Evoluţia leucemiei limfatice cronice variază mult şi, de aceea, efectuarea de teste ulterioare pentru stabilirea subtipurilor limfocitare afectate este uneori necesară. Rezultatele acestor teste pot ajuta la precizarea duratei de evoluţie a bolii şi la determinarea modului de instituire a tratamentului.
Datorită faptului că limfocitele sunt mature şi funcţionale, cei care au această afecţiune pot supravieţui timp îndelungat fără tratament. La unii, însă, boala poate progresa mai rapid, necesitând un tratament precoce.
Ghidurile terapeutice actuale recomandă să nu se facă tratament dacă singura anomalie este o creştere a numărului de limfocite sau dacă singurul semn clinic este prezenţa adenopatiilor. Totuşi, în stadii mai avansate, tratamentul implică utilizarea chimioterapiei. De asemenea, în cazul în care leucemia limfatică cronică se asociază cu manifestări hemoragice sau cu trombocitopenie este necesar tratamentul.
Tratamentul clasic al leucemiei limfatice cronice utilizează trei clase de chimioterapice. Acestea includ agenţi alchilanţi, cum ar fi clorambucilul, antimetaboliţi, ca fludarabina, şi anticorpi monoclonali, ca rituximabul. În unele cazuri, chimioterapia poate include medicamente corticosteroidiene, ca prednisonul.
Îndepărtarea chirurgicală a splinei (splenectomie) este rareori necesară şi se practică, în general, dacă splina devine uriaşă sau dacă produce probleme, cum ar fi complicaţiile imune ce interferează cu tratamentul medicamentos.
Tratamentul naturist complementar al leucemiei limfatice cronice şi al altor tipuri de leucemii presupune utilizarea următoarelor remedii:
* Acidul retinoic, derivat al vitaminei A, prezent mai ales în morcovi (suc), are capacitatea de a constrânge celulele leucemice să îşi regăsească funcţiile normale.
* Consumarea de orz sau arpacaş pisat şi înmuiat cu zer de lapte, la care se adaugă un gălbenuş crud şi seminţe de dovleac.
* Consumul de sucuri de mere, morcov, sfeclă, păpădie, gulie, lăptucă, spanac.
* Extractul din muguri de viţă-de-vie (3x50 picături/zi, înainte de mese).
* Seleniu organic - 400 micrograme/zi, în cure de 90 de zile, cu 30 de zile pauză între ele.
* Salvestrol Platinum - supliment natural realizat din plante şi fructe cultivate organic, util în procesul curativ al diferitelor condiţii patologice neoplazice.
Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Ce pot face pentru a scăpa de amigdalită?"
(Răspuns pentru DANIELA - Cluj, F. AS nr. 1199)
Faringo-amigdalita este inflamaţia amigdalelor, a mucoasei faringiene şi a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiană şi linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, streptococii şi Haemofilus Influenzae, cu transmitere aerogenă. Rolul normal, fiziologic, al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imunitară a copilului/adultului. Dacă este suspectată o infecţie streptococică (febră, depozite alb-gălbui pe amigdale, noduli ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medicul va confirma diagnosticul prin testul rapid (one step diagnostic), pentru Streptococul grup A beta-hemolitic şi va iniţia schema de moldaminizare.
O problemă importantă în diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecţie (pe baza unor criterii clinice şi paraclinice), responsabile de unele complicaţii: reumatism articular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicaţia operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tratament în amigdalita cronică focar de infecţie se va pune cu mult discernământ, de către medicul specialist ORL. În cazul dvs., vă recomand corectarea limfantismului, a carenţelor de vitamine şi imunitate, după următoarea schemă de tratament:
* Dezobstrucţie nazo-faringiană, cu instilaţii nazale (reţetă magistrală proprie, individualizată) şi ulei de cătină: 3x2 picături/zi, în nas.
* Hidratare corespunzătoare şi gargară cu ceai călduţ din: muşeţel, salvie, gălbenele şi tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată cu propolis sau glicerină iodurată (atenţie la alergia la propolis sau iod!).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit sau Proposept: 3x1 tablete/zi).
* Susţinerea terenului imunologic cu Imunorezistan Forte sau Sirop Imunitate - Fares (un extract din Echinacea purpurea).
* Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă/zi.
* Decasept (conţine ulei de eucalipt, cedru, cimbru şi mentă) - 2x1 tabletă/zi.
* Administrarea a 10-15 şedinţe de aerosoli salini în staţiunile Ocna Sibiului şi pulverizaţii/inhalaţii la domiciliu cu "Ocnasept" spray (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Există tratament pentru porfirie intermitentă acută?"
(Răspuns pentru DAN - Brăila, F. AS nr. 1180)
Afecţiunea dvs., de natură ereditară, împiedică sinteza în condiţii optime a "hemului" (componentă a hemoglobinei), cauzând acumularea în organism a unor substanţe numite "porfirine". Transmiterea genei anormale se face chiar dacă un singur părinte este purtător al bolii. Boala evoluează sub formă de crize şi dureri abdominale, însoţite uneori de tulburări psihice (depresie, anxietate şi confuzie), vărsături, hiponatremie, constipaţie etc.
