Remedii din coji de fructe și legume

Natasa Galche
- Marea majoritate a oamenilor aruncă la gunoi, fără regrete, coaja fructelor și a legumelor. Păcat! Ea poate preveni și chiar vindeca o mulțime de boli -

CARTOFII

Deși coaja cartofilor este o sursă importantă de minerale, precum potasiu, calciu, fier, și de vitamine - B1, B3, C, aceste legume trebuie alese cu atenție. Se vor utiliza cartofii cu coaja cât mai intactă, neîncolțiți, neloviți, cei de culoare galbenă sau roșia­tică. Nu se folosesc cartofii verzi!

Hipertensiune arterială
Peste cojile de la patru cartofi mijlocii se toarnă un litru și jumătate de apă clocotită. Vasul se pune pe foc și totul se fierbe timp de zece minute. Se acoperă și se lasă la infuzat până la răcirea completă.
Se administrează câte două linguri, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Durata tra­tamentului este de zece zile; se face o pauză de două săptămâni și se poate relua.

Hemoroizi
Într-o oală de trei litri se pun coji de cartofi și se adaugă apă rece, cât să le acopere. Vasul se pune pe plită și se fierbe la foc mic, până ce cojile s-au înmu­iat. Conținutul se toarnă într-un lighean. Așezați-vă deasupra ligheanului, sprijinindu-vă de margini, fără să vă scufundați în apă. Acoperiți-vă cu o păturică și lăsați aburii să acționeze timp de 15-20 de minute. Procedura se poate face o dată pe zi, până ce simp­tomele dispar.

Amigdalită, dureri în gât, bronșită
1.
Într-un vas cu un litru de apă se pun la fiert cojile a trei cartofi. După ce lichidul a dat într-un clocot, se adaugă doi căței de usturoi pisați, apoi vasul se trage de pe foc. Se acoperă capul cu un prosop și se fac inhalații timp de zece minute. Procedeul se face la două ore după masă, până la vindecarea completă. Este indicat ca după inhalații, timp de o oră, pacientul să nu vorbească, să nu mănânce și să nu consume lichide.
2. Trei cartofi medii se spală bine și se pun la fiert în doi litri de apă. Se fierb la foc potrivit, până se înmoaie. Se trage vasul de pe foc, se lasă să se răcească timp de câteva mi­nute, apoi se fac inhalații cu vaporii fierturii. Aplecați-vă capul deasupra cratiței și, la adăpostul unui prosop, inspirați aburii calzi, timp de opt-zece minute. Procedeul se practică timp de cinci zile consecutiv, de preferat seara, înainte de culcare, chiar dacă simp­tomele dispar.
3. Doi cartofi cu coajă cu tot se dau pe răzătoarea mică. Pasta obținută se ames­tecă cu o lingură de oțet de mere și se pune într-un tifon împăturit în câteva straturi. Compresa se apli­că pe gât și se înfășoară cu un fular mai gros pentru a menține zona cât mai caldă. Se lasă să acționeze pentru patru ore. Se repetă în fiecare seară, timp de patru-cinci zile.

Gastrită
1.
Dimineața, pe stomacul gol, se bea o ceșcuță (maximum 200 de mililitri) de suc proaspăt de cartofi (cu tot cu coajă). După administrare, se recomandă repausul la pat timp de o oră. Durata tratamentului este de zece zile consecutiv.
2. Patru cartofi medii se spală foarte bine și se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă. Pasta obținută se stoarce într-un tifon pus în mai multe straturi. Sucul se amestecă cu două lingurițe de miere și se bea imediat. Este recomandat repausul la pat timp de o jumătate de oră. Tratamentul se face în două reprize: zece zile administrarea sucului, zece zile pauză. Este indicat ca în perioada aceasta să se reducă (dacă nu se poate chiar exclude) consumul de pește și de carne.

Glosită (inflamația limbii)
După fiecare masă, se clătește gura cu suc proas­păt de cartofi.

