Dar şi bărbaţii pot dezvolta o candidoză (doar cei circumcişi sunt, mai rar, ameninţaţi de ea). Un bărbat infectat cu ciuperci de drojdie nu prezintă de obicei simptome, însă, de fiecare dată când partenera sa este supusă unui tratament şi scapă de infecţie, el i-o transmite din nou. Infecţiile fungice se pot trata fără niciun fel de dificultate. Dacă, totuşi, femeia se confruntă cu ele în mod repetat, este necesar să fie consultat şi partenerul ei.
Candidoza e provocată de un grup de ciuperci similare cu drojdiile, numite Candida. În majoritatea cazurilor, agentul patogen este Candida albicans, deşi mai există şi altele. În organismul fiecărui om vieţuieşte un anumit număr de colonii microscopice de Candida, ceea ce nu înseamnă că oricine suferă de candidoză. Ciupercile de drojdie trăiesc pe mucoasa bucală, în vagin şi în alte locuri ale corpului, unde beneficiază de mediul umed care le este favorabil. Ele creează probleme abia în momentul când încep să se înmulţească peste măsură. O proliferare exagerată a ciupercilor în vagin dă naştere unor simptome neplăcute, cum sunt senzaţiile de mâncărime, de arsură şi secreţiile vaginale abundente. Dintre celelalte tipuri de candidoze, mai des întâlnite sunt cele orale, cutanate şi pulmonare.
Foarte multe femei au primit, măcar o dată, diagnosticul de "candidoză vaginală". Aceasta se întâmplă deosebit de frecvent, în timpul perioadei de graviditate, cauza cea mai probabilă fiind modificările chimice survenite în mediul vaginal, deoarece atunci secreţiile vaginului conţin mai mult zahăr şi astfel le oferă ciupercilor hrana preferată. Din acelaşi motiv, candidozele apar mai des şi la femeile bolnave de diabet.
În zilele noastre, infecţiile micotice sunt mai numeroase, fiindcă nu există nicio îndoială că unele din medicamentele folosite în prezent creează condiţii pentru înmulţirea excesivă a ciupercilor de drojdie - în primul rând antibioticele, corticosteroizii şi pilula contraceptivă. Şi buretele vaginal (un tampon de unică folosinţă, îmbibat într-un spermicid), diafragmele şi cremele spermicide pot favoriza creşterea ciupercilor.
Medicii tratează infecţiile fungice cu antimicotice. Iniţial, acestea se eliberau numai pe reţetă, dar astăzi există preparate oferite la vânzare liberă, care se bucură şi de o publicitate foarte insistentă, cum ar fi Nistatina sau Miconazolul. Dacă în urma administrării lor observaţi apariţia unor simptome neplăcute, ar trebui să cereţi sfatul medicului dvs.
Însă problema poate fi abordată şi pe altă cale. Iată câteva alimente care vă vor fi de ajutor.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva candidozei
*** Iaurtul
Este posibil ca o cană de iaurt cu Lactobacillus acidophilus, consumată zilnic, să stopeze efectiv candidozele recurente (cu condiţia să fie un iaurt simplu, fără adaos de zahăr). Cel puţin aşa afirmă dr. Eileen Hilton, specialistă în epidemiologie şi preşedintă a "Biomedical Research Alliance of New York".
Un studiu efectuat la Jewish Medical Center din Long Island arată că iaurtul cu culturi vii de Lactobacillus acidophilus poate contribui într-adevăr la limitarea proliferării ciupercilor de drojdie. Autorii studiului au recomandat unui grup de femei cu candidoze vaginale frecvente să mănânce câte 230 grame de iaurt în fiecare zi, vreme de şase luni. La încheierea experimentului, s-a constatat că numărul infecţiilor micotice scăzuse în mod semnificativ. Participantele au fost atât de mulţumite, încât multe dintre ele au refuzat să renunţe pe viitor la cana lor de iaurt, aşa cum le îndemnaseră specialiştii.
Cercetătorii din Long Island presupun că un consum de iaurt menţine în echilibru flora vaginală, îngreunând astfel înmulţirea ciupercilor de drojdie. Dr. Eileen Hilton admite că va fi nevoie de mai multe studii care să confirme rezultatele celui dintâi, însă, până atunci, femeile ar putea încerca să prevină candidozele, mâncând o cană de iaurt pe zi. Aceasta a fost cantitatea testată în studiul amintit.
