LUNI
SUCURI (spală grăsimile)
Dimineața, la prânz și seara, se consumă sucuri de fructe și de legume (600 calorii).
Ce aveți voie să beți
În total, 1,5 l suc. Important: sucurile pot fi amestecate după dorință. Bine ar fi să le beți proaspete, stoarse chiar înainte de a le consuma. Atunci conținutul în vitamine e foarte înalt. Recomandabile sunt următoarele cocktailuri:
* Aduc multă vitamina C - o portocală și un grepfruit stoarse în același pahar. Amestecați-le cu două lingurițe de suc de lămâie.
* Reglementează digestia - 100 ml suc de sfeclă roșie amestecat cu 100 ml suc de țelină, în care adăugați o linguriță de oțet de mere.
* Dă senzație de sațietate - 300 g castraveți + o lingură de pătrunjel tocat se bagă în centrifugă și se amestecă apoi cu 100 ml suc de roșii și o linguriță suc de lămâie.
* Aduce multă vitamina A - 200 ml suc de morcovi + 100 ml suc de mere + 1 lingură de ghimbir ras.
* Activează circulația sângelui - 150 ml suc de ananas, 100 ml suc de portocale, o linguriță de miez de lămâie tocat.
În plus: apă minerală, ceai de plante și fructe la discreție.
Dacă nu aveți acasă un mixer electric, puteți cumpăra sucurile de la magazine. Dar atenție: să scrie pe ele "naturale", fără zahăr și acid. Pentru o zi, vă ajung o cutie de mere și una de suc de roșii, sau o cutie de suc de portocale și una de suc de ananas. Dacă vi se par scumpe, înlocuiți-le cu sucuri obținute prin stoarcere, din fructele de sezon.
Slăbitul cu sucuri
Dacă o zi întreagă beți doar sucuri și ceaiuri, puteți pierde ușor 1-2 kg. Bineînțeles, corpul slăbește. De aceea, e recomandabil ca ziua de sucuri să fie fixată la sfârșitul săptămânii, atunci când nu aveți prea mult de muncit. Dacă vă hotărâți altfel, luați-vă sticlele cu suc la serviciu.
MARȚI
CARTOFI (aduc putere)
Se mănâncă un kilogram de cartofi pe zi (700 calorii).
Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți un kilogram de cartofi timp de 20 de minute în atâta apă cât să-i acopere. Apoi scurgeți apa și curățați cartofii. Iată cum să-i pregătiți:
* Pentru salată: tăiați cartofii felii și amestecați-i cu puțin suc de lămâie.
* Pentru piure: zdrobiți cartofii fierți, amestecați-i cu trei linguri de lapte și presărați pe ei pătrunjel.
* Pentru supă-cremă: fierbeți cartofii cruzi, curățați de coajă, în apă amestecată cu o lingură de Vegeta. Pasați-i prin sită, adăugați lichidul și verdețurile care vă plac.
* La ziua de cartofi se îngăduie un ou fiert.
Ce aveți voie să beți
La micul dejun: cafea sau ceai. Peste zi - ceai de plante și fructe la discreție.
Subțire cu ajutorul cartofilor
Multă vreme au fost "pârâți" că îngrașă. Dar pe nedrept. Cu 68 de calorii la 100 de g cât au, sunt niște veritabili campioni ai slăbitului. Încă un avantaj: cartofii conțin albumină. Când ea se combină cu laptele sau cu oul, dezvoltă energii mai puternice decât un biftec.
MIERCURI
OREZ (elimină toxinele)
În ziua a treia aveți voie să mâncați pe săturate orez (împărțit în porții). Important de știut: la fierbere, orezul preia o cantitate dublă de apă. Din 200 g de orez uscat (800 calorii) se obțin 600 g de orez fiert.
Ce aveți voie să mâncați
200 g orez fiert în apă fără sare vreme de 25 până la 30 de minute. Apoi se strecoară și se împarte în 5 porții. Ideal ar fi ca porțiile să se mănânce ca atare. Dar dacă pare un meniu prea sec, se poate adăuga peste orez o lingură de suc de portocale sau de grepfruit, 5 linguri de suc de roșii.
Ce aveți voie să beți
Cel puțin doi litri și jumătate de apă. Cel mai bine apă minerală sau ceai de plante. Dimineața, se îngăduie o cană de ceai sau de cafea fără zahăr.
Deshidratați-vă cu orez
În ziua de orez dați jos ușor 1-2 kg. Motivul: în afară de vitaminele B și E, orezul conține și săruri minerale: fier, magneziu și potasiu, acesta din urmă un adevărat maestru al deshidratării. Așa cum sodiul conținut în sarea de bucătărie reține apa în organism, potasiul o elimină.
JOI
FRUCTE
Începeți ziua cu un mic dejun de 200 de calorii! Peste zi - la prânz și seara - mâncați doar fructe.
Micul dejun: 1 felie de pâine prăjită sau graham + o felie friptură rece sau brânză uscată. Alături, un fruct: măr, pară sau căpșuni.
Ce aveți voie să mâncați
În total, 1,25 kg fructe (circa 600 cal). Cu excepția bananelor care au prea multe calorii, toate celelalte fructe sunt admise. Le puteți consuma ca atare, crude, sau pregătite în salată, adăugându-le puțin suc de portocale sau lămâie. Zahărul este exclus.
Vă recomandăm următoarele combinații de fructe:
* Curățați un kiwi, tăiați-l bucățele și amestecați-l cu o bucată, tăiată și ea, de pepene galben.
* Amestecați 100 g căpșuni cu 150 g pepene roșu tăiat bucăți.
