Sănătate cu alimente - ULCERUL GASTRIC

Gilda Fildan
- Face parte din ațâțările primăverii. Nu se știe prea bine de ce, dar "înflorește" odată cu păpădiile. Înainte de a ajunge la doctor sau odată cu tratamentele lui, încercați și-un regim cu alimentele indicate mai jos. Sunt recomandate de nutriționiștii americani -

În anii '70, ulcerele erau combătute prin res­tricții alimentare, deci cu o hrană deloc variată, nicidecum apetisantă - și, din păcate, fără succes. În anii '80, medicii au încercat să rezolve pro­blema utilizând medicamente ce redu­ceau drastic aciditatea gastrică, dar nici această soluție nu s-a dovedit sal­va­toare. Ulcerele se vindecau, într-ade­­văr, însă recidivau aproape întot­dea­una - 50%-80% dintre ele reapăreau în decurs de un an. Metodele de tra­tament amintite se bazau pe opinia spe­cialiștilor că dureroasele leziuni gas­trice ar fi provocate de stres și/sau de mâncă­rurile puternic condimentate și iuți. Astăzi se știe că adevărata lor cauză o constituie, adesea, infecția cu Helico­bacter pylori, o bacterie de formă spiralată, care se fixează în mucoasa stomacului și a intestinului și care proli­ferează cu mult avânt primăvara.
Dacă aveți în organism Helico­bacter pylori, aceas­ta nu înseamnă, totuși, că veți dezvolta obligatoriu un ulcer gastric. Foarte multe persoane sunt purtătoare ale bacteriei respective. Este vorba de o infecție gas­tro-intestinală larg răspândită în lume și care, deseori, nu se manifestă prin niciun fel de simp­tome. Și invers: nu toți bolnavii de ulcer sunt infectați cu He­licobacter pylori.
Administrarea anumi­tor preparate din categoria antiinflamatoarelor ne­ste­roi­diene, cum sunt aspi­rina, Ibuprofenul ori Na­proxenul, poate irita mu­coasa gastrică, dând naștere unui ulcer. De asemenea, de­clanșarea bolii este strâns legată de năravul fumatului, ca și de consumul excesiv de alcool.
Ulcerul nu este altceva decât o leziune formată pe esofag, în stomac sau în duoden (porțiunea de început a intestinului subțire care înconjoară capul pan­crea­sului). El apare în acele locuri unde țesutul este lipsit de protecție și expus la acțiunea pepsinei, o enzimă proteolitică, principala componentă a sucului gastric.

Alimente cu valoare terapeutică, împotriva ulcerului gastric

Când ulcerul este cauzat de Helicobacter pylori, se recomandă în mod obișnuit, ca tratament, o com­binație de antibiotice asociate cu un preparat care con­ține bismut sau un alt calmant gastric. Dincolo de tratamentul alopat, vă stau însă la dispoziție diverse alternative naturale pentru combaterea ulcerului.

*** Bananele
Aceste fructe reprezintă un leac tradițional, folosit la multe suferințe gastro-intestinale, deoarece cal­mea­ză tubul digestiv. Cercetarea științifică a pus în evi­dență utilitatea lor și în cazurile de ulcer. Bananele conțin o enzimă care stimulează producția de mucus la nivelul stomacului, întărind astfel apărarea naturală a mucoaselor contra unor agenți patogeni, cum este și Helicobacter pylori. Cele mai bune sunt fructele cu coaja încă verde, fiindcă enzima benefică se găsește în ele într-o cantitate mult mai mare decât în bananele ajunse în stadiul de coacere completă.

*** Ardeii iuți
Contrar unor convingeri de largă circulație, con­dimentele iuți nu se numără printre cauzele ulcerului, ci chiar dimpotrivă, ele pot proteja stomacul îm­po­triva acestei boli. Studiile au dovedit că substanța care dă tecilor de ardei gustul lor iute, capsaicina, contribuie la prevenirea ulcerului gastric. La rândul lor, carotenoidele - pigmenții naturali cărora li se datorează culoarea caldă, roșie, portocalie sau galbe­nă a multor legume și fructe - protejează eficient mucoasa gastrică. Iar dacă doriți o triplă protecție, puteți apela și la boiaua iute, obținută din ardeii de Cayenne.
Specialistul în fitoterapie dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine de la Uni­versity of Arizona" din Tucson, recomandă boiaua de Cayenne pentru ameliorarea simptomelor de ul­cer. Preparați-vă o infuzie dintr-un sfert de linguriță de boia iute, la o cană de apă fierbinte.

