Deşi neurinomul de nerv acustic este o tumoră cu caracter benign şi evoluţie lentă, acesta poate reprezenta o ameninţare severă, deoarece este localizat în apropierea câtorva nervi şi structuri cerebrale vitale. Tumora este de obicei situată lângă locul în care nervul părăseşte cavitatea craniană şi intră în structurile osoase ale urechii interne. Pe măsură ce îşi măreşte dimensiunea, neurinomul poate produce, prin presiune, deteriorarea structurilor mai sus amintite. Din acest motiv, în funcţie de vârstă, starea generală de sănătate şi dimensiunea tumorii, înainte de a aborda un tratament naturist, aţi putea decide, împreună cu medicul specialist, monitorizarea evoluţiei tumorale, îndepărtarea pe cale chirurgicală sau tratarea ei prin chirurgie stereotactică, numită şi "chirurgie cu bisturiu Gamma". Radiochirurgia stereotactică, folosită de obicei pentru tratarea tumorilor cerebrale, presupune trimiterea cu acurateţe a unei doze ridicate de radiaţii, folosind asistenţa computerizată. Razele focalizate de radiaţii Gamma sunt trimise cu precizie către masa tumorală, evitându-se astfel lezarea altor structuri cerebrale.
În altă ordine de idei, excizia chirurgicală a neurinomului de acustic necesită, de obicei, o echipă chirurgicală care include atât specialişti neurochirurgi, cât şi chirurgi ORL. Practic, tumora este abordată fie prin mastoidă şi prin structurile interne ale urechii, fie pe deasupra urechii, fie prin spatele regiunii mastoidiene, ori folosind o combinaţie între aceste proceduri. Pledez pentru acest tip de intervenţie, deoarece, deşi are caracter invaziv, reuşita este garantată. În general, spitalizarea post-operatorie este de 3-5 zile, iar recuperarea la domiciliu durează în jur de o lună. Este de la sine înţeles că şi simptomele caracteristice neurinomului de acustic (vertij, tinitus, deprecierea auzului), vor dispărea în post-operator, fără a mai recurge constant la medicamente specifice disfuncţiei vestibulare.
În cazul în care teama de operaţie este prea mare şi vă hotărâţi pentru un tratament naturist, remediile care pot facilita procesul de resorbţie tumorală sunt următoarele:
* Spânz - se utilizează în combaterea tumorilor cerebrale şi din sfera ORL, în cure de 3 săptămâni cu 2 săptămâni pauză între ele, la dozajul de 200 mg pulbere de rădăcină uscată, o singură dată pe zi, dimineaţa pe stomacul gol. Fiind un depurativ şi purgativ foarte puternic, spânzul trebuie administrat în asociere cu plante care prezintă efecte antitoxice şi protectoare asupra ficatului (armurariu, lemnul-domnului).
* Mesteacăn - seva sau scoarţa - prezintă efect citostatic asupra celulelor tumorale (benigne, maligne) intracraniene. Se administrează câte 250-500 ml sevă pe zi, în cure de 4-6 săptămâni, sau decoct din scoarţă de mesteacăn - o cană de 250 ml zilnic.
* Ganoderma - este un remediu cu acţiune antitumorală datorată conţinutului mare de germaniu organic, util în procesul de resorbţie al tumorilor benigne, la fel ca şi năpraznicul, cu care se poate asocia la administrare.
* Se mai pot folosi în acelaşi scop maceratul de vâsc şi cojile de citrice rase (4-6 linguriţe pe zi), care acţionează favorabil în combaterea tumorilor cerebrale prin conţinutul mare de flavonoide. Pe parcursul tratamentului, luaţi şi extract din mlădiţe de vâsc, 3x50 picături pe zi, înainte de mesele principale, atât pentru tulburărille de echilibru şi vertij, cât şi pentru efectul de normalizare a modificărilor tisulare şi tendinţele de transformare celulară carcinogenă.
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Cum pot trata naturist hipertensiunea? Nu suport tratamentul clasic"
(Răspuns pentru ANA MATEI - Târgovişte, F. AS 1205)
Hipertensiunea arterială reprezintă un simptom, o manifestare care are la bază mai multe probleme de sănătate, printre care nivelul colesterolului şi trigliceridelor ridicat, disfuncţii ale rinichilor, probleme cardiace, nivel de stres ridicat. Pe lângă aceste cauze endogene, un rol important îl ocupă şi alimentaţia bogată în sare, mezelurile, murăturile în cantităţi mari şi dulciurile concentrate (cu creme).
