CRONICI BIZARE

Redactia
Submarinele și morunii îndrăgostiți

Conform unui studiu efectuat de Institutul de Cer­cetări al Armatei Norvegiene, submarinele pot să devină vic­time ale morunilor îndră­gostiți. În timpul pe­rioa­dei de împerechere, masculii emit din 90 în 90 de secunde un țipăt menit să le atragă pe par­tenere. Aceste milioane de strigăte "sexuale" bruiază undele emise de sonarele submarinelor care nu-și mai pot comunica poziția. În­tre februarie și martie, navigația submarină e in­ter­zisă, deci, în Norvegia.

De ce nu mai știu bietele albinuțe să se întoarcă la stup?

Misterul albinelor rătăcitoare, care odată plecate în zborul lor după miere nu mai știu să se întoarcă la stup, a fost elucidat. De vină sunt insecticidele cu care sunt tratate lanurile de floarea-soarelui și care le fac pe bietele zburătoare să-și piardă simțul orien­tării. Avertizat de api­cul­tori, Ministerul Agricul­turii din Franța a decis să sus­pende provizoriu substanțele chimice, până la găsirea unui înlocuitor potrivit.

Drama animalelor de companie

Conform veterinarului britanic David Coffe, animalele de companie sunt victime ale cruzimii oa­menilor. Puii sunt luați de la țâțele mamelor cu mult înainte de a se termina alăptarea. Devenind adulți, câinii se regăsesc în familii cu mulți stăpâni, fiecare dorind să-și impună autoritatea în fața lor. Incapabili de a răspunde atâtor imperative, de­vin bulimici și depresivi. Pisi­ci­le, fe­line teritoriale și vâ­nă­tori noc­turni, devin obeze, pierzân­du-și ins­tinctul de prădători. Și, în­tr-un final de-a drep­­tul dramatic, toate a­ces­te biete ani­male devin victime ale unor mu­­tilări sexuale, fiind castrate în ma­să. "Ca o com­parație, e ca și când ați fi castrat la vârsta de 12 ani", scrie David Coffe într-un articol din "Sunday Times".

Gripă fosilizată

Încercând cu disperare să înlăture eventualele riscuri de epidemie de gripă spaniolă, o echipă de doc­tori eminenți din Canada și Norvegia au dez­gro­pat rămășițele a șase mi­neri îngropați pe o insulă de la Cercul Polar. Ca­dav­rele conțineau urmele virusului ucigaș care a omorât 20 de milioane de oameni între anii 1918 și 1919. După părerea experților, un exa­men aprofundat al acestor rămășițe le va permite să cunoască carac­teristicile genetice ale gripei spaniole, furnizându-le in­formații foarte importante pentru a combate epi­demiile viitoare.

Lunganii în avantaj

Oamenii de talie mică sunt mai des de­fa­vorizați fizic și social decât cei înalți. Acesta e rezultatul unei anchete britanice, efectuată pe un lot de 7500 de adulți, vreme de 17 ani. 75% dintre indivizii scunzi (mai mici de 1,65 m) erau muncitori manuali, față de 41% dintre cei înalți (peste 1,75 m). De ase­me­nea, mai mult de jumătate dintre cei scunzi erau fumători, în com­pa­rație cu doar un sfert dintre oa­menii înalți. În fine, marii băutori și mulți cardiaci se regăsesc mai ales printre cei scunzi.

Secretul pletelor lungi

O indiancă a intrat în Cartea Recordurilor cu un păr lung de șase metri și jumătate (recordul precedent fiind de "doar" trei metri). Mata Jagadamba, originară din Ujjain, un oraș din India, este membră a unei secte hinduse care propovăduiește abstinența și autodisciplina. Acesta este secretul podoabei sale capilare.
În casa Matei nu se găsesc șampoane scumpe. Ea contează pe prietenele ei, pentru a o ajuta să-și spele pletele sale interminabile în apă curată. Dar acesta nu este lucrul cel mai complicat, având în vedere că îi trebuie patru zile pentru a se usca.