CUM SLĂBIM

Ilie Tudor
- Ce ne învață specialiștii în kilograme -

- Poate părea ciudat, dar abia în ultimii ani s-au făcut studii medicale cu adevărat aprofundate pe tema supragreutății și a obezității. Cele mai bune sfaturi ale specialiștilor în materie de slăbit vă stau la îndemână în paginile următoare -

Pe măsură ce știința avansează, savanții des­coperă că, de fapt, nu toți oamenii se îngrașă sau slăbesc în același mod. O descoperire previzibilă din perspectiva medicinei naturiste, dar care schimbă radical felul în care nutriționiștii zilelor noastre privesc tratamentele pentru pierderea greu­tății. Supragreutatea și îngrășarea au cauze extrem de diverse, motiv pentru care și tipologiile supraponderalilor sunt foarte diverse. Iată, pentru înce­put, categoriile "clasice":

Nesătuii - se confruntă cu o ano­malie în funcționarea digestiei, care "uită" să mai dea semnalul de oprire din mâncat. Cercetătorii au descoperit că la unii oameni, atunci când și-au făcut plinul de hrană, tubul digestiv eli­berează cu întârziere așa-numiții hor­moni ai sațietății, motiv pentru care senzația de foame se menține la nivelul creierului, făcându-i să mă­nânce în neștire, în timpul mesei.
Dependenții de dulce sunt "be­neficiarii" cu predilecție ai excesului de amidon rău și zahăr din alimentele industrializate ale zilelor noastre. Acestea perturbă activitatea pan­creasului, ceea ce duce la adevărate căderi ale glice­miei, care la rândul lor vor induce accese de foame. Astfel, amidonul și zahărul, ascunse în alimentele de zi cu zi, transformă gradat un om cu un apetit și meta­bolism normal, într-unul dependent de abundența de hrană, în special de dulciuri.
Ronțăitorii - au un apetit continuu, datorat pre­zenței în codul lor genetic a așa-numitei gene a foamei. Aceasta este o genă recent descoperită, care devine foarte activă, mai ales în condiții de stres, și care îi determină pe cei dependenți de ea să aibă mereu o poftă extraordinară de mâncare. Cei în cauză simt mereu nevoia să ronțăie, să guste tot felul de ali­mente, ceea ce duce la creșteri constante și aparent imposibil de oprit ale greutății.
Emoționalii - sunt cei care convertesc stresul în așa numita foame emoțională. O persoană care suferă de acest tip de tulburare va simți nevoia să-și acopere aproape zilnic frustrarea, angoasa sau depresia, cu exces de alimente, cum ar fi ciocolata, prăjiturile, băuturile dulci, prăjelile sau alimentele bogate în grăsimi. Consumată în exces, hrana acționează pentru scurtă vreme ca un anestezic al suferinței psihice, du­pă care, persoana în cauză rămâne și mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional.
Aceste tipologii sunt foarte utile în alegerea tra­tamentelor pentru slăbit, dar, în realitate, rareori gă­sim tipologii pure. De exemplu, este foarte posibil să găsim un ronțăitor care se confruntă cu o foame emo­țională puternică, caz în care va trebuie să aplice me­tode pentru ambele tipologii.

Cele șase porunci ale dietelor de slăbit reușite

Vestea cea bună este că, indiferent de tipo­logia și de cauzele care au condus la tul­burări alimentare, fiecare persoană care se confruntă cu obezitatea sau supragreutatea poate slăbi. Știința arată fără dubiu că toate categoriile de mâncăcioși, chiar și cei care au un fond genetic în acest sens, sunt ca­pabili să-și reducă și apoi să își mențină greu­tatea fără probleme. Aceasta, cu două condiții: să aibă voința necesară și să cu­noască anumite reguli (sau dacă vreți, trucuri) ale regimurilor de slăbit.

