În anii '70, ulcerele erau combătute prin restricții alimentare, deci cu o hrană deloc variată, nicidecum apetisantă - și, din păcate, fără succes. În anii '80, medicii au încercat să rezolve problema utilizând medicamente ce reduceau drastic aciditatea gastrică, dar nici această soluție nu s-a dovedit salvatoare. Ulcerele se vindecau, într-adevăr, însă recidivau aproape întotdeauna - 50%-80% dintre ele reapăreau în decurs de un an. Metodele de tratament amintite se bazau pe opinia specialiștilor că dureroasele leziuni gastrice ar fi provocate de stres și/sau de mâncărurile puternic condimentate și iuți. Astăzi se știe că adevărata lor cauză o constituie, adesea, infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie de formă spiralată, care se fixează în mucoasa stomacului și a intestinului și care proliferează cu mult avânt primăvara.
Dacă aveți în organism Helicobacter pylori, aceasta nu înseamnă, totuși, că veți dezvolta obligatoriu un ulcer gastric. Foarte multe persoane sunt purtătoare ale bacteriei respective. Este vorba de o infecție gastro-intestinală larg răspândită în lume și care, deseori, nu se manifestă prin niciun fel de simptome. Și invers: nu toți bolnavii de ulcer sunt infectați cu Helicobacter pylori.
Administrarea anumitor preparate din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum sunt aspirina, Ibuprofenul ori Naproxenul, poate irita mucoasa gastrică, dând naștere unui ulcer. De asemenea, declanșarea bolii este strâns legată de năravul fumatului, ca și de consumul excesiv de alcool.
Ulcerul nu este altceva decât o leziune formată pe esofag, în stomac sau în duoden (porțiunea de început a intestinului subțire care înconjoară capul pancreasului). El apare în acele locuri unde țesutul este lipsit de protecție și expus la acțiunea pepsinei, o enzimă proteolitică, principala componentă a sucului gastric.
Alimente cu valoare terapeutică, împotriva ulcerului gastric
Când ulcerul este cauzat de Helicobacter pylori, se recomandă în mod obișnuit, ca tratament, o combinație de antibiotice asociate cu un preparat care conține bismut sau un alt calmant gastric. Dincolo de tratamentul alopat, vă stau însă la dispoziție diverse alternative naturale pentru combaterea ulcerului.
*** Bananele
Aceste fructe reprezintă un leac tradițional, folosit la multe suferințe gastro-intestinale, deoarece calmează tubul digestiv. Cercetarea științifică a pus în evidență utilitatea lor și în cazurile de ulcer. Bananele conțin o enzimă care stimulează producția de mucus la nivelul stomacului, întărind astfel apărarea naturală a mucoaselor contra unor agenți patogeni, cum este și Helicobacter pylori. Cele mai bune sunt fructele cu coaja încă verde, fiindcă enzima benefică se găsește în ele într-o cantitate mult mai mare decât în bananele ajunse în stadiul de coacere completă.
*** Ardeii iuți
Contrar unor convingeri de largă circulație, condimentele iuți nu se numără printre cauzele ulcerului, ci chiar dimpotrivă, ele pot proteja stomacul împotriva acestei boli. Studiile au dovedit că substanța care dă tecilor de ardei gustul lor iute, capsaicina, contribuie la prevenirea ulcerului gastric. La rândul lor, carotenoidele - pigmenții naturali cărora li se datorează culoarea caldă, roșie, portocalie sau galbenă a multor legume și fructe - protejează eficient mucoasa gastrică. Iar dacă doriți o triplă protecție, puteți apela și la boiaua iute, obținută din ardeii de Cayenne.
Specialistul în fitoterapie dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine de la University of Arizona" din Tucson, recomandă boiaua de Cayenne pentru ameliorarea simptomelor de ulcer. Preparați-vă o infuzie dintr-un sfert de linguriță de boia iute, la o cană de apă fierbinte.
*** Afinele
Atât afinele sălbatice mai mici, cât și cele mai mari, de cultură, conțin antocianozide, pigmenți vegetali cu un energic efect antioxidant, care protejează pereții stomacului împotriva acțiunii acidului gastric, prin stimularea producției de mucus. În acelați timp, specialiștii au descoperit în afine și unele principii active care micșorează riscul cancerului de colon.