* Curățați o pară, tăiați-o cubulețe și amestecați-o cu câteva boabe de strugure.
* Tăiați o piersică și amestecați-o cu zmeură.
* Curățați și tăiați un măr cubulețe, amestecați-l cu mure.
Ce aveți voie să beți
Alături de apă minerală (2 l) sunt admise doar ceaiul și cafeaua, dar fără zahăr.
Slăbiți cu ajutorul enzimelor
Enzimele conținute în fructe activează metabolismul și coboară necesarul de calorii. Urmarea: stratul de grăsime se topește și kilogramele se pierd mai ușor. În afară de asta: fructele conțin multă vitamina C.
VINERI
PASTE
Ziua de paste făinoase vă aduce 850 de calorii. 200 dintre ele fac parte din micul dejun. Peste zi, mâncați pe săturate macaroane și tăieței.
Micul dejun: 1 felie de pâine prăjită sau graham + un strat subțire de margarină + 1 ou fiert.
Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți vreme de 10 minute în apă sărată 150 g macaroane sau alte paste. De ținut minte: pastele își măresc volumul la fiert. Din 150 g paste uscate se obțin 450-500 g paste fierte. Iată cum puteți să le preparați:
* 150 g macaroane fierte se amestecă cu 2 linguri pline de verdețuri tocate: pătrunjel, mărar etc. Deasupra radeți 30 g brânză uscată (o linguriță cu vârf).
* 150 g macaroane fierte în apă cu Delikat sau Vegeta, peste care se presară un fir de usturoi verde, tăiat mărunt.
* 150 g macaroane fierte se amestecă cu o roșie tăiată mărunt, 2 linguri de mazăre din conservă, 1 lingură oțet de mere sau lămâie și pătrunjel tocat.
Ce aveți voie să beți
În total, cel puțin 2,5 l lichide pe zi. Dimineața, o ceașcă de cafea sau ceai fără zahăr. În rest, apă minerală.
Pastele făinoase dau o stare bună de spirit
Indiferent dacă sunt spaghetti, scoici, melcișori, tăieței, ele conțin în proporție de 70% hidrați de carbon care se mistuie greu. În concluzie: senzația de foame dispare. În plus, hidrații de carbon activează în creier producerea de serotonină și asta ne dă o dispoziție bună.
Notă: macaroanele transformate în salată (vezi rețeta) pot fi luate într-un borcan la birou.
SÂMBĂTĂ
LEGUME (produc elan)
Dimineața pornește "clasic", cu 200 de calorii. Peste zi se mănâncă legume, circa 600 calorii.
Micul dejun: 1 felie de pâine de graham sau două felii de pâine prăjită unse cu o linguriță de margarină. Un ou fiert tare se taie felii și se pune pe pâine.
Ce aveți voie să mâncați
La alegere, cumpărați un kilogram din legumele care vă plac.
* Jumătate din ele puteți să le fierbeți. De exemplu, 250 g de conopidă și de gulii, înăbușite 15 minute în puțină apă cu Vegeta.
* Din restul de legume preparați o salată. De exemplu: morcovi, ridichi, roșii, castraveți curățați și tăiați felii, amestecați cu două linguri de suc de lămâie sau oțet de mere.
* La o masă se poate mânca ori un ou fiert (în afară de cel de dimineață) sau 60 g de brânză degresată (20% grăsimi).
Ce aveți voie să beți
La micul dejun sunt îngăduite cafeaua sau ceaiul, dar fără zahăr. Peste zi, beți cel puțin 1,5 l de apă minerală.
Fibrele din legume
Pentru om, fibrele sunt nedigerabile, dar sunt mai absorbante decât orice: pectina, celuloza umplu stomacul și ne satură. Ele absorb apa, curăță substanțele toxice din intestine și pun în ordine activitatea lor. Cele mai multe fibre se află în gulii, conopidă, morcovi și fasole.
DUMINICĂ
BANCHET (asta e răsplata)
În săptămâna asta ați reușit să slăbiți. Pentru ziua a șaptea, vă demonstrăm cât de simplu este să compui un meniu de 1000 de calorii pe zi, având senzația că ești poftit la banchet. Tot ce urmează aveți voie să mâncați:
Micul dejun
Sandviciuri cu brânză și roșii
Tăiați o chiflă de graham în două sau folosiți 2 felii de pâine prăjită (pesmet). Ungeți-le cu o linguriță de margarină, apoi puneți pe ele o feliuță de brânză (30 g, 20% grăsime) și deasupra o roșie tăiată subțire.
PRÂNZUL
Grătar cu salată de cartofi și de țelină
Curățați o țelină de 400-500 g. Fierbeți-o în apă sărată vreme de 10 minute. Separat, fierbeți în coajă 125 g cartofi. Curățați-i. Frigeți pe grătar o bucată de mușchi de vacă (sau carne de pasăre) de 100 g. Tăiați cartofii și țelina calde și puneți peste ele, amestecându-le, o lingură de unt.
CINA
Salată din carne de pasăre
100 g salată verde, o ceapă verde, 3 roșii și 100 g ardei se spală, se curăță și se taie mărunt. Se amestecă cu 100 g piept sau carne de pui tăiată, de asemenea, în bucățele. Se amestecă totul cu o lingură de ulei și una de oțet de mere. Se amestecă cu salata, se sărează. E voie să se mănânce alături o bucată de pâine prăjită.
DESERT
Puteți mânca de două ori pe zi 125 g căpșuni fără zahăr.
Ce aveți voie să beți
La micul dejun - cafea sau ceai neîndulcite. În rest, apă minerală la discreție, ceai de plante sau fructe.