LEACURI DE PE VREMEA BUNICII

Iulia Vlad
Sarea

- Unul dintre cele mai vechi ingrediente, nelipsite din compoziția leacurilor populare, este sarea. Studiată și utilizată intens pentru efectele ei uimitoare, multe clinici de prestigiu din lume încorporează în produsele și tratamentele lor sarea. Cu o condiție: să fie nerafinată, cât mai aproape de starea ei naturală, astfel încât să își păstreze intacte compoziția și proprietățile -

* Dureri reumatismale, crampe intestinale, dureri menstruale, sinuzită
Sarea "trage" durerile în mod miraculos, așa încât cataplasmele cu sare sunt foarte eficiente în felurite dureri și inflamații. Cu sare încălzită bine pe foc - într-un recipient metalic - se umplu pernuțe de pânză care se aplică pe locul dureros (pe abdomenul inferior, în cazul durerilor menstruale, împrejurul încheieturilor umflate de la mâini și picioare, în cazul reumatismului, pe frunte și pe nas, în cazul sinuzitei). Cataplasmele se țin o jumătate de oră cel puțin. Sarea trebuie să rămână fierbinte, iar dacă se răcește, trebuie înlocuită. După îndepărtarea cataplasmei, pacientul stă la căldură cel puțin două ore.

* Durere în gât, laringită, amigdalită
Cel mai simplu și eficient remediu pentru dureri în gât este gargara cu apă sărată. Rapid, gâtul se dezumflă, iar răceala este oprită din evoluție. Adăugați o lingură de sare la o cană de apă caldă, amestecați bine până s-a dizolvat și faceți gargară de mai multe ori pe zi.

* Nas înfundat, rinită, sinuzită
Preparați o soluție salină, folosind doar apă distilată, apă plată sau apă de robinet care a fost fiartă. Într-un pahar cu apă caldă se pune o linguriță de sare și se amestecă până la dizolvare. Puneți apă sărată într-o linguriță și trageți apă alternativ pe nara stângă și pe nara dreaptă. Sau folosiți un irigator nazal pentru spă­lături nazale.

* Infecție urinară, cistită, anexită, blocaj renal
Se face baie de șezut cu apă sărată, astfel: într-un lighean se pune apă caldă, în care s-a dizolvat sare (6 linguri de sare la un litru de apă). Pentru sporirea efectului se poate înlocui o parte din apă cu ceai cald concentrat de coada-calului sau coada-șoricelului. Se stă cu șezutul în apă, astfel încât apa să acopere și zona rinichilor. Procedeul se practică 15-20 de mi­nute, de cel puțin 3 ori pe săptămână. Imediat după baie stați înveliți.

* Dureri musculare și reumatismale
Adăugată la apa caldă din baie, sarea ajută la dezinflamarea și vindecarea țesuturilor musculare. De aseme­nea, fortifică oasele, pielea și țesuturile conjunc­tive și contribuie la scăderea durerii.
Lăsați să curgă în cadă apă la 38-40 de grade. La o cadă plină cu apă până la jumătate adăugați 300-400 g de sare, care se amestecă cu apa caldă, pentru a grăbi dizolvarea. Stați în cadă 15-20 de minute, apoi vă clătiți pe întregul corp cu apă obișnuită. Pentru ca baia să își facă efectul pe deplin, cel puțin o oră după ce ieșiți din cadă este bine să stați la căldură și să vă odihniți (băile se fac de obicei seara). Se fac câte 2-3 băi pe săptă­mână.
Precauții: celor care suferă de boli cardiovasculare le este interzisă baia cu sare. De asemenea, când faceți baia cu sare este bine să nu fiți singuri acasă.

* Răceală și gripă
Baia "la picioare" cu apă sărată este un remediu imbatabil, care "întoarce din drum" orice răceală și gripă aflate la început. Într-un lighean turnați apă fierbinte în care ați dizolvat sare (10-12 linguri de sare la un litru). Cufundați picioarele, astfel ca tăl­pile și gleznele să fie sub apă. După 10-15 minute, ștergeți picioarele, încălțați-vă cu șosete și stați la căldură.