2000 de ani de istorie
În timp ce străbatem culoarele Centrului de Tratament, printre zecile de pensionari care au venit aici la cură, d-na Minodora Racoviţă, asistent şef la Policlinica Balneară din Geoagiu Băi, îmi vorbeşte cu însufleţire despre istoria locului.
- Staţiunea Geoagiu Băi are rădăcini adânc înfipte în timp. Prima atestare a localităţii o avem de pe vremea dacilor, din mileniul I î.Hr., conform studiilor arheologice făcute în zonă. Istoricii spun că numele castrului roman, Germisara, ar fi tot de origine dacă, acesta fiind construit după cucerire, pe locul unei vechi cetăţi. De altfel, Germisara este menţionată şi în "Tabula Pentingeriana", fiind localizată pe drumul dintre Ulpia Traiana şi capitala Sarmizegetusa. Sursa de ape termale folosită de geto-daci a fost descoperită de arheologi în centrul unui mamelon de travertin şi tuf calcaros, în mijlocul căruia se află o cavitate naturală de circa 90 de metri, formată de apele termale din subteran. Când legiunile romane pornite în cucerirea Daciei au dat peste izvoarele cu apă termală, au amenajat o reţea de canale pentru dirijarea apei de la sursă spre câteva bazine săpate în apropiere şi căptuşite cu scândură, realizând un complex de therme, numit Thermae Dodonae, unde soldaţii îşi tratau rănile ori se refăceau după nesfârşitele marşuri pe teritoriile cucerite. Arheologii au găsit o reţea de tuburi din teracotă, folosite pentru direcţionarea apelor termale, pe care încă mai erau vizibile însemnele lui Lucretius Aquila, conducătorul Legiunii a XIII-a din Gemina. Pe fundul cavităţii de travertin s-au descoperit monede de bronz şi argint, dar şi opt plăcuţe votive din aur, dedicate zeităţilor tămăduitoare şi protectoare ale apelor termale, iar în jurul ei s-au găsit numeroase altare votive şi o statuie a zeiţei Diana, de unde tragem concluzia că romanii aveau un adevărat cult pentru apele cu proprietăţi curative.
Însă după plecarea romanilor, totul a căzut în ruină. Abia sub ocupaţia habsburgică, staţiunea a fost readusă la viaţă şi izvoarele cu ape termale au fost puse din nou în valoare, fiind folosite pentru tratarea afecţiunilor reumatice. Italianul Andrea Gromo semnala în jurnalul său de călătorie, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, că regina Isabella, soţia regelui Ioan Sigismund Zapolya al Ungariei, îndrăgostită de farmecul locului, a reconstruit de la temelii băile, pentru a fi folosite de supuşii Imperiului.
Apele termale au început să fie utilizate sistematic în scop terapeutic abia pe la începutul secolului XX, atunci când au fost amenajate primele unităţi balneare: bazine, băi în spaţii acoperite, băi de nămol şi spaţii pentru cazare. După Revoluţie, staţiunea a trecut printr-o altă perioadă neagră, ca mai toate centrele balneoclimaterice din ţară. Însă a reuşit să supravieţuiască şi de această dată. După atâtea perioade de "mărire şi decădere", Geoagiu Băi şi-a câştigat un loc important pe harta turismului medical românesc. Apele minerale şi termale, indicate în numeroase afecţiuni, au vindecat până acum mii de oameni şi au făcut din staţiunea hunedoreană o destinaţie turistică şi de tratament de excepţie!
"Perla" coroanei: afecţiunile reumatice şi nevrozele
- Nu credeam că Geoagiu Băi e o staţiune atât de aglomerată. Am văzut zeci de oameni la plimbare pe aleile umbroase, alte câteva sute în apele termale ale Băilor Daco-Romane... Care sunt factorii naturali de cură pe care-i caută atâta lume?
- Staţiunea noastră dispune de mai mulţi factori naturali de cură, foarte eficienţi în tratarea sau ameliorarea unor afecţiuni. O să vi le spun ca "la carte", pentru o cât mai completă înţelegere a cititorilor dvs.
Apele termominerale. La Geoagiu Băi există două mari surse de apă termominerală. Izvoarele termale (cu o temperatură de 33°C) oferă o apă calcaroasă, feruginoasă, hipotonă şi slab radioactivă - proprietăţi extrem de importante în tratamentul balnear. Studiile realizate de Ministerul Sănătăţii au atestat faptul că apele din zăcământul principal, localizat în calcarele cristaline, au o puritate deosebită, dată de faptul că parcurg un traseu subteran de circa 15 km! Temperatura, încărcătura minerală şi gazoasă a apelor este realizată de contactul cu un strat magmatic în curs de răcire, aflat la o adâncime de circa 3.000 de metri, după opinia geologilor. Proprietăţile terapeutice ale apelor le recomandă atât în cura internă, cât şi sub formă de băi, pentru diverse afecţiuni.
