Fie că sunt recomandate pentru dantură, oase sau organe interne, radiografiile au ajuns o obişnuinţă în viaţa celor mai mulţi dintre noi. Un studiu internaţional publicat recent arată însă că nu ar trebui să ne grăbim la aparatul cu raze X, dacă o anume analiză imagistică nu este obligatorie. O radiografie făcută în fiecare an creşte riscul apariţiei afecţiunilor tumorale (în special cele cerebrale), de nu mai puţin de trei ori. Pe de altă parte, trebuie ştiut că nu toate radiografiile sunt la fel de nocive pentru organism, cantitatea de radiaţii la care este supus trupul variind de la un tip de investigaţie la altul. Cele mai puţin nocive sunt radiografiile dentare şi cele pulmonare. O cantitate dublă de radiaţii acţionează în cazul mamografiei, în timp ce investigaţia de tip CT ne supune la o doză de radiaţii de peste zece ori mai mare decât în cazul radiografiei dentare.
Citiţi-le poveşti copiilor
Dacă aveţi obiceiul de a pune filme cu desene animate copilului înainte de culcare, pentru a vă scuti de dificila sarcină de a spune poveşti, este cazul să faceţi o schimbare. Copiii care se uită la televizor, pe tabletă sau pe ecranul calculatorului cu câteva ore înainte de culcare sunt mult mai predispuşi să adoarmă greu, să aibă un somn agitat şi cu coşmaruri. Or, somnul este esenţial pentru cei mici, influenţând dezvoltarea creierului şi a proceselor de gândire, dar şi echilibrul hormonal şi metabolic. Un studiu al pediatrilor americani arată că, de regulă, copiii care adorm greu şi târziu au un risc de obezitate mai mare cu 16% în adolescenţă. Din fericire, există tratamente simple pentru a-i convinge pe cei mici să doarmă. Pur şi simplu, trimiteţi-i să se joace ziua afară, seara nu-i lăsaţi în faţa ecranelor şi, cel mai important, creaţi-le obişnuinţa de a se aşeza în pat devreme, fără compromisuri.
Pesimism şi optimism despre Zika
Despre subiectul medical al momentului, virusul Zika, veştile sunt contradictorii. Noutatea de rău augur este faptul că s-a demonstrat că acest microorganism nu se transmite doar prin intermediul ţânţarilor, ci şi prin transfuzie de sânge sau contact sexual. Vestea bună, şi destul de neaşteptată este că medicii care au creat un model matematic al răspândirii bolii, dovedit valabil şi în alte epidemii, sunt de părere că în trei ani răspândirea sa va fi stopată. Mai mult, vaccinurile contra virusului şi medicamentele pentru prevenirea efectelor sale negative sunt deja pe drum, şi echipele de oameni de ştiinţă obţin primele rezultate promiţătoare în acest sens. O altă veste bună este că infectarea directă pe continentul european nu a fost semnalată nicăieri, în ciuda unei veri tropicale. Toate cazurile raportate până acum în Europa sunt ale unor persoane care s-au infectat pe continentul sud-american.
Omenirea pierde lupta cu diabetul
Un studiu al medicilor americani arată că, în ultimii ani, lumea civilizată a făcut progrese impresionante în scăderea valorilor colesterolului, dar şi ale presiunii arteriale. Aceasta se datorează eforturilor medicilor şi specialiştilor în sănătate de a educa publicul să mănânce mai puţine grăsimi şi sare, dar şi medicaţiei specifice, care a ajuns accesibilă unor mase largi de oameni. Pare o veste bună, dar nu este chiar aşa: numărul bolnavilor de diabet de tip 2 şi, legat de acesta, cel al obezilor a crescut cu un procent mult mai mare! Studiul nu spune dacă nu cumva efectele secundare ale medicaţiei anti-colesterol au condus la proliferarea diabetului, dar este cert că acesta apare tot mai frecvent şi la persoane cu o vârstă tot mai mică. Numai în America, incredibilul procent de 10% din populaţie suferă de diabet de tip 2, iar 35% dintre oameni suferă de obezitate. Care este soluţia? Ei bine, nu mai multe medicamente, ci mai multă educaţie! Cunoaşterea unor informaţii simple, cum ar fi cele legate de indicele glicemic al alimentelor sau de efectul nefast al zahărului şi al înlocuitorilor înrudiţi cu acesta, ar fi suficientă pentru a reduce cu multe procente cazurile de diabet. De asemenea, consumul sistematic al legumelor şi fructelor proaspete, în detrimentul mâncării aditivate sintetic va diminua numărul cazurilor de diabet şi obezitate