Iaurtul este o gustare delicioasă şi, totodată, un substitut sănătos pentru laptele pus în musli, la micul dejun, sau pentru smântâna adăugată la diverse mâncăruri. Dr. Hilton precizează că numai iaurtul cu culturi bacteriene vii produce efectele aşteptate. Produsele tratate termic nu mai conţin bacterii şi, de aceea, nu mai au nicio acţiune antifungică. Prin urmare, atunci când alegeţi un iaurt, citiţi inscripţia de pe ambalaj, pentru a vedea dacă el a fost sau nu supus tratării termice. Şi, întrucât procesul de fierbere distruge bacteriile benefice din iaurt, el n-ar trebui amestecat într-o mâncare fierbinte, decât cu puţin timp înainte ca ea să fie servită.
*** Usturoiul
Usturoiul este un binecunoscut antibiotic natural. În afară de acţiunea sa bactericidă, el poate bloca şi înmulţirea ciupercilor, motiv pentru care este uneori întrebuinţat în tratamentul candidozelor vaginale şi orale. Recomandarea uzuală este să se consume de două-trei ori pe zi până la doisprezece căţei cruzi, tăiaţi mărunt şi amestecaţi în mâncare. Trebuie să-ţi placă gustul usturoiului, pentru a suporta o asemenea terapie, însă ea merită încercată, fiindcă usturoiul dă o lovitură mortală ciupercilor. Ceapa are un efect asemănător, dar ceva mai slab.
Usturoiul conţine zeci de compuşi chimici cu acţiune puternică (dovedită ştiinţific) în infecţiile micotice. Dintre ei, putem enumera alicina, aliina, ajoena şi diadil disulfidul (DADS). În cadrul unui experiment de laborator desfăşurat la Loma Linda University din California, unor animale bolnave de candidoză li s-a administrat fie o soluţie salină ca placebo, fie o soluţie cu extract de usturoi, obţinut prin fermentare (şi probabil că doza era mult mai mică decât doisprezece căţei). Două zile mai târziu, animalele din grupul care primise placebo erau în continuare infectate. În schimb, cele tratate cu usturoi erau complet sănătoase.
** Nucile de Brazilia
Nucile braziliene, unele din cele mai căutate soiuri de nuci tropicale, sunt seminţele unui arbore care a rezistat încercărilor de a-l cultiva în livezi. El continuă să crească sălbatic în bazinul Amazonului, având o înălţime de 40-50 de metri şi o durată de viaţă impresionantă, de 500 până la 700 de ani. Nucile de Brazilia reprezintă o sursă excelentă de seleniu. Ele conţin, de asemenea, vitamina E (tocoferoli şi tocotrienoli), ca şi cantităţi mai mici de vitamina A (beta-caroten) şi vitamina C (acid ascorbic). Acţionând împreună, aceşti nutrienţi întăresc sistemul imunitar. Dr. Stephen Levine, care a suferit el însuşi de o candidoză, a luat 400 micrograme de seleniu pe zi, doză ce corespunde cu cinci sau şase nuci de Brazilia. Ele pot fi mâncate ca atare sau preparate sub forma unui piure cremos. Dacă veţi observa unele simptome de intoleranţă, cum ar fi o senzaţie de greaţă sau dificultăţi de respiraţie, înseamnă că nucile de Brazilia nu au ce căuta în meniul dvs.
** Iarba-grasă
Vitaminele A (şi precursorul ei, beta-carotenul), C şi E constituie o armă imbatabilă atunci când este nevoie să fie stimulat sistemul imunitar. Planta erbacee numită iarbă-grasă le conţine pe toate. Ea poate fi întâlnită pretutindeni, creşte spontan prin curţi şi grădini, la margini de drum şi în umbra zidurilor. Se aduce rar în supermarketuri, dar se găseşte uneori prin pieţe. Deocamdată, există numai studii preliminare, însă rezultatele obţinute până acum indică faptul că asimilarea din alimentaţie a combinaţiei de vitamine amintite mai sus poate preveni candidozele. Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York au descoperit la pacientele cu candida mai puţin beta-caroten în celulele vaginului, comparativ cu femeile sănătoase. Specialiştii au concluzionat că un nivel mai ridicat al beta-carotenului asigură o rezistenţă sporită împotriva ciupercii.
Dacă sistemul dvs. imunitar luptă din greu împotriva unei infecţii cu ciuperci de drojdie, ar trebui neapărat să-l ajutaţi. Iarba-grasă este sursa optimă din care vă puteţi aproviziona cu vitaminele necesare. Frunzele tinere se pot pune în salate şi ciorbe sau se pot fierbe (cel mai bine în aburi) ca spanacul. În Dobrogea, gospodinele le întrebuinţează ca umplutură pentru plăcinte, alături de ştevie şi de urzică.
