CAPTALANUL
(Petasites officinalis)
Este cel mai spectaculos vestitor al primăverii! Florile sale roz-roşiatice, care se înalţă ca un candelabru peste pământul semi-îngheţat, alcătuiesc un tablou bizar şi încântător totodată. Are o tulpină roşu închis, iar mirosul său este dulce, amintind de cel al fructelor coapte vara târziu, şi nu de zăpezile dintre care ia naştere. După două-trei săptămâni, florile se transformă în puf, lăsându-se purtate de vânt şi făcând loc unor frunze gigantice. Culese şi uscate cu grijă, florile Captalanului au proprietăţi vindecătoare foarte puternice, mai ales la nivelul sistemului nervos. Dar iată doar câteva dintre utilizările terapeutice ale Captalanului.
* Insomnie, somn agitat şi neodihnitor - se iau 1-2 linguriţe de pulbere de flori de Captalan, înainte de culcare cu o jumătate de oră. Se administrează pe stomacul gol, iar după aceea nu se mai consumă niciun fel de alimente. Efectele pot apărea instantaneu, dar de cele mai multe ori necesită mai multe zile (mai rar săptămâni) de tratament. Acţiunea acestei plante asupra capacităţii de odihnă şi relaxare este cu adevărat extraordinară: durata până la adormire scade, somnul devine mai liniştit şi mai odihnitor. În medicina populară românească, floarea de Captalan le era administrată deopotrivă copiilor şi adulţilor contra sperieturii negre, adică împotriva coşmarurilor sau a atacurilor de panică ce apar noaptea, în timpul somnului. Iar cercetările moderne i-au confirmat eficienţa, Captalanul fiind printre foarte puţinele plante din lume care au calitatea de a elimina coşmarurile.
* Epuizare nervoasă, tulburări emoţionale produse de stres - se bea în fiecare dimineaţă un ceai făcut dintr-un amestec egal, compus din jumătate de linguriţă de flori de Captalan, jumatate de linguriţă de flori de tei şi un vârf de cuţit de sunătoare. Plantele se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să stea acoperite cu capac, timp de un sfert de oră, apoi se filtrează infuzia şi se îndulceşte cu miere de albine. Acest ceai combină acţiunea uşor sedativă cu cea antidepresivă, efectul general fiind de creştere a rezistenţei la stres şi de inducere a unei stări de optimism şi relaxare. Se recomandă în mod special persoanelor agitate, extrem de competitive, care au tendinţa de a se consuma excesiv pentru a-şi îndeplini îndatoririle zilnice.
* Crize de astm - cel mai adesea se declanşează pe fondul agitaţiei psihice, al intensificării unor emoţii cum ar fi teama, nesiguranţa ori furia. Captalanul, administrat din timp, preîntâmpină exacerbarea acestor emoţii negative şi, în mod reflex, previne crizele de astm. De asemenea, are o acţiune bronhodilatatoare directă atât la adulţi, cât şi la copii, prevenind apariţia senzaţiei de sufocare, facilitând expiraţia normală. Se administrează tinctura, câte o linguriţă, în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi.
* Tensiune arterială oscilantă - atât floarea, cât şi frunza Captalanului reglează excepţional tensiunea arterială, fiind deopotrivă indicate în hiper şi hipotensiune. Se ia o linguriţă de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă. Efectul nu este imediat, dar după o cură de 3 luni, rezultatele care apar vor fi deopotrivă puternice şi stabile. Se recomandă mai ales în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, care prezintă oscilaţii mari ale presiunii sângelui.
* Hipertiroidie, tiroidită autoimună - se face un tratament de lungă durată, cu pulbere de flori de Captalan, combinată în proporţii egale cu pulbere de iarbă de turiţă-mare (Agrimonia eupatoria). Din acest amestec se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura va dura vreme de 3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi administrarea se reia. Cele două plante combat eficient simptome ale hipertiroidiei, cum ar fi: insomnia, tulburările de ritm cardiac, stările de anxietate sau de labilitate emoţională.
PĂRĂLUŢELE
(Bellis perennis)
Arată ca nişte margarete minuscule, pitulate, la început de primăvară, printre firele de iarbă abia mijite. Sunt cele mai curajoase flori ale primăverii, care apar la prima adiere de vânt cald şi la primele raze de soare, putând rezista, odată ce au apucat să răsară, şi o lună întreagă, chiar şi sub zăpezi. Popular, se mai numesc şi bumbişori, năsturaşi sau bănuţei. Medicina populară românească creditează aceste mici flori albe, tivite cu roşu, cu proprietăţi detoxifiante, protectoare ale rinichilor şi plămânilor, dar şi antitumorale. Culegerea lor cere, datorită dimensiunilor reduse, foarte multă răbdare, motiv pentru care veţi găsi rareori un ceai de părăluţe de calitate, în comerţ. În schimb, florile albe, culese şi uscate cu propria mână, sunt un adevărat medicament, aşa cum vom vedea.