*** Afinele
Atât afinele sălba­tice mai mici, cât și cele mai mari, de cul­tură, conțin antociano­zide, pig­menți vegetali cu un energic efect antioxidant, care pro­te­jează pereții stoma­cului împotriva ac­țiu­nii acidului gastric, prin stimularea pro­duc­ției de mucus. În acelați timp, specia­liștii au descoperit în afine și unele principii active care mic­șorează riscul cancerului de colon.

*** Iaurtul
Război între microbi: bacteriile vii din iaurt nu se tem de un conflict deschis cu Helicobacter pylori, și sunt suficient de vigu­roa­se ca să obțină victoria. După ce lupta s-a încheiat, zahă­rul natural (lactoza) din iaurt este descompus în procesul digestiei, aju­tând la stabilirea unui echi­libru sănătos al aci­di­tății din intestin. Cu alte cuvinte, iaurtul este aliatul dvs. în prevenirea ulce­rului.
Dacă doriți să aplicați această metodă pentru a ține sub control un ulcer gas­tric, tre­buie să cum­pă­rați nea­părat un iaurt pe a cărui eti­chetă figurează specificația "cul­turi bacteriene vii". Consumați câte o ceașcă din el, de trei sau pa­tru ori pe zi. Veți aduce astfel o contribuție importantă la însănătoșirea stomacului dvs.

*** Varza
Această legumă din familia cruciferelor reprezintă unul din cele mai vechi leacuri utilizate în medicina populară pentru tratarea ulcerului. Ea conține gluta­mină, un aminoacid care îmbunătățește irigația cu sânge a stomacului, întreținând și fortificând pe aceas­tă cale stratul protector de mucus. Terapeutul american Michael T. Murray, autorul cărții intitulate "Alterntive naturale la medicamentele de sinteză", consideră varza un remediu extrem de eficient împo­triva ulcerului gastric și afirmă că, de multe ori, vin­decarea se produce deja după o săptămână. Cercetă­torii care au studiat acțiunea glutaminei confirmă că o doză zilnică de 1600 de miligrame administrată în tratarea ulcerului are un efect identic cu cel al antaci­delor clasice.
Totodată, varza conține multe fibre care pot ame­liora sau chiar vindeca ulcerul. Aceasta se explică prin faptul că alimentele bogate în fibre contribuie la îngroșarea stratului de mucus care apără pereții sto­macului.
Dacă doriți să vă tratați ulcerul cu varză, va trebui să beți zilnic câte un litru de suc proaspăt stors, ca să ajungeți la rezultatul așteptat. Cum acesta nu este chiar un lucru simplu, v-am propune în schimb să vă preparați o supă de varză, precum și alte mâncăruri gustoase, care să includă leguma-medicament.

** Ananasul
La fel ca varza, ananasul conține și el o cantitate apreciabilă de glutamină, care asigură protecția mucoaselor. Pe lângă aceasta, fructul de ananas vă oferă și bromelaină, o enzimă cu acțiune antiinfla­matoare, care vă poate fi de folos în ameliorarea in­flamației dureroase, provocate de ulcerul gastric.

** Mierea
S-a demonstrat că mierea netratată termic întărește mucoasa gastrică. Dintr-un studiu efectuat la "Uni­versitatea din Waikato" (Noua Zeelandă) a reieșit că mierea de Manuka, preparată de albine din nectarul colectat de ele din florile arborelui cu acest nume (de­numirea științifică: Leptospermum scoparium), re­prezintă un antibiotic natural imbatabil, care anihi­lează complet bacteriile responsabile pentru apariția ulcerului.
În cazul când doriți să întrebuințați mierea ca mijloc de prevenție sau de tratament al ulcerului, vă sfătuim să alegeți cu grijă un produs neprelucrat, de­oarece substanțele cu efect terapeutic se pierd, odată ce mierea a fost încălzită la 40°C sau mai mult. Doza zilnică este de 1 lingură, luată seara, pe stomacul gol, înainte de culcare. O administrare consecventă reu­șește să vindece ulcerul și să împiedice eventualele recidive.

** Ghimbirul
Virtuțile tămăduitoare ale ghimbi­rului sunt cunoscute de multă vreme. Această plantă modestă conține un­sprezece compuși cu efecte atestate științific în com­baterea ulcerului, iar acțiunea ei antimi­cro­bia­nă se completează cu aceea de reducere a in­fla­mației.
În comerț găsiți și ghimbir tăiat în cubulețe și confiat, acesta fiind, într-adevăr, un tratament delicios contra ulcerului. Deosebit de eficientă este însă combinația de ghimbir cu miere, fiind­că aici efectul antibac­terian va fi dublu. Fo­lo­sindu-le împreună, puteți fi siguri că veți elimina in­fecția cu Helicobacter pylori.

