Răspuns pentru MARIA ELIZA - Galați, F. AS nr. 779 - "Din cauza unor necazuri am făcut o depresie"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Depresia este o boală gravă, care afectează între­gul organism (gândirea, somnul, alimentația, relațiile umane, starea fizică etc.). Aproxi­mativ o treime din populația pla­netei suferă în timpul vieții de o tulburare depresivă minoră.
Cauzele depresiei sunt predis­po­ziția genetică, modificările în struc­tura cerebrală, nivelul neuro­transmițătorilor și dezechilibrele hormonale.
Factorii favorizanți ai bolii pot fi: traume psihice (ex.: pierderea unui membru al familiei, abuzul se­xual, divorț), personalitatea fiecăruia, relațiile so­cia­le, bolile grave, stresul cronic, pro­cesele infla­ma­torii, efectele secun­dare ale unor me­dicamente, condițiile meteoro­lo­gice, consumul cronic de al­cool, deficiențe în alimentație. Femeile au un risc de depresie de două ori mai mare decât bărbații, din cauza modificărilor hormonale din adolescență și din timpul menstrua­ției, meno­pau­zei și sarcinii.
Cele mai frecvente forme ale depresiei sunt:
* Depresia majoră, care poate avea ca simptome: an­xie­tatea (neli­niște, teamă de întâm­plări pericu­loase, ne­prevăzute, pierderea contro­lului asu­pra evenimentelor, atacuri de panică, insomnie, palpitații; psihoza (deliruri, halucinații auditive și vi­zuale, retra­gere din realitate, frustrări, agresi­vitate); mania (impulsivitate, exube­ran­ță exagerată, debit verbal crescut, lipsa somnului); melancolia (tristețe, pesi­mism, neliniște, iritabilitate, frus­trare, singurătate, subaprecierea pro­priei persoane, vinovăție fără mo­tive, plâns ușor, interes redus pentru activități care în trecut erau plăcute, dificultăți de concentrare, greu­tate în luarea deciziilor, modificarea poftei de mân­care, tulburări de somn); cata­tonia (retragere din viața socială, gân­dire, vorbire și mișcări foarte re­duse, incontrolabile, rigiditate, imobilitate, repetarea frazelor sau cuvinte­lor sau a ges­turilor altei persoane, mișcări ciudate, negati­vism); probleme fizice (energie scăzută, obo­seală, pierdere sau creștere în greutate, dureri de cap); gân­duri și încercări de sinucidere.
* Distimia/depresia minoră (depresia cronică cu manifestări mai ușoare decât cele ale depresiei majore și care durează mai mult de doi ani).
* Depresia post-partum (depresia post-natală, cu insomnie, labilitate, oboseală, idei delirante).
* Depresia sezonieră (apare toamna, iarna, pri­măvara, în perioade cu lumină solară redusă sau în perioada sărbătorilor, caracterizată prin oboseală, somnolență, poftă exagerată de dulciuri).
* Depresia/tulburarea bipolară (boala maniaco-depresivă, cu manifestări extreme, de la mânie la de­presie și invers).
* Depresia/tulburare ciclotimică (cu aceleași manifestări, dar mai reduse decât în tulburarea bipolară).
* Tulburare disforică premenstruală (simptome de depresie cauzate de modificările hormonale pre­menstruale).
* Depresia cauzată de utilizarea alcoolului, drogurilor, a unor medicamente sau de o afecțiune (ex.: cancer, boala Parkinson, ateroscleroză, accident vascular cerebral, alergii).
În cazul copiilor și adolescenților, depresia se manifestă prin iritabilitate, tristețe, crize de furie, dependență exagerată de părinți, dureri cu diferite localizări, rezultate școlare slabe, tulburări de somn, izolare, lipsă de interes pentru activitățile obișnuite, și poate evolua spre tulburări depresive anxioase la ado­lescență sau maturitate. Copiii cu ADHD pot ma­nifesta, și ei, tulburări depresive.
Diagnosticarea bolii nu se poate face prin analize medicale, ci doar pe baza manifestărilor clinice. Multe persoane afirmă, cu multă ușurință, că sunt depresive, confundând tristețile și grijile inerente vie­ții cu această tulburare. Dimpotrivă, multe persoane nu se tratează din rușine, din cauza unor prejudecăți sau pentru că nu sunt susținute și încurajate să-și recunoască problema de sănătate și să solicite ajuto­rul unui specialist, singurul care poate pune un diag­nostic corect, pe baza unor criterii stabilite științific. Depresia este o boală fără un tratament standard și chiar dacă la tratamentul optim se poate ajunge după mai multe variante de asociere a medicamentelor antidepresive, poate fi tratată și vindecată. Trata­men­tele naturale, complementare celor alopate, pot contribui la revenirea la o viață normală.
Fiecare pacient este unic și de aceea, în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R), aplicăm principiul medicinei integrative, conform căreia pacientul este analizat holistic, iar tratamentele naturale sunt perso­nalizate și asociate, eficient și sigur, trata­mentelor convenționale.
În Centrul de Consultanță Naturopată SECOM(R), pentru realizarea profilului medical al pacientului, utilizăm, pe lângă documentele medicale, și sistemul de testare EIS (electroscanare interstițială), care furni­zează informații privind starea funcțională a diferi­telor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subțire, ficat, vezica biliară, splină, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plămâni, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiză, creier, ganglioni limfatici), compoziția corporală, activitatea hormonală, neuro-hormonală și a neurotransmiță­torilor, nivelul pH-ului, nivelul stresului oxidativ și riscurile de apariție a unor tulburări respiratorii, car­dio­vasculare, endo­crine, imuno­lo­gice, genito-urinare, meta­bo­lice, digestive, neurologice, psi­hice. Testarea permite atât ela­bo­rarea unui tratament natural per­sonalizat, cât și urmărirea evo­lu­ției stării de sănătate și a rezul­ta­telor obținute în urma admi­nistră­rii trata­mentului natu­ral adecvat.
Având la dispoziție peste 300 de tipuri de produse naturale cu calitate superioară, importate de firma noastră de la producători interna­ționali de prestigiu, pu­tem întocmi programe de tra­ta­ment strict adec­vate problemelor descrise.
Atragem atenția că, în orice afec­țiune, dar mai ales în cele psihice, folosirea produselor naturale la întâmplare, fără cunoașterea situației bolnavului, poa­te fi ineficientă sau, prin interacțiune cu trata­men­tele alopate, poate produce efecte secundare nedorite.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Mai am vreo șansă să mă vindec de spasmofilie?"
(Răspuns pentru CLAUDIU - București, F. AS nr. 1228)


