Rețete cu plante de sezon

Rodica Demian
Tonic pentru inimă și nervi

- Protector cardiac și calmant -
Ingrediente: 50 g floarea-pasiunii (passi­flora) uscată, sau cantitatea dublă de flori proas­pete, 35 g rădăcină de valeriană (uscată), 35 g conuri de hamei (uscate), 25 g sunătoare (usca­tă), 25 g roiniță (frunze uscate) sau cantitatea dublă de frunze proaspete, 1 l rachiu de fructe (alcool 40%), 1 borcan mare (1500 ml), 1 sticlă (1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.

Preparare:
* Puneți plantele straturi-straturi în borcanul mare, turnați peste ele rachiul, închideți borcanul și așezați-l într-un loc bine însorit.
* În următoarele 2 săptămâni, scuturați bor­canul energic, o dată pe zi, ținându-l bine cu am­bele mâini.
* În cea de-a 15-a zi, turnați tonicul prin pâlnia cu strecurătoare în sticla de 1 l.

Mod de folosire:
* La nevoie, beți câte 1 păhărel pe zi.
* Tonicul se poate păstra 6 luni la frigider.

Utilizare: stări de agitație, probleme cardiace de natură nervoasă, nervozitate, intestin iritabil.

Oțet medicinal

Oțetul făcut din plante și, mai ales, cel de mere, se folosește la prepa­rarea altor remedii na­turale. Plantele medi­cinale își lasă în oțet sub­stanțele active, trans­formându-l într-un real "multitalent" împo­triva tuturor afecțiunilor posibile!

Ingrediente: 700 ml oțet de mere natural (bio), 50 g gențiană galbenă (uscată), 50 g țintaură (uscată) sau 100 g proaspătă, 2 sticle de culoare închisă (a 1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.

Preparare:
* Puneți plantele într-o sticlă cu ajutorul pâlniei și turnați peste ele oțetul de mere.
* Închideți bine sticla și lăsați-o să stea vreme de circa 3 săptămâni într-un loc însorit.
* Strecurați oțetul în altă sticlă.

Mod de folosire:
* Pentru stimularea digestiei, beți dimineața, pe stomacul gol, 1-2 lingurițe de oțet medicinal într-un pahar cu apă călduță.
* La frigider, oțetul poate fi păstrat vreme de 3 luni.
Atenție! Deoarece conține gențiană, oțetul medicinal nu le este indicat femeilor gravide!

Utilizare: în caz de arsuri la stomac, epigas­tragie (greutate la stomac), senzație de saturație. În plus, ajută la detoxifiere, stimulează sistemul imunitar, regularizează echilibrul acido-bazic, are acțiune antibacteriană și "pune în mișcare" me­tabolismul.

Extract de schinduf

- Întăritor și digestiv -

Ingrediente: 2 linguri schinduf (semințe), 1 mojar, 2 căni (de ceai), 1 sită de ceai.

Preparare:
* Zdrobiți mai întâi semințele de schinduf în mojar.
* Puneți semințele zdrobite într-o cană (sau o carafă) și turnați peste ele 500 ml de apă rece.
* Lăsați să stea, ca să se pătrundă, circa 2-3 ore și filtrați apoi extractul (prin strecurătoarea de ceai) în altă cană.

Mod de folosire:
* Pentru a profita de efectul întăritor, beți zilnic 3 cești de extract, vreme de 2-3 săptămâni. În legătură cu gustul: remediile eficiente pot avea un gust amar, schinduful fiind cel mai bun exem­plu în acest sens.
* Extractul poate fi păstrat la frigider cel mult 2 zile.

Bine de știut: schinduful sti­mulează producerea laptelui în cazul mamelor care alăp­tează. Când aveți prea puțin lapte și bebelușul dvs. este tot flămând după supt, beți o ceașcă de extract de schinduf!

Ulei pentru slăbit

- Accelerează arderile și combate celulita -
Ingrediente:
20 g rostopască (uscată), 80 g frunze de iederă (uscate), 600 ml ulei de rapiță (sau de alte plante), 5 picături ulei eteric de rozmarin, 1 borcan cu capac (minimum 800 ml), 1 oală, 1 strecurătoare de ceai sau 1 filtru de cafea, 1 pâlnie, 1 sticlă de culoare închisă.

Preparare:
* Puneți plantele în borcanul cu capac și tur­nați peste ele uleiul de rapiță.
* Închideți borcanul și lăsați-l să stea 15 mi­nute într-o oală cu apă clocotindă.
* Scoateți - cu grijă - borcanul din oală și țineți-l 3 zile într-un loc cald, scuturându-l în mod regulat.
* După 3 zile, strecurați uleiul în sticla de culoare închisă, adăugați uleiul eteric de roz­ma­rin, mai scuturați o dată și sticla și... gata!

Utilizare și păstrare:
* Masați energic cu ulei zonele cu probleme, o dată sau de două ori pe zi.
* Uleiul poate fi păstrat cel puțin un an.