** Mușețelul
Dr. Rudolf Fritz Weiss, autorul unui "Manual de fitoterapie", recomandă mușețelul drept principal remediu împotriva ulcerului gastric. În numeroase re­giuni ale continentului european, planta este între­buin­țată pentru stimularea digestiei și, datorită acțiu­nii sale antiseptice, antiinflamatoare și antispastice, se consideră a fi perfect adecvată pentru tratarea problemelor gastrice, inclusiv a ulcerului. Dacă sufe­riți de această boală, vă va ajuta cu siguranță o infuzie de mușețel în care ați pus și puțin lemn-dulce.

** Usturoiul
În cadrul unor studii, cercetătorii au reușit să distrugă cu ajutorul extractului de usturoi bacterii de tipul Helicobacter pylori. Alte studii au arătat că usturoiul este toxic pentru numeroase bacterii "rele", chiar și pentru anumite tulpini microbiene, care s-au dovedit rezistente la antibiotice. Ba mai mult de atât, specialiștii indieni au descoperit că usturoiul poate ajuta la înmulțirea bacteriilor "prietenoase" din flora intestinală.
Dacă vreți să încercați o terapie cu usturoi, doza zilnică va fi de nouă căței. Îi puteți mânca în diverse feluri: cruzi, tăiați mărunt și amestecați cu puțină țelină și un morcov; sau fierți; sau marinați. Ori vă puteți pregăti un gazpacho - aceasta este o supă spaniolă de legume, servită rece - în care, pe lângă roșii, castraveți, ardei grași și ceapă, dvs. veți adăuga mult usturoi și niște boia iute.

** Curcuma
Acest condiment este ingredientul prin­cipal din pulberea de curry, întrebuin­țată frecvent în bu­că­tăria asiatică și în special în cea indiană. Având o puternică acțiune anti­inflamatoare, el se folosește de milenii ca remediu natural. În medicina tradițională indiană ayurveda, rizomul de curcuma era utilizat pentru reducerea inflamațiilor de orice fel, ca și pentru ameliorarea suferințelor gastro-intestinale.
În Orient, curcuma trece drept medicamentul pen­tru ulcer al omului sărac. Potrivit unor studii efectuate în Thailanda, în urma unei terapii naturale de șase săptămâni, durerile provocate de ulcer au cedat în proporție de aproximativ 50%, comparativ cu efectul antacidelor cumpărate de la farmacie. Însă, ținând seama de faptul că prețul acestora era de opt ori mai mare, s-ar putea ca rizomul portocaliu să fie într-ade­văr leacul potrivit pentru cei ce trăiesc în condiții foarte modeste.

** Nucșoara
Cercetătorii de la University of Chicago au ajuns la concluzia că nucșoara constituie un remediu indicat contra ulcerului gastric. Nouă studii de dată mai recentă confirmă și ele eficacitatea uleiului de nuc­șoa­ră în combaterea a 25 de tulpini microbiene di­verse. Se așteaptă ca o serie de investigații mai deta­liate să clarifice în viitorul apropiat în ce măsură nuc­șoara îi poate ajuta efectiv pe bolnavii de ulcer, însă deja nu mai există niciun dubiu în privința utilității ei ca antiseptic.

** Menta
Fitoterapeuții prețuiesc menta în mod deosebit, deoarece ea calmează mucoasa gastrică. De sute de ani, se tratează cu ajutorul ei felurite tulburări de digestie. Acolo unde există un ulcer gastric rebel, ar fi recomandabilă o infuzie combinată de mentă și mușețel, întrucât ambele plante au un efect calmant asupra stomacului. Cu frunzele de mentă proaspete, tăiate mărunt, se pot condimenta multe mâncăruri sau băuturi. Cultivată în grădini, dar uneori și în ghivece, menta este o prezență familiară în numeroase gos­podării.

** Reventul
Este un fapt dovedit că reventul - cunoscut și sub denumirea de rubarbă - ajută la ameliorarea simp­tomelor ulcerului gastric, în decurs de numai câteva zile. Însă mâncați numai tulpinile. Frunzele conțin o mare cantitate de acid oxalic, care este toxic, irită stomacul și în același timp poate provoca anumite neplăceri renale. În cazul când apar probleme, redu­ceți consumul de revent sau chiar renunțați la el cu totul.