* Consumați alimente cu indice glicemic scăzut
Este un sfat care se aplică perfect dependenților de dulciuri și nesă­tui­lor. Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem de măsurare al zaharu­rilor din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcție de viteza cu care fie­­care ali­ment ne crește glice­mia. Ali­­mentele care au un indice glice­mic ridicat eli­berează cantități foarte mari de zahăr în sânge, într-un timp scurt, motiv pentru care cresc rapid glicemia, su­pra­solicită pan­creasul, cresc exponențial apetitul (mai ales pentru dulciuri) și duc la formarea accelerată a depozitelor de grăsime. În schimb, s-a dovedit știin­țific că ali­mentele cu IG scăzut mențin con­stant nivelul glicemiei, previn supra­solicitarea pancreasului, încetinesc formarea depozi­te­lor inestetice de grăsime, determină scăderea în greu­tate fără a ne supune la caz­nele înfometării. Ali­mentele care conțin zaha­ruri sunt împărțite în trei categorii:
* Cu indice glicemic scăzut (IG mai mic de 35), care vor fi consumate în cantități cât mai mari, alcătuind peste 60% din alimentație. Din această categorie fac parte: fasolea, mazărea, năutul, lin­tea, merele, țelina și pătrunjelul crud, varza, castraveții cu tot cu coajă, sucul de roșii, roșiile proaspete, salata verde, varza, napii, ceapa, us­turoiul, iaurtul natural (nu și cel cu amidon), cio­colata neagră cu peste 70% cacao, lămâile, por­tocalele, grepfruitul, mandarinele, smochinele și caisele uscate, perele, vinetele, fulgii de orz inte­gral, ciupercile.
* Cu indice glicemic mediu (IG între 35 și 50), ce vor constitui în jur de 35% din rația de hrană zilnică, fiind alimente nu neapărat reco­man­date, dar tolerate. Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală și cea de secară, țelina și pă­trunjelul fiert, pastele din făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), orezul nedecor­ticat (mai ales varietățile sălbatice), sucul de por­tocale, pasta de susan, cartofii fierți în coajă (nu și cei fierți după decojire, sub formă de piure etc.).
* Cu indice glicemic mare (IG mai mare de 50) - nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din alimentația unui om sănătos și cu greutatea nor­mală. Ele sunt însă total contraindicate celor care suferă de obezitate sau îngrășare, care au diabet sau care se confruntă cu tulburări de apetit alimen­tar. Dintre alimentele cu indice glicemic mare enu­merăm: fructoza, zahărul rafinat sau brun, făina și pâinea albă, produsele de patiserie și de cofetărie, orezul decorticat, cremele (de ciocolată, vanilie etc.), mălaiul grișat, ciocolata (cu excepția celei cu peste 70% cacao), cartofii prăjiți sau copți, berea, toate băuturile spirtoase, fructele confiate, cipsurile, cola, pizza.

* Mâncați încet
Mâncatul încet are o influență benefică extraor­di­nară asupra mâncăcioșilor emoționali și a nesătuilor. Obiceiul de a consuma hrana pe îndelete, fără grabă și savurând-o, este în sine un mijloc de slăbit. Așadar, mai ales dacă sunteți o persoană care mănâncă în gra­bă, obișnuiți-vă să acordați timp (între 20 și 40 de mi­nute) fiecărei mese. Cum puteți face acest lucru? Așe­zându-vă comod pe scaun (niciodată nu mâncați din picioare!), mâncând hrana cu tacâmuri și lăsând tacâ­murile din mână după fiecare înghițitură, pentru a avea timp să mestecați. De asemenea, impuneți-vă să mestecați de 30 de ori fiecare înghițitură. Evitați în timpul mesei să vă uitați la televizor, să navigați pe internet sau să vorbiți prea mult, pierzând din vedere actul de hrănire. Oamenii de știință au observat că, atunci când ne umplem stomacul și intestinele foarte încet și conștient cu hrană, acestea au timp să elibe­reze o substanță (numită prescurtat LPG-1) care, ajun­să la creier, induce o senzație de sațietate, împie­di­cându-ne să mai consumăm hrană în exces.

* Micul dejun - cea mai importantă masă
Mai ales persoanele care suferă de așa-numita foame emoțională sau care au tendința de a ronțăi în­continuu ar trebui să acorde o atenție deosebită mesei de dimineață. Micul dejun ar trebui servit până la ora 9.30, în timpul său fiind recomandat consumul de alimente consistente (ouă, lactate, semințe), dar și de ali­mente cu indice glicemic redus, în cantități îndes­tulătoare. Această masă este un real sprijin pentru metabolism și pentru psihic, întrucât conferă pe par­cursul zilei o anumită stabilitate fiziologică și psihică, prevenind astfel apariția crizelor de foame. Apoi, hrana consumată dimineața ne face să fim mai activi în timpul zilei, adică să ardem mai multe calorii, consumând din depozitele de grăsime acumulate.

