L-am găsit în superba grădină din spatele farmaciei, printre flori şi plante de leac, acolo unde îi e drag să-şi înceapă fiecare zi.
- D-le farmacist Bobaru, înainte de a vă ruga să le recomandaţi cititorilor noştri medicamentele pe care le faceţi, mă simt dator să vă spun că localul în care lucraţi este istorie vie, un muzeu de acum o sută de ani.
- Într-adevăr, clădirea care adăposteşte farmacia este un adevărat muzeu viu. De altfel, e înregistrată ca monument istoric de patrimoniu. Am preluat Farmacia Faltis în 1985, dar clădirea am renovat-o total abia în 2013, când am avut suficienţi bani şi după ce am făcut rost de planurile originale, fără de care nu puteam lua aprobarea să demarăm lucrările. Mă bucur că am reuşit s-o refacem întocmai cum a fost odinioară şi, mai ales, să-i redăm funcţionalitatea. Azi, ea este un monument arhitectural şi o mândrie a Brăilei. Chiar şi masa de laborator pe care lucrăm e cea folosită de Faltis, iar materiile prime şi preparatele farmaceutice le păstrăm în recipiente de epocă, din sticlă colorată. Medicamentele noastre naturale sunt etichetate ca pe vremuri şi depozitate în dulapurile vechi găsite în casă, care au fost restaurate cu mare migală. În plus, am reuşit să restaurăm şi câteva utilaje folosite de Faltis, în farmacia lui, acum mai bine de 100 de ani, printre care şi celebra maşină de pastilat Eureka, adusă de el din America, în 1911.
- Remediile dvs. farmaceutice sunt realizate după reţete foarte vechi. Unde le-aţi descoperit?
- Pentru obţinerea medicamentelor trebuie respectate anumite norme care sunt prevăzute în farmacopeile naţionale şi, mai nou, în Farmacopeea Europeană. Tot un brăilean, farmacistul Hepites, a scris prima farmacopee din România, în 1862. Au apărut 10 ediţii de atunci, eu le am pe toate în colecţie şi m-au inspirat foarte mult în munca mea de farmacist. Două medicamente le prepar după reţetele din Ediţia I a Farmacopeei Române, apărută acum mai bine de 150 de ani: trochiştii bucofaringieni (străbunicii pastilelor de supt), recomandaţi în diferite afecţiuni ale gâtului, şi spirtul de oase. Pe vremea lui Faltis, spirtul de oase se prepara în cantităţi mari, din cauza faptului că mulţi pescari brăileni sufereau de reumatism. La cererea brăilenilor mai în vârstă, am căutat manuscrisele vechilor reţete ale lui Faltis şi am descoperit compoziţia spirtului contra durerilor de oase, care are mare succes printre cei ce-l folosesc - aproape că nu reuşesc să produc atât spirt de oase câte cereri am! După aceleaşi reţete vechi prepar şi vinurile terapeutice, bazele pentru unguente (cu lanolină, butir de cacao sau unt de balenă), tincturile, extractele moi şi multe altele.
- În spatele farmaciei aveţi o adevărată junglă de plante. E sursa dvs. pentru medicamente?
