Semințele de urzică sunt bogate în hormoni naturali, cu mare putere energizantă. Ele stimulează funcțiile corpului, în caz de oboseală, anemie, epuizare nervoasă. Au efect puternic de întărire a memoriei și de combatere a fenomenului de uitare, care apare la persoanele de vârsta a doua. Pentru o cură de 2-3 săptămâni, se iau trei linguri de semințe uscate de urzici, zdrobite în piuliță și amestecate cu miere.
Cură cu suc de urzici, contra anemiei
Dimineața, la prânz și seara, înainte de masă, se ia câte o lingură de suc de urzici proaspăt presat, diluat cu puțină apă. Progresiv, doza poate fi sporită la 10 linguri pe zi. Tratamentul poate fi folosit cu succes și în următoarele împrejurări: pierdere de sânge (accidente, operații), menstre puternice, sarcină, inflamații digestive, infecții renale cronice, hemoroizi cu sângerări, viermi intestinali, lipsă de vitamine, de fier, exces de medicamente.
Ca sprijin suplimentar pentru cura cu suc de urzici se recomandă sucul de sfeclă roșie și de struguri negri, înlocuirea zahărului cu miere, consumul de spanac, ficat de vițel, multă mișcare în aer liber.
Cum se prepară sucul de urzici
Pentru obținerea sucului, urzicile se recoltează primăvara, astfel încât să fie fragede, crude. Se curăță de codițe și impurități, se pun în strecurătoare și se spală sub jet de apă, după care se lasă să se scurgă. Se introduc frunzele și tulpina în mașina de stors. Sucul obținut se lasă circa 20 de minute să se limpezească și se strecoară prin tifon. Se consumă imediat după ce a fost obținut, ca atare sau în combinație cu suc de morcovi. Se servește la temperatura camerei, în pahare de băuturi răcoritoare sau în pahare de apă. Pentru consumul imediat, se poate păstra 4-6 ore la frigider. Pentru un timp mai îndelungat (circa 12 ore), se păstrează prin congelare. Pentru a-și menține culoarea, sucul se amestecă cu zeamă de lămâie (3 linguri la 1 l de suc) sau vitamina C pulbere (1 linguriță la 1 l de suc). Se toarnă în tava pentru cuburi de gheață și se introduce la congelator. Cuburile se scot din tavă și se pun într-o pungă de polietilenă, care se păstrează în coșul congelatorului. Sucul se poate congela și în pahare de polietilenă. Pentru consum, cuburile se scot din congelator, se pun în pahare, se lasă să se decongeleze și se consumă imediat. Se adaugă cuburi de suc de morcovi sau suc din morcov proaspăt.
Sirop de urzici
Ingrediente: 1 kg urzici, 3 pahare apă, 500 g miere. Urzicile se dau prin mașina de tocat, iar pasta obținută se pune la fiert în 3 pahare de apă. Se strecoară prin tifon, sucul obținut se amestecă cu 500 g miere, se mai adaugă 1 pahar cu apă și se fierbe din nou până se îngroașă. Se ține în sticle la rece.
FRUMUSEȚE
Rețetă contra căderii părului
* Se pun la foc 100 g frunze proaspete de urzică, cu 1/2 l oțet de mere și 1/2 l apă rece. Se lasă să fiarbă 5 minute, se pune la răcit, apoi se strecoară. Cu soluția obținută se fac frecții zilnice, la rădăcina părului.
* Infuzia de urzică, folosită ca apă de clătit după spălarea părului cu șampon, îi redă acestuia strălucire și volum.
Apă de păr cu urzici
Se umple o sticlă curată, pe jumătate, cu frunze proaspete de urzici. Deasupra se toarnă, până la gura recipientului, oțet de mere. Se închide cu dop și se pune 3 săptămâni într-un loc însorit. Se scutură periodic. Se strecoară. Cu esența obținută se frecționează rădăcina părului, pe care îl întărește și îi combate căderea.