* Oţetul de mere
În cartea lor, "Prescriptions for Nutritional Healing" ("Reţete pentru vindecarea prin alimentaţie"), dr. James F. Balch Jr. şi Phyllis A. Balch îndeamnă pacientele cu candidoză vaginală să pună în apa de baie 3 căni de oţet de mere şi să se îmbăieze în ea timp de 20 de minute, având grijă ca apa să poată pătrunde în vagin. Ei adaugă că oţetul de mere este de preferat diverselor preparate pentru spălături vaginale, oferite în comerţ. Sigur, s-ar putea obiecta logic că, fiind un produs al ciupercilor de drojdie, oţetul n-ar avea de ce să devină o ameninţare serioasă pentru Candida. Totuşi, Jeanne Rose, o apreciată fitoterapeută californiană, autoarea lucrării "Herbs and Aromatherapy for the Reproductive System" ("Plante şi aromaterapie pentru aparatul genital"), este de altă părere. Ea spune că spălăturile vaginale cu oţet restabilesc aciditatea normală a mucoasei vaginale, şi de aceea sunt de mare folos la candidoze.
* Merişorul
Potrivit terapeuţilor Joseph Pizzorno, de la Bastyr University din Seattle, şi Michael T. Murray, coautor al cărţii "Textbook of Natural Medicine" ("Compendiu de medicină naturală"), arbutina conţinută în boabele de merişor (ca şi în strugurii-ursului şi în afine) poate ajuta la tratarea candidozelor. Dacă vă place sucul ori sosul de merişor şi vreţi să le cumpăraţi din comerţ, ar fi bine să căutaţi produse simple, neîndulcite.
Supă cu efect antimicotic
Dacă aveţi probleme cu recidivele frecvente ale unei candidoze şi nu vă împăcaţi cu usturoiul sau ceapa în stare crudă, vă recomandăm această supă gustoasă.
Ingrediente pentru 4 porţii: 4 căni de apă, 2 cepe tăiate mărunt, 4 căţei de usturoi tăiaţi mărunt, salvie, cimbru, cuişoare măcinate, sare, piper negru măcinat, iaurt cu Lactobacillus acidophilus.
Puneţi apa, usturoiul şi ceapa într-o oală de mărime potrivită şi daţi-le într-un clocot. Apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic, cinci minute, sau până când legumele s-au înmuiat suficient. Asezonaţi supa cu salvie, cimbru, cuişoare, sare şi piper, însă fără a exagera cu condimentele. Serviţi-o cu o lingură de iaurt.
Alimente de consumat cu prudenţă
Zahărul le prieşte ciupercilor de drojdie, aşa încât, în cazul când suferiţi de o candidoză cronică, ar fi indicat să reduceţi consumul de zahăr, carbohidraţi rafinaţi şi alcool. Diabeticii cu candidoză cronică trebuie să-şi supravegheze cu maximă atenţie glicemia.
Dacă apelaţi la iaurt pentru combaterea infecţiilor repetate cu ciuperci de drojdie, n-ar trebui să alegeţi un produs care să conţină zahăr, ci unul neîndulcit şi fără adaosuri. Dr. Betsy Foxman de la School of Public Health din cadrul Universităţii din Michigan a descoperit, cu prilejul unui studiu pe care îl iniţiase, că pacientele cu candidoză vaginală, care mâncaseră iaurturi îndulcite cu culturi de Lactobacillus acidophilus prezentau, în mod surprinzător, un risc mai mare de recidivă. Explicaţia cercetătoarei este următoarea: zahărul prezent în iaurtul îndulcit hrăneşte ciupercile de drojdie, pe care ai dori de fapt să le elimini, iar ele devin mai puternice şi câştigă teren, biruind bacteriile benefice Lactobacillus acidophilus.
Din cămara cu ierburi de leac
Luaţi în considerare posibilitatea ca, odată cu medicamentul antifungic prescris de medicul dvs., să luaţi în completare şi echinacea. În experimentele făcute pe animale, s-a constatat că tratamentul cu echinacea proteja şoarecii împotriva infecţiei cu Candida albicans. Echinacea stimulează fagocitoza, adică procesul de distrugere a ciupercilor microscopice de către globulele albe ale sângelui.
Într-un studiu efectuat în Germania, participantele - paciente cu candidoze vaginale recurente - au fost tratate fie cu un antimicotic clasic, fie cu o combinaţie de antimicotic şi extract de echinacea. Dintre femeile din primul grup, 60% au suferit o recidivă. Însă dintre cele cărora, pe lângă medicament, li se administrase şi extractul de echinacea, numai 10% au avut o revenire a infecţiei. Iată un motiv întemeiat pentru a vă acorda o şansă cu echinacea.