Cum slăbim cu fructele uscate?
* Cu ajutorul lor, dieta devine mai ușoară. Pentru că sunt bogate în substanțe nutritive și fibre, creează o senzație de sațietate, alungând foamea chinuitoare care apare în cazul unui regim.
* Sunt "gustări" ușor de preparat, sărace în calorii, pe care le putem lua la serviciu, în excursii etc., fără să fim nevoiți să renunțăm la dieta pe care o ținem.
* Alături de fulgi de cereale și lapte, pot alcătui un mic dejun sănătos, energizant și care nu îngrașă.
* Bogate în zahăr natural (glucoză și fructoză), fructele uscate trebuie incluse cu moderație în dietele de slăbit, ca înlocuitor pentru alte surse de carbohidrați (pâine, cartofi, paste etc.). Într-o dietă echilibrată, carbohidrații trebuie să constituie 50 la sută din "porția" de zi cu zi.
De evitat
Nu toate fructele uscate sunt "bune" pentru sănătate și siluetă. Iată ce trebuie tăiat de pe listă:
* evitați fructele uscate cu adaos de zahăr (fructe confiate) - unele dintre ele sunt acoperite cu zahăr sau sirop înainte de a fi uscate
* evitați fructele uscate tratate cu conservanți numiți sulfiți, pentru a le păstra mai mult și a le face mai atrăgătoare, viu și intens colorate - mai ales în cazul caiselor și stafidelor. Sulfiții pot cauza erupții pe piele, boli respiratorii și de stomac. De aceea, alegeți fructele în culori mai "mohorâte" - fructe organice
* fructele uscate pot fi contaminate cu fungi (ciuperci) și toxine, dacă nu sunt manipulate și păstrate corespunzător.
Ce trebuie să alegeți
Stafidele
Cine nu duce dorul delicioaselor stafide din cozonacii copilăriei? Micuțe, dar gustoase și energizante, ele sunt adevărate "medicamente" naturale. Stafidele sunt struguri uscați, într-o mare varietate de dimensiuni și culori, în funcție de soiul fructelor folosite. Pot fi consumate crude, ca o gustare, sau incluse în diverse preparate.
Iată ce beneficii au stafidele asupra sănătății:
* au un indice glicemic mediu spre scăzut, sunt foarte bogate în fibre și facilitează digestia, ajutând la slăbit
* scad tensiunea arterială
* normalizează nivelul glicemiei și al colesterolului, și le țin sub control (pot fi consumate chiar de diabetici, în cantități mici)
* scad inflamațiile
* grăbesc și ajută vindecarea bolilor plămânilor, de ficat, rinichi, vezică
* reduc riscul apariției cancerului de stomac și de colon.
Curmalele
Aroma lor amintește de poveștile celor "o mie și una de nopți". Sunt utilizate pe scară largă în preparate dulci și sărate, în țările orientale, Europa și America. Sunt o sursă importantă de antioxidanți, potasiu, fier și fibre.
* au efect laxativ, facilitând evacuarea intestinală și, deci, slăbitul
* sunt indicate pentru refacerea celor extenuați, slăbiți sau în convalescență, precum și femeilor însărcinate, mai ales în ultimele luni de sarcină
* protejează organismul împotriva infecțiilor respiratorii, a răcelilor
* bune în caz de efort fizic și intelectual
* s-a observat că în zonele unde curmalele sunt alimente de bază, cancerul și tumorile sunt rare.
Caisele uscate
Cu mii de ani în urmă, caisele uscate erau o marfă apreciată și des transportată pe "Drumul Mătăsii". Sunt o sursă prețioasă de fibre, vitamina A și potasiu. Efecte:
* sunt eficiente împotriva constipației, stimulează activitatea stomacului, a ficatului și metabolismul
* stimulent pentru imunitate
* echilibrant nervos, împotriva stărilor depresive
* combate lipsa de vitamina A și anemia.
Prunele uscate (neafumate)
Adevărate "bomboane naturale", poartă în ele aroma și parfumul toamnei. Sunt un ingredient important în supele, mâncărurile sau deserturile tradiționale ale multor popoare. Sunt extrem de hrănitoare, bogate în fibre, vitaminele A și K, și puternic mineralizate. Din binefacerile prunelor:
* pentru că au un conținut mare de fibre și sorbitol, sunt un puternic "laxativ" natural
* conținutul lor mare de minerale ajută la prevenirea osteoporozei
* decongestionează ficatul, reduc inflamațiile tubului digestiv
* ca sursă de antioxidanți, ajută la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă
* ajută la menținerea siluetei, pentru că "satură" și nu ridică nivelul zahărului din sânge.
Smochinele
Arabii le considerau un "leac" universal, și le includeau în mai toate mâncărurile.
* au efect laxativ
* ajută digestia, sunt emoliente și calmante
* sunt hrănitoare și tonifiante, recomandate celor în convalescență, bătrânilor, copiilor
* pentru susținerea efortului intelectual, în perioade stresante
* sunt un remediu eficient pentru inflamațiile și secrețiile în exces ale aparatului respirator.
Rețetă de slăbit cu smochine
Dieta constă în 3 smochine, mâncate dimineața, pe stomacul gol, alături de o cafea neagră, apoi, la fiecare trei ore, câte 3 smochine. O zi pe săptămână ținută astfel vă ajută să slăbiți câte un kilogram pe lună.