Din 1796, când a fost descoperit, şi până la jumătatea secolului XX, cromul era cunoscut exclusiv ca metal industrial, din el obţinându-se aliaje şi binecunoscutul oţel cromat. În 1957, o echipă de medici americani au descoperit în drojdia de bere un compus natural pe bază de crom, pe care l-au denumit factor de toleranţă la glucoză. Ce făcea această substanţă? Ajuta celulele organismului uman să folosească la maximum insulina produsă de pancreas, reglând astfel glicemia şi prevenind diabetul. Ulterior, industria farmaceutică a preluat ideea folosirii cromului în terapie, iar în anii '80-'90, când a explodat piaţa dulciurilor, dar şi sedentarismul, acest oligoelement a devenit o speranţă pentru milioanele de diabetici şi zecile de milioane de obezi. Rezultatele pozitive la tratamentul cu crom nu au întârziat să apară, însă nişte ani mai târziu au apărut şi reacţiile adverse la cromul de sinteză, ceea ce a dat naştere în zilele noastre unui adevărat scandal. Dar să vorbim, mai întâi, despre rolul acestui oligoelement în organism.
Deficitul de crom
Conform celor mai recente statistici americane, doar unul din zece locuitori ai acestui continent are un nivel al cromului din sânge satisfăcător, iar la fel stau lucrurile şi cu europenii. De ce? În primul rând, pentru că alimentele super-procesate şi rafinate ale zilelor noastre sunt foarte sărace în crom aflat în stare naturală. Iar simptomul cel mai frecvent al deficienţei de crom este creşterea vulnerabilităţii la diabet, dereglarea apetitului, creşterea colesterolului rău (LDL) şi a trigliceridelor. Când deficienţa de crom se cronicizează, apare oboseala generalizată, creşterea greutăţii corporale, infertilitatea la bărbaţi, celulita, iar la fumători creşte riscul de boli cardiace şi tumorale. În fine, în cazurile de carenţă gravă de crom, apar obezitatea, anumite forme de cancer, tulburările de memorie, ateroscleroza, bolile cardiovasculare grave.
Modul de administrare a cromului
Cromul biologic, din alimente
Surse excelente de crom din hrana noastră cea de toate zilele sunt cruciferele (adică broccoli, conopida, varza), grâul integral (inclusiv făina din grâu integral), sucul de grepfruit, fulgii de cereale, fasolea verde şi caju-ul. Totuşi, pe primul loc se află drojdia de bere, care conţine inclusiv celebrul factor de toleranţă la glucoză (substanţă organică ce are la bază cromul şi care face minuni în diabet). De exemplu, 2-3 grame de drojdie de bere care s-a hrănit, în prealabil, din abundenţă, cu acest oligoelement, conţin 400% din cantitatea de crom necesară zilnic organismului. Cantităţi semnificative de crom mai întâlnim în pieliţa strugurilor, în algele marine, precum şi în ouăle de găină sau în fructele de mare.
La polul opus se situează alimentele rafinate, foarte bogate în zaharuri şi care nu doar că nu conţin deloc crom, dar chiar obligă organismul să consume mari cantităţi din acest oligoelement. Astfel, zahărul, făina albă, amidonul modificat, orezul decorticat precum şi alimentele care le conţin au nevoie, pentru a fi metabolizate, de consumarea unor cantităţi importante de crom. Din aceste motive, este foarte necesară suplimentarea acestuia.
Capsulele cu crom de sinteză
Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri, eventual asociate cu alte vitamine şi minerale, obţinute, de asemenea, artificial. Cel mai frecevent găsim în capsule următoarele forme de crom:
* Cromul picolinat (tripicolinat) - a fost o vedetă a produselor de slăbit în anii '90, pentru ca acum să cadă într-o dizgraţie totală. De ce? Pentru că este o formă de sinteză considerată a avea toxicitate ridicată. Comisia pe probleme de alimentaţie a Uniunii Europene (EFSA) a publicat un raport dur în anul 2010, în care consideră cromul picolinat responsabil de tulburări digestive şi avertizează că din acesta se poate forma în organism aşa-numitul crom hexavalent, care este puternic mutagen şi cancerigen.
* Cromul nicotinat (polinicotinat) - este un crom procesat cu acid nicotinic (cunoscut şi ca vitamina PP), fiind ceva mai uşor de asimilat, dar nu înlătură complet efectul toxic al cromului de sinteză.
* Clorura de crom - o mai putem găsi şi sub numele de clorură de crom hidratată, fiind utilizată în industria chimică. Este o formă anorganică, greu de tolerat de organism pe termen lung, având efecte incerte asupra sistemului nervos, asupra ficatului şi rinichilor. Aceleaşi riscuri comportă şi substanţele de sinteză cum ar fi acetatul de crom sau potasiul bicromat, care sunt şi ele puse în capsule şi vândute ca remedii.
* Cromul proteinat (proteinic) - este o formă ceva mai avansată de prelucrare, prin care cromul este legat de aminoacizi, devenind mai asimilabil şi mai prietenos cu organismul. Din păcate, deşi producerea sa este considerabil mai ieftină decât extragerea cromului natural, şi această formă de administrare are o eficienţă limitată şi un potenţial toxic demn de luat în seamă.
Pe ansamblu, efectele terapeutice ale cromului de sinteză sunt mult reduse în raport cu cel natural, prezent în organismele vegetale, din trei motive: 1. Este mult mai greu asimilabil. 2. În absenţa co-factorilor (nutrienţi prezenţi alături de acest mineral în alimente), eficienţa sa e mult redusă. 3. Nu conţine aşa-numitul factor de toleranţă la glucoză, o substanţă complexă, prezentă numai în drojdia de bere.
Capsulele cu crom natural
Sunt obţinute din specia care, probabil, are cea mai mare adaptabilitate din lume: drojdia de bere. Au fost selecţionate varietăţi de drojdie de bere capabile să metabolizeze cantităţi uriaşe de crom. În drojdie, cromul se găseşte alături de aminoacizi, vitamine din complexul B, zinc natural şi mulţi alţi nutrienţi care fac acest oligoelement asimilabil şi îi dau maximum de eficienţă terapeutică.
Doza de crom natural recomandată adulţilor este de 40 micrograme, administrate zilnic. Depăşirea sa nu aduce după sine probleme de sănătate, iar suplimentele de ultimă generaţie conţin întreaga doză zilnică de crom natural într-o singură capsulă.
Cura cu crom natural va fi ţinută vreme de trei luni, timp în care se va administra câte o capsulă pe zi, urmată de 15-30 de zile de pauză, după care se poate relua.
Cromul natural şi diabetul
Acest oligoelement este poate cel mai puternic ajutor pentru reglarea pe cale naturală a glicemiei. Bolnavii de diabet de tip I şi tip II, dar şi cei aflaţi în faza prediabetică beneficiază de aportul cromului aflat în stare naturală.
La diabeticii de tip I (insulinodependenţi), aportul de crom ajută organismul să folosească mult mai bine insulina injectată, ceea ce va conduce automat la reducerea dozei zilnice din acest hormon. Or, este cunoscut faptul că atât calitatea, cât şi speranţa de viaţă a bolnavului diabetic este cu atât mai bună cu cât necesarul zilnic de insulină este mai mic.
La diabeticii de tip II, suplimentarea cromului conduce la scăderi rapide şi de durată ale glicemiei, ajutând organismul să gestioneze metabolismul zaharurilor, fără aportul sau cu doze minime de medicamente sintetice (care afectează puternic ficatul şi sistemul nervos). Cromul natural, în combinaţie cu un minimum de efort fizic, împiedică proliferarea ţesutului gras în exces, creşte receptivitatea celulelor la insulină, împiedicând epuizarea pancreasului.
Prediabeticii sunt o categorie largă de persoane, care - de cele mai multe ori - nici nu sunt conştiente de pericolul la care se expun. În cazul lor, cromul natural este o soluţie rapidă pentru a le echilibra metabolismul, greu încercat de dieta de tip occidental, foarte bogată în zaharuri şi amidon rău, provenite din făina albă, dulciuri, lactate degresate, paste făinoase, orez decorticat, cartofi prăjiţi etc. Cromul ajută la metabolizarea mai uşoară a acestor otrăvuri alimentare, calmează pofta de dulciuri şi paste făinoase, împiedicând astfel instalarea precoce a diabetului.
Cromul natural şi copiii
Până de curând, deficienţa de crom nu era prea mult luată în discuţie în pediatrie, el fiind considerat necesar doar din perspectiva dezvoltării masei musculare şi a dentiţiei copilului. Odată însă cu chimizarea şi rafinarea excesivă a hranei pentru copii, specialiştii acordă o atenţie tot mai mare acestui oligoelement, esenţial pentru un metabolism corect al zahărului şi amidonului. Copiii care au cea mai mare nevoie de cromul natural sunt cei care sunt frecvent hrăniţi cu ciocolată, bomboane, prăjituri, iaurturi cu amidon, iaurturi cu fructe, sucuri dulci sau cereale îndulcite. Excesul de zaharuri din aceste alimente, oferite - din păcate - cu inconştienţă de părinţi, în cantităţi tot mai mari, favorizează apariţia unor efecte teribile, cum ar fi: sindromul deficitului de atenţie (ADHD), pubertatea prematură, carierea prematură a danturii, dezvoltarea incorectă a scheletului, obezitatea infantilă. Pentru a preveni toate aceste efecte nedorite, se recomandă, în cazul unei diete de tip occidental a copilului, administrarea cromului natural, începând cu vârsta de 4 ani. Conform medicilor de la Universitatea americană Maryland, doza zilnică recomandată de crom natural, între 4 şi 8 ani, este de 15 micrograme/zi, între 9-13 ani este de 25 micrograme pentru băieţi şi 21 micrograme pentru fete, iar între 14-18 ani este de 35 de micrograme pentru băieţi şi 25 micrograme pentru fete. Atenţie, însă! Se recomandă doar cromul natural, din alimente sau din suplimente pe bază de drojdie, varietăţile de crom de sinteză putând produce dureri de stomac, mâncărimi ale pielii, agitaţie psiho-motorie.
Cromul natural şi slăbitul
Probabil cea mai mare celebritate şi-a câştigat-o cromul datorită folosirii sale în curele de slăbire. De ce este atât de valoros cromul pentru reglarea greutăţii corporale? Pentru că are, simultan, patru efecte esenţiale pentru cei care vor să scape de supraponderalitate sau obezitate:
1. Scade pofta de dulciuri, ajutând la controlul glicemiei, fără a provoca o secreţie prea mare de insulină, împiedicând astfel apariţia celebrelor cercuri vicioase ale foamei provocate de dulciuri.
2. Previne formarea excesivă a ţesutului gras, intervenind direct în procesul care transformă excesul de zahăr din sânge în depozite de grăsime şi diminuând astfel procesul de formare de pernuţe de grăsime pe abdomen, şolduri, fese sau coapse etc.
3. Stimulează dezvoltarea ţesutului muscular în detrimentul celui adipos, cromul natural fiind un excelent ajutor, fără niciun fel de efect advers, pentru cei care vor să-şi crească masa musculară şi să-şi modeleze corpul prin sport.
4. Scade nivelul de stres psihic, în condiţiile în care stresul în exces şi consecinţa sa directă, adică foamea emoţională, sunt principalii vinovaţi pentru epidemia de obezitate din zilele noastre.
Cromul natural şi bolile de inimă
Principala calitate a cromului este aceea că scade nivelul colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor din sânge. În asociere cu vitamina C naturală, el previne depunerea grăsimilor şi colesterolului pe artere, prevenind sau oprind evoluţia aterosclerozei ori a arteritei obliterante. Cea mai mare nevoie de crom, pentru a opri evoluţia bolilor cardiovasculare, o au cei care au fumat sau fumează, în condiţiile în care fumatul epuizează rapid rezervele de crom (dar şi de vitamina C) din organism, lăsându-l vulnerabil în faţa proceselor oxidative care au loc la nivelul vaselor de sânge. Pentru prevenirea infarctului, reţeta ideală este cromul natural, asociat cu vitamina C şi complexul de vitamine B naturale. Această triadă este recomandată şi pentru prevenirea problemelor vasculare ale diabeticilor, inclusiv a arteriopatiilor diabetice.
Cromul, hormonii şi fertilitatea masculină
Foarte multe studii arată că organismul femeilor şi al bărbaţilor recepţionează în moduri diferite cromul, cei din urmă având activitatea hormonală într-o măsură mai mare influenţată pozitiv de acest oligoelement. Din acest motiv, suplimentarea cromului este recomandată încă de la vârsta de 9 ani, diferenţiat pentru băieţi (care au nevoie de o doză mai mare), pentru că atunci se configurează hormonii care mai târziu vor fi hotărâtori nu doar pentru fertilitate, ci şi pentru dezvoltarea celorlalte caracteristici masculine. La vârsta adultă, suplimentarea cromului s-a dovedit benefică în special pentru fertilitatea bărbaţilor diabetici, cu exces de greutate sau sedentari. Se presupune, dar încă nu este complet demonstrat ştiinţific, şi faptul că un aport suplimentar de crom natural, provenit în special din alimentaţie, ajută la prelungirea potenţei şi a tinereţii biologice a bărbaţilor.
Precauţii la administrarea cromului
Principala grijă, atunci când luaţi suplimente cu crom, este să vă asiguraţi de calitatea lor. Riscurile administrării cromului de sinteză sunt considerate mari, fiind legate în special de posibilitatea transformării cromului trivalent (prietenos cu organismul) în crom hexavalent - un metal foarte toxic şi care adesea este legat de apariţia mutaţiilor celulare, dar şi de declanşarea unor forme de cancer. Mai mult, suplimentele cu crom de sinteză sunt mai greu asimilate, pot produce tulburări digestive, cutanate sau renale. Aşadar, evitaţi capsulele cu diferite forme de crom ne-natural. De asemenea, sub nicio formă nu consumaţi suplimente cu crom pe al căror ambalaj nu scrie provenienţa lui. Deşi legislaţia română interzice acest lucru, unii producători scriu pe ambalaj, simplu: "crom", fără nicio altă precizare, deşi cromul pur nu poate fi şi nici nu ar fi deloc recomandat să fie încapsulat sau pus în tablete. Nu în ultimul rând, este bine să evitaţi consumul aşa-numitelor complexuri de minerale sau vitamine, care de cele mai multe ori conţin aceşti nutrienţi, inclusiv cromul, în forme sintetice ne-prietenoase cu organismul.