- Protector cardiac și calmant -
Ingrediente: 50 g floarea-pasiunii (passiflora) uscată, sau cantitatea dublă de flori proaspete, 35 g rădăcină de valeriană (uscată), 35 g conuri de hamei (uscate), 25 g sunătoare (uscată), 25 g roiniță (frunze uscate) sau cantitatea dublă de frunze proaspete, 1 l rachiu de fructe (alcool 40%), 1 borcan mare (1500 ml), 1 sticlă (1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.
Preparare:
* Puneți plantele straturi-straturi în borcanul mare, turnați peste ele rachiul, închideți borcanul și așezați-l într-un loc bine însorit.
* În următoarele 2 săptămâni, scuturați borcanul energic, o dată pe zi, ținându-l bine cu ambele mâini.
* În cea de-a 15-a zi, turnați tonicul prin pâlnia cu strecurătoare în sticla de 1 l.
Mod de folosire:
* La nevoie, beți câte 1 păhărel pe zi.
* Tonicul se poate păstra 6 luni la frigider.
Utilizare: stări de agitație, probleme cardiace de natură nervoasă, nervozitate, intestin iritabil.
Oțet medicinal
Oțetul făcut din plante și, mai ales, cel de mere, se folosește la prepararea altor remedii naturale. Plantele medicinale își lasă în oțet substanțele active, transformându-l într-un real "multitalent" împotriva tuturor afecțiunilor posibile!
Ingrediente: 700 ml oțet de mere natural (bio), 50 g gențiană galbenă (uscată), 50 g țintaură (uscată) sau 100 g proaspătă, 2 sticle de culoare închisă (a 1000 ml), 1 pâlnie, 1 strecurătoare de ceai.
Preparare:
* Puneți plantele într-o sticlă cu ajutorul pâlniei și turnați peste ele oțetul de mere.
* Închideți bine sticla și lăsați-o să stea vreme de circa 3 săptămâni într-un loc însorit.
* Strecurați oțetul în altă sticlă.
Mod de folosire:
* Pentru stimularea digestiei, beți dimineața, pe stomacul gol, 1-2 lingurițe de oțet medicinal într-un pahar cu apă călduță.
* La frigider, oțetul poate fi păstrat vreme de 3 luni.
Atenție! Deoarece conține gențiană, oțetul medicinal nu le este indicat femeilor gravide!
Utilizare: în caz de arsuri la stomac, epigastragie (greutate la stomac), senzație de saturație. În plus, ajută la detoxifiere, stimulează sistemul imunitar, regularizează echilibrul acido-bazic, are acțiune antibacteriană și "pune în mișcare" metabolismul.
Extract de schinduf
- Întăritor și digestiv -
Ingrediente: 2 linguri schinduf (semințe), 1 mojar, 2 căni (de ceai), 1 sită de ceai.
Preparare:
* Zdrobiți mai întâi semințele de schinduf în mojar.
* Puneți semințele zdrobite într-o cană (sau o carafă) și turnați peste ele 500 ml de apă rece.
* Lăsați să stea, ca să se pătrundă, circa 2-3 ore și filtrați apoi extractul (prin strecurătoarea de ceai) în altă cană.
Mod de folosire:
* Pentru a profita de efectul întăritor, beți zilnic 3 cești de extract, vreme de 2-3 săptămâni. În legătură cu gustul: remediile eficiente pot avea un gust amar, schinduful fiind cel mai bun exemplu în acest sens.
* Extractul poate fi păstrat la frigider cel mult 2 zile.
Bine de știut: schinduful stimulează producerea laptelui în cazul mamelor care alăptează. Când aveți prea puțin lapte și bebelușul dvs. este tot flămând după supt, beți o ceașcă de extract de schinduf!
Ulei pentru slăbit
- Accelerează arderile și combate celulita -
Ingrediente: 20 g rostopască (uscată), 80 g frunze de iederă (uscate), 600 ml ulei de rapiță (sau de alte plante), 5 picături ulei eteric de rozmarin, 1 borcan cu capac (minimum 800 ml), 1 oală, 1 strecurătoare de ceai sau 1 filtru de cafea, 1 pâlnie, 1 sticlă de culoare închisă.
Preparare:
* Puneți plantele în borcanul cu capac și turnați peste ele uleiul de rapiță.
* Închideți borcanul și lăsați-l să stea 15 minute într-o oală cu apă clocotindă.
* Scoateți - cu grijă - borcanul din oală și țineți-l 3 zile într-un loc cald, scuturându-l în mod regulat.
* După 3 zile, strecurați uleiul în sticla de culoare închisă, adăugați uleiul eteric de rozmarin, mai scuturați o dată și sticla și... gata!
Utilizare și păstrare:
* Masați energic cu ulei zonele cu probleme, o dată sau de două ori pe zi.
* Uleiul poate fi păstrat cel puțin un an.