Remedii din plante contra tusei

Gilda Fildan
Sirop de lumânărică

Ingrediente: 1 lămâie (zeama și coaja), 500 ml apă, 300 g zahăr, 3 linguri de flori de lumânărică, 3 lin­guri de flori de nal­­bă și 3 linguri de bănuței (flori ca margaretele, dar mici), 20 g cimbru, 20 g pat­lagină și 5 linguri de miere.
Mod de prepa­rare: se pune la fiert apa cu sucul și coaja de lă­mâie. Se adaugă zahărul și se lasă lichidul pe foc până prin­de consis­tența unui sirop. Se lasă să se ră­cească ușor, apoi se adaugă plan­tele și mierea. Siropul se pune în borcane cu capace înșurubate și se lasă 3 săp­tă­mâni pe pervazul feres­trei, agitân­du-se zilnic. Când timpul expiră, se strecoară și se toarnă în sticle.
Mod de folosire: În caz de tuse, răceală sau reten­ție de urină, se ia sirop diluat cu apă sau, și mai bine, cu ceai.
De știut: florile de Lumână­ri­că se adună dimineața și se usu­că imediat în cuptor, la 40°C.

Ceai de cimbru
(potolește tusea și afecțiunile pielii)


Ingrediente: flori de cimbru proas­pete (1 lingură) sau uscate (1 linguri­ță), 1 cană de apă clocotită, miere du­pă gust.
Mod de preparare: se mărunțește cimbrul cu foar­feca. Se o­părește cu o cană de apă și se lasă la in­fu­zat, în vas aco­perit, 10 minu­te. Se strecoa­ră. Se beau 3 căni pe zi, în­ghițitură de în­ghițitură.
Mod de folosire: mie­rea întărește efectul cea­iu­lui. Se recomandă în tu­se. Când e folosit pentru piele, pe locurile inflamate se aplică tampoane de vată înmuiate în ceai.
De știut: cimbrul se culege la prânz. Inflores­cențele se culeg și se usucă în­tregi. Se mărunțesc doar când sunt folosite.

Ceai de nalbă

Ingrediente: 1 linguriță de rădă­cină de nalbă, 1 linguriță de frunze și flori tăiate mărunt, 150 ml apă.
Mod de preparare: plantele se aco­peră cu apă călduță. Se lasă să stea două ore, vreme în care se amestecă cât mai des, pentru ca sub­stanțele acti­ve să se di­zolve, apoi se stre­coară.
Mod de folosire: în caz de tuse și răgușeală se beau 2-3 căni pe zi (cea­iul să fie călduț și proaspăt preparat), înghițitură de în­ghițitură.
Extern, ceaiul de nalbă poate fi fo­losit în com­pre­se răcoritoare, în caz de înțepături de in­secte, arsuri solare, eczeme sau neu­ro­dermite.

Ceai de podbal și patlagină
(contra tusei iritative)


Ingrediente: 35 g frunze de pod­­bal, 35 g frunze de pătlagină, 10 g mușchi de piatră, 10 g flori de nalbă, 10 g ră­dă­cină de lemn-dulce.
Mod de preparare:0 pentru o porție se mărunțește 1 lin­gură de amestec de plante în mo­jar. Se pun plantele în apă rece și se lasă să se macereze 2 ore, după care se strecoară.
Mod de folosire: se bea câte o cană de macerat, de 3 ori pe zi, cu înghițituri mici. Cea­iul se bea mereu proaspăt, nu se în­căl­zește pe foc.