I. Băuturi cu miere, slab alcoolizate
Suriţa - elixirul zeilor
Vracii triburilor slave din taigaua siberiană preparau o poţiune magică, despre care spuneau că purifică trupul şi izbăveşte sufletul, care numai astfel se poate curăţa. Suriţa - licoarea preparată din fructe fermentate sau lapte, miere şi ierburi magice, era socotită "băutura zeilor", un adevărat panaceu universal. Ea alunga oboseala fizică şi psihică, fortifica organismul, îmbunătăţea sistemul imunitar, digestia şi vigoarea bărbătească. În scrierile sacre se spune: "Prima ceaşcă izgoneşte mâhnirea, caznele sufleteşti, osteneala şi slăbiciunea. A doua ceaşcă oferă bucurie şi tinereţe veşnică, alungând bătrâneţea apăsătoare. A treia ceaşcă deschide poarta către nemurire, către lumea Zeilor!" În zilele noastre, nutriţioniştii confirmă adevărul că această licoare, consumată zilnic, combate stresul, stările de anxietate şi insomniile, tonifică sistemele muscular, nervos şi cardiovascular, normalizează funcţiile organelor interne, combate simptomele poliartritei.
Reţeta cu fructe fermentate
Ingrediente: 2,5 kilograme de miere, 9 litri de apă "vie" de izvor, 250 de grame de fructe de pădure fermentate. Apa "vie" se obţine din apă pură, de izvor, lăsată în bătaia soarelui timp de o jumătate de zi. Se spune că atunci când e turnată în vas, este bine să se rostească cuvinte duioase, însoţite de gânduri cât mai luminoase şi curate. Pentru a obţine fermentul din fructe, se folosesc mai multe feluri de fructe de pădure (afine, frăguţe, mure, zmeură) foarte bine coapte. Fără să se spele, se aşează într-un borcan de 800 de grame şi se strivesc cu o lingură de lemn. Gura borcanului se leagă cu un prosop de pânză şi se lasă la fermentat timp de cinci zile. * Se mută apoi conţinutul într-un alt recipient mare, împreună cu mierea, se toarnă apă şi se acoperă vasul cu o farfurioară. Se lasă la fermentat direct în lumina soarelui, timp de trei zile. Apoi, se mută într-un loc întunecos, pentru o fermentare liniştită, timp de aproximativ două săptămâni. Când veţi observa că bulele de bioxid de carbon nu se mai ridică la suprafaţă, strecuraţi cu mare grijă lichidul în recipiente curate, de sticlă. Atenţie să nu tulburaţi fermentul de fructe depus pe fundul borcanului. Se conservă în sticle închise ermetic, într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de maximum trei luni.
Administrare: o jumătate de ceaşcă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.
Reţeta cu lapte
Într-un recipient de sticlă se toarnă trei litri de lapte proaspăt ţărănesc (nepasteurizat!), trei linguri de miere şi următorul amestec de plante: câte un sfert de linguriţă de sulfină, de urzică, de pelin şi de hamei. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, în sensul acelor de ceasornic, apoi recipientul se acoperă cu un capac şi se aşează într-un loc scăldat de lumina soarelui timp de nouă zile. În fiecare zi, băutura se amestecă bine cu o lingură de lemn. (Se amestecă şi de câte ori este consumată.) Se administrează câte un pahar pe zi, timp de două săptămâni. Se recomandă ca tratamentul să se facă în fiecare anotimp, o dată la trei luni.
Reţete pentru 1001 boli
Băuturile din miere şi amestecuri de plante, pregătite conform reţetelor străvechi, potolesc setea din zilele arzătoare ale verii şi oferă organismului nutrienţi indispensabili, vitamine şi minerale. Mierea are proprietatea de a preveni dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor sistemului nervos, de a consolida sistemul imunitar şi circulaţia sanguină, de a combate afecţiunile pulmonare şi cele cardiovasculare. Îmbinate cu plante medicinale şi fructe, băuturile din miere sunt foarte gustoase şi cu efect rapid, atât pentru copii, cât şi pentru persoanele de vârsta a treia.
Aloe cu miere
Se amestecă un pahar de suc de aloe cu două pahare de vin roşu sec şi două pahare de miere de albine. Se agită bine, până la dizolvarea completă a mierii, se toarnă în recipiente închise ermetic şi se lasă la macerat, timp de o săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui. Flaconul se agită zilnic. Preparatul obţinut combate tulburările metabolice, eczemele de tot felul, inflamaţiile, fiind un bun tonifiant şi energizant.
Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale, timp de o lună de zile.
Licoare din miere cu conuri de hamei
Ingrediente: zece litri de apă, două kilograme de miere, patru linguri de conuri de hamei, 50 de grame de drojdie.
Mai întâi se dizolvă mierea în apă, se adaugă hameiul, apoi vasul emailat se pune pe foc. Se lasă la fiert timp de aproximativ o oră, pe foc mediu. Se ia spuma. Siropul rezultat se lasă să se răcească până la o temperatură de 25-30 de grade, după care se toarnă peste drojdie, într-un recipient de preferat din lemn, dar se poate folosi şi un borcan de sticlă pentru murături. Gura borcanului se acoperă cu un tifon în mai multe straturi. Se lasă amestecul la fermentat, la temperatura camerei. După două zile, veţi observa cum la suprafaţă se ridică bule de bioxid de carbon. Este momentul ca tifonul să se îndepărteze, şi peste gura borcanului să se tragă o mănuşă de cauciuc (de menaj). De regulă, fermentaţia durează patru-şase zile. La încheierea procesului, mănuşa aplicată pe gura borcanului trebuie să aibă degetele umflate. Lichidul se strecoară în recipiente curate, din sticlă, se astupă cu dopuri şi se păstrează într-un loc răcoros. După două-trei zile, băutura este gata de consum. Se bea după bunul plac, fără restricţii.
