"Roșul duce tot" - CIREȘELE

Ilie Tudor
- Așa se numea un joc de cărți din anii copilăriei, în care semnele roșii câștigau tot. Simbol al victoriei, roșul arată că și fructele care îi poartă culoarea biruie răul, când e vorba de boli. Este și cazul cireșelor, primele fructe ale verii, cărora știința modernă le confirmă virtuțile, uneori excepționale -

Originile cireșului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care pornește de undeva din Japonia și ajunge pe coastele Africii și până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireșe, de la cele de un galben deschis, la cele aproape negre, iar pomii care le produc por­­nesc de la dimensiunile unui arbust și ajung la arbori falnici, care depă­șesc 15 metri în înălțime. România este printre cei mai mari producători de cireșe din lume, Organizația Mon­dială pentru Agri­cultură esti­mând că cel puțin 70 de milioane de kilograme de cireșe se coc în livezile noastre, în fiecare an. În medicina populară româ­nească, cireșele joacă un rol aparte, fructele fiind folosite pentru trata­rea avitaminozelor, a bo­li­lor de inimă și a celor biliare, în timp ce codițele sunt leacuri consa­crate, în toate zonele țării, pen­tru bolile de rinichi și ve­zică, dar și pentru cele ale pielii. La rândul său, medicina modernă a descoperit zeci de aplicații tera­peutice al cire­șelor, care cresc cu fiecare an în popularitate. În special ci­reșele cele negre și cele ama­re sunt numite "o re­velație medicală", rezultatele lor te­rapeutice depășindu-le pe cele ale unor alimente-medica­ment consacrate, cum ar fi stru­gurii, citricele, merișoarele sau afinele.

Ce fel de cireșe folosim în terapie?

Cu condiția să fie suficient de coapte și deloc alterate (aceste fructe intră foarte ușor în fer­mentație), putem folosi orice fel de cireșe. Trebuie știut, totuși, că cireșele au efecte terapeutice dife­rite, în funcție de soiul lor. De pildă, cireșele gal­bene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic, favorizează în mod special mobilizarea și eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor și pentru stimularea digestiei. Cire­șele de un roșu închis sau cele negre au efecte antioxidante foarte puternice, fiind un medicament eficient contra bolilor degenerative, contra afecțiu­nilor cardiace și a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. În sfârșit, cireșele amare sunt prețuite pentru rolul lor în tratarea durerilor mus­culare, a îmbătrânirii premature, a afecțiunilor in­fla­matorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.

Cireșele, rinichii și vezica urinară

Pentru restabilirea funcției renale, se con­sumă suc proaspăt de cireșe, care se obține fie prin zdrobire, urmată de stoarcerea prin tifon, fie prin centrifugare în storcătorul electric cas­nic. Cel mai eficient din punct de vedere tera­peutic este sucul obținut din cireșe negre și cel obținut din cireșe amare. La acesta din urmă i se va adăuga miere lichidă, așa încât să-i corecteze gustul amar și să-i prelungească termenul de va­labilitate (la rece, se poate păstra până la 6 ore). Se consumă zilnic o jumătate de litru - un litru de suc, în cure de minimum două săptă­mâni. Este un remediu sigur pentru pre­ve­nirea calculilor (în special a ura­ților), dar și pentru eliminarea așa-nu­mitului nisip la rinichi (calculi de mici di­mensiuni). Dacă se consumă zilnic și câte o cană de ceai de codițe de cireșe (1-2 lingurițe la cană), această cură este minunată pentru tratarea retenției de lichide, tulburare manifestată prin um­flarea pleoapelor, mâinilor și pi­cioa­re­lor. De asemenea, acest trata­ment este și un adjuvant prețios în tra­tarea cis­titei.

Cireșele și slăbitul

O sută de grame de cireșe au doar șaizeci de calorii, acestea ne­cesitând un timp de digestie foarte lung pentru a fi extrase. Și, pentru că sunt neașteptat de sărace în calorii, au o cantitate mare de apă și se digeră în timp, ele "păcălesc" senzația de foame, ca puține alte alimente. Iată o metodă foarte sim­plă de slăbit, care are doar două reguli:
1. Timp de 2 zile pe săptă­mâ­nă, consumați numai o jumătate de kilogram - 1 kilogram de cireșe sau vișine pe zi, în porții mici, fără alte alimente. Aveți voie ceai, infuzii de plante și e necesar să beți minimum 2 litri de apă pe zi.
2. În celelalte 5 zile, se înlocuiește una dintre mese cu jumătate de ki­logram de cireșe. Pentru a intensifica efectul die­tei, micșorați porțiile, mâncați ouă fierte, le­gume fierte în abur, pâi­ne integrală și lactate integrale. În schimb, reduceți consumul de făi­nă albă și orez decor­ticat, zahăr, grăsimi, ali­mente sărate (pentru a preveni retenția de li­chide). În două săptă­mâni de dietă, slăbiți până la 3-4 kilograme și vă curățați organismul de toxine.