Ce puteţi face în această situaţie?
* Să consumaţi mai multe fructe şi legume în stare proaspătă (sub formă de salate) sau preparate termic sumar.
* Să optaţi pentru leguminoase (mazăre, fasole, linte, soia, năut, lupin, bob) în detrimentul cantităţilor mari de carne grasă, în special de vită şi porc.
* Consumaţi cereale integrale la micul dejun (fulgi, musli), în care puteţi adăuga seminţe şi nucifere (alune, nuci, migdale, macadamia etc). Acestea le puneţi de seara la înmuiat în lapte vegetal (soia, ovăz, orez, migdale, după preferinţe). Seminţele şi nuciferele ar fi bine să fie spălate înainte de a fi adaugate în musli, pentru a se îndepărta acele substanţe inhibitoare enzimatic şi cu rol de antinutrienţi, pe care acestea le dezvoltă odată ce sunt decorticate, respectiv decojite, în cazul nuciferelor.
* Uleiurile presate la rece (măsline, cânepă, rapiţă, dovleac, in, cocos) sunt o alternativă sănătoasă, bogată în acizi graşi omega, cu rol antiinflamator şi de fluidizare a sângelui. Se evită uleiurile rafinate şi cu conţinut ridicat în omega 6.
* Siropul de agave, arţar, zahărul integral de cocos, melasa lichidă, ştevia şi mierea crudă sunt alternative sănătoase la zahărul alb şi brun.
* Făina integrală, pastele făinoase din grâu dur sau grâu spelta sunt deosebit de sănătoase şi o variantă mult mai indicată decât făina albă şi derivatele obţinute din aceasta.
Ca tratament naturist, puteţi lua, în funcţie de aspectele de sănătate:
- dacă aveţi probleme cu rinichii: coada-calului, mătase de porumb, mesteacăn, cozi de cireşe
- dacă aveţi colesterolul ridicat: frunze de măslin, lecitină, acizi graşi omega, policosanol, usturoi.
- pentru sănătatea inimii sunt indispensabile: coenzima Q10, păducelul, acizii graşi omega şi resveratrolul.
- pentru combaterea propriu-zisă a hipertensiunii: usturoiul, păducelul, frunzele de măslin, vâscul, brânca-ursului.
Dacă vă confruntaţi cu un stres ridicat şi susţinut, vă sunt de mare folos plante precum lavanda, păducelul, roiniţa şi talpa-gâştei.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Clinica Medical ES, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Mă pot vindeca de sindrom hiperalgic post Zona Zoster?"
(Răspuns pentru MIHAI PREDA - Focşani, F. AS nr. 1202)
În primul rând, Zona Zoster este un virus herpetic ce se manifestă atunci când imunitatea este foarte scăzută, şi ea permite acestui virus să devină agresiv şi să se manifeste prin leziuni, mai ales de-a lungul nervilor intercostali, provocând vezicule ce merg la suprafaţă. Datorită acestor leziuni pe nervi, durerile persistă chiar şi după ce se vindecă rănile de pe corp, mai bine spus - rămâne o sensibilitate ca de arsură. Se obţin rezultate foarte bune, cu un anumit complex de multivitamine, ce ajută ca terminaţiile nervoase să se refacă într-un timp cât mai scurt. De asemenea, este necesară şi administrarea de antiinflamatoare, pentru a stopa evoluţia leziunilor. Se impune o creştere a imunităţii, printr-o alimentaţie bogată în vitamina C dar şi carotenoizi, sau chiar cu integratori de creştere a imunităţii. Toate astea reuşesc să neutralizeze virusul, într-o perioadă cuprinsă între 6-12 luni. Aceasta depinde, însă, de ce alte boli cronice există, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, boli cardiace sau boli renale ce sunt şi imunodepresive. În funcţie de tabloul fiecărui caz în parte, se face un program personalizat, pentru a avea rezultate cât mai bune, în cel mai scurt timp.
Pentru alte întrebări şi chiar programări, puteţi să mă contactaţi telefonic, de luni până vineri, la Clinica Medical ES.