În legătură cu aceste probleme, am solicitat părerea unor lideri de opinie, cu preocupări notorii pe teme legate de monarhie: Andreea Pora, Marian Munteanu şi Sever Voinescu.
1. Principesa Margareta, prima, în ordinea succesiunii la tron, din familia regală a României, a fost desemnată de tatăl ei, Regele Mihai I, drept Custode al Coroanei. Va putea menţine imaginea şi importanţa regalităţii, la standardele de până acum?
2. Statul român modern a fost fondat sub semnul regalităţii. După aproape jumătate de veac de comunism şi 26 de ani de post-comunism, restaurarea monarhiei constituţionale nu a fost pusă în discuţie la modul serios, printr-o campanie de informare şi un referendum edificator. În aceste condiţii, mai are nevoie România de monarhie?
SEVER VOINESCU redactor-şef la "Dilema Veche"
"Eu îi doresc României o monarhie, dar cu o altă dinastie"
1. Monarhiştii sunt, după câte îmi dau seama, de două feluri. Sunt unii care au devenit monarhişti, intenţionând, cu asta, un anumit joc de interese proprii pentru care, credeau ei, o apropiere de Casa Regală ar constitui un avantaj. Şi sunt cei cu adevărat sinceri, idealişti şi nebuni, în sensul cel mai frumos al cuvântului - cei care visează cu ochii deschişi. Primii s-ar putea să dezerteze, pentru că Principesa Margareta nu are nici pe departe autoritatea şi anvergura istorică a tatălui ei. Monarhiştii din interes propriu aveau nevoie de alăturarea cu Regele, nu cu Principesa Margareta, şi nici cu soţul ei, prinţul Duda. Monarhiştii idealişti vor rămâne, probabil, ataşaţi de Casa Regală, dar mă aştept la furtuni serioase în micul lor pahar cu apă. Deşi sunt puţini, monarhiştii idealişti sunt pasionali şi certăreţi. Imaginându-şi, probabil, că fiecare dintre ei e un fel de unic custode al marii tradiţii regale româneşti, se vor repezi să apere Regalitatea de oricine şi, în final, de toţi ceilalţi. Cât despre atenţia opiniei publice asupra familiei regale, mă aştept să scadă în următorii ani. Când Regele se va stinge, ceea ce mă rog la Dumnezeu să se întâmple abia peste foarte mulţi ani, va urma un moment de emoţie colectivă, bine garnisit de presa noastră predispusă la patetism pe teme istorice. Apoi, mă aştept ca atenţia asupra Casei Regale să se diminueze progresiv. În fond, nici un alt membru al familiei regale nu este atât de interesant şi atât de intens ca să atragă atenţia publicului. Nici Regele Mihai I nu este o personalitate interesantă şi intensă, dar a ajuns să personifice atât de multă istorie, încât copleşeşte emoţional pe orice român, indiferent dacă e monarhist sau nu.
2. Ba eu cred că restaurarea monarhiei constituţionale a fost pusă în discuţie. Societatea românească a discutat tot timpul despre monarhie, inclusiv despre revenirea monarhiei ca formă de guvernământ. Că n-a fost un proiect constituţional de revenire la monarhie, discutat în Parlament, aşa este, n-a fost, dar vă atrag atenţia că e şi dificil să fie, din moment ce forma republicană de guvernământ nu poate fi modificată (art. 152 alin. 1 din Constituţie). Că n-am ajuns la un referendum pe această temă - şi asta este adevărat - dar nici nu prea văd cum am fi putut ajunge, din moment ce un proiect constituţional care să genereze un referendum e imposibil. Însă de discutat s-a discutat şi se discută şi, cel mai probabil, se va mai discuta. E bine să discutăm acest subiect, e bine să visăm şi e bine să nu abandonăm chiar de tot speranţa, pentru că istoria este imprevizibilă - habar nu am ce se va întâmpla cu România peste cinci sau zece ani, şi cred că nimeni nu are. Eu îi doresc României o monarhie, dar cu o altă dinastie. Recunosc, iată, că sunt un monarhist ceva mai altfel. Ştiu că visez un vis aproape imposibil, dar asta nu mă împiedică să evaluez realist şansele transformării republicii în monarhie, aşa cum există ele acum: sunt egale cu zero!
