Vinul este un aliment complet...
Adevărat. Vinul conține apă și alcool, glucide, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor), oligoelemente (cupru, zinc, magneziu), vitamine (mai ales vitaminele B), polifenoli, acizi... în total, 800 de substanțe. În concluzie, deși este catalogat drept "băutură alcoolică", vinul este un aliment veritabil, cu mare putere energetică. Problema este cantitatea în care îl consumăm. Un pahar de vin roșu, de 125 ml (o jumătate de cană de apă), aduce 80 de calorii (la fel ca o banană sau un măr mare). Se recomandă ca o dată pe zi, în loc de un fruct, să bem un pahar de vin roșu.
Resveratrolul, un antioxidant miraculos...
Adevărat și nu prea. De peste 90 de ani, cercetătorii în nutriție sunt preocupați de "paradoxul francez", conform căruia, consumul de vin roșu (mai ales sec), bogat în resveratrol, prelungește viața și protejează sistemul cardiovascular, în ciuda unei alimentații bogate în grăsimi. Un studiu recent, realizat în Italia (o altă țară băutoare de vinuri roșii) de către o echipă americană, de la Facultatea de medicină din Baltimore, pune, totuși, la îndoială virtuțile acestui antioxidant. "Virtuțile resveratrolului asupra inimii sunt doar presupuse, nu și dovedite prin analize temeinice. Sănătatea li se datorează, de fapt, polifenolilor prezenți în vin". Pe scurt, nu e cazul să se exagereze virtuțile miraculoase ale resveratrolului și să nu se transforme băutul vinului în terapie. Vinul trebuie savurat cu moderație.
Vinul alb provoacă dureri de cap...
Adevărat. Vinul alb nu le face bine tuturor băutorilor. El provoacă adesea dureri de cap, infecții urinare și tendinită. De vină sunt sulfiții prezenți în vin, în cantitate mai mare în cel alb, roze sau șampanie. "Acești conservanți pot declanșa alergii sau intoleranțe, la anumite persoane, dureri de cap și stomac. Prin modificarea rapidă a pH-ului urinar, vinul alb are capacitatea să favorizeze înmulțirea colibacililor, ducând la cistite. Sunt de preferat vinurile naturale, țărănești, care nu prezintă aceste inconveniente.
Vinul roșu și vinul alb au aceleași virtuți?
Nu. În timpul preparării vinului roșu, pielița boabelor de struguri și semințele macerează împreună cu sucul, de unde provine și culoarea lui, precum și taninul. Vinul alb se obține prin fermentarea separată de suc, a pieliței boabelor și a semințelor. Acesta este motivul pentru care vinul roșu conține polifenoli (taninuri), iar vinul alb nu. Or, aceștia sunt faimoșii antioxidanți care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. În cantități mici, vinul roșu acționează ca un medicament, în vreme ce vinul alb și roze nu au această virtute.
Doza maximă, două pahare pe zi
Adevărat. Conform experților de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a menține consumul de vin la un nivel fără risc, o femeie nu trebuie să bea mai mult de două pahare de 100 de mililitri de vin pe zi, iar bărbații, mai mult de trei pahare de 100 ml. Cu cât limita este depășită, cu atât riscul este mai mare. Chiar și fără a deveni dependență, alcoolul are influențe asupra apariției multor boli: cancer, boli cardiovasculare, boli digestive, boli ale sistemului nervos și tulburări psihice. OMS recomandă, de asemenea, să nu se depășească băutul a patru pahare, cu o singură ocazie. Să se țină post o zi pe săptămână, când nu se bea nicio picătură de alcool.
Beți mâncând, e mai sănătos
Adevărat! Nutriționiștii afirmă că băutul vinului la masă, alături de consumul de alimente, garantează o digestie mai bună și un consum de alcool mai mic. Nocivitatea e mult mai mică decât în cazul "partidelor" de băut între prieteni - "Binge drinking" (când se bea fără să se mănânce).
Vinul îngrașă
Fals. Cu condiția să beți moderat! "Vinul conține 7 calorii pe miligram de alcool. Dacă vă limitați la un pahar standard pe zi, de 125 ml, el este ars complet de către organism". Dar atenție! Numărul de calorii variază în funcție de nivelul de zahăr conținut în vin. Un vin sec este mai puțin dulce, și prin urmare, mai puțin caloric. De pildă, un pahar de vin roșu sec, de 125 ml, oscilează între 80 și 100 de calorii, în comparație cu aceeași cantitate de vin alb dulce, care poate urca până la 225 calorii.
Cât vin să bei, fără să te îngrași?
"Cântăriți-vă și înmulțiți-vă greutatea cu doi", afirmă specialiștii. Veți obține astfel numărul de ml de vin care nu prezintă risc de îngrășare. De exemplu, dacă aveți 50 de kg: 50 x 2 = 100 ml de vin. Puteți bea, deci, un pahar mic de vin.