Din descrierea simptomelor (stări de agitație, ner­vozitate, labilitate emoțională, lipsă de chef de viață, oboseală accentuată și lipsă de energie) pare a fi vorba de o stare depresivă, care ar fi putut să vă de­clan­șeze și să vă mențină această condiție de sănă­tate. Ceea ce vă trebuie să faceți în perioada urmă­toa­re este să identificați acele șocuri emoționale sau peri­oade de mari confruntări sufletești (tristețe accen­tuată) care întrețin starea de sănătate actuală. Acest lucru îl puteți face individual sau apelând la sprijinul unui psihoterapeut cu experiență, care să vă ajute să scoateți la lumină acele emoții care vă sabotează și vă împiedică de a avea o stare vibrațio­nală ridicată, care să vă scoată din nivelul de rezonanță al bolii.
În paralel cu acest pas extrem de important, este recomandat să petreceți cât mai mult timp în natură, expunându-vă la soare, pentru a produce vitamina D, un important antidepresiv natural. Înotul, mersul desculț pe iarbă, nisip sau pământ, este deosebit de important, prin faptul că ajută la împământare, feno­men benefic în întremarea oricărei condiții de sănă­tate. Ionii negativi care se găsesc în păduri, parcuri, mai ales acolo unde există specii de conifere, sunt niște vitamine ale aerului, extrem de tonifiante.
În paralel cu aceste recomandări, activitatea fizică regulată, mai ales în natură, crește oxigenarea la nivel ce­lu­lar. De asemenea, se impune adoptarea unei diete sănătoase în care să includeți alimente bogate în vitamina B (polenul, lăptișorul de matcă, drojdia de bere, fulgii de drojdie de bere, pâinea inte­grală), in, magneziu (nucile, mig­dalele, vegetalele cu frunze verzi) și triptofan (carnea de curcă, de pui, fasolea boabe, mazărea, lintea, soia și năutul). Medicina naturistă dispune și ea de o multi­tudine de remedii care dau rezultate atunci când sunt adaptate la  caracteristicile de sănătate ale fiecă­rei persoane în parte.
Ca tratament natural, cu rol general, se indică următoarele produse pe bază de plante:
* Calciu cu absorbție ridicată: calciu citrat, calciu chelat, calciu gluconat.
* Magneziu cu absorbție ridicată: citrat de mag­ne­ziu. Este important ca magneziul să fie administrat atât intern, sub formă de comprimate, cât și extern, sub formă de ulei de magneziu pentru masaj.
 * Plante bogate în siliciu și alte elemente de na­tură a facilita absorbția de calciu: coada-calului, ur­zica, pirul.
* Plante bogate în vitamina C: măceșele, acerola, cătina, pătrunjelul, citricele, coacăzele și în general fructele și legumele proaspete de sezon.
* Plante cu rol reglator psihoemoțional: rodiola rhosea, noni, ashwaganda, sunătoarea, lavanda, passi­flora, păducelul.
  Pentru rețete personalizate îmi puteți scrie pe adresa de e-mail.


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Am diagnosticul dermatită atopică dureroasă"
(Răspuns pentru CORNEL BACIU - Brăila, F. AS nr. 1232)

Vă recomand să utilizați unguentul POCO. Dacă aveți păt în creștetul capului, este bine să-l tundeți cât mai scurt. Apoi să aplicați pe locul dureros puțin unguent POCO, cu un ușor masaj, pentru a favoriza pătrunderea în piele. În scurt timp, durerea va dispă­rea. În continuare, vă veți unge de două ori pe zi, dimineața și seara. În cel mult 20 de zile, veți scăpa de această afecțiune.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectacu­loase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș. POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau prin e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com