A dat cinci sfinţi neamului românesc
Şi-a pierdut, în numai jumătate de an, soţul şi cinci dintre copii! A fost părtaşă la umilinţele mazilirii familiei sale şi a trebuit să îndure, din închisoare, nu doar batjocura unor netrebnici chitiţi să pună mâna şi pe ultimul galben din averea Brâncovenilor, ci şi durerea pricinuită de moartea băieţilor săi şi a Domnului Constantin, martirizaţi la Istanbul, pentru că nu s-au lepădat de credinţa ortodoxă. Peste noapte, din mare doamnă a Valahiei, invidiată de toată Europa pentru bogăţia şi rafinamentul ei, a ajuns întemniţată în Stambul, înglodată în datorii, prigonită, apoi, ani de zile, prin depărtările Caucazului. Ca şi soţului ei, Constantin Brâncoveanu, turcii i-au luat totul, în afară doar de credinţă. Şi credinţa a ţinut-o în viaţă, credinţa a făcut-o să poarte prin veac, ca o adevărată mironosiţă, memoria neamului ei, doar credinţa a ajutat-o să readucă în ţară şi să înmormânteze, pe ascuns, moaştele Sfântului Constantin. Mamă eroină în adevăratul sens al cuvântului - i-a dăruit soţului ei 11 copii! O femeie educată şi nobilă, în rând cu cele mai alese împărătese ale Occidentului, ctitoriţă neobosită de biserici şi mânăstiri, confidentă de încredere a celor mai mari figuri ale ortodoxiei din acea vreme. Un personaj unic prin tragedia vieţii sale şi prin puterea de a o înfrunta, un nume ce stă, pe nedrept, uitat în istoria noastră. Doamna Maria Brâncoveanu: femeia care a dat cinci sfinţi neamului românesc...
Aripa morţii
Se strecoară, ca fumul cădelniţei printre odoarele sfinte, prin uşa întredeschisă, în camera soţului ei, marele domn Constantin Brâncoveanu. Se apropie cu paşi timizi de masa de scris şi îşi sprijină mâinile lungi, umbrite de doliu, de spătarul jilţului domnesc. Citeşte apoi mută, peste umărul iubitului ei soţ, rândurile aşternute pentru bunul lor prieten şi duhovnic, Hrisant Notara, patriarhul Ierusalimului. Din loc în loc, pe foaia zgrumţuroasă, punctele de final se lungesc în chip de lacrimi negre. Domnul se opinteşte la fiecare capăt de frază, pierdut în gânduri, ca şi cum fiecare rând ar fi o osândă în plus...
"Ce să spunem mai întâi şi ce să spunem mai pe urmă Fericirii Tale, din cele ale noastre, dacă nu lovitura nesuferită a soartei nedrepte şi nemăsurata jale şi deznădejde care pe neaşteptate ni s-a pricinuit? Cea dintâi născută a noastră fiică, Stanca, fiind sănătoasă şi zdravănă, până la 9 ale lunii, a venit la noi în ziua aceea a sărbătorii celor Patruzeci de Mucenici, apoi, plecând la locuinţa ei, năprasnic a prins-o în mijlocul nopţii frig şi fiori şi a apucat-o apoi o căldură preamare şi necontenită. Şi astfel, suferind până pe 15 ale acestei luni, după apusul soarelui, trecând jumătate de ceas al nopţii, şi-a dat sufletul în mâinile Dumnezeului celui viu şi ne-a lăsat, fericita, nemângâiaţi şi foarte zguduiţi şi întristaţi, de nenumărate tulburări".
Domnul Constantin se ridică şi se învârte absent prin odaie. E nedormit de trei zile, iar ochii lui pătrunzători sunt pierduţi acum în ceţurile lacrimilor. Doamna Maria îi ia locul pe jilţ: solul aşteaptă în cancelarie, scrisoarea trebuie trimisă grabnic la Ierusalim! Adaugă, cu slovă subţire: "Dumnezeu ştie prin ce foc şi prin ce apă trece sufletul nostru, şi n-avem mângâiere, şi aceasta cu dreptate, căci nu e numai întâi-născuta noastră fiică, ci încă, precum ştii şi Fericirea Ta, era cuminte, milostivă, primitoare şi iubitoare de bine...". Iscăleşte, alături de domn, îl cheamă pe secretarul cancelariei şi îi întinde răvaşul. În vorbele pline de har ale Patriarhului Hrisant şi-au găsit, de atâtea ori, nădejdea, de la el aşteaptă şi acum, amândoi, cuvinte de alinare... Maria îşi îmbrăţişează Domnul şi se retrage, ca în fiecare seară, în colţişorul ei de rugăciune, la candela ce pâlpâie neîncetat a speranţă.
