos, Colostrum Plus Probiotics, Multivitamine efervescente, Multivitamin şi mineral Child Life, Pure DHA /Capsule masticabile, infant Flu Shield - sirop, polen crud sau lăptişor de matcă pur crud/ amestec cu miere de Apiland - 3 luni, 3 linguriţe pe zi, Afa Stem Kids. Multă sănătate!
(Răspuns valabil şi pentru MAGDA ASULTANEI, F. AS nr. 985; MARINA ZARA, F. AS nr. 955; MIRON ALBESCU, F. AS nr. 1177)
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"De un an, mă tratez de candida în gât"
(Răspuns pentru BARBU G. - Galaţi, F. AS nr. 1220)
Candida este o ciupercă care se găseşte în mod natural în organism, fiind menţinută la un nivel aproape constant de flora bacteriană. În anumite situaţii, însă, acest fungus se poate dezvolta mai mult decât este necesar, ceea ce duce la o serie de manifestări negative asupra sănătăţii.
Cauzele care duc la creşterea candidei în organism: * administrarea de antibiotice o perioadă îndelungată, fără dublarea lor, de probiotice şi prebiotice * consumul ridicat de zahăr şi produse rafinate din făină albă * consumul ridicat de oţet alimentar * imunitate scăzută.
Principalele manifestări şi simptome care apar odată cu proliferarea candidei în organism sunt următoarele: * senzaţie permanentă de slăbiciune, moleşală, confuzie mentală * inflamaţii la nivelul pielii * infecţii cu diverse localizări (tract urinar, colon, tub digestiv superior) * senzaţia aproape permanentă de a consuma alimente dulci.
Tratament naturist:
Schema terapeutică pentru combaterea candidei va trebui să aibă în vedere:
* Produse care alcalinizează organismul: orzul verde, lucerna, iarba de grâu, apa alcalina cu pH mai mare de 8.
* Produse care stimulează oxigenarea celulară: preparate care conţin germaniu organic, ganoderma, ginsengul siberian.
* Plante cu efect antimicotic: goldenseal, grapefruit extract, lapacho (pau d'arco), pelin, peliniţă (pelin dulce).
* Produse care cresc imunitatea: echinacea, astragalus, vitamina C+Zn, ciupercile tibetane, usturoiul. Dar toate acestea, sub controlul unui specialist.