Leacuri din taigaua siberiană - Licori tămăduitoare din miere, plante și fructe

Natasa Galche
- Încă din timpuri străvechi, la numeroase popoare au existat ritualuri în care se foloseau poțiuni realizate din miere, plante și fructe, utilizate deopotrivă ca leacuri de sănătate și ca remedii pentru problemele sufletești. Foarte răspândite în taigaua siberiană, medicina modernă le confirmă astăzi efectele -

I. Băuturi cu miere, slab alcoolizate

Surița - elixirul zeilor
Vracii triburilor slave din taigaua siberiană prepa­rau o poțiune magică, despre care spuneau că purifică trupul și izbăvește sufletul, care numai astfel se poate curăța. Surița - licoarea preparată din fructe fermen­tate sau lapte, miere și ierburi magice, era so­cotită "băutura zeilor", un adevărat panaceu uni­versal. Ea alunga oboseala fizică și psihică, fortifica organismul, îmbunătățea sis­temul imunitar, digestia și vi­goa­rea bărbătească. În scrierile sacre se spune: "Prima ceașcă iz­gonește mâhnirea, caznele su­fle­tești, oste­neala și slăbiciunea. A doua ceașcă oferă bucurie și tinerețe veșnică, alungând bătrâ­nețea apăsătoare. A treia ceașcă deschide poarta către nemurire, către lumea Zeilor!" În zilele noastre, nutriționiștii confir­mă adevărul că această licoare, con­su­mată zilnic, combate stresul, stările de anxietate și insomniile, tonifică sistemele muscu­lar, nervos și car­diovascular, normalizează funcțiile organelor interne, combate simptomele poliartritei.

Rețeta cu fructe fermentate
Ingrediente: 2,5 kilograme de miere, 9 litri de apă "vie" de izvor, 250 de grame de fructe de pădure fer­mentate. Apa "vie" se obține din apă pură, de izvor, lăsată în bătaia soarelui timp de o jumătate de zi. Se spune că atunci când e turnată în vas, este bine să se rostească cuvinte duioase, însoțite de gânduri cât mai luminoase și curate. Pentru a obține fermentul din fructe, se folosesc mai multe feluri de fructe de pă­dure (afine, frăguțe, mure, zmeură) foarte bine coap­te. Fără să se spele, se așează într-un borcan de 800 de grame și se strivesc cu o lingură de lemn. Gura borca­nului se leagă cu un prosop de pânză și se lasă la fermentat timp de cinci zile. * Se mută apoi conținutul într-un alt recipient mare, împreună cu mierea, se toarnă apă și se acoperă vasul cu o farfurioară. Se lasă la fermentat direct în lumina soarelui, timp de trei zile. Apoi, se mută într-un loc întunecos, pentru o fermentare liniștită, timp de aproximativ două săptă­mâni. Când veți observa că bulele de bioxid de carbon nu se mai ridică la suprafață, strecurați cu mare grijă lichidul în recipiente curate, de sticlă. Atenție să nu tul­burați fermentul de fructe depus pe fundul borca­nu­lui. Se conservă în sticle închise ermetic, într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de maxi­mum trei luni.
Administrare: o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.

Rețeta cu lapte
Într-un recipient de sticlă se toarnă trei litri de lapte proaspăt țărănesc (nepasteurizat!), trei linguri de miere și următorul amestec de plante: câte un sfert de linguriță de sulfină, de urzi­că, de pelin și de hamei. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, în sensul acelor de ceasor­nic, apoi reci­pientul se acoperă cu un capac și se așea­ză într-un loc scăldat de lumina soarelui timp de nouă zile. În fiecare zi, bău­tura se amestecă bine cu o lingură de lemn. (Se amestecă și de câte ori este consumată.) Se administrează câte un pahar pe zi, timp de două săptămâni. Se recomandă ca tratamentul să se facă în fiecare anotimp, o dată la trei luni.

Rețete pentru 1001 boli
Băuturile din miere și amestecuri de plante, pre­gătite conform rețetelor străvechi, potolesc setea din zilele arzătoare ale verii și oferă organismului nu­tri­enți indispensabili, vitamine și minerale. Mierea are proprietatea de a preveni dez­voltarea depresiei și a tul­burărilor sistemului nervos, de a consolida sistemul imu­nitar și circulația sanguină, de a combate afecțiu­nile pul­monare și cele cardio­vascu­lare. Îmbi­nate cu plante me­di­ci­nale și fructe, băutu­rile din mie­re sunt foarte gus­toase și cu efect ra­pid, atât pentru copii, cât și pentru persoanele de vârsta a treia.

Aloe cu miere
Se amestecă un pahar de suc de aloe cu două pahare de vin roșu sec și două pahare de miere de al­bi­ne. Se agită bine, până la dizolvarea completă a mie­rii, se toarnă în recipiente închise ermetic și se lasă la mace­rat, timp de o săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui. Flaconul se agită zilnic. Prepa­ratul ob­ținut combate tulbu­ră­rile me­tabolice, eczemele de tot fe­lul, inflamațiile, fiind un bun tonifiant și energi­zant.
Se administrează câte o lin­gură, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele prin­cipale, timp de o lună de zile.

Licoare din miere cu conuri de hamei
Ingrediente: zece litri de apă, două kilograme de mie­re, patru lin­guri de conuri de ham­ei, 50 de gra­me de droj­die.
Mai întâi se dizolvă mie­rea în apă, se adaugă hame­iul, apoi vasul emailat se pu­ne pe foc. Se lasă la fiert timp de aproximativ o oră, pe foc mediu. Se ia spu­ma. Siropul re­zultat se lasă să se răcească până la o temperatură de 25-30 de grade, după care se toarnă peste drojdie, într-un recipient de preferat din lemn, dar se poate folosi și un borcan de sticlă pentru murături. Gura borcanului se acoperă cu un tifon în mai multe straturi. Se lasă amestecul la fermentat, la temperatura camerei. După două zile, veți observa cum la suprafață se ridică bule de bioxid de carbon. Este momentul ca tifonul să se îndepăr­teze, și peste gura borcanului să se tragă o mănușă de cauciuc (de menaj). De regulă, fermentația durează patru-șase zile. La încheierea procesului, mănușa aplicată pe gura borcanului trebuie să aibă degetele umflate. Lichidul se strecoară în recipiente curate, din sticlă, se astupă cu dopuri și se păstrează într-un loc răcoros. După două-trei zile, băutura este gata de consum. Se bea după bunul plac, fără restricții.

Cireșată
Ingrediente: un kilogram de miere, 1,5 litri de suc proaspăt de cireșe, 2,5 litri de apă, 100 de gra­me de drojdie, cinci grame de scorțișoară și cui­șoare.
Se pune mierea într-un vas emailat și se toarnă deasupra apa. Compoziția se fierbe la foc mediu, timp de 15-20 de minute. Se ia spuma, apoi se tra­ge de pe foc și se lasă să se răcească treptat. Se toar­nă într-un borcan, se amestecă cu sucul de cireșe, condimentele și drojdia, și se lasă la fermen­tat, într-un loc călduros. După trei zile, recipientul se închide ermetic și se transferă într-un loc răco­ros, timp de două săptămâni. Este o băutură ușor alcoolizată, de aceea este indicat ca administrarea să se limiteze la maximum două pahare pe zi.

Ananas și miere
Această băutură este foarte apreciată pentru aro­ma sa plăcută și pentru proprietățile sale pro­bio­tice. Pentru prepararea ei veți avea nevoie de un ananas mare, bine copt. Se spală în mai multe ape și se curăță de coaja care se taie apoi în bucățele de cinci centimetri. Se pun într-un vas (de preferat de ceramică). Se adaugă doi litri de apă și 300 de grame de miere. Vasul se acoperă cu un capac și se lasă la macerat timp de 48 de ore. Se strecoară, se mai adau­gă un litru de apă și se lasă iarăși, sub capac, timp de 12 ore. Se mai adaugă trei sferturi de litru de apă când băutura este gata de consum. Se conservă la frigider pentru trei-patru zile, în sticle închise ermetic. Se bea rece, după pofta inimii.

II. Băuturi cu alcool de 96 de grade

Ateroscleroză

Băutură din afine
Se aleg boabe bine coapte de afine, se spală sub jet de apă rece și se trec prin storcătorul de fructe. Avem nevoie de un litru de suc de afine. Separat, peste 70 de grame de rădăcină mărunțită de coada-racului (Poten­tilla anserina) se toarnă un litru de apă rece. Vasul se pune pe foc și se fierbe timp de 15 minute. Se acoperă și se lasă la infuzat pentru patru ore, apoi se strecoară și se amestecă cu sucul de afine. Se adaugă un pahar de miere și un litru de alcool de 96 de grade.

Băutură din hrișcă
Infuzia 1: Peste 70 grame de frunze și flori proas­pete de hrișcă se toarnă 1,4 litri de apă clocotită.
Infuzia 2: Peste 40 grame de flori și frunze uscate și mărunțite de păducel se toarnă 800 de mililitri de apă clocotită.
Ambele soluții (rețeta 1 și 2) se acoperă și se la­să la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară prin­tr-un tifon. Cele două băuturi se amestecă, se adaugă un pahar de miere și un litru de alcool de 96 de grade. Se conservă în recipiente închise ermetic, la frigider.

Băutură din Scara-Domnului
Pentru prepararea acestei poțiuni avem nevoie de rădăcină proaspătă de Scara-Domnului (Polemonium caeruleum). 70 grame de rădăcină de plantă se curăță de coajă, se spală bine cu apă rece apoi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă un litru de apă rece și se pune pe foc. Se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se acoperă și se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară și, dacă lichidul a scăzut, se aduce la capa­citatea de un litru. Separat, peste 50 grame de frunze și flori uscate de Sovârf (Origanum vulgare) se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se acoperă, se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară. Cele două licori se amestecă împreună cu un pahar de miere și cu un litru de alcool de 96 de grade.
Administrare (pentru toate cele trei tratamente): câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentelor este de 21 de zile. După o pauză de o lună de zile, se pot relua.

Gastrită

Băutură din caise
Caisele se spală bine sub jet de apă, se curăță de sâmburi și se dau prin storcătorul de fructe. (Pentru obținerea preparatului, avem nevoie de un litru de suc proaspăt de caise.) Separat, peste două linguri de pulbere de mentă se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară. Se amestecă sucul de caise cu infuzia de mentă, se adaugă o cană de miere și un litru de alcool de 96 de grade, se agită bine și se lasă la macerat timp de trei zile, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se filtrează și se conservă în sticle de culoare închisă, într-un loc întunecos și răcoros, maximum doi ani. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Băutură din fructe de corn
Fructele de corn se spală bine sub jet de apă, apoi se trec prin storcătorul de fructe, pentru a obține un litru de suc. Se filtrează și se amestecă cu un litru de sevă de mesteacăn, o cană de miere și un litru de alcool de 96 de grade. Se administrează câte 40 de mililitri, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.

Băutură din semințe de susan
Peste 70 de grame de semințe de susan se toarnă un litru de apă. Vasul se pune pe foc și, după ce apa în­cepe să clocotească, se lasă la fiert timp de 20 de mi­nute. Se acoperă și se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară și se adaugă apă fiartă și răcită, pentru a aduce lichidul la cantitatea de un litru. Separat, se face o infuzie de urzică: peste două linguri de urzică mă­runțită, proaspătă sau uscată, se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se amestecă bine cele două lichide, se adau­gă o cană de miere și un litru de alcool de 96 de grade.
Se administrează câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.