Icoana de la Hurezi
Rugându-se sub candela cea veche de argint, Doamna Maria avea mereu în minte minunatul tablou de la Mânăstirea Hurezi, care înfăţişa întreaga familie a Brâncovenilor. Seara, după ce le mulţumea Domnului Dumnezeu şi Sfintei Fecioare pentru mulţimea darurilor cu care o binecuvântaseră, înşira câte un gând bun, de pace şi sănătate, pentru fiecare dintre ai săi. La toţi se gândea, pentru toţi se ruga, rând pe rând, pe toţi şi-i imagina exact aşa, tineri şi senini, cum îi pictaseră meşterii de la Hurezi, înainte de sfinţirea mânăstirii pe care o ctitorise alături de Constantin Brâncoveanu. Se ocupase ea însăşi ca vestiţilor pictori să nu le lipsească nimic din cele trebuincioase, şi tot trecând pe la Hurezi, când Constantin era prins cu treabă, a văzut tabloul acesta prinzând culoare sub ochii ei.
Constantin Vodă avea pe-atunci 40 de ani. Era în floarea vârstei, drept şi evlavios, inspirând putere şi înţelepciune. În jurul lui sunt pictaţi toţi cei 11 copii pe care Dumnezeu li i-a dăruit. Unul mai frumos ca celălalt! Stanca cea milostivă, Maria cea răsfăţată, Elena cea cuminte, Bălaşa, cu chipul ei de împărăteasă bizantină, lângă ele, sfioasele Safta, Ancuţa şi Smaranda, fetiţele mamei, apoi cei patru băieţi, Constantin, întâiul născut, cel ce urma să moştenească tronul, sfătoşii Ştefan şi Radu, care călcau deja, ca nişte discipoli de nădejde, pe urmele profesorului lor, Mitropolitul Antim Ivireanu, apoi mezinul Matei, soarele ochilor ei, care era de-o şchioapă, în tablou, şi care crescuse şi el, între timp, bărbat în toată firea... Cât de tineri şi fericiţi erau pe atunci! Palatul era tot un chiot de bucurie, fetele cele mari se măritaseră cum nu se poate mai bine, moşiile mergeau strună, iar Domnul Constantin reuşise să pună ţara pe drumul cel bun. Ce-şi putea dori mai mult o Doamnă şi o mamă? Toată bucuria şi toată împlinirea şi le-a pus în râvna cu care l-a ajutat pe Vodă Brâncoveanu să ducă la bun sfârşit ctitoria de la Hurezi, ctitoria lui de suflet, prima mânăstire pe care o zidise după ce ajunsese pe tronul Ţării Româneşti... Se gândea şi acum, cu drag, la anii aceia de început de domnie, la vremea când fusese sfinţită Mânăstirea Hurezi şi la portretul acela de familie atât de drag inimii ei, din care, iată, din unsprezece copii frumoşi şi sănătoşi, mai rămăseseră nouă. Maria murise de tânără, "într-o străinătate", cum spune cronicarul, la Istanbul, "care vestire rumpere de inimă părinţilor au fost". Acum Stanca se duse şi ea, ca din senin, în lumea drepţilor... "Mulţămesc şi mă închin voinţei Tale sfinte şi mă rog de mila ta nesfârşită, Doamne, să le odihneşti pe ele în sânurile lui Avraam, Isaac şi Iacov, iar pe noi să ne mângâi în ce chip Tu ştii...", îşi încheie rugăciunea Doamna Maria.