*** Iaurtul
Război între microbi: bacteriile vii din iaurt nu se tem de un conflict deschis cu Helicobacter pylori, și sunt suficient de viguroase ca să obțină victoria. După ce lupta s-a încheiat, zahărul natural (lactoza) din iaurt este descompus în procesul digestiei, ajutând la stabilirea unui echilibru sănătos al acidității din intestin. Cu alte cuvinte, iaurtul este aliatul dvs. în prevenirea ulcerului.
Dacă doriți să aplicați această metodă pentru a ține sub control un ulcer gastric, trebuie să cumpărați neapărat un iaurt pe a cărui etichetă figurează specificația "culturi bacteriene vii". Consumați câte o ceașcă din el, de trei sau patru ori pe zi. Veți aduce astfel o contribuție importantă la însănătoșirea stomacului dvs.
*** Varza
Această legumă din familia cruciferelor reprezintă unul din cele mai vechi leacuri utilizate în medicina populară pentru tratarea ulcerului. Ea conține glutamină, un aminoacid care îmbunătățește irigația cu sânge a stomacului, întreținând și fortificând pe această cale stratul protector de mucus. Terapeutul american Michael T. Murray, autorul cărții intitulate "Alterntive naturale la medicamentele de sinteză", consideră varza un remediu extrem de eficient împotriva ulcerului gastric și afirmă că, de multe ori, vindecarea se produce deja după o săptămână. Cercetătorii care au studiat acțiunea glutaminei confirmă că o doză zilnică de 1600 de miligrame administrată în tratarea ulcerului are un efect identic cu cel al antacidelor clasice.
Totodată, varza conține multe fibre care pot ameliora sau chiar vindeca ulcerul. Aceasta se explică prin faptul că alimentele bogate în fibre contribuie la îngroșarea stratului de mucus care apără pereții stomacului.
Dacă doriți să vă tratați ulcerul cu varză, va trebui să beți zilnic câte un litru de suc proaspăt stors, ca să ajungeți la rezultatul așteptat. Cum acesta nu este chiar un lucru simplu, v-am propune în schimb să vă preparați o supă de varză, precum și alte mâncăruri gustoase, care să includă leguma-medicament.
** Ananasul
La fel ca varza, ananasul conține și el o cantitate apreciabilă de glutamină, care asigură protecția mucoaselor. Pe lângă aceasta, fructul de ananas vă oferă și bromelaină, o enzimă cu acțiune antiinflamatoare, care vă poate fi de folos în ameliorarea inflamației dureroase, provocate de ulcerul gastric.
** Mierea
S-a demonstrat că mierea netratată termic întărește mucoasa gastrică. Dintr-un studiu efectuat la "Universitatea din Waikato" (Noua Zeelandă) a reieșit că mierea de Manuka, preparată de albine din nectarul colectat de ele din florile arborelui cu acest nume (denumirea științifică: Leptospermum scoparium), reprezintă un antibiotic natural imbatabil, care anihilează complet bacteriile responsabile pentru apariția ulcerului.
În cazul când doriți să întrebuințați mierea ca mijloc de prevenție sau de tratament al ulcerului, vă sfătuim să alegeți cu grijă un produs neprelucrat, deoarece substanțele cu efect terapeutic se pierd, odată ce mierea a fost încălzită la 40°C sau mai mult. Doza zilnică este de 1 lingură, luată seara, pe stomacul gol, înainte de culcare. O administrare consecventă reușește să vindece ulcerul și să împiedice eventualele recidive.
** Ghimbirul
Virtuțile tămăduitoare ale ghimbirului sunt cunoscute de multă vreme. Această plantă modestă conține unsprezece compuși cu efecte atestate științific în combaterea ulcerului, iar acțiunea ei antimicrobiană se completează cu aceea de reducere a inflamației.
În comerț găsiți și ghimbir tăiat în cubulețe și confiat, acesta fiind, într-adevăr, un tratament delicios contra ulcerului. Deosebit de eficientă este însă combinația de ghimbir cu miere, fiindcă aici efectul antibacterian va fi dublu. Folosindu-le împreună, puteți fi siguri că veți elimina infecția cu Helicobacter pylori.
