Cromul natural

Ilie Tudor
- Cantitatea de crom din sângele nostru este infimă, fiind măsurată în fracții dintr-un gram. Dar, cu toate acestea, cromul este de o importanță vitală pentru organismul uman, în absența sa proliferând multe dintre așa-numitele "boli ale lumii moderne", cum ar fi obezitatea, diabetul, infertilitatea sau tulburările cardiace. Pe de altă parte, folosirea cromului în terapie este destul de controversată, din pricina comercializarii lui în forme sintetice, care - spre deosebire de cele naturale - fac mai mult rău decât bine. Dar să aflăm în continuare, detaliat, care sunt beneficiile, dar și capcanele acestui mineral -

Din 1796, când a fost descoperit, și până la jumătatea secolului XX, cromul era cu­nos­­cut exclusiv ca metal industrial, din el obținându-se aliaje și binecunoscutul oțel cromat. În 1957, o echipă de medici americani au descoperit în drojdia de bere un compus natural pe bază de crom, pe care l-au denumit factor de toleranță la glu­coză. Ce făcea această substanță? Ajuta celulele organis­mului uman să folosească la maximum insulina pro­dusă de pancreas, reglând astfel glice­mia și prevenind diabetul. Ulterior, in­dustria farmaceutică a preluat ideea folosirii cromului în terapie, iar în anii '80-'90, când a explodat piața dulciu­rilor, dar și sedentarismul, acest oligo­ele­ment a devenit o speranță pentru mi­li­oanele de diabetici și zecile de mili­oane de obezi. Rezultatele pozitive la tratamentul cu crom nu au întârziat să apară, însă niște ani mai târziu au apărut și reacțiile adverse la cromul de sinteză, ceea ce a dat naștere în zilele noastre unui ade­vărat scandal. Dar să vorbim, mai întâi, despre rolul acestui oligoelement în organism.

Deficitul de crom

Conform celor mai recente statistici americane, doar unul din zece locuitori ai acestui continent are un nivel al cromului din sânge satisfăcător, iar la fel stau lucrurile și cu europenii. De ce? În primul rând, pentru că alimentele super-procesate și rafinate ale zilelor noastre sunt foarte sărace în crom aflat în stare naturală. Iar simp­tomul cel mai frecvent al deficienței de crom este creșterea vulnerabilității la diabet, dere­glarea apetitu­lui, creșterea colesterolului rău (LDL) și a triglice­ridelor. Când deficiența de crom se croni­ci­­zează, apare oboseala generalizată, creșterea greu­tății cor­porale, infertilitatea la bărbați, celulita, iar la fumători crește riscul de boli cardiace și tumo­rale. În fine, în cazurile de carență gravă de crom, apar obezitatea, anumite forme de cancer, tulburările de memorie, ateroscleroza, bolile cardiovasculare grave.

Modul de administrare a cromului

Cromul biologic, din alimente
Surse excelente de crom din hrana noastră cea de toate zilele sunt cruciferele (adică broccoli, conopida, varza), grâul integral (inclusiv făina din grâu integral), sucul de grepfruit, fulgii de cereale, fasolea verde și caju-ul. Totuși, pe primul loc se află drojdia de bere, care conține inclusiv celebrul factor de tole­ranță la glucoză (substanță organică ce are la bază cromul și care face minuni în diabet). De exemplu, 2-3 grame de drojdie de bere care s-a hrănit, în preala­bil, din abundență, cu acest oligoelement, con­țin 400% din cantitatea de crom necesară zilnic orga­nismului. Cantități semnificative de crom mai întâl­­nim în pielița strugurilor, în algele marine, precum și în ouăle de găină sau în fructele de mare.
La polul opus se situează alimentele rafinate, foarte bogate în zaharuri și care nu doar că nu conțin deloc crom, dar chiar obligă organismul să consume mari cantități din acest oligoelement. Astfel, zahărul, făina albă, amidonul modificat, orezul decorticat precum și alimentele care le con­țin au nevoie, pentru a fi metabolizate, de consu­marea unor cantități importante de crom. Din aceste motive, este foarte necesară suplimentarea acestuia.

Capsulele cu crom de sinteză
Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri, even­tual asociate cu alte vitamine și minerale, obținute, de asemenea, artificial. Cel mai frecevent găsim în capsule următoarele forme de crom:
* Cromul picolinat (tripicolinat) - a fost o vedetă a produselor de slăbit în anii '90, pentru ca acum să cadă într-o diz­grație totală. De ce? Pentru că este o formă de sinteză considerată a avea toxicitate ridicată. Comisia pe probleme de alimen­tație a Uniunii Europene (EFSA) a publi­cat un raport dur în anul 2010, în care consideră cromul picolinat responsabil de tulburări digestive și avertizează că din acesta se poate forma în organism așa-numitul crom hexavalent, care este puternic mu­ta­gen și cancerigen.
* Cromul nicotinat (polinicotinat) - este un crom procesat cu acid nicotinic (cunoscut și ca vitamina PP), fiind ceva mai ușor de asi­milat, dar nu înlătură complet efectul toxic al cromului de sinteză.
* Clorura de crom - o mai putem găsi și sub numele de clorură de crom hidra­tată, fiind utilizată în industria chimică. Este o formă anorganică, greu de to­lerat de orga­nism pe ter­men lung, având e­fec­te incerte asu­pra sis­temului ner­vos, asupra ficatului și rinichilor. Aceleași ris­curi com­portă și sub­stanțele de sinteză cum ar fi ace­tatul de crom sau pota­siul bicromat, care sunt și ele puse în capsule și vândute ca remedii.
* Cromul protei­nat (proteinic) - este o formă ceva mai avan­sa­tă de prelucrare, prin care cromul este legat de ami­no­acizi, devenind mai asimi­labil și mai prietenos cu or­ga­nismul. Din păcate, deși producerea sa este consi­dera­bil mai ieftină decât ex­tra­gerea cromului natural, și această formă de admi­nistrare are o eficiență limi­tată și un potențial toxic demn de luat în seamă.
Pe ansamblu, efectele terapeutice ale cromului de sinteză sunt mult reduse în raport cu cel natural, pre­zent în organismele vegetale, din trei motive: 1. Este mult mai greu asimilabil. 2. În absența co-factorilor (nutrienți prezenți alături de acest mineral în alimen­te), eficiența sa e mult redusă. 3. Nu conține așa-numitul factor de toleranță la glucoză, o substanță complexă, prezentă numai în drojdia de bere.

Capsulele cu crom natural
Sunt obținute din specia care, probabil, are cea mai mare adaptabilitate din lume: drojdia de bere. Au fost selecționate varietăți de drojdie de bere capabile să metabolizeze cantități uriașe de crom. În drojdie, cromul se găsește alături de aminoacizi, vitamine din complexul B, zinc natural și mulți alți nutrienți care fac acest oligoelement asimilabil și îi dau maximum de eficiență terapeutică.
Doza de crom natural recomandată adulților este de 40 micrograme, administrate zilnic. Depășirea sa nu aduce după sine probleme de sănătate, iar supli­mentele de ultimă generație conțin întreaga doză zil­nică de crom natural într-o singură capsulă.
Cura cu crom natural va fi ținută vreme de trei luni, timp în care se va administra câte o capsulă pe zi, urmată de 15-30 de zile de pauză, după care se poate relua.
În perioade de stres prelungit, de exces al consu­mului de alimente supra-rafinate ori în timpul curelor de slăbire, doza va putea fi mărită până la 120 de mi­crograme pe zi. Totuși, unii specialiști recomandă ca, pe an, curele cu crom să nu depășească 6 luni cumu­lat, iar în niciun caz să nu se mențină doze de peste 120 micrograme mai mult de 2-3 săptămâni.

