Bifați răspunsul corect și calculați rezultatul conform punctajului.
1. Ciocolată sau cozonac - ce trecere are la dvs. alimentația cu mult zahăr și făină albă?
* nu consum sau consum cu măsură = 2 p.
* sunt nebună după ele = 6 p.
* mănânc mai multe decât ar trebui = 4 p.
2. Cam cum arată micul dvs. dejun?
* chifle, marmeladă, salam = 6 p.
* fulgi, fructe, pâine integrală = 2 p.
* pâine neagră, müsli, unt, brânză grasă = 4 p.
3. Cât de des mâncați fructe proaspete, legume sau salate?
* rar = 6 p.
* zilnic = 2 p.
* de 3-4 ori pe săptămână = 4 p.
4. Ce fel de alimente consumați cel mai frecvent?
* cumpăr alimente proaspete o dată pe săptămână = 4 p.
* consum mai multe alimente congelate și conserve = 6 p.
* cumpăr cât mai des alimente proaspete și țin seama de calitatea lor = 2 p.
5. Cât lichid beți zilnic?
* cam 3-4 cești = 6 p.
* cam 1 litru = 4 p.
* cel puțin 2 litri = 2 p.
6. Ce anume beți?
* sucuri dulci, limonadă = 4 p.
* apă minerală, ceaiuri de plante = 2 p.
* ceai, cafea = 6 p.
7. Câtă grăsime consumați?
* destul de multă; fără grăsime, mâncarea n-are gust = 6 p.
* încerc să evit grăsimile = 4 p.
* nu consum grăsimi = 2 p.
8. Care sunt cuvintele care se potrivesc cel mai bine cu felul dvs. de a vă hrăni?
* preparate de gata, mai puțină oboseală = 6 p.
* plăcerea de a găti înseamnă savoare = 2 p.
* mesele regulate sunt lege = 4 p.
9. Vă alimentați corect?
* da, îmi dau toată osteneala = 2 p.
* pe cât se poate = 4 p.
* nu prea mă interesează = 6 p.
Rezultatul testului
Între 46-54 puncte
Mâncați pentru că așa trebuie sau ca să vă uitați frustrările de zi cu zi. Din păcate, nu prea vă preocupă o alimentație echilibrată. Sfatul nostru: ar trebui să încercați propunerile noastre.
Între 25-45 puncte
Știți ce e sănătos și ce nu, doar că nu respectați întotdeauna regulile alimentației corecte. Sfatul nostru: consumați cu consecvență alimente proaspete și alimente care conțin celuloză.
Între 18-24 puncte
Chibzuiți bine ce trebuie să mâncați și respectați cele mai noi descoperiri făcute de știința nutriției. Sfatul nostru: dacă vă permiteți totuși să mâncați o felie de tort, nu vă faceți mustrări de conștiință. Savurați-o!
Program pentru o alimentație corectă
Un meniu model
Gata cu prescripțiile alimentare rigide sau cu calculul greoi al caloriilor asimilate! Compuneți-vă un program zilnic de alimentație din cele 5 grupe de alimente. Iată și un exemplu pentru un astfel de meniu, gândit pentru persoanele care lucrează:
Dimineața:
- cafea cu lapte sau iaurt, ceai, cafea (fără zahăr);
- 2 felii de pesmet cu brânză sau șuncă slabă sau friptură rece;
- 1 roșie sau ridichi, castravete, ardei;
- suc de fructe.
La prânz:
- salată de legume (și cu fasole albă);
- un grătar (carne, pește);
- 1 chiflă.
Seara: pește sau carne fiartă cu legume, orez;
Între mese: 1 măr, o banană.
Beți suficient de multe lichide
Și nu uitați lichidele! Respectați cantitatea corectă de lichide. Corpul nostru pierde zilnic circa 2-5 litri de lichid, care trebuie înlocuit. Ideal: cu apă minerală, ceaiuri de plante. Cafea neagră și ceai tare (negru) - doar 2-3 cești pe zi. Vin: până la 0,2 litri/zi.
Sfaturi alimentare
Mâncați încet
Mâncarea bine mestecată e pe jumătate digerată! Cei care mănâncă încet și savurează conștient bucatele au mult mai multe foloase: mâncarea e mai gustoasă, mestecând mai mult se satură mai repede și sunt mai sănătoși.
Ierburi în loc de sare
Ierburile (verdețurile) proaspete conțin multe substanțe vitale și dau gust mâncării, ajutându-ne astfel să facem economie la sare. Abuzați de ele!
Mese ușoare
Mai multe mese ușoare (ideal 5-6) în locul celor trei mese consistente produc energie uniformă și ușurează digestia.
Mâncați usturoi
Cățelul de usturoi (atât de aromat) subțiază sângele și are efectul unui antibiotic natural. Ideal: 4 g de usturoi proaspăt (cel puțin 2 căței) pe zi. Contra mirosului, mestecați verdețuri.
Consumați pâine integrală
Făina albă, măcinată fin, nu prea conține vitamine și minerale; cea integrală le conține în schimb din belșug! Celuloza din ea satură mai repede, pentru o durată de timp mai lungă, și ajută la neutralizarea substanțelor toxice.
Atenție la fiert
Legumele crocante conțin mult mai multe substanțe vitale decât cele făcute terci. În plus, ele își păstrează mult mai bine gustul. Fierbeți-le puțin și în aburi!
Cumpărați produse de sezon
Produsele care se coc natural, la soare, conțin mult mai multe vitamine și mult mai puține substanțe dăunătoare decât cele din supermarket. Din păcate, și țăranii au început să trișeze. Uitați-vă bine înainte să cumpărați. Evitați legumele mari. Sunt "false". Preferați-le pe cele mai mici, cu miros de copilărie.
Gătiți cu grăsime puțină
Folosiți tigăile de teflon, grătarul - economisind astfel caloriile inutile din grăsimi. În felul acesta, puteți introduce uleiul de măsline sau untul - în cantități reduse - pentru asezonarea mâncărurilor (și nu pentru prăjit).
Păstrarea corectă a alimentelor
Vitaminele sunt sensibile: păstrați deci legumele și fructele în locuri răcoroase, fără lumină. Fructele și legumele o dată curățate și tăiate trebuie consumate imediat.
Fructe în loc de ciocolată
Ciocolata și dulciurile, în general, conțin multe grăsimi și zahăr. Între mese, ciuguliți mai bine fructe dulci, proaspete, decât ciocolată sau bomboane. Fructele conțin puține calorii și, cu timpul, le veți prefera și ca gust dulciurilor. Iar dacă din când în când vă veți permite să mâncați și o bucățică de ciocolată, gustul acesteia va fi de două ori mai bun!