SINDROMUL PREMENSTRUAL

Gilda Fildan
Sănătate cu alimente

Prin sindrom premenstrual (denumirea abre­viată: PMS) trebuie să înțelegem o multi­tudine de simptome dintre cele mai diverse, ce apar la femei cu o săptămână sau două înainte de zi­lele menstruației. Principalele manifestări sunt du­re­rile - și numai femeile care au avut de-a face cu ele știu cât de violente și de chinui­toa­re pot fi. Estimările făcute de specialiști sunt diferite, dar potrivit Ame­rican College of Obstetricians and Gyne­co­logists, aproximativ 85% dintre femei sunt afectate cel puțin o dată în viață de sindromul premenstrual.
Cauzele lui nu au fost stabilite cu certitudine, însă cei mai mulți dintre cercetători presupun că ar avea legă­tură cu fluctuațiile de nivel ale hor­monilor se­xuali feminini, estroge­nul și progesteronul, în cursul ciclului menstrual. Cu cât nivelul estrogenului este mai ridicat, cu atât crește riscul de apa­riție a PMS. Fiecare femeie se con­fruntă cu neplăceri specifice și de aceea lista pe care v-o oferim mai jos nu poate fi com­pletă, ci va avea doar o valoare orien­tativă: * acnee * stări anxioase ori de­presive * irasci­bili­tate, încordare, labilitate afectivă, tendința de a plânge din motive minore * pierderea poftei de mânca­re sau, dimpotrivă, o foame irezistibilă * dureri articu­lare sau musculare * dificultăți de concentrare sau de memorie * dureri de cap sau de spate * tulburări gas­trice, balonări, consti­pație sau diaree * senzație de obo­seală * inflamarea dureroasă a sânilor, care devin sesibili la atingere.
Un stres emotional puternic poate accentua simp­to­mele, însă nu se află în niciun caz la originea lor. Specialiștii consideră în schimb că secreția de sero­tonină ar fi eventual responsabilă pentru declanșarea unei forme grave de PMS, așa-numita disforie pre­men­struală (PMDD), care prezintă mai ales aspecte neuropsihice. Putem enumera, printre altele: * stări tensionate și anxioase * gândire mai lentă și slăbirea capacității de concentrare * dezinteres față de activi­tățile cotidiene și de comunicarea cu cei din jur * lipsă de energie ori stări de epuizare * apetit exagerat, per­ma­nent sau doar în anumite momente * pierderea con­trolului * atacuri de panică * irascibilitate sau mânie îndreptată împotriva altor persoane (pe o peri­oadă mai lungă) * tristețe sau disperare, uneori chiar și gânduri de suicid * tulburări de somn * dispoziții labile, plâns.
Nu există un tratament capabil să ajute tuturor fe­meilor aflate în suferință. Dacă simptomele dvs. devin greu de suportat, ar fi bine să cereți sfatul me­di­cului dvs. Tulburările premenstruale mai puțin grave ar putea fi ameliorate prin schimbarea modului cum vă hrăniți. Vă oferim în continuare câteva stra­tegii, în speranța că ele vă vor fi de folos.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva simptomelor PMS

*** Spanacul, fasolea verde și uscată, iarba-grasă
Calciul nu este singurul mineral care ne influen­țează chimia cerebrală. Dr. Melvyn Werbach, profe­sor de psihiatrie clinică la University of California din Los Angeles, autor al cărților "Vindecarea prin nu­triție" și "Nutrologia - Prevenția și terapia ortomo­leculară", observă că o serie de studii evidențiază faptul că la pacientele cu sindrom premenstrual se con­stată adesea un nivel scăzut al magneziului. Când magneziul nu este prezent în cantitate sufi­cientă, poate coborî și nivelul dopaminei, un neurotransmi­țător care ne influențează starea de spirit, la fel ca serotonina. În opinia dr. Werbach, lipsa magneziului poate prejudi­cia și sinteza estrogenului, ceea ce ar fi de asemenea o cauză a tulburărilor afective premenstruale.
Cine nu mănâncă destule legume riscă să nu-și acopere necesarul zilnic de magneziu. Și e bine de știut că numeroase persoa­ne cu deficit de magneziu suferă de boli precum astmul, diabetul, osteoporoza, arit­miile cardiace, hipertensiunea arte­rială, cefaleea și migrenele.