ANDREEA PORA analist politic, Revista 22
"Rămâne de văzut dacă Principesa Margareta va izbuti să pună capăt prea terestrelor ambiţii ale soţului ei"
Speranţa în revenirea la regat, chiar şi printre monarhiştii rămaşi fideli ideii, cred că a dispărut cu mult înaintea anunţului de retragere făcut de MS Regele Mihai. Motivul poartă numele lui Radu Duda. Prea marea implicare în politică a soţului Principesei Margareta, legăturile stranii cu personaje controversate, inclusiv cu Ion Iliescu şi Dan Voiculescu, apetitul pentru sinecuri, neplăcutul episod al candidaturii la prezidenţiale, căruia Regele i-a putut pune capăt apelând la sprijinul unor familii regale europene, plus monopolul asupra comunicării Casei Regale au îndepărtat pe mulţi dintre cei rămaşi credincioşi monarhiei. Lipsa de neutralitate şi echidistanţă a Casei Regale, cu Radu Duda la cârmă, a provocat o reacţie de respingere, nu doar în rândul unor regalişti de seamă, ci şi pe un plan mai larg. Ultima încercare a Regelui de a salva succesiunea, prin aducerea în ţară a nepotului său, Principele Nicolae, a fost un eşec ale cărui cauze rămân neclare. Îndepărtarea brutală a tânărului prinţ a generat şi ea suspiciuni şi nemulţumiri. Rămâne de văzut dacă Principesa Margareta va reuşi să pună capăt prea terestrelor ambiţii ale soţului ei, condiţie esenţială pentru renaşterea speranţei în monarhie.
2. După revoluţie, cu aportul feseniştilor şi al Securităţii, s-a ratat marea şansă a restaurării monarhiei. O discuţie serioasă nu a avut loc nici măcar în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, cel care promisese, demagogic, că, ajuns preşedinte, îl readuce pe tron pe Regele Mihai. Observăm că dezbaterea despre Rege şi rolul său a fost acaparată, de-a lungul timpului, exact de cei care l-au batjocorit şi calomniat, de cei care au intoxicat populaţia cu minciuni şi manipulări. Chiar şi în aceste zile, un cor obscen de falşi adulatori şi monarhişti din interes infestează spaţiul public. Amalgamul astfel creat cu premeditare a aruncat în derizoriu chestiunea monarhiei şi a anulat dezbaterile serioase. România a avut nevoie de monarhie, dar poporul nu a înţeles, şi Regele nu şi-a putut îndeplini destinul. S-au ocupat şi se ocupă de asta comuniştii şi urmaşii lor.
MARIAN MUNTEANU reprezentant al societăţii civile
"Dezbaterea cu privire la opţiunile pro-republicane sau pro-monarhice nu trebuie să se transforme într-un nou motiv de dezbinare a românilor"
1. Mă întristează suferinţa Regelui Mihai şi mă rog lui Dumnezeu să-l ajute în aceste clipe grele. Desigur, Principesa Margareta, în calitate de custode, este reprezentanta legitimă a acestei familii, cu un rol atât de semnificativ în istoria statului român. Chestiunea strict politică necesită, însă, abordări mult mai complexe decât ne îngăduie acest cadru şi acest moment atât de delicat. Oricum, trebuie să facem distincţie între familia Regelui (în interiorul căreia se iau decizii pe baza unor reguli proprii) şi problema formei de guvernământ. Atât forma de guvernământ, cât şi procedurile privind succesiunea la tron (în cazul în care s-ar opta pentru monarhie) nu pot fi stabilite decât de poporul român, prin Constituţie. Aceste reguli erau, de altfel, precis reglementate în Constituţia din 1923 şi trebuiau respectate de toată lumea, inclusiv de familia regală.
2. Dezbaterea cu privire la opţiunile pro-republicane sau pro-monarhice nu trebuie să se transforme într-un nou motiv de dezbinare a românilor. Recomand, din acest punct de vedere, calm, seriozitate şi înţelepciune. Militez de multă vreme pentru o clarificare a acestor posibile soluţii de organizare statală, astfel încât oamenii să poată cumpăni, fără patimă, cu privire la această temă. Cel mai important lucru este ca cetăţenii României să poată decide, în deplină cunoştinţă de cauză, cu privire la forma de guvernământ. Fără un referendum dedicat acestui aspect, eventualul proces de revizuire a actualei Constituţii nu se poate desfăşura într-un mod constructiv. Consider că primul pas va trebui să fie stabilirea, prin referendum, a formei de guvernământ - inclusiv prin precizarea posibilelor variante republicane (republică prezidenţială sau parlamentară). Indiferent de rezultatul votului, este vital să păstrăm unitatea şi buna înţelegere între noi. Această unitate este mai importantă decât orice.