Anul Domnului 1714 trebuia să fie an de mare bucurie pentru brâncoveni. Îndată ce trecea Postul Sfintelor Paşti, începeau la palat pregăteli de nuntă. Vodă Brâncoveanu obţinuse de la Sultan aprobarea pentru ca fiul său Radu, al treilea născut dintre băieţi, să-şi ia soţie din os domnesc, pe preafrumoasa Maria, fiica lui Antioh Cantemir, fostul domn al Moldovei şi fratele cel mare al ilustrului Dimitrie Cantemir. Urma să fie o nuntă ca în poveşti, mai ceva decât cele ale celorlalţi copii Brâncoveni, despre al căror fast se dusese vestea în patru zări. Apoi, nu bine ce se termina nunta, venea marele praznic de Sfânta Maria Mare! Pe 15 august era ziua ei onomastică, dar, încă pe atât, ziua de naştere a Domnului Constantin, care avea să împlinească vârsta de 60 de ani. Darnic cu prietenii şi cu colaboratorii săi din ţară şi din străinătate, Brâncoveanu Voievod se pregătise cum se cuvine şi pentru acest eveniment. Urma să cheme la palat ambasadori din toate imperiile, din ţările dimprejur şi din depărtări, oameni de stat şi artişti, înalte feţe bisericeşti şi boiereşti, întreaga elită de care se înconjurase în lunga-i domnie de un sfert de veac. Bătuse chiar monedă jubiliară de aur cu chipul său, pe care să o ofere, drept amintire, aleşilor săi oaspeţi! În spatele celor 25 de ani de domnie şi a celor 60 de ani de viaţă era multă împlinire, dar şi multă trudă. Numai Dumnezeu ştie cât s-a zbătut Constantin să-şi ţină ţărişoara departe de foc şi de sabie, departe de interesele meschine ale boierilor din ţară şi ale hulpavelor paşe din jur, invidioase pe succesul celui pe care îl porecliseră "Prinţul Aurului". Ca una care îi fusese mereu alături la greu, încă de pe vremea când era doar un tânăr dregător, Doamna Maria abia aştepta să împartă cu Constantin al ei acest an al bucuriei, care avea să fie, cu voia Celui de Sus, 1714... Dar anul începuse cu o mare nenorocire. Maria a stat trei zile şi trei nopţi la căpătâiul Saftei, a plătit cei mai buni doftori să o caute şi să o îngrijească, toate bisericile au înălţat rugi pentru însănătoşirea ei, de la mitropolit până la ultimul preot de ţară. Dar Săftica era tot mai rău. Căzuse în delir şi, înainte chiar de a închide ochii, o înnegurase rău pe Doamna Maria: ţipa cu toată puterea pe care o mai avea în ea şi se zbătea amarnic, căci avea vedenii cu tatăl său, Domnul Constantin, pe care îl vedea înlănţuit, prizonier la turci. Maria uitase cu totul de vedenia asta, zguduită de moartea fetei, apoi, prinsă cu pregătirile de înmormântare. Dar acum, întinsă pe pat, după rugăciunea de seară, nu-şi mai putea lua gândul de la delirul copilei, înainte de a muri... Să-i spună de vedenia Saftei lui Constantin? Nu l-ar cutremura, oare, şi mai tare, pe bietul Domn?
Drumul Golgotei
Nu trece decât o săptămână, că vedenia Saftei de pe patul de moarte se împlineşte... În locul obişnuitelor daruri de binecuvântare a marii nunţi de la Bucureşti, Înalta Poartă îi trimite lui Brâncoveanu batista neagră a mazilirii. O aduce chiar Mustafa-aga, unul dintre prietenii domnitorului, pe care acesta îl întâmpină cu zâmbetul pe buze, în sala tronului. "Nu am veşti bune, am veşti rele", îi spune Mustafa-aga, apoi îl împinge pe Domn, când, năucit de lovitura primită, acesta dă să se aşeze pe tron. "Nu ai înţeles? Locul tău nu mai e pe tron!", se răsteşte, înainte de a-l închide în sala de audienţă. Declarată haină, adică rebelă, alături de soţ şi de toată familia, Doamna Maria primeşte ordin să se pregătească de drum lung, căci a doua zi, sub pază otomană, urmau să pornească, tot neamul Brâncovenilor, pe lungul drum al Stambulului...