*** Iaurtul degresat
După cum reiese din studiile clinice, un aport consistent de calciu și de vita­mine poate nu numai să atenueze, ci să și prevină simptomele PMS.
Cercetătorii de la University of Massa­chusetts au comparat de-a lungul unui deceniu obiceiurile alimentare ale unui grup de paciente cu sindrom pre­menstrual cu cele ale unor femei care fie nu prezentau niciun fel de simptome PMS, fie le aveau într-o formă foarte ușoară. În final, ei au ajuns la concluzia că femeile care își procură zilnic prin hrană circa 1200 miligrame de calciu și 400 UI vitamina D au un risc minim de sin­drom premen­strual.
Iaurtul conține calciu, care amelio­rează simpto­mele PMS, acționând pe mai mul­te căi. Dr. James G. Penland, conducătorul unui colectiv de cercetare de la Nutrition Re­search Center din Grand Forks, North Da­kota, afirmă că acest mineral poate elimina con­trac­țiile musculare, care dau naș­tere spasmelor. Totodată, spune dr. Penland, aportul de calciu obținut din alimentație influențează chimia creierului și echilibrul hor­mo­nal, ceea ce se repercutează favo­rabil asupra stării psihice.
În cazul când nu tolerați lap­tele de vacă, aveți posibilitatea să apelați oricând la alte surse foarte bune de cal­ciu, cum sunt: semințele de susan, mig­­dalele, broccoli, varza creață, var­za de iarnă și varza chinezească (Pak Choi).
Vitamina D v-o puteți pro­cura, printre altele, din: ouă, so­mon, sardine, ton și macrou. În afară de aceas­ta, desigur, orga­nismul dvs. sintetizează el însuși o doză apreciabilă de vitamină D, atunci când vă ex­puneți la soare, fie și numai pentru 15 minute.

** Semințele de in, uleiul de rapiță, nucile, tofu
Hrana europenilor conține can­tități prea mari de acizi grași Omega-6, ceea ce perturbă ra­por­tul normal dintre acizii Omega-3 și Omega-6. Con­sumul de alimente bogate în Omega-3 poate restabili echilibrul, realizând totodată și o anumită ameliorare a neplă­cerilor provo­cate de sindromul premenstrual. O meta­analiză, efectuată recent pe baza unor studii care aprofundau tema necesarului de Omega-3 în organismul femeii, a confirmat rolul pozitiv al acestei categorii de acizi grași polinesaturați în prevenirea atât a PMS, cât și a bufeurilor, apă­rute o dată cu debutul meno­pauzei.
Merită atenție și ouăle, deoa­rece au un conținut ridicat de Omega-3. Dacă vă place peștele, ar trebui să mâncați mai ales macrouri, heringi, sardine, ton și somon, fiindcă acolo găsiți din belșug doi dintre acizii grași Omega-3: EPA (acidul eicosa­pentaeonic) și DHA (acidul docosahexeonic). Rezul­tatele cerce­tă­rilor din ultimul timp sugerează că aceste două sub­stanțe atenuează efectiv simptomele PMS - pe lângă faptul, deja cunoscut, că protejează inima.
Dacă însă vă numărați și dvs. printre cei ce pre­feră să-și administreze capsule cu ulei de pește, aflați că un studiu dublu orb a pus în evidență valoarea uleiului de krill ca remediu împotriva PMS. Krillul este un crustaceu oceanic, asemănător însă mult mai mic decât crevetele, și prezintă avantajul suplimentar de a proveni dintr-un mediu necontaminat - din apele pure ale Antarcticii. În cadrul studiului amintit, par­ticipan­tele au primit în prima lună câte 2 grame de ulei de krill zilnic. În a doua și a treia lună, au luat aceeași doză de 2 grame, dar pe o durată mai restrân­să: au în­ce­put administrarea cu opt zile înainte de menstruație și au întrerupt-o la două zile după înce­tarea acesteia.
Vegetarienii pot opta pentru alți acizi din familia Omega-3: acidul alfa-linolenic (din nuci, ca și din semințele de in, cânepă, chia sau perilla) și acidul gamma-linolenic (din uleiul de luminița-nopții, câ­ne­pă, coacăze sau limba-mielului). Totuși, trebuie spus că acizii Omega-3 de origine vegetală nu sunt la fel de eficienți ca EPA și DHA din pește sau din uleiul de krill.

** Soia și alte leguminoase
Boabele de soia și produsele obținute din ele, ca de pildă tofu, conțin genisteină, un hormon natural, însă cu acțiune mai slabă decât estrogenul sintetizat în organismul uman. Revista "British Jour­nal of Nu­trition" relata mai de­mult despre un studiu, cu prilejul că­ruia s-a dovedit că administrarea zilnică de proteină din soia (68 de miligrame de izoflavone) pe durata a două cicluri menstruale reduc inflama­țiile și spas­mele premenstruale mai bine decât un placebo, preparat cu lapte de vacă. De altfel, unii specialiști sunt de părere că estrogenul din laptele de vacă agravează simptomele PMS. Și unele studii de dată recentă, efec­tuate cu participarea unor fe­mei co­reene stabilite de multă vreme în SUA, atestă ac­țiunea pozitivă a izoflavonelor din soia asupra tulburărilor provocate de sindromul pre­menstrual. Trebuie să adăugăm însă, că pe lângă soia, există și alte surse - chiar mai bogate - de fito­estrogeni: faso­lea neagră, fasolea lima sau arahidele.