** Mușețelul
Dr. Rudolf Fritz Weiss, autorul unui "Manual de fitoterapie", recomandă mușețelul drept principal remediu împotriva ulcerului gastric. În numeroase regiuni ale continentului european, planta este întrebuințată pentru stimularea digestiei și, datorită acțiunii sale antiseptice, antiinflamatoare și antispastice, se consideră a fi perfect adecvată pentru tratarea problemelor gastrice, inclusiv a ulcerului. Dacă suferiți de această boală, vă va ajuta cu siguranță o infuzie de mușețel în care ați pus și puțin lemn-dulce.
** Usturoiul
În cadrul unor studii, cercetătorii au reușit să distrugă cu ajutorul extractului de usturoi bacterii de tipul Helicobacter pylori. Alte studii au arătat că usturoiul este toxic pentru numeroase bacterii "rele", chiar și pentru anumite tulpini microbiene, care s-au dovedit rezistente la antibiotice. Ba mai mult de atât, specialiștii indieni au descoperit că usturoiul poate ajuta la înmulțirea bacteriilor "prietenoase" din flora intestinală.
Dacă vreți să încercați o terapie cu usturoi, doza zilnică va fi de nouă căței. Îi puteți mânca în diverse feluri: cruzi, tăiați mărunt și amestecați cu puțină țelină și un morcov; sau fierți; sau marinați. Ori vă puteți pregăti un gazpacho - aceasta este o supă spaniolă de legume, servită rece - în care, pe lângă roșii, castraveți, ardei grași și ceapă, dvs. veți adăuga mult usturoi și niște boia iute.
** Curcuma
Acest condiment este ingredientul principal din pulberea de curry, întrebuințată frecvent în bucătăria asiatică și în special în cea indiană. Având o puternică acțiune antiinflamatoare, el se folosește de milenii ca remediu natural. În medicina tradițională indiană ayurveda, rizomul de curcuma era utilizat pentru reducerea inflamațiilor de orice fel, ca și pentru ameliorarea suferințelor gastro-intestinale.
În Orient, curcuma trece drept medicamentul pentru ulcer al omului sărac. Potrivit unor studii efectuate în Thailanda, în urma unei terapii naturale de șase săptămâni, durerile provocate de ulcer au cedat în proporție de aproximativ 50%, comparativ cu efectul antacidelor cumpărate de la farmacie. Însă, ținând seama de faptul că prețul acestora era de opt ori mai mare, s-ar putea ca rizomul portocaliu să fie într-adevăr leacul potrivit pentru cei ce trăiesc în condiții foarte modeste.
** Nucșoara
Cercetătorii de la University of Chicago au ajuns la concluzia că nucșoara constituie un remediu indicat contra ulcerului gastric. Nouă studii de dată mai recentă confirmă și ele eficacitatea uleiului de nucșoară în combaterea a 25 de tulpini microbiene diverse. Se așteaptă ca o serie de investigații mai detaliate să clarifice în viitorul apropiat în ce măsură nucșoara îi poate ajuta efectiv pe bolnavii de ulcer, însă deja nu mai există niciun dubiu în privința utilității ei ca antiseptic.
** Menta
Fitoterapeuții prețuiesc menta în mod deosebit, deoarece ea calmează mucoasa gastrică. De sute de ani, se tratează cu ajutorul ei felurite tulburări de digestie. Acolo unde există un ulcer gastric rebel, ar fi recomandabilă o infuzie combinată de mentă și mușețel, întrucât ambele plante au un efect calmant asupra stomacului. Cu frunzele de mentă proaspete, tăiate mărunt, se pot condimenta multe mâncăruri sau băuturi. Cultivată în grădini, dar uneori și în ghivece, menta este o prezență familiară în numeroase gospodării.
** Reventul
Este un fapt dovedit că reventul - cunoscut și sub denumirea de rubarbă - ajută la ameliorarea simptomelor ulcerului gastric, în decurs de numai câteva zile. Însă mâncați numai tulpinile. Frunzele conțin o mare cantitate de acid oxalic, care este toxic, irită stomacul și în același timp poate provoca anumite neplăceri renale. În cazul când apar probleme, reduceți consumul de revent sau chiar renunțați la el cu totul.
