Mamina, adică Maria Mateescu, va împlini în curând 105 ani. Nu-i arată şi e fericită dacă-i spui asta. I se rotunjeşte faţa într-un zâmbet şugubăţ. S-a născut în Râmnicu Sărat, în vara anului 1911. Războiul a risipit întreaga gospodărie a părinţilor ei. "Am fost nouă copii acasă şi am rămas fără nimic. A fost greu pentru părinţii mei să ne ţină, sărăcia a fost mare. Aveam o pereche de papuci pe care-i purtam pe rând, toţi. Când venea unul de la şcoală, altul dintre fraţi lua papucii şi aşa treceau de la unul la altul. Aveam aproape treisprezece ani când soţia fratelui meu mai mare m-a adus la Bucureşti şi m-a băgat ucenică la croitoria de lux "Petronius", ce avea atelierele pe strada Edgar Quinet. Am fost internă acolo, adică am avut casă şi masă asigurate de patroana care m-a învăţat croitoria."
Timp de zece ani, Mamina a deprins secretele meseriei, fiind o ucenică ascultătoare şi atentă, devenind mâna dreaptă a patroanei, care lăsa în grija ei atelierul şi casa, atunci când pleca în voiajuri de lux. "Am învăţat nu numai meserie acolo, ci şi cum să mă port, ucenicia a fost pentru mine o adevărată şcoală de mode, de meserie şi de bune maniere. Patroana pleca la Paris de două ori pe an, toamna şi primăvara, şi aducea modele şi mulaje noi de rochii. Ne dădea să ne alegem din tiparele aduse şi făceam rochii la fel cu acelea pe care le purtau pariziencele. Atelierul nostru a fost foarte bine cotat, că era la zi cu tot ceea ce era modern. Vara se organiza expoziţie cu rochiile cusute de noi, la Băneasa, acolo unde se ţineau cursele de cai, pe câmpul din spatele Casei Scânteii. Imediat după expoziţie, chiar de a doua zi, veneau apoi în număr mare cucoanele la noi, la casa de mode, şi începeau comenzile după modelele noi, proaspăt aduse din Franţa. Era bătaie care să îmbrace mai repede un model nou. Să vă arăt cea mai frumoasă rochie din vremea aceea," îmi spune Mamina şi răscoleşte în cutia cu fotografii. Dar, din păcate, n-a găsit fotografia pe care o căuta şi, poate, cumva, a fost mai bine aşa, pentru că a fost obligată astfel să-mi povestească despre rochia "cea mai râvnită", într-o seară de bal, de-acum aproape un veac.
Rochia Cenuşăresei
Între timp, Mamina se făcuse o domnişoară frumoasă, elegantă şi cu maniere alese. Nu i-a fost greu să-şi afle un pretendent. Şi într-o primăvară înflorită, viitorul soţ a invitat-o la bal, în Sala Oglinzilor de la Athénée Palace. Făcuse rost de invitaţie de la fratele lui care colabora la "Bilete de papagal", ziarul lui Arghezi. Mamina s-a simţit ca o Cenuşăreasă: cum să meargă ea, o simplă ucenică, acolo, în lumea aceea selectă? Cu ce să se îmbrace? A salvat-o patroana, care i-a dat voie să poarte o rochie de organdă, pe care tocmai o terminase de cusut. "Era o rochiţă cu decolteu adânc şi cu o trenă mică în spate. Mânecuţele erau mai largi şi avea un cordon de catifea neagră. Am asortat-o cu pantofi negri". Generozitatea patroanei a schimbat cu totul viaţa Maminei.