"Mastic Gum" pentru ulcer
Rășina din frunzele arborelui de mastic, care crește în regiunea Mării Mediterane, omoară bacte­riile de tipul Helicobacter pylori. De aceea, se consideră că "Mastic Gum" poate diminua riscul de apariție a ulcerului gas­tric. Căutați-o în prăvăliile cu specific naturist. De asemenea, pe internet sau în magazinele firmei Secom veți găsi suplimentul "Mastic Gum", al producătorului ame­ri­can Solaray: este vorba de capsule cu extract stan­dardizat din rășină de mastic.

Alimente de consumat cu prudență

Dacă alimentele prezentate anterior au darul de a calma simptomele ulcerului, există și unele care vă sunt mai puțin favorabile, în cazul când suferiți de această boală. Pe următoarele trei ar fi bine să le evi­tați.
Alcoolul - Consumul de alcool sporește produc­ția de acid gastric, ceea ce poate irita și distruge mu­coasa stomacului. Dacă aveți ulcer (sau doriți să îm­pie­dicați apariția lui), ar trebui să renunțați la bău­tu­rile alcoolice.
Cafeaua - Cofeina prezentă în cafea vă poate face mai vulnerabili în fața pericolului de a dezvolta un ulcer gastric. Iar dacă îl aveți deja, obiceiul de a consuma această băutură va agrava cu siguranță si­tuația.
Laptele - Mai demult, se credea că laptele ar ajuta la prevenirea ulcerului. Între timp, părerile s-au schimbat, așa încât în prezent specialiștii nu-i mai atribuie alimentului în discuție un rol pozitiv în această privință. Dimpotrivă, ei știu acum că laptele stimulează producția de acid gastric și, drept urmare, irită suplimentar leziunile din mucoasa stomacului. În afară de aceasta, ulcerul poate fi și o consecință a alergiilor alimentare, din care cauză persoanele aler­gi­ce la lapte se confruntă cu un risc crescut de apa­riție a ulcerului gastric.

Din cămara cu ierburi de leac

Alături de alimentele recomandate în trata­mentul ulcerului, există și plante medicinale cu efecte benefice spectaculoase. Încercați-le, de pildă, pe cele de mai jos.
Aloe (Aloe vera) - Această plantă conține enzi­me cu acțiune analgezică, antiinflamatoare și de ase­me­nea bactericidă, astfel încât poate împiedica in­fec­tarea rănilor. De aceea, prof. dr. Andrew Weil de la University of Arizona, citat anterior în cuprin­sul articolului de față, ne recomandă ca regulă ge­nerală să luăm câte o linguriță de suc de aloe vera la sfâr­șitul fiecărei mese. Însă nu încercați să vă pregătiți sucul singuri, ci întrebuințați un preparat din comerț, deoarece gelul neprocesat are un efect laxativ foarte puternic, fiind extrem de iritant pentru intestin.
Gălbenelele (Calendula offi­cinalis) - Fitoterapeuții in­dică gălbenelele ca reme­diul cel mai potrivit pen­tru tra­tarea leziunilor și in­fla­mațiilor din ca­vi­tatea bucală, faringe și nas, dar toto­dată și a su­fe­rințelor gastro-intestinale, cum sunt ulcerele gastrice și duo­denale. Studiile clinice efectuate în diferite țări eu­ropene atestă eficiența extractului de gălbe­nele în vindecarea ulcerului duodenal.
Ulmul roșu (Ulmus rubra) - Principiile active conținute în coaja ulmului roșu liniștesc stomacul, așternând pe pereții lui un strat care le asigură pro­tecția. În acest fel, ulcerul gastric poate fi ameliorat și poate chiar prevenit. Coaja de ulm roșu se mes­tecă pur și simplu, ori se usucă și se macină, pentru a servi la prepararea unui ceai, care nici nu e prea rău la gust.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Conține mai mulți compuși care protejează mucoasele din stomac și intestin. Suplimentele pe bază de lemn-dulce cu conținut redus de acid glycyrrhizinic reprezintă cea mai bună alegere, atunci când suferiți de un ulcer gastric. Pentru calmarea tubului digestiv, adăugați jumătate de linguriță dintr-un asemenea ex­tract într-o infuzie de plante sau întrebuințați-l direct, pre­parându-vă din el un ceai dul­ce, cu gust plăcut.