Cromul natural și diabetul

Acest oligoele­ment este poate cel mai pu­ternic ajutor pentru reglarea pe cale natu­rală a glicemiei. Bol­navii de diabet de tip I și tip II, dar și cei aflați în faza pre­dia­betică beneficiază de aportul cromului a­flat în stare naturală.
La diabeticii de tip I (insulinode­pen­denți), aportul de crom ajută organis­mul să folosească mult mai bine insu­lina injectată, ceea ce va conduce automat la reducerea dozei zil­nice din acest hor­mon. Or, este cunos­cut faptul că atât cali­­tatea, cât și speranța de viață a bolnavului diabetic este cu atât mai bună cu cât necesarul zilnic de insulină este mai mic.
La diabeticii de tip II, suplimentarea cromului conduce la scăderi rapide și de durată ale glicemiei, ajutând organismul să gestioneze metabolismul zaha­ru­rilor, fără aportul sau cu doze minime de medica­mente sintetice (care afectează puternic ficatul și sistemul nervos). Cromul natural, în combinație cu un minimum de efort fizic, împiedică proliferarea țesu­tului gras în exces, crește receptivitatea celulelor la insulină, împiedicând epuizarea pancreasului.
Prediabeticii sunt o categorie largă de persoane, care - de cele mai multe ori - nici nu sunt conștiente de pericolul la care se expun. În cazul lor, cromul na­tu­ral este o soluție rapidă pentru a le echilibra meta­bolismul, greu încercat de dieta de tip occidental, foar­te bogată în zaharuri și amidon rău, provenite din făina albă, dulciuri, lactate degresate, paste făinoase, orez decorticat, cartofi prăjiți etc. Cromul ajută la me­ta­bolizarea mai ușoară a acestor otrăvuri alimentare, calmează pofta de dulciuri și paste făinoase, împie­dicând astfel instalarea precoce a diabetului.

Cromul natural și copiii

Până de curând, deficiența de crom nu era prea mult luată în discuție în pediatrie, el fiind considerat necesar doar din perspectiva dezvoltării masei mus­culare și a dentiției copilului. Odată însă cu chimi­zarea și rafinarea excesivă a hranei pentru copii, spe­cialiștii acordă o atenție tot mai mare acestui oligoele­ment, esențial pentru un meta­bolism corect al za­hărului și amidonului. Co­piii care au cea mai mare nevoie de cromul natural sunt cei care sunt frecvent hrăniți cu ciocolată, bom­boane, prăjituri, iaurturi cu amidon, iaurturi cu fructe, sucuri dulci sau cereale în­dul­cite. Excesul de zaharuri din aceste alimente, oferite - din păcate - cu incon­știență de părinți, în cantități tot mai mari, favorizează apariția unor efecte teribile, cum ar fi: sin­dromul defici­tului de aten­ție (ADHD), pu­­bertatea prema­tu­ră, carie­rea prematură a dan­turii, dez­voltarea incorectă a sche­letului, obezitatea in­fan­ti­lă. Pentru a preveni toate aceste efecte nedorite, se recomandă, în cazul unei diete de tip occidental a copi­lului, administrarea cromului natural, începând cu vârsta de 4 ani. Conform medicilor de la Univer­sitatea americană Maryland, doza zilnică recoman­dată de crom natural, între 4 și 8 ani, este de 15 micrograme/zi, între 9-13 ani este de 25 micro­grame pentru băieți și 21 micrograme pentru fete, iar între 14-18 ani este de 35 de micrograme pentru băieți și 25 micrograme pentru fete. Atenție, însă! Se reco­mandă doar cromul natural, din alimente sau din suplimente pe bază de drojdie, varietățile de crom de sinteză putând produce dureri de stomac, mâncărimi ale pielii, agitație psiho-motorie.