Cireșele și cancerul

Mai multe studii științifice realizate în ultimele două decenii demonstrează că un consum sistema­tic de cireșe, urmat de cel al altor fructe de sezon (viși­ne, zmeură, afine, prune), are un efect antitu­moral uimitor de puternic. Pen­tru prevenirea can­ce­rului se recomandă, la fel ca în majoritatea afec­țiu­nilor, consumul cireșe­lor închise la culoare sau amare. Pentru prevenția bolii, se vor consuma 0,5 kilograme/zi, în timp ce pentru tratarea cancerului deja instalat, se vor consuma minimum 0,8 kilo­grame/zi. Iată formele de cancer care răspund cel mai bine la tratamentul cu acest fruct:
* Cancerul de colon și rect - fibrele alimen­tare din cireșe ajută la o curățare a colonului, având totodată efecte antiinflamatoare directe. Un studiu american de medicină experimentală arată că o cură de șase-opt săptămâni cu cireșe amare, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scă­de­rea volumului tumorilor în peste 40% din cazuri.
* Cancerul mamar și de col uterin - cireșele amare, la fel ca și vișinele, afinele sau zmeura, ajută la reglarea hormonală, esențială în cazul acestor afecțiuni. Administrate corelat cu o dietă săracă în zahăr, fără carne și aditivi chimici, ele stimulează intrarea în remisie a acestor forme de cancer.
* Cancerul de rinichi și vezică - în coaja cireșelor de o culoare roșu închis sau negre au fost des­coperite mai multe substanțe, în special pig­menți, care intervin în metabolismul celular, pre­venind apariția procesului de malignizare.
* Cancerul de prostată - este și el foarte re­ceptiv la pigmenții închiși la culoare (antociani) din cireșe. Mai mult, cireșele conțin câteva oligoele­mente (zinc, seleniu, molibden) esențiale în lupta organismului cu această boală.

Cireșele, inima și hipertensiunea

Un comunicat al Asociației Americane pentru Nutriție arată că un consum prelungit de cireșe ajută, în cazul hipertensivilor aflați la debutul bolii, la normalizarea valorilor presiunii sanguine, fără a folosi niciun alt medicament. La persoanele cu hipertensiune în stadii avansate se recomandă, în mod special, administrarea ceaiului din codițe de cireșe sau vișine, care are un efect diuretic puternic. Pe de altă parte, cireșele sunt recomandate cardia­cilor, pentru că sunt un excelent medicament pentru reducerea colesterolului rău (LDL), dar și a triglice­ridelor aflate în exces. La populațiile rurale, unde cireșele sunt consumate în mari cantități (cum ar fi cele din Turcia sau Iran), rata infarctului și a acci­dentului vascular este de câteva ori mai redusă decât media țării respective.

Cireșele și reumatismul

Cura cu cireșe negre sau cu cireșe amare, din care se consumă câte un kilogram pe zi, vreme de 6-8 săptămâni, este de un imens ajutor în tratarea bolilor reumatice. Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamația articulațiilor, elimină progresiv du­rerile, împiedică apariția proceselor degene­rati­ve, redă gradat - asociat cu gimnastica medicală - mobilitatea articulară. După zece ani de cercetări, specialiștii americani de la Universitatea Michigan afirmă că flavonoidele din cireșe au o acțiune antiinflamatoare și analgezică de 10 ori mai mare de­cât aspirina, și comparabilă cu ibuprofenul (sub­stanța activă de bază în peste 100 de medicamente de sinteză antireumatice), dar fără efectele adverse ale acestuia. Un alt grup de cercetători de la Uni­versitatea "John Hopkins" din Baltimore au des­coperit că și alte substanțe din cireșe, și anume antocianii (pigmenții care le dau nuanțele roșiatice-negre), reduc durerea și inflamația articulațiilor.

Cireșele și diabetul

Persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar tre­bui să facă, în fiecare an, o cură de cireșe de cel puțin patru săptămâni, timp în care să consume câte 0,5 kilograme din aceste fructe proas­pete, zilnic. Se recomandă cireșele cât mai închise la culoare, cele amare având efec­tele cele mai puternice. Contrar aparențelor, toate tipurile de ci­reșe conțin puține zaharuri, care se eli­berează lent în sânge, fără a crește glicemia brusc. Apoi, aceste fructe conțin pigmenți care ajută la preîntâm­pinarea unor complicații ale diabe­tului, cum ar fi retinopatia sau neuro­patia dia­betică. Nu în ultimul rând, cireșele stimu­lează celu­lele pancreatice să producă mai multă insulină, al cărei nivel în sânge crește, astfel, cu 15 până la 50% (pro­centul variază în funcție de predispoziția fie­cărui individ). În plus, cireșele proaspete scad re­zis­tența la insulină a organismului, ajutând astfel toate categoriile de diabetici să-și reducă medicația.

Precauții și contraindicații la tratamentul intern cu cireșe

Nu se cunosc contraindicații la administrarea acestor fructe, cu excepția persoanelor cu sensibi­litate gastrică la acest aliment și a celor cu colită de fermentație activă. Diabeticii vor ține cont că aceste fructe, deși nu sunt foarte bogate în zaharuri, au un anumit conținut de hidrați de carbon, care va fi luat în calcul la