- O parte dintre plantele medicinale le plantăm chiar aici, în grădina proprie. Ieri am terminat de recoltat saschiul, acum e rândul iederei, căreia i se spune în popor şi "antinevralgicul verde", fiind indicată în orice fel de dureri. Eu o folosesc la prepararea unui sirop pe care-l recomand în afecţiunile respiratorii şi pulmonare, deoarece curăţă foarte bine bronhiile de spută şi uşurează respiraţia. Cât priveşte saschiul, eu consider că este, de departe, cea mai importantă plantă medicinală, pentru că are efecte curative asupra organelor noastre vitale: inima şi creierul. Preparatele din saschiu (vin, tinctură, ceai) sunt tonice cardiace şi au efecte benefice asupra vaselor sanguine, fiind recomandate în hipertensiunea arterială şi în insuficienţa periferică (boli oculare, hemoroizi, varice etc.). La nivel cerebral, vincamina din saschiu creşte debitul de sânge în vasele capilare, previne ateroscleroza, congestia cerebrală şi ajută la oxigenarea creierului, deci este un remediu preţios pentru migrene, ischemie cerebrală, sechele ale accidentelor vasculare cerebrale, ameţeli, dificultăţi de concentrare, pierderea memoriei. De asemenea, previne boala Alzheimer. O altă substanţă activă din saschiu - vincristina - are proprietăţi curative demonstrate în leucemia acută. Dar să ne întoarcem la discuţia noastră... Celelalte plante de care avem nevoie pentru preparate le culegem din flora spontană: socul, cicoarea, păpădia, măceşul, păducelul, cătina, lumânărica, coada-şoricelului, cimbrişorul de câmp etc. De obicei, plec cu prietenii mei peste Dunăre, în Balta Brăilei, şi venim cu desagii plini de plante tămăduitoare! Am mare noroc să fiu înconjurat de oameni foarte inimoşi, care mă ajută în tot ce fac. Iar eu, în schimb, mă îngrijesc de sănătatea lor! Acum trei săptămâni, spre exemplu, am cules muguri de plop negru. Apoi am mai făcut un drum, să adunăm frunze de păpădie. Săptămâna trecută am recoltat florile de liliac care sunt apreciate mai mult pentru parfumul lor suav, dar puţină lume ştie că ceaiul din flori de liliac şi flori de lavandă, în părţi egale, este un excelent somnifer natural! Sau că ceaiul din scoarţă de liliac este un remediu ideal pentru viermii intestinali şi un antidiareic foarte bun...
Un alt ingredient natural pe care-l folosesc în foarte multe preparate e scoarţa de salcie, numită în popor "aspirină naturală". Abia am recoltat-o, încă o ţin întinsă în pod, la uscat. Din amestecul de scoarţă de salcie, flori de tei şi flori de soc se prepară un ceai foarte bun pentru problemele care apar iarna - gripe, viroze respiratorii, răceli. Am făcut deja extracte moi din scoarţă de salcie şi muguri de plop negru (propolis vegetal) - o combinaţie recomandată în creşterea imunităţii înaintea sezonului rece. Trebuie să gândim mereu în perspectivă, indiferent în ce sezon suntem, ca să avem materie primă pentru tot restul anului. De când a venit căldura, nu mai am timp de stat. Săptămâna viitoare voi pleca în Munţii Vrancei, la recoltat flori de soc, iar luna iunie va fi extrem de aglomerată, pentru că apar multe plante preţioase: sunătoarea, măghiranul, roiniţa, menta şi altele. Iar acest proces continuă tot cursul anului; nu e vreo lună în care să n-avem de recoltat câte ceva din natură. Esenţial este să prindem momentul optim de recoltare, când plantele sunt pline de principii active. Şi pentru că tot vorbesc despre programul meu, aş vrea să fac o precizare care-i priveşte şi pe cititorii revistei "Formula AS". Eu respect foarte mult omul suferind. Ştiu că oricine vrea să scape repede de chin şi de problemele de sănătate cu care se confruntă. Însă, după cum e lesne de dedus, uneori nu pot fi contactat la telefon, pentru că nu am semnal prin locurile unde ajung în căutarea plantelor medicinale şi nu pot fi prezent chiar în fiecare zi la farmacie. Oamenii vor să vorbească cu mine, să le dau sfaturi competente, dar trebuie să înţeleagă că absenţa mea e oarecum motivată: recoltarea plantelor şi procesarea lor nu pot fi întârziate. Vreau ca preparatele noastre să aibă eficienţă maximă, nu fac compromisuri când e vorba de calitate!
- Cum se explică excepţionalitatea preparatelor dvs.? Ce au ele diferit faţă de medicamentele fabricate industrial?
