Arterite, artroze
Într-un litru de vin roşu de casă se introduc 20 g rădăcini de ulm date prin răzătoare. După 24 de ore, amestecul se strecoară. Se consumă câte un păhărel dimineaţa, pe stomacul gol.
Hipoacuzie
Se toarnă o cană de vin natural într-un litru de apă. Se pune apa să fiarbă la foc moale, şi când începe să iasă aburi, bolnavul îşi ţine capul deasupra vasului, pentru ca vaporii să intre în urechi, pe rând. Procedurile se fac pe parcursul a 15 seri. Medicul naturist elveţian Johan Künzle susţine că procedeul dă rezultate excelente.
Anemie
1. În 500 ml vin fierbinte se toarnă o linguriţă de rădăcini de odolean. Se strecoară după o oră. Se bea de trei ori pe zi câte o ceşcuţă, cu 15 minute înainte de masă.
2. 800 ml vin roşu, 400 g miere şi 200 foi de aloe tocate prin maşina de carne se fierb 20 de minute pe baie de apă. După răcire, lichidul se strecoară, prin presare. Se păstrează într-un loc răcoros şi întunecat. În primele 2 zile, se consumă câte o lingură numai dimineaţa, în umătoarele 2 zile, câte o linguriţă dimineaţa şi la prânz, apoi, timp de 3 zile, de trei ori pe zi, câte o lingură, cu 20 de minute înainte de masă.
3. Pentru poftă de mâncare şi anemie se beau zilnic, cu 15-20 de minute înainte de masă, câte 2 linguri de vin roşu vechi.
4. În 3 litri de vin se pun 3 kg de miere. Amestecul se agită din când în când, timp de 3 zile. Se consumă de trei ori zilnic, câte o ceaşcă, cu 30 minute înainte de masă.
Boala Basedow
1. Într-un vas de 5 litri se pun 70 de sâmburi de nucă verde, peste care se toarnă 1 litru de ţuică tare. Se lasă acoperit. După 7 zile, se adaugă 2 litri de vin de casă şi 2 kg de zahăr. Bine astupat, vasul se ţine 40 de zile într-un loc rece şi întunecos. După cele 40 de zile, medicamentul poate fi folosit. Se bea câte o lingură pe zi, după masă.
2. 1,5 litri de vin alb, 60 de sâmburi de măsline şi 8 cepe curăţate, cărora li se lasă mustăţile, se fierb la foc mic, până ce lichidul scade aproape la jumătate. Se strecoară. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol câte un păhărel.
Dureri de cap
Se pun flori de soc mărunţite în vin şi, după 15 minute, se aplică pe frunte.
Migrenă
Se fierb timp de 3 minute, în 300 ml de vin alb, 3 frunze de pelargonie şi 3 frunze de muşcată sălbatică. După răcire, se bea de trei ori pe zi, câte un păhărel.
Tuse
Într-un litru de vin alb vechi se dizolvă un pahar de miere. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, înainte de masă.
Bronşită
Într-un litru de vin de casă şi un litru de tescovină se pun 30 de sâmburi de nuci verzi. Se lasă astfel timp de o lună, apoi se strecoară. Se consumă de trei ori zilnic câte un păhărel, cu 30 de minute înainte de masă.
Ţiuitură în urechi
Se toarnă 500 ml de vin vechi peste 300 g de tărâţe, 100 g nalbă de grădină şi 50 g de pelin, bine mărunţite. Se fierbe totul la foc mic timp de 6-7 minute. Se strecoară după răcire. Se fac cataplasme care seara se aplică pe urechi. Tratamentul este de durată, dar perseverând, succesul este garantat.