"Fiul meu are deviație de sept" - Răspuns pentru ANCA - Sibiu, F. AS nr. 1239

Redactia
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

Deviația de sept nazal este frecvent asociată cu: dificultatea de a respira normal pe nas (înfundarea nasului), cu sforăitul nocturn, dimi­nua­rea mi­rosului (hiposmie), durerea de cap (ce­falee), infecția sinu­su­rilor (sinuzită), sân­gerarea (epistaxis), hiper­secreția se­ro-mu­coasă (rinoreea), diminuarea au­zului (hi­po­acuzia), tuse și hemaj matinal.
Diagnosticul deviației de sept nazal poa­te fi stabilit pe baza acuzelor bolna­vului, a examenului local O.R.L. și a investigațiilor pa­raclinice specifice.
Singura modalitate de repa­rare a septului nazal deviat este septo­plastia, o intervenție chi­rur­gicală de rutină a medicului specialist O.R.L., prin care sep­tul nazal este plasat în poziția sa mediană nor­mală, eliberând astfel cavitatea nazală obstrua­tă.
Există însă și unele cazuri în care pacienții refuză sau nu pot efectua operația din cauza unor boli sau contraindicații aneste­zice. Pen­tru aceștia, există tra­tamentul con­servator topic (me­­dicamentos și na­turist), care nu va corecta deviația de sept din punct de vedere anatomic, însă va aduce o ușurare a simptomelor. Schema de tratament este urmă­toa­rea:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuea­ză lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină călduță (una lingură de sare gemă la un litru de apă), adică se aspiră pe nas și se elimină pe gura sau prin musaj (suflat).
* După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 2-3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată în laborator (reteță magistrală proprie).
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazona, efe­drina, ser fiziologic, câte una fiolă/zi) și aerosoli sa­lini. Aerosoloterapia medicamentoasă se efec­tuea­ză cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia salină naturistă la domiciliu, cu Ocnasept spray (se pulverizează seara înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax.0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online. asconet.ro
* Este benefică și cura cu aerosoli salini, în sta­țiunile balneoclimaterice: Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut urgent tratament pentru neutropenie"
(Răspuns pentru ANDREEA S. - București, F.AS nr. 1234)


Afecțiune cu prognostic greu de evaluat - neu­tro­­penia caracterizată prin reducerea numărului de granulocite neutrofile din sângele peri­feric, poate avea drept cauze: toxicitate medicamentoasă (cito­statice, proprano­lol, metamizol, fenilbutazonă, fe­no­tia­zină, derivați de penicilină), boli virale (gri­pă, hepatite), diverși alergeni, diu­re­tice, tumori ale mă­duvei osoase, defecte congenitale, anemie aplas­tică, leucemie acută lim­fo­blastică, boli infecțioase bacteriene (bruceloză), sindromul Chediac-Hi­gashi, boala Gaucher, anti­histaminice, invazii neoplazice încă nedepistate ale măduvei osoase, deficit de multivitamine (acid folic, B12), forme ereditare sau idiopatice.
Simptomele sunt reduse: febră moderată, infla­mații ale amigdalelor, dureri în gât, ulcerații ale mu­coaselor, însă diagnosticul corect se pune în funcție de valorile din hemoleucogramă, unde ni­velul normal de neutrofile este 2000-8000/mm3 sau 2.0-8.0 x 103 /ul.
Un deficit mare de neutrofile (sub 2000/1000/mm3), duce la o afecțiune gravă - Agranulocitoza, cauzată în special de substanțe chimice toxice: chimio­terapie, caz în care se intervine cu doze mari de antibiotice, administrare de granulochine (neupo­gen), cu rol de granulopoieză - creștere de gra­nulocite, sau, când este posibil, în mod excepțional - transfuzii de sânge, pentru salvarea vieții.
Atenție! Pentru fiecare din cauzele enumerate mai sus se vor face investigații atente, eliminând succesiv pe cele neimplicate.
Vă rog să-mi trimiteți hemoleucograma com­ple­tă recentă a copilului, a dumneavoastră și a so­țului, cu precizarea dacă s-au făcut ședințe cu doze mari de citostatice.
Neutrofilele au rol extrem de important în lupta contra infecțiilor prin capacitatea de a distruge și ingera bacteriile.
Tratament alopat - chi­mioterapie, neupogen, antibio­tice cu spectru larg de acțiune (ceftazidim), amfotericină B în caz de infecții fungice etc.
Tratament naturist - reco­man­dat de un terapeut cu expe­riență, trebuie să acopere unele deficite nutrițio­nale/ vitamine - acid folic, B12, tia­mină, biotină - Baby's Jarro-Dophilus + Fos, Colostrum Plus Probiotics, Multi­vitamine efer­ves­cente, Multivita­min și mine­ral Child Life, Pure DHA /Capsule masticabile, infant Flu Shield - sirop, polen crud sau lăptișor de matcă pur crud/ ames­tec cu miere de Apiland - 3 luni, 3 lingurițe pe zi, Afa Stem Kids. Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru MAGDA ASUL­TANEI, F. AS nr. 985; MARINA ZARA, F. AS nr. 955; MIRON ALBESCU, F. AS nr. 1177)


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"De un an, mă tratez de candida în gât"
(Răspuns pentru BARBU G. - Galați, F. AS nr. 1220)


Candida este o ciupercă care se găsește în mod natural în organism, fiind menținută la un nivel aproape constant de flora bacteriană. În anumite situații, însă, acest fungus se poate dezvolta mai mult decât este necesar, ceea ce duce la o serie de manifestări negative asupra sănătății.
Cauzele care duc la creșterea can­didei în orga­nism: * administrarea de antibiotice o perioadă în­delungată, fără dublarea lor, de probiotice și pre­bio­tice * consumul ridicat de zahăr și produse rafinate din făină albă * con­sumul ridicat de oțet alimentar * imu­nitate scăzută.
Principalele manifestări și simptome care apar odată cu proliferarea candidei în organism sunt urmă­toarele: * senzație permanentă de slăbiciune, moleșală, confuzie mentală * inflamații la nivelul pielii * infecții cu diverse localizări (tract urinar, co­lon, tub digestiv superior) * senzația aproape per­manentă de a consuma alimente dulci.
Tratament naturist:
Schema terapeutică pentru combaterea candidei va trebui să aibă în vedere:
* Produse care alcalinizează organismul: orzul verde, lucerna, iarba de grâu, apa alcalina cu pH mai mare de 8.
* Produse care stimulează oxigenarea celula­ră: preparate care conțin germaniu organic, gano­derma, ginsengul siberian.
* Plante cu efect antimicotic: goldenseal, grape­fruit extract, lapacho (pau d'arco), pelin, peliniță (pelin dulce).
* Produse care cresc imunitatea: echinacea, astragalus, vitamina C+Zn, ciupercile tibetane, usturoiul. Dar toate acestea, sub controlul unui specialist.