Porfiria intermitentă acută - ereditar/hepatică, are ca factori declanşatori alcoolul şi unele medicamente antibiotice (Cloramfenicol, Tetracicline), analgezice (Pentazocină), hipoglicemiante orale, anestezice (barbiturice), stresul etc.
Dacă apar unele complicaţii de ordin neurologic (afectarea nervilor ce controlează organele de simţ, semipareze ale feţei, scăderea forţei musculare, nevrite periferice, febră uşoară, hipokaliemie, leucocitoză etc.) adresaţi-vă imediat medicului, iar în timpul unei crize, colectaţi urina, care poate deveni complet roşie, şi trimiteţi-o la un laborator, ca probă pentru nivelul de "porfobilinogen" (compus de sinteză al hemului).
Bolnavul trebuie să semnaleze medicului, de fiecare dată când merge la consult, că suferă de porfirie, pentru a evita prescrierea unor medicamente contraindicate.
În cazul dvs., se recomandă infuzia intravenoasă de masă eritrocitară, lichide (clorofilă), pentru a corecta balanţa hidroelectrolitică.
Tratamentul mai cuprinde "perfuzarea" unei soluţii de glucoză şi hemină (Normosang), eliminarea factorilor declanşatori, administrarea de promazină (în caz de greţuri), aspirină - pentru dureri, Diazepam - pentru convulsii.
În caz de atrofie musculară, faceţi fizioterapie. Zilnic, timp de 6 luni, seara, beţi o cană cu infuzie de coada-şoricelului şi urzică. Consumaţi produse care conţin clorofilă, IP 6 Optimizer, Curcumin 95, AFA Stem, Afa Stem Complex, Chlorella.
Multă sănătate!
Ing. VICTOR BOGDAN - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Am glaucom la ambii ochi şi vreau să-mi păstrez vederea"
(Răspuns pentru ILEANA - Bucureşti, F. AS nr. 1203)
Stimată doamnă, pentru a vă menţine vederea cât mai mult şi pentru a o îmbunătăţi, vă recomand următorul tratament naturist, bazat pe recomandările marelui specialist care a fost ing. VALERIU POPA.
* Regimul alimentar se ţine de la începutul tratamentului şi până la vindecarea suferinţei. El se suspendă doar pe perioada regimului BG1.
* Alimente recomandate: orez, grâu, legume cu ulei (ulei de floarea soarelui presat la rece) sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă (două gălbenuşuri crude pe săptămână - lunea şi joia sau marţea şi vinerea), sparanghel, spanac, sucuri dulci de fructe, zahăr, miere de albine, sare în cantitate mică.
* Alimente interzise (otravă în cazul suferinţei dvs.): carne, peşte, băuturi alcoolice, toate intoxicantele, fasole, băuturi fierbinţi ca ceai sau cafea, oţet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca porumbul, mei, ovăz, condimente iuţi, ardei iute.
Alimentele nemenţionate în cele două grupe sunt interzise pe perioada tratamentului.
Administrarea de sucuri de legume
Între orele 7-11, este recomandat să se consume 250 ml-500 ml suc de legume. Acesta se va consuma prin înghiţituri mici (20-30ml) la intervale de 3-5 minute..
Reţetele de preparare a sucului de legume sunt redate mai jos. Puteţi bea acelaşi suc mai multe zile la rând sau puteţi să le intercalaţi. Cantitatea de suc obţinută din fiecare legumă o veţi cântări cu mare precizie înainte de a le amesteca. Pentru asta aveţi nevoie de un cântar de precizie.
Reţeta I : 283 ml suc de morcov, 170 ml suc de spanac.
Reţeta II: 340 ml suc de morcov.
Reţeta III: 283 ml suc de morcov, 85 ml suc de sfeclă, 85 ml suc de castraveţi.
Reţeta IV: 226 ml suc de morcov, 142 ml suc de ţelină, 57 ml suc de pătrunjel.
* Automasajul. Pentru a obţine tabelul cu zonele de masat, modul în care se face şi planşele cu zonele reflexogene, vă rog să mă sunaţi la tel: 0723/74.23.98, seara între orele 20-22.
Reţete naturiste
* Boli de ochi: În fiecare seară se pune în ochi o picătură de miere diluată cu ser fiziologic (1:1). * Se consumă alimente bogate în vitamina A şi C.
* Glaucom: * O lingură de fenicul şi o lingură de pătrunjel se fierb în 100 ml apă, până scade la jumătate. Cu acest lichid se pun 3 comprese pe ochi într-o zi. * O lingură de rostopască se fierbe în 100 ml apă până ce rămâne cam o lingură de lichid. Mai întâi se pune pe ochi compresa înmuiată în decoctul de fenicul şi pătrunjel şi se lasă 5 minute, apoi se pun câte două picături din ceaiul de rostopască în fiecare ochi. De obicei, după 12 zile, vindecarea este completă.
Notă: Reţetele se fac pe rând.
Vă doresc multă sănătate şi mult succes în efectuarea corectă a tratamentului.