Prăpăd mare cuprinde palatul în noaptea aceea de 25 martie 1714! Trimişii sultanului sigilează vistieria domnească şi încep să încarce în convoaie lungi, de căruţe, toate bunurile de valoare ale familiei Brâncoveanu, claie peste grămadă, bijuterii şi bani, mobilier din lemn de soi şi tacâmuri de aur şi de argint, obiecte de ornament şi cadouri de suflet, carpete, covoare şi haine cu fireturi scumpe - nimic din ce fură ochiul turcilor nu mai rămâne în palat. Poate doar mici bijuterii şutite de oamenii imbrohorului otoman şi de apropiaţii Cantacuzinilor, care sunt instalaţi pe tron, când încă Brâncovenii nici nu plecaseră spre Constantinopol. Ca prin minune, doar candela Mariei rămâne neatinsă în palatul domnesc... Şi visul tabloului de la Mânăstirea Hurezi, strivit acum ca de fulger. Era în Vinerea Mare când au pornit la drum, pe o vreme câinoasă. Frigul muşca, făcându-şi loc şi în suflet. Doliul cel greu al Saftei se întinsese, precum coviltirele căruţelor, peste întreg neamul Brâncovenilor...
Trei săptămâni a ţinut drumul până la Istanbul. Când au intrat, înconjuraţi de soldaţi din toate părţile, pe porţile Constantinopolului, Doamna Maria şi Constantin erau, deja, pregătiţi pentru orice. Domnul s-a uitat pentru ultima oară în ochii ei mari. "Facă-se voia Lui!", i-a spus, apoi amândoi şi-au făcut o cruce mare, evlavioasă.
Dragoste de la prima până la ultima vedere
Pe Vodă l-au înlănţuit de cum au pus piciorul în Istanbul. Nici vorbă să-l lase să stea împreună cu ai lui, sub pază, la unul dintre palatele pe care le aveau chiar acolo, în capitala Imperiului. Au smuls de pe ei hainele scumpe, le-au luat tot ce aveau podoabă de preţ, afară de inelele de logodnă, le-au dat nişte zdrenţe, aruncându-i, apoi, în întunecimile temniţei.
Luni întregi a petrecut Doamna Maria departe de soţul şi de băieţii săi, muncită de spaime negre, fără să poată afla nimic despre ei. Se ruga neîntrerupt Sfintei Maria să curme cumplita suferinţă a familiei şi să le întindă o mână de ajutor. Se apropia sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ziua de naştere a domnului Constantin şi, totodată, ziua numelui ei, şi lacrimile se amestecau cu nădejdea. Imagini vechi, din tinereţea ei luminoasă, i se năzăreau înainte, întâlnirea cu Constantin, dragul ei Constantin, tânărul şi ambiţiosul dregător, frumos, învăţat, priceput în ale trebilor ţării, cu moşii întinse peste toată Ţara Valahiei. Nu era fată de viţă aleasă care să nu-i facă ochi dulci chipeşului Constantin Brâncoveanu, însă mătuşa Elina, buna şi luminata Doamnă a lui Şerban Cantacuzino, ştia mai bine ce-i trebuia nepotului ei! De multă vreme o remarcase pe frumoasa Maria din Popeşti, descendentă, şi ea, din os boieresc, crescută de copilă pe la palatele domneşti. Mai mică cu zece ani decât Constantin, Maria era cea mai potrivită soţie. Sigură de alegerea ei, Elina i-a povesit viitorului dregător despre calităţile fetei, i-a picurat în suflet febra nerăbdării de a o cunoaşte, şi tot ea a găsit şi prilejul de a-i pune pe tineri faţă în faţă. A fost dragoste de la prima şi până la ultima vedere. Maria era altfel decât toate celelalte domniţe ademenite de bogăţia şi de rangurile sale. Era frumoasă, fără să fie provocatoare, era milostivă fără prefăcătorii, era din cale afară de deşteaptă, fără a încerca să impresioneze prin asta. Îl ghicea la fiecare pas, erau pe un gând şi pe un suflet, cerurile se deschideau a primăvară când îi deschidea poarta conacului din Popeşti... Îngenuncheată, cu inima sufocată de frică, cu lacrimile şiroind pe obraz, Doamna Maria nu-şi poate alunga amintirile luminoase. Dragostea aceea binecuvântată de Dumnezeu cu unsprezece minuni de prunci, anii aceia de iubire a tinereţii, legământul credinţei, pe care nu l-au călcat niciodată îi aprind o lumină mică în suflet şi un zâmbet fugar pe obraz. Îi mulţumeşte, în gând, Maicii Domnului, că a primit-o în grădina inimii ei.
Chiar de Sfântă Mărie, o hărmălaie mare, neobişnuită, cuprinsese Istanbulul, în plină amiază de duminică, la vremea când doar pescăruşii îşi tânguiau dorurile pe la geamul strâmt al celulei din închisoarea de femei de pe malul Bosforului, unde zăcea Maria. Un vuiet prevestitor de rău şi aducător de moarte. Vestea decapitării lui Constantin dimpreună cu fiii lor a lovit-o şi pe ea precum securea gâdelui. Speranţele îi fuseseră în zadar. S-a lăsat în genunchi şi nu s-a mai ridicat de acolo, chemând moartea în ajutor. Iar când s-a ridicat, a făcut-o c-un singur gând: să salveze trupurile dragilor ei mucenici, să fie scoase din apa Mării Marmara şi îngropate, după legea creştină, pe Insula Halki, la una dintre mânăstirile ortodoxe, pe care ea şi Domnul Constantin le sprijiniseră nu o dată cu bani, în lunga lor domnie. Exilată în Caucaz, de cealaltă parte a Mării Negre, doamna Maria n-a irosit nicio clipă, luptând pentru repunerea în drepturi a memoriei martirilor Brâncoveni.
Le-a scris tuturor apropiaţilor ei, a reluat legătura cu întâi-stătătorii bisericii apusene şi, în numai doi ani, a primit acceptul de a se reîntoarce în ţară. A aşteptat-o în port chiar noul Domn, Ioan Mavrocordat, dar mai ales poporul a primit-o ca pe o adevărată Doamnă, ca pe o eroină şi ca pe o mamă de sfinţi. Duminicile, la slujbe, femeile veneau să i se închine, să-i sărute mâinile şi să-i atingă chipul brăzdat de lacrimile nopţilor de rugă. O sfântă în viaţă, asta a fost Maria pentru tot românul, după revenirea ei din surghiun.
Dar adevărata ei misiune nu era, încă, dusă la îndeplinire... Patru ani se luptă Maria, în mare taină, cu ajutorul unor prieteni apropiaţi, ca să readucă în ţară osemintele Domnului său. Marii patriarhi de la Istanbul şi Ierusalim o încredinţaseră că, într-o bună zi, Domnul Constantin şi fiii săi vor fi veneraţi ca sfinţi de către ortodoxie, iar acele oseminte pângărite de otomani şi pescuite pe ascuns de nişte bieţi pescari greci vor deveni sfinte moaşte. Să fi aflat Sultanul Ahmet şi spionii săi de planurile Mariei, urgia ar fi potopit din nou peste neamul Brâncovenilor! Dar niciun efort şi niciun risc nu erau prea mari pentru ca memoria Domnului Brâncoveanu şi a fiilor ei să rămână vii. Maria reuşeşte să repatrieze osemintele Domnului Constantin în iulie 1720 şi le îngroapă, în secret, sub o lespede simplă, înBiserica "Sfântul Gheorghe cel Nou", ctitoria brâncovenească din centrul Bucureştilor. Pune deasupra candela ei veche, pe care însemnează, discret, numele marelui domnitor, astfel ca, peste ani, românii să ştie unde se găsesc moaştele şi să se poată închina la ele.
*
Zece ani a mai trăit Maria după repatrierea moaştelor Sfinţilor Brâncoveni. Zece ani în care, zi de zi, la ceas de seară, pe o uşă lăturalnică, o bătrânică în haine cernite, cu chipul ascuns sub năframe bogate, se strecura, ca fumul cădelniţei printre odoarele sfinte, şi se aşeza în genunchi sub candela de deasupra unui mormânt fără nume. 10 ani de rugi lungi, pentru toţi cei dragi din acel minunat tablou de tinereţe de la Hurezi...