Mastită
Doi cartofi se spală în mai multe ape și se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă. Pasta obținută se stoarce bine și pulpa se întinde pe piept. Se acoperă cu un prosop și se lasă să acționeze două ore. Metoda se repetă de trei ori pe zi, timp de două zile consecutiv.

Pungi sub ochi, cearcăne
1.
Se fierbe un cartof măricel, în coajă, și după ce s-a răcit, se taie în jumătate și se aplică pe ochii închiși, timp de 30-40 de minute.
Atenție! Cartofii nu trebuie să fie fierbinți!
2. Un cartof, cu tot cu coajă, se trece prin mașina de tocat sau se dă pe răzătoare. O lingură din pasta obținută se introduce într-un tifon pus în mai multe straturi și se aplică pe pleoape (câte o lingură pentru fiecare ochi). Se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se aplică o cremă cu vitamina A. După alte 15 minute, se îndepărtează crema cu o dischetă dema­chiantă, înmuiată în ceai negru, rece. Procedeul se face de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de o săptămână.

MANDARINELE

Cojile de mandarine sunt benefice pentru con­solidarea imunității, au un efect calmant, anti­septic, combat gripa și răceala, scad nivelul coleste­rolului.
Se aleg mandarinele bine coapte, cu coaja intactă, fără lovituri. Se spală bine în mai multe ape și se pun la uscat pe hârtie, într-o cameră bine ventilată. După uscarea completă se pot măcina sau păstra bucăți în recipiente închise ermetic.

Bronșită
Peste trei linguri de pulbere de coji de mandarine se toarnă două căni cu apă clocotită. Va­sul se acoperă și se lasă la in­fuzat timp de două ore. Se stre­coară și se adaugă două linguri de miere. Se administrează câte o jumătate de cană, de patru ori pe zi, după mesele principale. Infuzia are un efect expec­torant. Durata tratamentului este de patru-cinci zile.

Mastită, inflamații
100 grame de coajă de mandarină uscată, 20 grame de rădăcină mărunțită de lemn-dulce și două căni de apă rece se pun pe foc. Se fierb la flacără moderată, timp de o jumătate de oră. Se strecoară. Se admi­nistrează în două reprize, dimineața și seara. Durata tratamentului este de trei-patru zile.

Gripă și răceală
O mână de coji de mandarine se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Se lasă să se răcorească puțin și apoi se fac inhalații, timp de 10-12 minute. Este indicat ca după tratament să nu ieșiți afară.

Imunitate
Peste patru linguri de pulbere de coji de mandarine se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se închide ermetic și se pune la macerat într-un loc întu­necos, timp de o săptămână. Zilnic, flaconul se agită. Se strecoară și se conservă la frigider. Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor principale. Durata trata­men­tului este de 21 de zile.

Flatulență
Se administrează câte un sfert de linguriță de pulbere de coji de mandarine, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Insomnie, stări de nervozitate
Coaja proaspătă de la trei mandarine se pisează mărunt și se pune în trei litri de apă clocotită. Se adu­ce lichidul la fierbere. Se acoperă și se lasă să se ră­cească timp de o oră. Infuzia se strecoară și se toarnă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 37-38 de grade C. Îmbăiați-vă în această apă, timp de 15 mi­nute, seara, înainte de culcare.

BANANELE

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Taiwan au descoperit că după trei zile de admi­nistrare de coajă de banană nivelul serotoninei din organism crește cu până la 15%. S-a constatat, de asemenea, că ceaiul din coajă de banană, administrat zilnic, îmbunătățește starea de spirit, reduce consi­derabil stresul și anxietatea, combate depresia, alungă insomnia și durerile de cap.

Prepararea pudrei din coajă de banană
Se aleg doar bananele cu coaja galben-aurie, fără pete negre sau lovituri. Se spală cu apă caldă, în care s-a dizolvat o picătură de săpun lichid, apoi se clătesc în mai multe ape. Se des­fac și se scoate fructul. Pentru conser­vare, se introduc cojile în pungi de plas­tic, la congelator. Dacă la prepararea cea­iului se folosesc coji de banane con­gelate, se lasă pentru o oră la dezghețat. Cojile vor deveni brune. Se așează pe o tavă și se bagă în cuptorul încălzit la o temperatură de 65 de grade. Se lasă să se usuce bine, timp de aproximativ o oră. După ce s-au răcorit, cojile se rup în bucăți și se macină prin blender. Pulberea obținută se conservă în recipiente închise ermetic și se depozitează într-un loc întunecat și răcoros. Se poate adăuga la orice mâncare (nu mai mult de o lingură) sau se folosește pentru prepararea ceaiului.

Viermi intestinali
Se administrează câte un vârf de linguriță de pul­bere de coajă de banană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei săptămâni.

Băuturi antidepresive, împotriva migrenelor
1.
Peste o linguriță de pulbere de coajă de banană se toarnă o ceașcă de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară printr-un tifon și se bea pe îndelete, de preferință seara, înainte de cul­care. Durata tratamentului este de 21 de zile.
2. Două coji de banană se spală bine și se pun la fiert într-un litru de apă. Când apa începe să cloco­tească, se mai lasă timp de zece minute. Se acoperă și se pun la infuzat, până la răcirea completă.
Se administrează câte o ceșcuță zilnic, timp de două săptămâni.
3. Academicianul rus Boris Bolotov, recunoscut pentru tratamentele sale naturiste, recomandă con­sumul zilnic de cvas din coji de banană, pentru pre­venirea cancerului.

Rețeta
Într-un borcan de sticlă, peste trei căni de pulbere de coajă de banană, o cană cu zahăr și o linguriță de smântână, se toarnă doi litri de apă fiartă și răcită. Gura borcanului se leagă cu un tifon pus în trei stra­turi și se lasă la fermentat într-un loc întunecos, timp de două-trei săptămâni. Cu cât este mai cald în încă­perea respectivă, cu atât fermentația se va pro­duce mai rapid. Se strecoară înainte de consum, iar res­turile nu se aruncă. Se introduc în bor­can, pentru a face o nouă tranșă de cvas. De data aceasta, se adaugă doar zahărul și apa, iar băutura este gata pentru consum în maximum două-trei zile. Pulberea de pe fundul borcanului se poate refolosi de circa trei-patru ori, până se constată că băutura a de­venit mai slabă. Dacă gustul inițial nu vă este pe plac, puteți adăuga în bor­can coajă de portocală.
Se administrează câte o jumătate de ceașcă, de două ori pe zi, cu o oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de maximum o lună de zile. După o pauză de câteva săptămâni, se poate relua.
Cvasul din coji de banane este reco­mandat și împotriva viermilor in­tes­tinali. Se administrează câte cinci linguri de cvas, de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de o lună de zile.
Atenție! Cvasul din coji de banană este contra­in­di­cat persoanelor care au suferit un transplant de organe!

Tratamente externe

Așchii în piele

Dacă v-a intrat în piele o așchie, o puteți scoate foarte ușor, cu o coajă de banană. Se ia o fâșie dintr-o banană foarte bine coaptă (maronie la culoare) și se învelește zona afectată, lăsând-o să acționeze timp de câteva ore. După îndepărtarea cojii, veți constata că așchia încearcă să iasă din piele și o puteți smulge ușor, cu o pensetă. După procedură, tratați zona cu tinctură de iod.

Călcâie crăpate
Se ia o coajă de banană proaspătă și se aplică cu partea crudă pe călcâi, seara, înainte de culcare. Se împachetează laba piciorului în folie de plastic alimentară, apoi se încalță șosete. Dimineața, se îndepărtează coaja de banană și picioarele se clătesc cu apă călduță. Pentru o eficiență maximă, procedeul se repetă în fiecare seară, timp de o săptămână.

Pistrui și pete maronii pe față

Peste 100 de grame de coajă de banană proaspătă sau uscată, se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de trei-patru ore. Se clătește fața zilnic, dimineața și seara.