* Insuficienţă renală cronică - se ţin cure de câte 14 zile, cu infuzie combinată de Părăluţe, din care se beau 3 căni pe zi. Preparatul se administrează dimineaţa, la prânz şi seara, la temperatura camerei şi îndulcit cu puţină miere. Modul în care acţionează asupra rinichilor este puţin cunoscut, deocamdată, dar rezultatele practice arată că Părăluţele stimulează capacitatea filtrantă a rinichilor, indiferent dacă ea este afectată ca urmare a unei infecţii, a unui proces autoimun sau a diabetului.
* Pete pe piele - multe dintre tulburările de pigmentare ale epidermei dispar ori se estompează de la sine, atunci când este stimulată eliminarea toxinelor din organism. În acest scop, se face o cură de 21 de zile cu infuzie de Părăluţe, care are un puternic efect drenor, stimulând activitatea rinichilor şi ficatului. Efectul acestui elixir, din care se bea un litru pe zi, este mult potenţat de un regim alimentar predominant crudivor (cu 50-70% legume şi fructe crude), în care se consumă multă salată de păpădie şi Părăluţe, frunze de ţelină şi de ridiche de lună, usturoi şi ceapă verde.
* Cancerul la sân - una din cele mai eficiente reţete populare contra cancerului la sân este compusă din: patru părţi flori de Părăluţe, două părţi de floare sau frunză de captalan, două părţi iarbă de răchitan (Lythrum salicaria), două părţi vâsc (Viscum album) de măr sau de brad. Plantele se folosesc sub formă de pulbere, din acest amestec luându-se câte două linguriţe, de patru ori pe zi, în cure de 12-18 luni.
* Migrenele - cura de două săptămâni cu salata de flori proaspete de Părăluţe înlătură insuportabilele dureri de cap, precum şi simptomele care le însoţesc. Cele mai bune rezultate le obţin persoanele cu probleme renale sau biliare, precum şi cele foarte emotive, la care migrenele apar pe fondul unui stres prelungit sau foarte puternic. Dacă migrena este asociată cu o hidratare redusă, se vor consuma, în fiecare zi, şi 2-3 căni de ceai de Părăluţe.
PODBALUL
(Tussilago farfara)
Galbene precum aurul, florile de Podbal sunt un fel de soare în miniatură, având petale subţirele şi dispuse perfect circular, precum o corolă. O apariţie vie, plină de energie, într-un deplin contrast cu natura încă moartă dimprejur.
* Tuse uscată, iritativă - se tratează cu un preparat obţinut din două linguriţe de flori de Podbal fierte într-o cană de lapte, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească puţin şi se filtrează. În decoctul astfel obţinut se adaugă 3-4 linguriţe de miere polifloră şi se consumă înghitiţură cu înghiţitură.
* Tuse umedă (productivă) - răspunde foarte bine la tratamentul cu o infuzie combinată, foarte concentrată (4 linguriţe de floare la cană) din Podbal. Se bea integral, pe parcursul zilei, în cantităţi mici. Are efecte expectorante puternice, favorizând eliminarea secreţiilor în exces din arborele bronşic, ajutând la calmarea tusei. Atunci când aceasta este foarte puternică, în infuzia combinată se adaugă, în proporţii egale, alături de Podbal, şi rădăcina de iarbă-mare (Inula helenium).
* Astm, bronşită astmatiformă - se tratează cu un amestec în părţi egale de pulberi de flori de Podbal şi părţi aeriene înflorite de panseluţă sălbatică (Viola tricolor). Florile de Podbal ajută la decongestionarea arborelui bronşic, diminuând totodată sensibilitatea acestuia la factorii iritanţi, în vreme ce panseluţa sălbatică acţionează la nivelul sistemului imunitar cu puternice efecte antialergice, una dintre cauzele astmului.
* Părul şi pielea - beneficiază de folosirea, de data aceasta pe cale externă, a florilor de Podbal. Compresele cu infuzie concentrată de flori de Podbal ajută la calmarea alergiilor şi iritaţiilor, în timp ce băile cu Podbal ajută le menţinerea tinereţii pielii. Tot cu infuzie combinată de flori de Podbal se face şi ultima clătire a părului, pentru a combate mătreaţa şi infecţiile fungice ale pielii capului.
Preparate din Captalan, Părăluţe şi Podbal
Infuzia combinată se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de flori într-un pahar de apă şi se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu un pahar (200 ml) de apă clocotită, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.
Ceaiul (infuzia) se obţine dintr-o linguriţă de flori opărite cu o cană (250 ml) de apă, după care se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute. Ceaiul se filtrează şi se consumă simplu sau îndulcit cu puţină miere.
Tinctura - se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de flori, peste care se adaugă două căni (în total 500 ml) de alcool alimentar de 40 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4-6 ori pe zi, câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă.