Vinul este un aliment complet...
Adevărat. Vinul conţine apă şi alcool, glucide, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor), oligoelemente (cupru, zinc, magneziu), vitamine (mai ales vitaminele B), polifenoli, acizi... în total, 800 de substanţe. În concluzie, deşi este catalogat drept "băutură alcoolică", vinul este un aliment veritabil, cu mare putere energetică. Problema este cantitatea în care îl consumăm. Un pahar de vin roşu, de 125 ml (o jumătate de cană de apă), aduce 80 de calorii (la fel ca o banană sau un măr mare). Se recomandă ca o dată pe zi, în loc de un fruct, să bem un pahar de vin roşu.
Resveratrolul, un antioxidant miraculos...
Adevărat şi nu prea. De peste 90 de ani, cercetătorii în nutriţie sunt preocupaţi de "paradoxul francez", conform căruia, consumul de vin roşu (mai ales sec), bogat în resveratrol, prelungeşte viaţa şi protejează sistemul cardiovascular, în ciuda unei alimentaţii bogate în grăsimi. Un studiu recent, realizat în Italia (o altă ţară băutoare de vinuri roşii) de către o echipă americană, de la Facultatea de medicină din Baltimore, pune, totuşi, la îndoială virtuţile acestui antioxidant. "Virtuţile resveratrolului asupra inimii sunt doar presupuse, nu şi dovedite prin analize temeinice. Sănătatea li se datorează, de fapt, polifenolilor prezenţi în vin". Pe scurt, nu e cazul să se exagereze virtuţile miraculoase ale resveratrolului şi să nu se transforme băutul vinului în terapie. Vinul trebuie savurat cu moderaţie.
Vinul alb provoacă dureri de cap...
Adevărat. Vinul alb nu le face bine tuturor băutorilor. El provoacă adesea dureri de cap, infecţii urinare şi tendinită. De vină sunt sulfiţii prezenţi în vin, în cantitate mai mare în cel alb, roze sau şampanie. "Aceşti conservanţi pot declanşa alergii sau intoleranţe, la anumite persoane, dureri de cap şi stomac. Prin modificarea rapidă a pH-ului urinar, vinul alb are capacitatea să favorizeze înmulţirea colibacililor, ducând la cistite. Sunt de preferat vinurile naturale, ţărăneşti, care nu prezintă aceste inconveniente.
Vinul roşu şi vinul alb au aceleaşi virtuţi?
Nu. În timpul preparării vinului roşu, pieliţa boabelor de struguri şi seminţele macerează împreună cu sucul, de unde provine şi culoarea lui, precum şi taninul. Vinul alb se obţine prin fermentarea separată de suc, a pieliţei boabelor şi a seminţelor. Acesta este motivul pentru care vinul roşu conţine polifenoli (taninuri), iar vinul alb nu. Or, aceştia sunt faimoşii antioxidanţi care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. În cantităţi mici, vinul roşu acţionează ca un medicament, în vreme ce vinul alb şi roze nu au această virtute.
Doza maximă, două pahare pe zi
Adevărat. Conform experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a menţine consumul de vin la un nivel fără risc, o femeie nu trebuie să bea mai mult de două pahare de 100 de mililitri de vin pe zi, iar bărbaţii, mai mult de trei pahare de 100 ml. Cu cât limita este depăşită, cu atât riscul este mai mare. Chiar şi fără a deveni dependenţă, alcoolul are influenţe asupra apariţiei multor boli: cancer, boli cardiovasculare, boli digestive, boli ale sistemului nervos şi tulburări psihice. OMS recomandă, de asemenea, să nu se depăşească băutul a patru pahare, cu o singură ocazie. Să se ţină post o zi pe săptămână, când nu se bea nicio picătură de alcool.
Adevărat! Nutriţioniştii afirmă că băutul vinului la masă, alături de consumul de alimente, garantează o digestie mai bună şi un consum de alcool mai mic. Nocivitatea e mult mai mică decât în cazul "partidelor" de băut între prieteni - "Binge drinking" (când se bea fără să se mănânce).
Vinul îngraşă
Fals. Cu condiţia să beţi moderat! "Vinul conţine 7 calorii pe miligram de alcool. Dacă vă limitaţi la un pahar standard pe zi, de 125 ml, el este ars complet de către organism". Dar atenţie! Numărul de calorii variază în funcţie de nivelul de zahăr conţinut în vin. Un vin sec este mai puţin dulce, şi prin urmare, mai puţin caloric. De pildă, un pahar de vin roşu sec, de 125 ml, oscilează între 80 şi 100 de calorii, în comparaţie cu aceeaşi cantitate de vin alb dulce, care poate urca până la 225 calorii.
Cât vin să bei, fără să te îngraşi?
"Cântăriţi-vă şi înmulţiţi-vă greutatea cu doi", afirmă specialiştii. Veţi obţine astfel numărul de ml de vin care nu prezintă risc de îngrăşare. De exemplu, dacă aveţi 50 de kg: 50 x 2 = 100 ml de vin. Puteţi bea, deci, un pahar mic de vin.