Ingrediente: 1 lămâie (zeama și coaja), 500 ml apă, 300 g zahăr, 3 linguri de flori de lumânărică, 3 linguri de flori de nalbă și 3 linguri de bănuței (flori ca margaretele, dar mici), 20 g cimbru, 20 g patlagină și 5 linguri de miere.
Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sucul și coaja de lămâie. Se adaugă zahărul și se lasă lichidul pe foc până prinde consistența unui sirop. Se lasă să se răcească ușor, apoi se adaugă plantele și mierea. Siropul se pune în borcane cu capace înșurubate și se lasă 3 săptămâni pe pervazul ferestrei, agitându-se zilnic. Când timpul expiră, se strecoară și se toarnă în sticle.
Mod de folosire: În caz de tuse, răceală sau retenție de urină, se ia sirop diluat cu apă sau, și mai bine, cu ceai.
De știut: florile de Lumânărică se adună dimineața și se usucă imediat în cuptor, la 40°C.
Ceai de cimbru
(potolește tusea și afecțiunile pielii)
Ingrediente: flori de cimbru proaspete (1 lingură) sau uscate (1 linguriță), 1 cană de apă clocotită, miere după gust.
Mod de preparare: se mărunțește cimbrul cu foarfeca. Se opărește cu o cană de apă și se lasă la infuzat, în vas acoperit, 10 minute. Se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, înghițitură de înghițitură.
Mod de folosire: mierea întărește efectul ceaiului. Se recomandă în tuse. Când e folosit pentru piele, pe locurile inflamate se aplică tampoane de vată înmuiate în ceai.
De știut: cimbrul se culege la prânz. Inflorescențele se culeg și se usucă întregi. Se mărunțesc doar când sunt folosite.
Ceai de nalbă
Ingrediente: 1 linguriță de rădăcină de nalbă, 1 linguriță de frunze și flori tăiate mărunt, 150 ml apă.
Mod de preparare: plantele se acoperă cu apă călduță. Se lasă să stea două ore, vreme în care se amestecă cât mai des, pentru ca substanțele active să se dizolve, apoi se strecoară.
Mod de folosire: în caz de tuse și răgușeală se beau 2-3 căni pe zi (ceaiul să fie călduț și proaspăt preparat), înghițitură de înghițitură.
Extern, ceaiul de nalbă poate fi folosit în comprese răcoritoare, în caz de înțepături de insecte, arsuri solare, eczeme sau neurodermite.
Ceai de podbal și patlagină
(contra tusei iritative)
Ingrediente: 35 g frunze de podbal, 35 g frunze de pătlagină, 10 g mușchi de piatră, 10 g flori de nalbă, 10 g rădăcină de lemn-dulce.
Mod de preparare:0 pentru o porție se mărunțește 1 lingură de amestec de plante în mojar. Se pun plantele în apă rece și se lasă să se macereze 2 ore, după care se strecoară.
Mod de folosire: se bea câte o cană de macerat, de 3 ori pe zi, cu înghițituri mici. Ceaiul se bea mereu proaspăt, nu se încălzește pe foc.