Tinctură împotriva durerilor articulare și musculare
Peste patru coji de banană uscate în cuptor și rupte în bucăți, se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Reci­pientul se închide cu un capac și se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de șase săptămâni.
Se frecționează zona afectată, în fiecare seară, înainte de culcare, timp de trei săptămâni. Deși tinctura are o culoare închisă, nu pătează hainele.

RODIILE

Coaja de rodie a fost folosită în scopuri medi­cinale din cele mai vechi timpuri. Leacurile din coajă de rodie erau utilizate pentru tratarea dia­reei, a viermilor intestinali sau pentru dezinfectarea rănilor.

Viermi intestinali
Peste 50 de grame de coji de rodie se toarnă două căni de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de șase ore. Apoi, fără a scoate coaja, se pune la fiert, la foc mic, până ce jumătate din lichid se eva­poră. Se strecoară și se administrează dimineața, pe stomacul gol. Nu se consumă întreaga cantitate deo­dată, ci pe parcursul unei ore, cu înghițituri mici. Du­pă două-trei ore, se administrează un laxativ pentru eliminarea viermilor intestinali.

Infuzie din coji de rodie
Peste 10-12 grame de coji de rodie se toarnă 200 mililitri de apă clocotită. Cana se acoperă și se lasă la infuzat pentru o jumătate de oră.

Diaree
1.
Se consumă o jumătate de ceașcă de ceai, fără a-l strecura. Cana se reacoperă, și după o jumă­tate de oră, se consumă și cealaltă jumă­tate. Dacă simptomele nu dispar, este indicat să se consulte medicul.
2. O linguriță de pulbere de coji de rodie se dizolvă în 200 mililitri de apă clocotită. Vasul se pune pe foc și se fier­be pe baie de abur, timp de 15 minute. Se aco­peră și se lasă la infuzat o oră. Se adminis­trează câte o linguriță de preparat de patru ori pe zi, timp de două zile.

Ulcer gastric, colită
Se administrează câte două linguri de infuzie, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Trata­mentul se face o zi da, una nu, timp de o săptămână. Se poate repeta după o pauză de zece zile. Pe toată perioada, cojile de rodie nu se scot din infuzie, pentru că dizolvarea substanțelor active continuă. Consumul de alcool este contraindicat!

Pulbere din rodie
Rodia se spală bine, se curăță de semințe și de crus­tele albe și se întinde pe o foaie de hârtie, la soare sau într-o cameră bine ventilată. După uscarea com­pletă, se dă prin râșnița de cafea sau se pisează într-un mojar și se depozitează în recipiente de culoare închisă. Se poate păstra maximum un an. Pulberea din coajă de rodie este o sursă de beta-caroten, potasiu, fosfor, calciu, vitamina C și taninuri.

Dureri în gât, tuse uscată
Se amestecă opt părți de pulbere de coji de rodie cu o parte sare de Himalaya. Se adaugă apă fiartă și răcită, cât să se formeze o pastă groasă. Se formează biluțe cât un bob de fasole. Se suge câte o biluță, de trei ori pe zi, după mesele principale. După ad­ministrare, nu se consumă nimic, timp de cel puțin o jumătate de oră. Tratamentul durează trei-patru zile.

Hemoroizi
O linguriță de pulbere de coji de rodie se dizolvă într-un pahar cu apă fiartă și răcită. Se bea de două ori pe zi, până ce simptomele dispar.

Nisip la rinichi
Peste două linguri de pulbere de coji de rodie se toarnă 250 mililitri de apă clocotită. Vasul se pune la fiert, pe baie de abur, la foc mic, timp de o jumătate de oră. Se strecoară și se completează cu apă fiartă și răcită, până ajunge la volumul inițial. Se adminis­trează câte 50 de mililitri, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o săptămână. După o pauză de două săptămâni, se poate relua.

Atenționare!


Pentru prepararea rețetelor este recomandat să se utilizeze numai fructele și legumele procurate din surse sigure, care nu au fost stropite cu pesticide!