Cireşată
Ingrediente: un kilogram de miere, 1,5 litri de suc proaspăt de cireşe, 2,5 litri de apă, 100 de grame de drojdie, cinci grame de scorţişoară şi cuişoare.
Se pune mierea într-un vas emailat şi se toarnă deasupra apa. Compoziţia se fierbe la foc mediu, timp de 15-20 de minute. Se ia spuma, apoi se trage de pe foc şi se lasă să se răcească treptat. Se toarnă într-un borcan, se amestecă cu sucul de cireşe, condimentele şi drojdia, şi se lasă la fermentat, într-un loc călduros. După trei zile, recipientul se închide ermetic şi se transferă într-un loc răcoros, timp de două săptămâni. Este o băutură uşor alcoolizată, de aceea este indicat ca administrarea să se limiteze la maximum două pahare pe zi.
Ananas şi miere
Această băutură este foarte apreciată pentru aroma sa plăcută şi pentru proprietăţile sale probiotice. Pentru prepararea ei veţi avea nevoie de un ananas mare, bine copt. Se spală în mai multe ape şi se curăţă de coaja care se taie apoi în bucăţele de cinci centimetri. Se pun într-un vas (de preferat de ceramică). Se adaugă doi litri de apă şi 300 de grame de miere. Vasul se acoperă cu un capac şi se lasă la macerat timp de 48 de ore. Se strecoară, se mai adaugă un litru de apă şi se lasă iarăşi, sub capac, timp de 12 ore. Se mai adaugă trei sferturi de litru de apă când băutura este gata de consum. Se conservă la frigider pentru trei-patru zile, în sticle închise ermetic. Se bea rece, după pofta inimii.
II. Băuturi cu alcool de 96 de grade
Ateroscleroză
Băutură din afine
Se aleg boabe bine coapte de afine, se spală sub jet de apă rece şi se trec prin storcătorul de fructe. Avem nevoie de un litru de suc de afine. Separat, peste 70 de grame de rădăcină mărunţită de coada-racului (Potentilla anserina) se toarnă un litru de apă rece. Vasul se pune pe foc şi se fierbe timp de 15 minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat pentru patru ore, apoi se strecoară şi se amestecă cu sucul de afine. Se adaugă un pahar de miere şi un litru de alcool de 96 de grade.
Băutură din hrişcă
Infuzia 1: Peste 70 grame de frunze şi flori proaspete de hrişcă se toarnă 1,4 litri de apă clocotită.
Infuzia 2: Peste 40 grame de flori şi frunze uscate şi mărunţite de păducel se toarnă 800 de mililitri de apă clocotită.
Ambele soluţii (reţeta 1 şi 2) se acoperă şi se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară printr-un tifon. Cele două băuturi se amestecă, se adaugă un pahar de miere şi un litru de alcool de 96 de grade. Se conservă în recipiente închise ermetic, la frigider.
Băutură din Scara-Domnului
Pentru prepararea acestei poţiuni avem nevoie de rădăcină proaspătă de Scara-Domnului (Polemonium caeruleum). 70 grame de rădăcină de plantă se curăţă de coajă, se spală bine cu apă rece apoi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă un litru de apă rece şi se pune pe foc. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară şi, dacă lichidul a scăzut, se aduce la capacitatea de un litru. Separat, peste 50 grame de frunze şi flori uscate de Sovârf (Origanum vulgare) se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se acoperă, se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară. Cele două licori se amestecă împreună cu un pahar de miere şi cu un litru de alcool de 96 de grade.
Administrare (pentru toate cele trei tratamente): câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentelor este de 21 de zile. După o pauză de o lună de zile, se pot relua.
Gastrită
Băutură din caise
Caisele se spală bine sub jet de apă, se curăţă de sâmburi şi se dau prin storcătorul de fructe. (Pentru obţinerea preparatului, avem nevoie de un litru de suc proaspăt de caise.) Separat, peste două linguri de pulbere de mentă se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară. Se amestecă sucul de caise cu infuzia de mentă, se adaugă o cană de miere şi un litru de alcool de 96 de grade, se agită bine şi se lasă la macerat timp de trei zile, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se filtrează şi se conservă în sticle de culoare închisă, într-un loc întunecos şi răcoros, maximum doi ani. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Băutură din fructe de corn
Fructele de corn se spală bine sub jet de apă, apoi se trec prin storcătorul de fructe, pentru a obţine un litru de suc. Se filtrează şi se amestecă cu un litru de sevă de mesteacăn, o cană de miere şi un litru de alcool de 96 de grade. Se administrează câte 40 de mililitri, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Băutură din seminţe de susan
Peste 70 de grame de seminţe de susan se toarnă un litru de apă. Vasul se pune pe foc şi, după ce apa începe să clocotească, se lasă la fiert timp de 20 de minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară şi se adaugă apă fiartă şi răcită, pentru a aduce lichidul la cantitatea de un litru. Separat, se face o infuzie de urzică: peste două linguri de urzică mărunţită, proaspătă sau uscată, se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se amestecă bine cele două lichide, se adaugă o cană de miere şi un litru de alcool de 96 de grade.
Se administrează câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.