În vreme ce îmi descrie rochia, cusătura, croiala, materialul fin şi mătăsos, "subţire ca o pânză de păianjen", mâinile femeii din faţa mea încep un balet minunat care mă ajută să-mi imaginez ca-ntr-o străfulgerare silueta ei, electrizată de emoţiile primului bal. "A fost un bal al ofiţerilor, care erau tare arătoşi în hainele lor de gală. A fost şi patroana mea la acel bal şi multe alte doamne din lumea bună a Bucureştiului de atunci. Doamne, a fost ca un vis că am ajuns eu acolo! Nu-mi venea să cred că trăiesc asemenea clipe. Toată noaptea am dansat cu cavalerul meu şi m-am simţit minunat, când am văzut că multe doamne se uită cu interes la rochia pe care o purtam. Le-am văzut şuşotind şi interesându-se cine sunt şi unde a fost cusută rochia. După ce au aflat, căci patroana mea a avut grijă de asta, de a doua zi au şi venit mai multe cliente la atelier, care au vrut şi ele rochii la fel. Pentru că am avut un asemenea succes, patroana mi-a făcut cadou mie rochia aceea. Îmi pare rău că nu găsesc fotografia de atunci. Aş fi vrut să vedeţi rochia şi să mă vedeţi cât de fericită eram. Şi ca un făcut, din ziua aceea, toate au mers cum nu se poate mai bine pentru mine. A fost fermecată rochia aceea. Aveam o meserie bună, pe care o făceam cu cea mai mare seriozitate, m-am măritat cu bărbatul care mă poftise la bal, la scurt timp am dat aconto pentru o casă şi după puţină vreme am avut şi un copil. Am fost pe deplin fericită. Mi-a mers cum am vrut. Din Cenuşăreasă, am devenit o croitoreasă căutată în Bucureşti."
Acul fermecat
După ce s-a căsătorit, fiind năşită chiar de patroana care a învăţat-o şi meserie, Maria Mateescu şi-a deschis propriul atelier de croitorie de lux, la care a angajat patru ucenice. "Pe strada Enei era un atelier unde unii făceau ajur şi broderie. Le duceam şi eu, de multe ori, materiale la lucru. Când erau gata, le luam şi mă întorceam la atelier cu tramvaiul. Nici în tramvai nu stăteam degeaba, cât ţinea drumul, coseam, lucram, ca să câştig timp. Am luptat şi am avut multă voinţă cu meseria mea. Nu-mi stau mâinile liniştite nici acum. Şi acum mai pot să cos o gaură, un petic ori un nasture. Când aveam atelierul meu, coseam o rochie şi mai veneau alte două rochii la cusut, după ea. Asta a fost reclama mea: pleacă o rochie, vin altele două! Aveam clientelă selectă, doamne de calitate, femei una şi una. Lucram pe calapod elegant, am avut un succes frumos cu meseria mea şi din ea am trăit.Vorbesc acum de alte vremuri, Bucureştiul de atunci era un oraş al eleganţei, lumea se saluta pe stradă, era politicoasă, era cu totul altă viaţă decât acum, când toată lumea e grăbită şi obosită."
Mamina a lucrat pentru soţia tânără a actorului Finteşteanu, pentru doamna Ohanesian, pentru multe actriţe, pentru cântăreţe care cântau la Operă. Prin ele a ajuns să îndrăgească mult opera şi teatrul şi, la sfârşit de săptămână, nu lipsea niciodată de la spectacole. Cânta apoi prin casă, în vreme ce cosea, ariile cele mai îndrăgite, aşa cum se pricepea. Cel mai mult i-a plăcut "Liliacul". Era înnebunită după Ion Dacian, care cânta la Operetă. A văzut spectacole cu Goangă, cu cei doi Bulandra, cu Ion Iancovescu, Birlic. Ţine minte "Fântâna Blanduziei", cu Vraca, şi-i aminteşte şi pe Ion Manolescu, pe Calboreanu, în "Apus de soare", pe Tănase, la "Cărăbuş". A prins şi filmele mute. "Ar trebui să stau lângă cineva şi să-mi spună despre un actor sau altul şi-apoi mi-aş aduce aminte, cu siguranţă, mai multe. Nu vreau să mă bâlbâi în faţa dumneavoastră. Nu mi-ar sta bine... la vârsta mea...".
