Politizare contra tehnocrație

Ciprian Rus
Am tot auzit, în ultima vreme, com­parația pertinentă că, spre deo­sebire de partidele aflate de-a lungul vremii, mai la dreapta sa pe eșichierul politic, PSD-ul a avut mereu grijă de cadrele sale și de masa electorală care l-a votat.

A fă­cut asta, desigur, întâi de toate, prin clasica metodă a pomenilor electorale, pe care o prac­tică și a­cum, bazându-se pe ma­joritatea parlamen­ta­ră, iar mai apoi, prin pro­mo­va­rea clientelismului la rang de lege, în institu­ții­le centrale și în teritoriu. S-au format, în 27 de ani, adevărate dinastii locale alcătuite din șefi și șefuleți de inspectorate, de instituții-cheie și de așa-numite "descentra­li­zate". Totul era, de fapt, foarte bine cen­­tralizat, o mică mafie care a con­trolat un purcoi de bani publici și o întreagă rețea de posturi călduțe.
Am văzut reacția șefilor de instituții culturale, când fostul ministru Alexan­drescu a dat startul concursurilor pentru ocuparea acestor posturi. N-a trecut mult timp și a apărut, ca din se­nin, un scandal, care l-a forțat să plece din guvern. Am văzut, mai recent, câtă putere de rezistență a manifestat sis­temul când s-au început concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de școli. S-au pus toate tunurile pe mi­nistrul Dumitru, i s-a scuturat dosarul de la Securitate, da' de va cădea vreo notă informativă, scăpată din vedere. Azi, e rândul tânărului ministru Voicu­lescu de la Sănătate să se pună de-a curmezișul sistemului. Noua lege pri­vind managementul spitalelor vine cu prevederi mult mai dure, mult mai europene, iar asta i-a înfuriat pe rectorii universităților de medicină din țară și pe marii profesori care păstoresc, de ani de zile, spitalele din România (ve­dem și noi cu ce rezultate).
Zilele acestea se împlinește un an de la începutul mandatului Guvernului Cio­loș. Premierul însuși le-a cerut, în șe­dința de guvern de miercuri dimi­neața, miniștrilor săi să pregătească scurte bilanțuri ale performanțelor lor, pentru "cei interesați de realitate și de adevăr". "Mâine" (joi, 17 noiembrie), declara premierul, "se împlinește un an de când am preluat acest mandat și aș vrea ca, fără să facem ceremonii, pen­tru că nu e cazul, să profităm de această oportunitate și să ieșim cu toții să ex­plicăm, să ne facem un prim bilanț al acestui an. Prefer să îl facem noi, pen­tru că, dacă nu, vedeți, sunt alții care ni-l fac și vin cu bilanț de genul «gu­vernul-zero» și trebuie să spunem că, da, suntem guvernul zero-corupție, zero-populism, zero-minciună, și să pornim de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an". Premierul a și enunțat câteva dintre realizările certe ale mandatului său, de la cele peste 150.000 de locuri de muncă noi, la creșterea salariului mediu cu 13%, de la măsurile pentru scă­derea abandonului școlar, la atra­ge­rea de fonduri europene. Rămâne ca miniștrii să iasă în față și să explice ce au făcut. Însă marele semnal dat de acest guvern "tehnocrat" în anul aflat la guvernare, dincolo de conduita mem­­brilor săi, este tocmai această în­cercare de "depolitizare" a ma­nage­men­tului din mediul public. Înțelegem acum mai bine de ce spurcă atât de tare mediul PSD-ist ideea de tehnocrație. Tocmai pentru că se opune radical viziunii sale de politizare a funcției publice și de servire a clientelei sale de partid.