- Unul dintre cele mai vechi ingrediente, nelipsite din compoziţia leacurilor populare, este sarea. Studiată şi utilizată intens pentru efectele ei uimitoare, multe clinici de prestigiu din lume încorporează în produsele şi tratamentele lor sarea. Cu o condiţie: să fie nerafinată, cât mai aproape de starea ei naturală, astfel încât să îşi păstreze intacte compoziţia şi proprietăţile -
* Dureri reumatismale, crampe intestinale, dureri menstruale, sinuzită
Sarea "trage" durerile în mod miraculos, aşa încât cataplasmele cu sare sunt foarte eficiente în felurite dureri şi inflamaţii. Cu sare încălzită bine pe foc - într-un recipient metalic - se umplu pernuţe de pânză care se aplică pe locul dureros (pe abdomenul inferior, în cazul durerilor menstruale, împrejurul încheieturilor umflate de la mâini şi picioare, în cazul reumatismului, pe frunte şi pe nas, în cazul sinuzitei). Cataplasmele se ţin o jumătate de oră cel puţin. Sarea trebuie să rămână fierbinte, iar dacă se răceşte, trebuie înlocuită. După îndepărtarea cataplasmei, pacientul stă la căldură cel puţin două ore.
* Durere în gât, laringită, amigdalită
Cel mai simplu şi eficient remediu pentru dureri în gât este gargara cu apă sărată. Rapid, gâtul se dezumflă, iar răceala este oprită din evoluţie. Adăugaţi o lingură de sare la o cană de apă caldă, amestecaţi bine până s-a dizolvat şi faceţi gargară de mai multe ori pe zi.
* Nas înfundat, rinită, sinuzită
Preparaţi o soluţie salină, folosind doar apă distilată, apă plată sau apă de robinet care a fost fiartă. Într-un pahar cu apă caldă se pune o linguriţă de sare şi se amestecă până la dizolvare. Puneţi apă sărată într-o linguriţă şi trageţi apă alternativ pe nara stângă şi pe nara dreaptă. Sau folosiţi un irigator nazal pentru spălături nazale.
* Infecţie urinară, cistită, anexită, blocaj renal
Se face baie de şezut cu apă sărată, astfel: într-un lighean se pune apă caldă, în care s-a dizolvat sare (6 linguri de sare la un litru de apă). Pentru sporirea efectului se poate înlocui o parte din apă cu ceai cald concentrat de coada-calului sau coada-şoricelului. Se stă cu şezutul în apă, astfel încât apa să acopere şi zona rinichilor. Procedeul se practică 15-20 de minute, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Imediat după baie staţi înveliţi.
* Dureri musculare şi reumatismale
Lăsaţi să curgă în cadă apă la 38-40 de grade. La o cadă plină cu apă până la jumătate adăugaţi 300-400 g de sare, care se amestecă cu apa caldă, pentru a grăbi dizolvarea. Staţi în cadă 15-20 de minute, apoi vă clătiţi pe întregul corp cu apă obişnuită. Pentru ca baia să îşi facă efectul pe deplin, cel puţin o oră după ce ieşiţi din cadă este bine să staţi la căldură şi să vă odihniţi (băile se fac de obicei seara). Se fac câte 2-3 băi pe săptămână.
Precauţii: celor care suferă de boli cardiovasculare le este interzisă baia cu sare. De asemenea, când faceţi baia cu sare este bine să nu fiţi singuri acasă.
* Răceală şi gripă
Baia "la picioare" cu apă sărată este un remediu imbatabil, care "întoarce din drum" orice răceală şi gripă aflate la început. Într-un lighean turnaţi apă fierbinte în care aţi dizolvat sare (10-12 linguri de sare la un litru). Cufundaţi picioarele, astfel ca tălpile şi gleznele să fie sub apă. După 10-15 minute, ştergeţi picioarele, încălţaţi-vă cu şosete şi staţi la căldură.