Frumoasele doamne de altădată
Cănile fără toartă
Amintirile legate de meserie au înviorat-o pe Mamina. Dacă la început a avut emoţii, acum nu se mai opreşte din poveşti. Îmi spune cum l-a cunoscut pe soţul ei şi cât de mult a apreciat faptul că el a respectat dorinţa ei de a rămâne "cuminte şi săracă" până s-au căsătorit. "Eu am fost tare naivă până când l-am cunoscut pe soţul meu. El a fost pentru mine şi iubit, şi tată, şi mamă, şi prieten şi tot ce vreţi. L-am iubit foarte mult. Prin el am cunoscut aproape tot ce ştiu. A fost o înţelegere minunată în casa noastră şi ne-am respectat unul pe altul. N-am trăit în puf, dar nici n-am avut nevoie de mai mult, lângă un bărbat atât de atent cum a fost Milan. Nu ieşeam niciodată din curte fără să fiu aranjată, dar nici în faţa lui nu mă prezentam oricum. Asta însemna pe-atunci respectul faţă de cel de lângă tine, faţă de stradă, de lume, de viaţă, până la urmă. Au trecut aproape patruzeci de ani de când a murit Milan, soţul meu iubit, şi de atunci umbra a pus stăpânire pe casa mea."
Trandafirul înflorit
Maria Mateescu se pregăteşte să împlinească 105 ani. O sută cinci ani! Are mintea clară şi limpede, nu se plânge de dureri şi de boli, deşi a fost internată pentru o operaţie nereuşită la un ochi, cu care nu mai vede. Locuieşte pe o stradă liniştită din sectorul doi al Bucureştiului. În curticica din faţa casei narcisele şi zambilele se străduiesc să-şi înalţe bobocii firavi, în soarele rece de martie. Câtă vreme nepoţii cu care locuieşte sunt la serviciu, Mamina e în grija unei vecine, pe care o ştie "de când s-a născut". Doamna Irina este acum prietena ei cea mai apropiată şi tot ea ne ajută cu poveşti şi amintiri din viaţa Maminei. Orice ar putea povesti Mamina, se bucură să-şi amintească cele mai năstruşnice întâmplări, cum a fost aceea, de exemplu, când în plin război, s-a dus pe front, până la Tiraspol, ca să-şi caute bărbatul rănit.Mai ţine minte şi acuma gerul cumplit pe care l-au îndurat amândoi aşteptând un tren care să-i aducă în ţară. Sau ar putea povesti cum a fost sărbătorită la împlinirea vârstei de o sută de ani, de către Primăria sectorului doi, şi cum l-a invitat ea pe primarul Onţanu la un tango festiv, cu acea ocazie. La loc de cinste e şi povestea călătoriei în Germania, pe care a făcut-o la invitaţia unei prietene. Avea aproape o sută de ani şi nimeni nu a mai vrut să-i facă asigurare de călătorie, dar a semnat că-şi asumă riscurile unui zbor cu avionul. Totul a decurs minunat. Vacanţa în Germania a fost plină de întâlniri plăcute, surpriza mai mare a fost însă la întoarcere, când comandantul avionului, în semn de respect pentru vîrsta ei şi pentru curajul de a călători, a invitat-o la clasa business, acordându-i toată atenţia, ca unei vedete aplaudate la scenă deschisă. Poveştile se nasc una din alta, Mamina înfloreşte vorbind, cei o sută cinci ani se risipesc văzând cu ochii, când ea îşi aminteşte cum a căzut, acum vreo două ierni, pe gheaţă, de i-au sărit ochelarii într-o parte, geanta în alta, şi cum a venit un domn grizonat, elegant, care după ce a ajutat-o să se ridice, i-ar fi spus cu voce tulburată: "Doamnă, îmi pare rău că trebuie să vă îmbrăţişez doar într-o asemenea situaţie." Sau altă amintire "cochetă", dintr-o zi de primăvară, când în grădină fiind, admira un trandafir înflorit. Un domn care trecea pe stradă s-a oprit o secundă în dreptul ei, zicând: "Florile la flori trag!"
Multe amintiri are Mamina. Multe, multe ar povesti şi se vede că-i place să-şi amintească. De un singur lucru nu poate vorbi, căci i se îneacă vorbele în lacrimi. Despre moartea singurului ei copil, în revoluţia din decembrie '89. Tăcerea se lasă stingheră între noi. Ca să învioreze atmosfera, doamna Irina aduce farfurioare cu dulceaţă de smochine. Mamina mănâncă dulceaţă tacticos, cu eleganţă studiată. Doar tremurul linguriţei ar mai putea spune că-n inima ei de mamă e un hohot de plâns.
