Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la cele de un galben deschis, la cele aproape negre, iar pomii care le produc pornesc de la dimensiunile unui arbust şi ajung la arbori falnici, care depăşesc 15 metri în înălţime. România este printre cei mai mari producători de cireşe din lume, Organizaţia Mondială pentru Agricultură estimând că cel puţin 70 de milioane de kilograme de cireşe se coc în livezile noastre, în fiecare an. În medicina populară românească, cireşele joacă un rol aparte, fructele fiind folosite pentru tratarea avitaminozelor, a bolilor de inimă şi a celor biliare, în timp ce codiţele sunt leacuri consacrate, în toate zonele ţării, pentru bolile de rinichi şi vezică, dar şi pentru cele ale pielii. La rândul său, medicina modernă a descoperit zeci de aplicaţii terapeutice al cireşelor, care cresc cu fiecare an în popularitate. În special cireşele cele negre şi cele amare sunt numite "o revelaţie medicală", rezultatele lor terapeutice depăşindu-le pe cele ale unor alimente-medicament consacrate, cum ar fi strugurii, citricele, merişoarele sau afinele.
Ce fel de cireşe folosim în terapie?
Cu condiţia să fie suficient de coapte şi deloc alterate (aceste fructe intră foarte uşor în fermentaţie), putem folosi orice fel de cireşe. Trebuie ştiut, totuşi, că cireşele au efecte terapeutice diferite, în funcţie de soiul lor. De pildă, cireşele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic, favorizează în mod special mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor şi pentru stimularea digestiei. Cireşele de un roşu închis sau cele negre au efecte antioxidante foarte puternice, fiind un medicament eficient contra bolilor degenerative, contra afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. În sfârşit, cireşele amare sunt preţuite pentru rolul lor în tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecţiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.
Cireşele, rinichii şi vezica urinară
Pentru restabilirea funcţiei renale, se consumă suc proaspăt de cireşe, care se obţine fie prin zdrobire, urmată de stoarcerea prin tifon, fie prin centrifugare în storcătorul electric casnic. Cel mai eficient din punct de vedere terapeutic este sucul obţinut din cireşe negre şi cel obţinut din cireşe amare. La acesta din urmă i se va adăuga miere lichidă, aşa încât să-i corecteze gustul amar şi să-i prelungească termenul de valabilitate (la rece, se poate păstra până la 6 ore). Se consumă zilnic o jumătate de litru - un litru de suc, în cure de minimum două săptămâni. Este un remediu sigur pentru prevenirea calculilor (în special a uraţilor), dar şi pentru eliminarea aşa-numitului nisip la rinichi (calculi de mici dimensiuni). Dacă se consumă zilnic şi câte o cană de ceai de codiţe de cireşe (1-2 linguriţe la cană), această cură este minunată pentru tratarea retenţiei de lichide, tulburare manifestată prin umflarea pleoapelor, mâinilor şi picioarelor. De asemenea, acest tratament este şi un adjuvant preţios în tratarea cistitei.
Cireşele şi slăbitul
O sută de grame de cireşe au doar şaizeci de calorii, acestea necesitând un timp de digestie foarte lung pentru a fi extrase. Şi, pentru că sunt neaşteptat de sărace în calorii, au o cantitate mare de apă şi se digeră în timp, ele "păcălesc" senzaţia de foame, ca puţine alte alimente. Iată o metodă foarte simplă de slăbit, care are doar două reguli:
1. Timp de 2 zile pe săptămână, consumaţi numai o jumătate de kilogram - 1 kilogram de cireşe sau vişine pe zi, în porţii mici, fără alte alimente. Aveţi voie ceai, infuzii de plante şi e necesar să beţi minimum 2 litri de apă pe zi.
2. În celelalte 5 zile, se înlocuieşte una dintre mese cu jumătate de kilogram de cireşe. Pentru a intensifica efectul dietei, micşoraţi porţiile, mâncaţi ouă fierte, legume fierte în abur, pâine integrală şi lactate integrale. În schimb, reduceţi consumul de făină albă şi orez decorticat, zahăr, grăsimi, alimente sărate (pentru a preveni retenţia de lichide). În două săptămâni de dietă, slăbiţi până la 3-4 kilograme şi vă curăţaţi organismul de toxine.
