Ameninţări, violenţe, morţi şi un jaf de zile mari. Întâi ni s-a furat Revoluţia. Oamenii care au făurit comunismul au vrut să reclădească şi capitalismul. Aşadar, au continuat hoţiile de-a lungul a două decenii. Estimp, au devenit "onorabili", sub nume de împrumut: politicieni, afacerişti, edili, filantropi şi chiar jurnalişti. De-o vreme, pare că în oraş a venit un şerif nou, care a început să-i bage la răcoare pe bandiţi. Aceştia răcnesc că sunt victimele unui atac la democraţie, ei înşişi fiind democraţia noastră originală. Din acest punct de vedere au dreptate, regimul lor riscă extincţia. O nouă epocă se anunţă. Să sperăm că nu una iacobină, totuşi. Până vom vedea limitele justiţiarismului de rit nou, contemplăm tabloul de grup al infractorilor cu gulere albe. Unul nu-ţi inspiră milă, dar cu toţii ruşine. Cu ce demnitate să ne mai purtăm prin lume, când ani în şir România a fost condusă de tâlhari? Rădăcina răului este în grupările infracţionale pretinse partide. Aproape toţi liderii partidelor parlamentare sunt fie suspectaţi de fapte penale, fie anchetaţi, fie deja condamnaţi. Tonul l-au dat şefii PSD. Adrian Năstase, premierul căruia i se spunea cu teamă "Împăratul", a deschis drumul către puşcărie. Urmaşul său la cârma PSD şi a guvernului, Victor Ponta, este cercetat în mai multe dosare de către DNA. Liviu Dragnea, actualul preşedinte al PSD, are o condamnare cu suspendare, ceea ce nu-l împiedică să se viseze prim-ministru. Jumătate din vicepreşedinţii partidului şi nenumăraţi aleşi locali şi naţionali sunt, de asemenea, inculpaţi, condamnaţi sau şi-au ispăşit deja pedepsele. Un Miron Mitrea rămâne figura emblematică a adjunctului care n-a mai apucat să-şi scoată bastonul de mareşal din straiţă, fiind luat cu duba poliţiei.
Zilele trecute s-a petrecut inevitabilul şi pentru PNL. Sforarul şef Vasile Blaga a fost pus sub învinuire, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Este lovitura de graţie pentru un partid aflat, şi aşa, în degringoladă, dar una anunţată de condamnările unor foşti lideri şi miniştri liberali, ca Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu (PNL) sau Gheorghe Ştefan-Pinalti (provenit din absorbitul PDL). Formaţiunile mai mici nu sunt nici ele fără de pată. Fosta şefă a PMP, Elena Udrea, a făcut experienţa carcerală în faza de cercetare, dar urmează condamnarea. Şi nici liderul actual, Traian Băsescu, nu se simte prea bine, cu un număr tot mai mare de dosare penale deschise pe numele său.
Înainte de a fi înghiţit de PMP, UNPR şi-a pierdut preşedintele, Gabriel Oprea, care şi-a schimbat statutul cu cel de cercetat la DNA. UDMR şi ALDE au şi ele faliţii lor, deocamdată numai din eşaloanele doi, trei. Se pregăteşte captura de trofeu Călin Popescu-Tăriceanu.
Defunctele PC, PPDD şi PNG şi-au dat şi ele obolul pe altarul anticorupţiei, prin liderii lor, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi, respectiv, Gigi Becali, deţinuţi de lux.
Să nu uităm că o treime din parlamentari au, la fel, probleme cu Justiţia, căreia au tot încercat să-i pună botniţă.
Iată contextul în care, peste două luni, vom fi chemaţi la urne pentru alegerea unui nou Parlament. Va desăvârşi votul popular curăţarea clasei politice începute de Justiţie? Da, cu două condiţii obligatorii. Măcar o parte din grupările politice să înţeleagă că de-aici încolo poate începe haosul sau dictatura şi să pună pe masă o ofertă decentă. Iar electoratul să priceapă că dacă va continua să voteze hoţi, nu se mai poate plânge că este furat. Aşteptăm deci un miracol.