- Preparatele farmaceutice realizate la Faltis sunt de tip manufactură, iar ca materie primă folosim plante medicinale proaspete, selectate cu grijă. Reţetele tradiţionale pe care le aplicăm au o istorie, sunt folosite de cel puţin 50 de ani, deci au eficienţă dovedită. Efectul terapeutic se instalează mai lent, însă acţionează mereu asupra cauzelor suferinţei, nu combat doar simptomele neplăcute şi, foarte important, nu au efecte secundare nocive. De asta lumea le-a apreciat efectele curative şi a căpătat încredere în produsele noastre! Practic, nu conţin nimic în plus. Doar substanţele din care sunt fabricate diferă. În timp ce medicamentele sunt făcute din substanţe obţinute prin sinteză chimică, preparatele noastre sunt realizate din substanţe naturale, extrase din plante medicinale. Principiile active din plante sunt mai bine tolerate de organismul uman şi au reacţii adverse minore faţă de medicamentele de sinteză. Rezultatele obţinute în tratament vorbesc de la sine.
- Şi procesul de fabricaţie pare complet diferit...
- Da, cele mai multe medicamente le producem manual, după reţete vechi, sub diferite forme farmaceutice: ceaiuri simple sau complexe, soluţii, siropuri, tincturi, loţiuni, creme, unguente, supozitoare sau ovule. Aici, de exemplu (îmi arată un mojar mare, din porţelan alb - n. a.), preparăm crema împotriva celulitei. Am lăsat-o de ieri până azi, cum lasă gospodinele aluatul la dospit, ca să pătrundă substanţele active din plante în crema de bază. Acum o amestecăm iar, la mână, până ce capătă consistenţa pe care-o dorim. În beci avem multe recipiente cu tincturi şi extracte din plante, care trebuie îngrijite cu atenţie până ajung pe masa de laborator: le agităm zilnic, le măsurăm concentraţiile, iar când sunt gata, le filtrăm şi le păstrăm la întuneric, în recipiente colorate, închise ermetic, ca să nu-şi piardă efectele terapeutice. Când un client are nevoie de o formulă specială, i-o preparăm pe loc! Eu nu tratez boli, ci bolnavi. Cu o singură plantă medicinală nu se pot rezolva problemele complexe ale unui om suferind. Îmi pun întreaga experienţă în conceperea unei formule eficiente, indiferent câte plante medicinale folosesc la prepararea ei.
- Ca o încununare a dialogului nostru, vă rog să ne recomandaţi câteva dintre remediile dvs. naturale care ne pot fi de folos în această perioadă de apropiere a verii.
- Pentru astenie, avem un sirop energizant pe bază de extract fluid din ginkgo biloba, saschiu, ginseng şi pulbere de tescovină, combinat cu miere de albine. Pentru că în curând începe perioada examenelor, le recomand acest sirop tuturor elevilor şi studenţilor care au mult de învăţat şi se confruntă cu dificultăţi de concentrare.
* Formele uşoare de depresie pot fi combătute cu un amestec de tincturi din ginseng, saschiu şi rozmarin.
* O mare problemă pentru oameni o reprezintă insomnia. Ea poate avea cauze externe, precum stresul, epuizarea fizică şi intelectuală, necazurile şi neajunsurile cotidiene. Acest tip de insomnie se tratează cu ceaiul din flori de liliac şi flori de lavandă despre care am vorbit mai devreme, ori cu o combinaţie de tincturi din plante bogate în uleiuri volatile: levănţică, melisă, iasomie şi liliac. * Pentru insomnia cronică recomand siropul hipnagogic, dar numai după o discuţie amănunţită cu cel suferind, pentru că poate avea contraindicaţii la unele persoane.
* Tulburările digestive care apar în această perioadă se tratează cu ceaiuri şi siropuri pe bază de mentă, roiniţă, gălbenele, coada-şoricelului.
* Pentru combaterea alergiilor sezoniere avem preparatele farmaceutice obţinute din panseluţe, urzică, păpădie şi rozmarin.
* Pentru creşterea imunităţii recomandăm capsule cu muguri de plop negru, măceşe şi seminţe de struguri roşii.
Toate aceste preparate le avem pe stoc şi pot fi comandate la Farmacia Faltis.
- Din câte ştim, preparaţi şi diverse elixiruri pentru frumuseţe. Care dintre acestea sunt cele mai apreciate de doamne?
