Conform unui studiu efectuat de Institutul de Cercetări al Armatei Norvegiene, submarinele pot să devină victime ale morunilor îndrăgostiţi. În timpul perioadei de împerechere, masculii emit din 90 în 90 de secunde un ţipăt menit să le atragă pe partenere. Aceste milioane de strigăte "sexuale" bruiază undele emise de sonarele submarinelor care nu-şi mai pot comunica poziţia. Între februarie şi martie, navigaţia submarină e interzisă, deci, în Norvegia.
De ce nu mai ştiu bietele albinuţe să se întoarcă la stup?
Misterul albinelor rătăcitoare, care odată plecate în zborul lor după miere nu mai ştiu să se întoarcă la stup, a fost elucidat. De vină sunt insecticidele cu care sunt tratate lanurile de floarea-soarelui şi care le fac pe bietele zburătoare să-şi piardă simţul orientării. Avertizat de apicultori, Ministerul Agriculturii din Franţa a decis să suspende provizoriu substanţele chimice, până la găsirea unui înlocuitor potrivit.
Drama animalelor de companie
Conform veterinarului britanic David Coffe, animalele de companie sunt victime ale cruzimii oamenilor. Puii sunt luaţi de la ţâţele mamelor cu mult înainte de a se termina alăptarea. Devenind adulţi, câinii se regăsesc în familii cu mulţi stăpâni, fiecare dorind să-şi impună autoritatea în faţa lor. Incapabili de a răspunde atâtor imperative, devin bulimici şi depresivi. Pisicile, feline teritoriale şi vânători nocturni, devin obeze, pierzându-şi instinctul de prădători. Şi, într-un final de-a dreptul dramatic, toate aceste biete animale devin victime ale unor mutilări sexuale, fiind castrate în masă. "Ca o comparaţie, e ca şi când aţi fi castrat la vârsta de 12 ani", scrie David Coffe într-un articol din "Sunday Times".
Gripă fosilizată
Încercând cu disperare să înlăture eventualele riscuri de epidemie de gripă spaniolă, o echipă de doctori eminenţi din Canada şi Norvegia au dezgropat rămăşiţele a şase mineri îngropaţi pe o insulă de la Cercul Polar. Cadavrele conţineau urmele virusului ucigaş care a omorât 20 de milioane de oameni între anii 1918 şi 1919. După părerea experţilor, un examen aprofundat al acestor rămăşiţe le va permite să cunoască caracteristicile genetice ale gripei spaniole, furnizându-le informaţii foarte importante pentru a combate epidemiile viitoare.
Lunganii în avantaj
Oamenii de talie mică sunt mai des defavorizaţi fizic şi social decât cei înalţi. Acesta e rezultatul unei anchete britanice, efectuată pe un lot de 7500 de adulţi, vreme de 17 ani. 75% dintre indivizii scunzi (mai mici de 1,65 m) erau muncitori manuali, faţă de 41% dintre cei înalţi (peste 1,75 m). De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei scunzi erau fumători, în comparaţie cu doar un sfert dintre oamenii înalţi. În fine, marii băutori şi mulţi cardiaci se regăsesc mai ales printre cei scunzi.
Secretul pletelor lungi
O indiancă a intrat în Cartea Recordurilor cu un păr lung de şase metri şi jumătate (recordul precedent fiind de "doar" trei metri). Mata Jagadamba, originară din Ujjain, un oraş din India, este membră a unei secte hinduse care propovăduieşte abstinenţa şi autodisciplina. Acesta este secretul podoabei sale capilare.
În casa Matei nu se găsesc şampoane scumpe. Ea contează pe prietenele ei, pentru a o ajuta să-şi spele pletele sale interminabile în apă curată. Dar acesta nu este lucrul cel mai complicat, având în vedere că îi trebuie patru zile pentru a se usca.