Cromul natural și slăbitul

Probabil cea mai mare celebritate și-a câștigat-o cromul datorită folosirii sale în curele de slăbire. De ce este atât de valoros cromul pentru reglarea greutății corporale? Pentru că are, simultan, patru efecte esen­țiale pentru cei care vor să scape de suprapon­dera­litate sau obezitate:
1. Scade pofta de dulciuri, ajutând la controlul glicemiei, fără a provoca o secreție prea mare de insulină, împiedicând astfel apariția celebrelor cercuri vicioase ale foamei provocate de dulciuri.
2. Previne formarea excesivă a țesutului gras, intervenind direct în procesul care transformă excesul de zahăr din sânge în depozite de grăsime și dimi­nuând astfel proce­sul de formare de pernuțe de gră­sime pe abdo­men, șolduri, fese sau coapse etc.
3. Stimulează dezvoltarea țe­su­tului muscular în detrimentul celui adipos, cromul natural fiind un excelent ajutor, fără niciun fel de efect advers, pentru cei care vor să-și creas­că masa musculară și să-și modeleze corpul prin sport.
4. Scade nivelul de stres psihic, în condițiile în care stresul în exces și conse­cința sa directă, adică foa­mea emoțională, sunt principalii vinovați pentru epi­de­mia de obe­zitate din zilele noas­tre.

Cromul natural și bolile de inimă

Principala calitate a cromului este aceea că scade nivelul colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor din sânge. În asociere cu vitamina C naturală, el pre­vine depunerea grăsimilor și colesterolului pe artere, prevenind sau oprind evoluția aterosclerozei ori a arteritei obliterante. Cea mai mare nevoie de crom, pentru a opri evoluția bolilor cardiovasculare, o au cei care au fumat sau fumează, în condițiile în care fumatul epuizează rapid rezervele de crom (dar și de vitamina C) din organism, lăsându-l vulnerabil în fața proceselor oxidative care au loc la nivelul vaselor de sânge. Pentru prevenirea infarctului, rețeta ideală este cromul natural, asociat cu vitamina C și complexul de vitamine B naturale. Această triadă este reco­mandată și pentru prevenirea problemelor vasculare ale diabeticilor, inclusiv a arteriopatiilor diabetice.

Cromul, hormonii și fertilitatea masculină

Foarte multe studii arată că organismul femeilor și al bărbaților recepționează în moduri diferite cromul, cei din urmă având activitatea hormonală într-o măsură mai mare in­fluențată pozitiv de acest oli­goelement. Din acest mo­tiv, suplimentarea cro­mu­lui este recomandată încă de la vârsta de 9 ani, diferențiat pentru băieți (ca­re au nevoie de o doză mai mare), pentru că atunci se configurează hormonii care mai târziu vor fi hotărâtori nu doar pentru fertilitate, ci și pentru dezvoltarea celor­lalte caracteristici mascu­line. La vârsta adultă, su­plimentarea cromului s-a dovedit benefică în special pentru fertilitatea bărbaților diabetici, cu exces de greu­tate sau sedentari. Se pre­su­pune, dar încă nu este complet demonstrat științi­fic, și faptul că un aport suplimentar de crom natural, provenit în special din alimentație, ajută la prelun­girea potenței și a tinereții biologice a bărba­ților.

Precauții la administrarea cromului

Principala grijă, atunci când luați suplimente cu crom, este să vă asigurați de calitatea lor. Riscurile administrării cromului de sinteză sunt considerate mari, fiind legate în special de posibilitatea trans­formării cromului trivalent (prietenos cu organismul) în crom hexavalent - un metal foarte toxic și care adesea este legat de apariția mutațiilor celulare, dar și de declanșarea unor forme de cancer. Mai mult, su­plimentele cu crom de sinteză sunt mai greu asimi­late, pot produce tulburări digestive, cutanate sau renale. Așadar, evitați capsulele cu diferite forme de crom ne-natural. De asemenea, sub nicio formă nu con­sumați suplimente cu crom pe al căror ambalaj nu scrie proveniența lui. Deși legislația română inter­zice acest lucru, unii producători scriu pe ambalaj, simplu: "crom", fără nicio altă precizare, deși cromul pur nu poate fi și nici nu ar fi deloc recomandat să fie încapsulat sau pus în tablete. Nu în ultimul rând, este bine să evitați consumul așa-numitelor comple­xuri de minerale sau vitamine, care de cele mai multe ori conțin acești nutrienți, inclusiv cromul, în forme sintetice ne-prietenoase cu organismul.