- Farmacia Faltis are în portofoliu o gamă largă de preparate cosmetice, dermatocosmetice şi dermatologice, pentru întreţinerea şi tratarea tenului. Avantajul cremelor noastre constă în faptul că se prepară în loturi mici, nefiind nevoie de conservanţi şi stabilizatori - factori importanţi în apariţia eventualelor reacţii alergice. Termenul de valabilitate al cremelor noastre este de şase luni de la data preparării sau 30 de zile de la data deschiderii ambalajului. Iată câteva din cele mai solicitate preparate:
Crema de faţă U (pentru ten uscat) este o cremă nutritivă şi hidratantă, care conţine ulei de măsline extravirgin, butir de cacao, spermanţet, ceară de albine, lanolină, miere şi ulei volatil de lavandă. Crema de faţă G (pentru ten gras) are în compoziţie miere şi vitaminele A şi E, încorporate într-o cremă răcoritoare, pe bază de stearaţi, parfumată cu ulei de lavandă. Crema de faţă N este destinată tenului normal şi conţine atât componente ale cremei G, cât şi ale cremei U. Crema de faţă antioxidantă este realizată din componente naturale care stopează îmbătrânirea pielii. Conţine în principal coenzima Q, vitaminele A, E şi extract fluid din coajă şi seminţe de struguri roşii (principiul activ fiind resveratrolul), toate introduse într-o bază emolientă. Crema antirid are o compoziţie asemănătoare cremei de faţă antioxidantă. În plus, conţine uree, care întinde pielea. Crema contra celulitei are în compoziţie extract moale din iederă şi tescovină. Crema se poate folosi cu succes şi împotriva vergeturilor.
O atenţie deosebită acordăm sănătăţii părului, pentru că tot mai multă lume are probleme. Loţiunea împotriva mătreţii este preparată din tinctură de ţelină, tătăneasă şi nuc. Loţiunea pentru combaterea alopeciei e preparată pe bază de tincturi din nuc, tătăneasă, ardei iute, ţelină şi tinctură de China. Folosită frecvent, această loţiune întăreşte rădăcina firelor de păr şi favorizează creşterea părului acolo unde a căzut.
- În farmacii nu se mai prepară reţete magistrale, iar farmaciştii de azi nu mai au nimic în comun cu cei de odinioară. Nu vă simţiţi singur în această uriaşă afacere a sănătăţii? Cum rezistaţi în faţa ofertelor industriei farmaceutice moderne?
- Din păcate, prepararea medicamentelor a fost preluată brutal de industria de medicamente, iar farmaciştii au rămas, practic, fără obiectul muncii - s-au transformat în simpli vânzători. Eu sunt farmacist de 40 de ani, şi de 30 de ani îmi desfăşor activitatea în această farmacie, unde mi-am preparat medicamentele în principal din plante - probabil că de aceea încă mai rezist! Pe de o parte, mă consider norocos că am prins trendul reîntoarcerii către natură şi lumea vrea remedii naturale, nu medicamente chimice, care au multiple efecte secundare. Iar tratamentele tradiţionale nu pot fi obţinute decât din plante medicinale. Să nu uităm că din lumea vegetală s-au realizat primele remedii farmaceutice. Pe de altă parte, sunt mândru că am reuşit, prin pasiune şi experienţa acumulată de-a lungul anilor, să câştig încrederea oamenilor. Nu vând iluzii deşarte celor care apelează la sfaturile şi la remediile mele naturale, deci sunt optimist din acest punct de vedere!
- Aveţi cui să predaţi mai departe această valoroasă moştenire? Ar fi păcat să se piardă...
- Trăiesc într-o familie de farmacişti. Soţia mea e farmacistă, fiul meu e tot farmacist, şi sper ca măcar unul dintre cei doi nepoţi (care acum au 2 şi 4 ani) să-mi continue munca în această farmacie. E o meserie foarte frumoasă şi plină de satisfacţii, deci, am toate şansele să mi se împlinească visul.
- Să v-ajute Dumnezeu!
D-l farmacist ION BOBARU poate fi contactat la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239.615.931, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com