Cireşele şi cancerul
Mai multe studii ştiinţifice realizate în ultimele două decenii demonstrează că un consum sistematic de cireşe, urmat de cel al altor fructe de sezon (vişine, zmeură, afine, prune), are un efect antitumoral uimitor de puternic. Pentru prevenirea cancerului se recomandă, la fel ca în majoritatea afecţiunilor, consumul cireşelor închise la culoare sau amare. Pentru prevenţia bolii, se vor consuma 0,5 kilograme/zi, în timp ce pentru tratarea cancerului deja instalat, se vor consuma minimum 0,8 kilograme/zi. Iată formele de cancer care răspund cel mai bine la tratamentul cu acest fruct:
* Cancerul de colon şi rect - fibrele alimentare din cireşe ajută la o curăţare a colonului, având totodată efecte antiinflamatoare directe. Un studiu american de medicină experimentală arată că o cură de şase-opt săptămâni cu cireşe amare, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scăderea volumului tumorilor în peste 40% din cazuri.
* Cancerul mamar şi de col uterin - cireşele amare, la fel ca şi vişinele, afinele sau zmeura, ajută la reglarea hormonală, esenţială în cazul acestor afecţiuni. Administrate corelat cu o dietă săracă în zahăr, fără carne şi aditivi chimici, ele stimulează intrarea în remisie a acestor forme de cancer.
* Cancerul de rinichi şi vezică - în coaja cireşelor de o culoare roşu închis sau negre au fost descoperite mai multe substanţe, în special pigmenţi, care intervin în metabolismul celular, prevenind apariţia procesului de malignizare.
* Cancerul de prostată - este şi el foarte receptiv la pigmenţii închişi la culoare (antociani) din cireşe. Mai mult, cireşele conţin câteva oligoelemente (zinc, seleniu, molibden) esenţiale în lupta organismului cu această boală.
Cireşele, inima şi hipertensiunea
Un comunicat al Asociaţiei Americane pentru Nutriţie arată că un consum prelungit de cireşe ajută, în cazul hipertensivilor aflaţi la debutul bolii, la normalizarea valorilor presiunii sanguine, fără a folosi niciun alt medicament. La persoanele cu hipertensiune în stadii avansate se recomandă, în mod special, administrarea ceaiului din codiţe de cireşe sau vişine, care are un efect diuretic puternic. Pe de altă parte, cireşele sunt recomandate cardiacilor, pentru că sunt un excelent medicament pentru reducerea colesterolului rău (LDL), dar şi a trigliceridelor aflate în exces. La populaţiile rurale, unde cireşele sunt consumate în mari cantităţi (cum ar fi cele din Turcia sau Iran), rata infarctului şi a accidentului vascular este de câteva ori mai redusă decât media ţării respective.
Cireşele şi reumatismul
Cura cu cireşe negre sau cu cireşe amare, din care se consumă câte un kilogram pe zi, vreme de 6-8 săptămâni, este de un imens ajutor în tratarea bolilor reumatice. Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamaţia articulaţiilor, elimină progresiv durerile, împiedică apariţia proceselor degenerative, redă gradat - asociat cu gimnastica medicală - mobilitatea articulară. După zece ani de cercetări, specialiştii americani de la Universitatea Michigan afirmă că flavonoidele din cireşe au o acţiune antiinflamatoare şi analgezică de 10 ori mai mare decât aspirina, şi comparabilă cu ibuprofenul (substanţa activă de bază în peste 100 de medicamente de sinteză antireumatice), dar fără efectele adverse ale acestuia. Un alt grup de cercetători de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore au descoperit că şi alte substanţe din cireşe, şi anume antocianii (pigmenţii care le dau nuanţele roşiatice-negre), reduc durerea şi inflamaţia articulaţiilor.
Cireşele şi diabetul
Persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să facă, în fiecare an, o cură de cireşe de cel puţin patru săptămâni, timp în care să consume câte 0,5 kilograme din aceste fructe proaspete, zilnic. Se recomandă cireşele cât mai închise la culoare, cele amare având efectele cele mai puternice. Contrar aparenţelor, toate tipurile de cireşe conţin puţine zaharuri, care se eliberează lent în sânge, fără a creşte glicemia brusc. Apoi, aceste fructe conţin pigmenţi care ajută la preîntâmpinarea unor complicaţii ale diabetului, cum ar fi retinopatia sau neuropatia diabetică. Nu în ultimul rând, cireşele stimulează celulele pancreatice să producă mai multă insulină, al cărei nivel în sânge creşte, astfel, cu 15 până la 50% (procentul variază în funcţie de predispoziţia fiecărui individ). În plus, cireşele proaspete scad rezistenţa la insulină a organismului, ajutând astfel toate categoriile de diabetici să-şi reducă medicaţia.
Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul intern cu cireşe
Nu se cunosc contraindicaţii la administrarea acestor fructe, cu excepţia persoanelor cu sensibilitate gastrică la acest aliment şi a celor cu colită de fermentaţie activă. Diabeticii vor ţine cont că aceste fructe, deşi nu sunt foarte bogate în zaharuri, au un anumit conţinut de hidraţi de carbon, care va fi luat în calcul la