NOUTĂȚI MEDICALE PE MAPAMOND

Ilie Tudor
Atenție la excesul de radiografii!

Fie că sunt recomandate pentru dantură, oase sau or­gane interne, radiografiile au ajuns o obișnuință în via­ța celor mai mulți dintre noi. Un studiu in­ter­național publicat recent arată însă că nu ar trebui să ne grăbim la aparatul cu raze X, dacă o anume analiză imagistică nu este obligatorie. O radiografie făcută în fieca­re an crește riscul apariției afecțiunilor tumorale (în special cele cerebrale), de nu mai puțin de trei ori. Pe de altă parte, trebuie știut că nu toate radiografiile sunt la fel de nocive pentru organism, cantita­tea de radiații la care este supus trupul variind de la un tip de investigație la altul. Cele mai puțin nocive sunt radiografiile dentare și cele pulmonare. O cantitate dublă de radiații acționează în cazul mamografiei, în timp ce investigația de tip CT ne supune la o doză de radiații de peste zece ori mai mare decât în cazul radiografiei dentare.

Citiți-le povești copiilor

Dacă aveți obiceiul de a pune filme cu desene ani­mate copilului înainte de culcare, pentru a vă scuti de difi­cila sarcină de a spune povești, este cazul să faceți o schim­bare. Copiii care se uită la televizor, pe tabletă sau pe ecranul calculatorului cu câteva ore înainte de culcare sunt mult mai predispuși să adoarmă greu, să aibă un somn agitat și cu coșmaruri. Or, somnul este esențial pentru cei mici, influențând dez­vol­tarea creierului și a pro­ceselor de gândire, dar și echilibrul hormonal și me­ta­bolic. Un studiu al pedia­trilor americani arată că, de regulă, copiii care adorm greu și târziu au un risc de obezitate mai mare cu 16% în adolescență. Din fericire, există tratamente simple pentru a-i convinge pe cei mici să doarmă. Pur și simplu, trimiteți-i să se joace ziua afa­ră, seara nu-i lăsați în fața ecranelor și, cel mai im­por­tant, creați-le obișnuința de a se așeza în pat devreme, fără compromisuri.

Pesimism și optimism despre Zika

Despre subiectul medical al momentului, virusul Zika, veștile sunt contradictorii. Noutatea de rău augur este faptul că s-a demonstrat că acest microorganism nu se transmite doar prin intermediul țânțarilor, ci și prin transfuzie de sânge sau contact sexual. Vestea bună, și destul de neașteptată este că medicii care au creat un model matematic al răspândirii bolii, dovedit valabil și în alte epidemii, sunt de părere că în trei ani răspândirea sa va fi stopată. Mai mult, vaccinurile contra virusului și me­di­camentele pentru prevenirea efectelor sale negative sunt deja pe drum, și echipele de oameni de știință obțin primele rezultate promițătoare în acest sens. O altă veste bună este că infectarea directă pe continentul european nu a fost semnalată nicăieri, în ciuda unei veri tropicale. Toate cazurile raportate până acum în Europa sunt ale unor persoane care s-au infectat pe continentul sud-american.

Omenirea pierde lupta cu diabetul

Un studiu al medicilor americani arată că, în ultimii ani, lumea civilizată a făcut progrese impresionante în scăderea valorilor colesterolului, dar și ale presiunii arteriale. Aceasta se datorează eforturilor medicilor și specialiștilor în sănătate de a educa publicul să mănânce mai puține grăsimi și sare, dar și medicației specifice, care a ajuns accesibilă unor mase largi de oameni. Pare o veste bună, dar nu este chiar așa: numărul bolnavilor de diabet de tip 2 și, legat de acesta, cel al obezilor a cres­cut cu un procent mult mai mare! Studiul nu spune dacă nu cumva efectele secundare ale medicației anti-colesterol au condus la proliferarea diabetului, dar este cert că acesta apare tot mai frecvent și la persoane cu o vârstă tot mai mică. Numai în America, incredibilul pro­cent de 10% din populație suferă de diabet de tip 2, iar 35% dintre oameni suferă de obezitate. Care este solu­ția? Ei bine, nu mai multe medicamente, ci mai multă educație! Cunoașterea unor informații simple, cum ar fi cele legate de indicele glicemic al alimen­telor sau de efectul nefast al zahărului și al înlocuitorilor înrudiți cu acesta, ar fi suficientă pentru a reduce cu multe procente cazurile de diabet. De ase­menea, consumul sistematic al legumelor și fructelor proaspete, în de­trimentul mâncării aditivate sin­tetic va diminua numărul cazurilor de diabet și obezitate