Originile cireșului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care pornește de undeva din Japonia și ajunge pe coastele Africii și până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireșe, de la cele de un galben deschis, la cele aproape negre, iar pomii care le produc pornesc de la dimensiunile unui arbust și ajung la arbori falnici, care depășesc 15 metri în înălțime. România este printre cei mai mari producători de cireșe din lume, Organizația Mondială pentru Agricultură estimând că cel puțin 70 de milioane de kilograme de cireșe se coc în livezile noastre, în fiecare an. În medicina populară românească, cireșele joacă un rol aparte, fructele fiind folosite pentru tratarea avitaminozelor, a bolilor de inimă și a celor biliare, în timp ce codițele sunt leacuri consacrate, în toate zonele țării, pentru bolile de rinichi și vezică, dar și pentru cele ale pielii. La rândul său, medicina modernă a descoperit zeci de aplicații terapeutice al cireșelor, care cresc cu fiecare an în popularitate. În special cireșele cele negre și cele amare sunt numite "o revelație medicală", rezultatele lor terapeutice depășindu-le pe cele ale unor alimente-medicament consacrate, cum ar fi strugurii, citricele, merișoarele sau afinele.
Ce fel de cireșe folosim în terapie?
Cu condiția să fie suficient de coapte și deloc alterate (aceste fructe intră foarte ușor în fermentație), putem folosi orice fel de cireșe. Trebuie știut, totuși, că cireșele au efecte terapeutice diferite, în funcție de soiul lor. De pildă, cireșele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic, favorizează în mod special mobilizarea și eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor și pentru stimularea digestiei. Cireșele de un roșu închis sau cele negre au efecte antioxidante foarte puternice, fiind un medicament eficient contra bolilor degenerative, contra afecțiunilor cardiace și a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. În sfârșit, cireșele amare sunt prețuite pentru rolul lor în tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecțiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.
Cireșele, rinichii și vezica urinară
Pentru restabilirea funcției renale, se consumă suc proaspăt de cireșe, care se obține fie prin zdrobire, urmată de stoarcerea prin tifon, fie prin centrifugare în storcătorul electric casnic. Cel mai eficient din punct de vedere terapeutic este sucul obținut din cireșe negre și cel obținut din cireșe amare. La acesta din urmă i se va adăuga miere lichidă, așa încât să-i corecteze gustul amar și să-i prelungească termenul de valabilitate (la rece, se poate păstra până la 6 ore). Se consumă zilnic o jumătate de litru - un litru de suc, în cure de minimum două săptămâni. Este un remediu sigur pentru prevenirea calculilor (în special a uraților), dar și pentru eliminarea așa-numitului nisip la rinichi (calculi de mici dimensiuni). Dacă se consumă zilnic și câte o cană de ceai de codițe de cireșe (1-2 lingurițe la cană), această cură este minunată pentru tratarea retenției de lichide, tulburare manifestată prin umflarea pleoapelor, mâinilor și picioarelor. De asemenea, acest tratament este și un adjuvant prețios în tratarea cistitei.
Cireșele și slăbitul
O sută de grame de cireșe au doar șaizeci de calorii, acestea necesitând un timp de digestie foarte lung pentru a fi extrase. Și, pentru că sunt neașteptat de sărace în calorii, au o cantitate mare de apă și se digeră în timp, ele "păcălesc" senzația de foame, ca puține alte alimente. Iată o metodă foarte simplă de slăbit, care are doar două reguli:
1. Timp de 2 zile pe săptămână, consumați numai o jumătate de kilogram - 1 kilogram de cireșe sau vișine pe zi, în porții mici, fără alte alimente. Aveți voie ceai, infuzii de plante și e necesar să beți minimum 2 litri de apă pe zi.
2. În celelalte 5 zile, se înlocuiește una dintre mese cu jumătate de kilogram de cireșe. Pentru a intensifica efectul dietei, micșorați porțiile, mâncați ouă fierte, legume fierte în abur, pâine integrală și lactate integrale. În schimb, reduceți consumul de făină albă și orez decorticat, zahăr, grăsimi, alimente sărate (pentru a preveni retenția de lichide). În două săptămâni de dietă, slăbiți până la 3-4 kilograme și vă curățați organismul de toxine.