* Țineți două zile de repaus alimentar pe săptămână
De fapt, nutriționiștii moderni recomandă un semi-repaus alimentar, de 24 de ore, timp în care nu se con­sumă mai mult de 600 calorii. Așadar, două zile din șapte, în care vom consuma câte un ou fiert și o felie de pâine la micul dejun și o salată verde cu puțină brânză la prânz, sărind peste cină, ne vor face să slă­bim mai mult și mai stabil decât o cură chinuitoare de înfometare. Ritmul de slăbire, cu acest regim extrem de relaxat, nu pare foarte grozav, pierderile fiind de aproximativ 0.5 kilograme pe săptămână. Dar, în rea­litate, acest tip de dietă este printre cele mai puternice, pentru că poate fi ținută pe termene foarte lungi, nu dăunează sănătății, ci chiar protejează sistemul diges­tiv, endocrin și nervos. Semi-repausul alimentar de două ori pe săptămână le este recomandat tuturor categoriilor de mâncăcioși care au nevoie să scape de un număr mare de kilograme în plus, fie ei ronțăitori, nesătui, dependenți de dulciuri sau emoționali.

* Fără sentimente de vinovăție
Este un sfat pe care mâncăcioșii emoționali ar tre­bui să-l înrămeze și să-l citească măcar o dată pe zi, pentru a reuși un slăbit de durată. Odată ce ne-am apu­cat de un regim de slăbit, psihicul nostru devine automat mai tensionat. Ne este frică să nu clacăm, să nu fim dezamăgiți de rezultate și de noi înșine etc. Tocmai datorită acestei tensiuni psihice mărite, crește și pericolul de a nu putea duce regimul la capăt. Și, conform cercetărilor, în 90% din cazuri, cel mai deli­cat moment este acela în care "scăpăm la mâncare", accidental. Statistic vorbind, este practic imposibil să nu apară și un asemenea accident, iar acesta este ime­diat urmat de sentimentul de vinovăție, apoi de deza­măgire și, cel mai grav, de demobilizare. Culmea, această furtună de emoții negative duce automat la accese de foame emoțională și, în final, la întrerupe­rea curei de slăbire. Datorită acestui simplu lanț de emoții, cele mai multe cure de slăbire dau greș. Solu­ția specialiștilor: atunci când vă abateți de la o cură, nu dezarmați, mergeți mai departe. Dacă vă simțiți dezamăgiți și neputincioși în fața poftei dvs. de mân­care, duceți-vă la oglindă, priviți-vă în ochi și spune­ți-vă cu toată hotărârea: Voi reuși! Repetați această formulă, până ajungeți să credeți în ea. Apoi, conti­nuați cura de slăbit ca și cum nimic nu s-ar fi întâm­plat. Concluziile le veți trage mai târziu, în timp, așa că nu are sens să vă învinuiți acum. Doar mergeți mai departe!

* Gestionarea tentației
Presupune ca în perioadele delicate, cum ar fi cele caracterizate de stres psihic ridicat sau de demobi­li­zare, să evităm stimulii care ne-ar putea face foame și ne-ar predispune la abuz de hrană. Este un element de maximă importanță mai ales pentru ronțăitori și emo­ționali, care trebuie să pună în practică trei sfaturi simple:
* Evitați zonele cu foarte multe ispite, cum ar fi cele cu chioșcuri de mâncare ce degajă arome ten­tan­te, cele cu vitrine garnisite cu dulciuri sau mâncăruri apetisante. Mergeți la magazin cu o listă clară de cum­­părături și nu vă abateți de la ea, căutând să pe­treceți cât mai puțin timp în zonele comerciale. Plim­bările faceți-le în pădure, în parc, în zonele ne-urba­nizate.
* Nu petreceți foarte mult timp la televizor sau pe internet. Inevitabil, creierul dvs. se va încărca, fără să vă dați seama, de dorințe induse extrem de abil de publicitate, legate de "ciocolata delicioasă", "iaurtul cremos", "gustul divin al mezelurilor" etc.
* Atenție la anturaj, pentru că este foarte posibil ca dependența de hrană să vă fie întreținută și de cu­noștințele cu care faceți schimb de rețete, care vor să vă facă plăcere oferindu-vă tot felul de bunătăți ș.a.m.d. Nu vă puteți rupe de familie sau de relațiile vechi de prietenie, dar puteți să le spuneți clar celor din jur că aveți nevoie de sprijin, pentru a vă recâș­tiga sănătatea și forma corporală. În plus, puteți găsi noi prieteni, care să aibă preocupări comune cu dvs., fiind interesați de alimentația sănătoasă, de medicina natu­ristă, de sport etc.