Cât de mult se fură în România

Cristian Curte
În mare, știm cu toții răspunsul - enorm!

Problema vine atunci când în­cercăm să ne repre­zen­tăm enor­mi­ta­tea. Une­ori ne vin în ajutor procurorii DNA, dar, evident, ei nu pot prin­de toți hoții. Și atunci e interesant să ne uităm pe cifrele com­paniilor de stat, acolo unde sunt abonați la contracte un soi de oameni de afaceri care pendulează vesel între peni­tenciare și partide, în­cercând să le evite pe primele, satis­fă­cându-le pe ultimele și căpătuindu-se astfel pe viață.
O astfel de adunătură de căpușe a parazitat ani mulți piața energiei elec­trice. Numele de "băieți deștepți" a fost dat, din câte știu, pentru prima oară, tocmai acestei branșe de... să le zic hoți, de-a dreptul? Ei făceau o "afa­cere" simplă - cumpărau ieftin energie electrică "en gros" de la com­paniile de stat, iar apoi o vindeau pe piața liberă, cu un adaos care le genera profituri grase. Pentru asta nu aveau nevoie decât de un laptop și de un apar­tament. De ce nu vindeau com­pa­niile de stat direct energia electrică pe piața liberă? Păi, pentru că managerii lor erau parte a acestui lanț al slă­bi­ciunilor.
Numai că, la fel ca orice parazit fără creier, doar cu gură și stomac, băieții deștepți au reușit să își aducă gaz­da în pragul morții. Dacă Hidro­electrica nu ar fi intrat în insolvență în anul 2012, probabil că nu am fi știut ni­ciodată de cangrena care-o mânca temeinic din interior. În anul acela, ea reușise performanța de a aduna datorii de un miliard de euro! Existau pro­ble­me la fondul salarial, alocat pe prime în proporție de 60%, dar, mai ales, la cei 500 de băieți deștepți, care cum­părau de la companie energia electrică ieftin pentru a o vinde scump.
Remus Borza, administratorul ju­di­ciar pus să folosească mătura și fărașul, a reziliat aceste contracte, a pus ordine în management și salarii, iar anul acesta, când a scos compania din insolvență, a raportat câteva cifre uluitoare. Hidroelectrica nu numai că și-a plătit toată datoria de un miliard de euro, dar are puși deoparte nu mai puțin de 400 de milioane! A ajuns, adi­că, din datoare vândută, cea mai va­loroasă companie a statului român. Sincer, îmi e și frică să mă gândesc cât s-a furat. Așadar, de la minus un mi­liard, poți să treci la plus 400 de mi­lioane de euro doar stopând drenarea banilor statului în buzunarele hoților. Iar aceasta este doar o singură com­panie a statului. Vă dați seama ce jaf se practică la nivel național? Și se mai miră unii cum de DNA arestează pe bandă rulantă!