Cura externă este foarte eficientă în afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloze cervicale, dorsale şi lombare, artroze, poliartroze); afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiartroze, periartrite), afecţiuni post-traumatice (redori articulare, recuperare după fracturi, entorse sau luxaţii ori după operaţii pe articulaţii), afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, sechele după polineuropatii), afecţiuni ginecologice (tulburări de pubertate şi de menopauză), afecţiuni asociate (boli endocrine, dermatologice, metabolice, de nutriţie, cardiovasculare, nevroze astenice, boli profesionale).
În cura internă, apele de la Izvorul 1 sunt foarte bune pentru tratarea afecţiunilor renale (litiază renală), iar cele de la Izvorul 6 sunt recomandate în afecţiunile digestive (ulcer, colite), hepatice (afecţiuni ale căilor biliare) şi pentru unele boli asociate - endocrine, de nutriţie, metabolice. Folosim apa de la Izvorul 6 şi pentru aerosoli, deoarece are proprietăţi antialergice de excepţie.
Nămolul terapeutic de turbă
Un alt factor natural de cură al staţiunii este nămolul feruginos de turbă, utilizat în tratarea reumatismului degenerativ (artroze ale coloanei vertebrale şi ale articulaţiilor periferice, reumatism abarticular, periartrite), a sechelelor musculo-articulare, nervoase sau periferice, după traumatisme, a afecţiunilor dermatologice (eczeme cronice, psoriazis etc.) şi a unor afecţiuni ginecologice. Tratamentul cu nămol de turbă a fost întrerupt în 1989 şi a fost nevoie de 26 de ani pentru reintroducerea acestei metode terapeutice. De curând s-a reînceput exploatarea în zona omologată, unde grosimea stratului este de 13 metri. Încă nu putem face împachetări cu nămol în centrul nostru de tratament, pentru că nu dispunem de instalaţiile necesare. Momentan, aceste proceduri sunt disponibile publicului doar în baza de tratament din incinta Băilor Daco-Romane, unde sunt şi trei bazine cu apă termală.
Tratamentul ideal: 16 zile
Staţiunea dispune de un climat temperat continental şi este situată la o altitudine de 350 de metri, într-o găleată depresionară formată de colinele care-o înconjoară, fiind adăpostită de vânturile puternice. Aici, variaţiile termice sunt foarte reduse, precipitaţiile sunt destul de rare, iar soarele are o durată mare de strălucire. Nivelul de ionizare al aerului este moderat, cu un raport optim între ionii pozitivi şi cei negativi. Vedeţi, aşadar, de ce suntem atât de căutaţi - şi nu numai de pensionarii care vin la tratament cu trimitere de la medicul de familie, prin Casa de Pensii, ci şi de cele peste 24.000 de persoane care ne vizitează anual staţiunea, pe cont propriu. Aceştia se pot caza în hotelurile de două, trei sau patru stele, ori în cele şapte pensiuni şi vile din staţiune, care împreună au o capacitate de 1.200 de locuri, dar pot beneficia de acces la cele patru baze de tratament pentru diverse proceduri, sau la cele trei spa-uri moderne, contra cost.
- Care este durata optimă de cură la Geoagiu Băi, pentru rezultate durabile?
- Practic, o serie de tratament durează 16 zile: 10 zile de tratament şi şase de relaxare. Chiar dacă bolnavii se simt mai bine după o singură cură balneară, au nevoie de câte o cură pe an, timp de trei ani consecutiv, pentru rezultate de durată. Lumea este foarte mulţumită, avem bolnavi care vin de ani de zile pentru că se simt foarte bine după tratament - scapă de durerile reumatice sau de manifestările neplăcute ale altor probleme de sănătate.
- Ce alte obiective turistice se găsesc în apropierea staţiunii?
- Pe lângă proprietăţile curative ale apelor termale şi liniştea perfectă pentru o vacanţă relaxantă, staţiunea Geoagiu Băi le oferă turiştilor şi câteva atracţii istorice sau naturale. Se pot vizita ruinele termelor romane, pe locul numit "Dâmbul Romanilor". Vara, se poate face plajă pe marginea piscinelor de la Băile Daco-Romane. La numai un kilometru de mers pe jos este Cascada Clocota, formată din cumulul apelor termale de la 16 izvoare cu apele pârâului Clocota. Cascada este cu adevărat impresionantă, trebuie neapărat s-o vedeţi! Apele se revarsă de la circa 40 de metri înălţime, pe o lăţime de 20 de metri, oferind un spectacol natural fabulos. În plus, la câţiva kilometri de mers cu maşina, se pot vizita şi alte obiective turistice din frumoasa zonă de la poalele Munţilor Metaliferi.