Cireșele și cancerul
Mai multe studii științifice realizate în ultimele două decenii demonstrează că un consum sistematic de cireșe, urmat de cel al altor fructe de sezon (vișine, zmeură, afine, prune), are un efect antitumoral uimitor de puternic. Pentru prevenirea cancerului se recomandă, la fel ca în majoritatea afecțiunilor, consumul cireșelor închise la culoare sau amare. Pentru prevenția bolii, se vor consuma 0,5 kilograme/zi, în timp ce pentru tratarea cancerului deja instalat, se vor consuma minimum 0,8 kilograme/zi. Iată formele de cancer care răspund cel mai bine la tratamentul cu acest fruct:
* Cancerul de colon și rect - fibrele alimentare din cireșe ajută la o curățare a colonului, având totodată efecte antiinflamatoare directe. Un studiu american de medicină experimentală arată că o cură de șase-opt săptămâni cu cireșe amare, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scăderea volumului tumorilor în peste 40% din cazuri.
* Cancerul mamar și de col uterin - cireșele amare, la fel ca și vișinele, afinele sau zmeura, ajută la reglarea hormonală, esențială în cazul acestor afecțiuni. Administrate corelat cu o dietă săracă în zahăr, fără carne și aditivi chimici, ele stimulează intrarea în remisie a acestor forme de cancer.
* Cancerul de rinichi și vezică - în coaja cireșelor de o culoare roșu închis sau negre au fost descoperite mai multe substanțe, în special pigmenți, care intervin în metabolismul celular, prevenind apariția procesului de malignizare.
* Cancerul de prostată - este și el foarte receptiv la pigmenții închiși la culoare (antociani) din cireșe. Mai mult, cireșele conțin câteva oligoelemente (zinc, seleniu, molibden) esențiale în lupta organismului cu această boală.
Cireșele, inima și hipertensiunea
Un comunicat al Asociației Americane pentru Nutriție arată că un consum prelungit de cireșe ajută, în cazul hipertensivilor aflați la debutul bolii, la normalizarea valorilor presiunii sanguine, fără a folosi niciun alt medicament. La persoanele cu hipertensiune în stadii avansate se recomandă, în mod special, administrarea ceaiului din codițe de cireșe sau vișine, care are un efect diuretic puternic. Pe de altă parte, cireșele sunt recomandate cardiacilor, pentru că sunt un excelent medicament pentru reducerea colesterolului rău (LDL), dar și a trigliceridelor aflate în exces. La populațiile rurale, unde cireșele sunt consumate în mari cantități (cum ar fi cele din Turcia sau Iran), rata infarctului și a accidentului vascular este de câteva ori mai redusă decât media țării respective.
Cireșele și reumatismul
Cura cu cireșe negre sau cu cireșe amare, din care se consumă câte un kilogram pe zi, vreme de 6-8 săptămâni, este de un imens ajutor în tratarea bolilor reumatice. Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamația articulațiilor, elimină progresiv durerile, împiedică apariția proceselor degenerative, redă gradat - asociat cu gimnastica medicală - mobilitatea articulară. După zece ani de cercetări, specialiștii americani de la Universitatea Michigan afirmă că flavonoidele din cireșe au o acțiune antiinflamatoare și analgezică de 10 ori mai mare decât aspirina, și comparabilă cu ibuprofenul (substanța activă de bază în peste 100 de medicamente de sinteză antireumatice), dar fără efectele adverse ale acestuia. Un alt grup de cercetători de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore au descoperit că și alte substanțe din cireșe, și anume antocianii (pigmenții care le dau nuanțele roșiatice-negre), reduc durerea și inflamația articulațiilor.
Cireșele și diabetul
Persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să facă, în fiecare an, o cură de cireșe de cel puțin patru săptămâni, timp în care să consume câte 0,5 kilograme din aceste fructe proaspete, zilnic. Se recomandă cireșele cât mai închise la culoare, cele amare având efectele cele mai puternice. Contrar aparențelor, toate tipurile de cireșe conțin puține zaharuri, care se eliberează lent în sânge, fără a crește glicemia brusc. Apoi, aceste fructe conțin pigmenți care ajută la preîntâmpinarea unor complicații ale diabetului, cum ar fi retinopatia sau neuropatia diabetică. Nu în ultimul rând, cireșele stimulează celulele pancreatice să producă mai multă insulină, al cărei nivel în sânge crește, astfel, cu 15 până la 50% (procentul variază în funcție de predispoziția fiecărui individ). În plus, cireșele proaspete scad rezistența la insulină a organismului, ajutând astfel toate categoriile de diabetici să-și reducă medicația.
Precauții și contraindicații la tratamentul intern cu cireșe
Nu se cunosc contraindicații la administrarea acestor fructe, cu excepția persoanelor cu sensibilitate gastrică la acest aliment și a celor cu colită de fermentație activă. Diabeticii vor ține cont că aceste fructe, deși nu sunt foarte bogate în zaharuri, au un anumit conținut de hidrați de carbon, care va fi luat în calcul la