"Celebraţi viaţa, în fiecare zi!"
Cea mai statornică iubire a Maminei e marea. A fost pe plajă în fiecare vară, din tinereţe şi până când a împlinit nouăzeci şi nouă de ani. Atunci încă înota, până dincolo de geamandură, spre disperarea salvamarilor, care nu puteau s-o întoarcă din drum, oricât fluierau şi strigau. "Câteodată, mi-e tare dor de mare. Nu cred că mi-aş mai permite acum să mă dezbrac la costum de baie, pentru că, deşi sunt un pic mai bătrână, totuşi, mă interesează ce impresie las celor de lângă mine. Dar dacă aş mai ajunge o dată pe plajă, mi-aş lua o rochiţă lungă şi subţire, fără mâneci, ca să nu mă încurce prea tare, şi m-aş avânta în larg. Nu pot să mă dau bătută din cauza anilor, poate acesta este şi secretul că am trăit atâta. Trei lucruri m-au ţinut: munca, dragostea pentru Milan şi puterea de a visa. Eu zic că trăiesc acuma a patra tinereţe şi mă bucur de tot ce mi se întâmplă. Când sunt obosită sau e ceva greu şi dificil de făcut, mă lupt cu voinţa mea şi imediat simt că sunt alta. Cu gândul mă duc până la Ecuator, dacă vreau, căci ăsta a fost visul meu din copilărie, să călătoresc, să văd locuri noi. Sau până la Parisul pe care toată viaţa l-am cântat şi mi l-am imaginat, învăţând să cos rochii după tiparele care veneau de acolo.
N-am oră fixă la trezire, nu vreau să mănânc mult, căci ştiu că nu e bine, îmi plac mâncarea proaspătă şi somnul bun, la timpul potrivit. Mai beau câte o guriţă de ţuică. Nepotul mi-a făcut cadou un whisky şi m-a ţinut sticla aproape un an. Când am emoţii, mă lupt cu mine să fiu calmă, să mă liniştesc. Mă duc încoace, încolo, cu tramvaiul, mi se dă locul, dar mi-e ruşine să şed, căci sunt femei mai obosite de viaţă ca mine. Mă duc să-mi iau baterii pentru aparatul de auzit, mă duc la manichiură şi pedichiură, o dată pe lună, şi văd cât este de tristă lumea de azi. Săracele femei nu au timp pentru ele, nu ştiu ce să facă întâi, bărbatul, copilul, serviciul. E vai de capul lor! N-am ce sfat să le dau, e vai de ele!Nici viaţa mea nu a fost uşoară, dar eu mi-am făcut mereu câte un plan şi l-am respectat. Doamne, să faci cum vrei tu cu mine, aşa mă rog zilnic. Când mi-a fost rău, m-au dus la spital, toţi au crezut că mor, dar analizele au ieşit bune. "Vai, ce frumoşi sunteţi!", le-am spus băieţilor de la Smurd, când m-am trezit din leşin. I-am complimentat, ca să-mi ascund emoţia, că m-au văzut în situaţia aceea. Dumnezeu m-a ajutat până acum, sunt credincioasă. Dumneata crezi că viaţa asta e numai o adunare de zile în calendarul de pe perete? Nici vorbă! Viaţa e cea mai minunată promisiune pe care Dumnezeu le-o dă oamenilor. Dar fiecare face ceea ce crede de cuviinţă cu ea, unii o respectă şi trăiesc senini şi luminoşi, alţii se ţin greu, cu dinţii, de ea. La urma urmei, e vorba de respect, de respectul pe care ştii să ţi-l dai ţie, dar şi de acela pe care-l primeşti de la alţii. Dar ca să-l primeşti, trebuie să fii om ca lumea, nu frunză în vânt. Asta-i! Aşa că în fiecare zi, eu celebrez viaţa, din toate puterile mele. Cred că acesta-i secretul cel mare că am ajuns la 105 ani!"