"Mastic Gum" pentru ulcer
Rășina din frunzele arborelui de mastic, care crește în regiunea Mării Mediterane, omoară bacteriile de tipul Helicobacter pylori. De aceea, se consideră că "Mastic Gum" poate diminua riscul de apariție a ulcerului gastric. Căutați-o în prăvăliile cu specific naturist. De asemenea, pe internet sau în magazinele firmei Secom veți găsi suplimentul "Mastic Gum", al producătorului american Solaray: este vorba de capsule cu extract standardizat din rășină de mastic.
Alimente de consumat cu prudență
Dacă alimentele prezentate anterior au darul de a calma simptomele ulcerului, există și unele care vă sunt mai puțin favorabile, în cazul când suferiți de această boală. Pe următoarele trei ar fi bine să le evitați.
Alcoolul - Consumul de alcool sporește producția de acid gastric, ceea ce poate irita și distruge mucoasa stomacului. Dacă aveți ulcer (sau doriți să împiedicați apariția lui), ar trebui să renunțați la băuturile alcoolice.
Cafeaua - Cofeina prezentă în cafea vă poate face mai vulnerabili în fața pericolului de a dezvolta un ulcer gastric. Iar dacă îl aveți deja, obiceiul de a consuma această băutură va agrava cu siguranță situația.
Laptele - Mai demult, se credea că laptele ar ajuta la prevenirea ulcerului. Între timp, părerile s-au schimbat, așa încât în prezent specialiștii nu-i mai atribuie alimentului în discuție un rol pozitiv în această privință. Dimpotrivă, ei știu acum că laptele stimulează producția de acid gastric și, drept urmare, irită suplimentar leziunile din mucoasa stomacului. În afară de aceasta, ulcerul poate fi și o consecință a alergiilor alimentare, din care cauză persoanele alergice la lapte se confruntă cu un risc crescut de apariție a ulcerului gastric.
Din cămara cu ierburi de leac
Alături de alimentele recomandate în tratamentul ulcerului, există și plante medicinale cu efecte benefice spectaculoase. Încercați-le, de pildă, pe cele de mai jos.
Aloe (Aloe vera) - Această plantă conține enzime cu acțiune analgezică, antiinflamatoare și de asemenea bactericidă, astfel încât poate împiedica infectarea rănilor. De aceea, prof. dr. Andrew Weil de la University of Arizona, citat anterior în cuprinsul articolului de față, ne recomandă ca regulă generală să luăm câte o linguriță de suc de aloe vera la sfârșitul fiecărei mese. Însă nu încercați să vă pregătiți sucul singuri, ci întrebuințați un preparat din comerț, deoarece gelul neprocesat are un efect laxativ foarte puternic, fiind extrem de iritant pentru intestin.
Gălbenelele (Calendula officinalis) - Fitoterapeuții indică gălbenelele ca remediul cel mai potrivit pentru tratarea leziunilor și inflamațiilor din cavitatea bucală, faringe și nas, dar totodată și a suferințelor gastro-intestinale, cum sunt ulcerele gastrice și duodenale. Studiile clinice efectuate în diferite țări europene atestă eficiența extractului de gălbenele în vindecarea ulcerului duodenal.
Ulmul roșu (Ulmus rubra) - Principiile active conținute în coaja ulmului roșu liniștesc stomacul, așternând pe pereții lui un strat care le asigură protecția. În acest fel, ulcerul gastric poate fi ameliorat și poate chiar prevenit. Coaja de ulm roșu se mestecă pur și simplu, ori se usucă și se macină, pentru a servi la prepararea unui ceai, care nici nu e prea rău la gust.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Conține mai mulți compuși care protejează mucoasele din stomac și intestin. Suplimentele pe bază de lemn-dulce cu conținut redus de acid glycyrrhizinic reprezintă cea mai bună alegere, atunci când suferiți de un ulcer gastric. Pentru calmarea tubului digestiv, adăugați jumătate de linguriță dintr-un asemenea extract într-o infuzie de plante sau întrebuințați-l direct, preparându-vă din el un ceai dulce, cu gust plăcut.