Răspuns pentru IOANA-CRISAN - Râmnicu-Sărat, F. AS nr.1188 - "De trei ani sufăr de o durere de spate"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși medicii nu au reușit până acum să precizeze un diagnostic în cazul dvs., descrie­rea pe care o faceți cu privire la simp­tomele resimțite pare să con­tu­reze posibilitatea de a fi dezvoltat un tip de artrită inflamatorie, mai pre­cis, o spondilită anchilopoietică, care afectează articulațiile vertebrale, dar și alte articulații periferice, cum sunt cele ale brațelor, picioarelor și ligamentelor, la ni­velul atașării lor de oase. În mod tipic, spondilita anchilozantă de­butează cu durere la nivelul coloanei, dar mai poate afecta, precum în cazul dvs., și scheletul altor părți ale corpului, cum ar fi umerii, coapsele și genunchii, tendoanele din jurul oaselor și articulațiilor. Chiar dacă această afecțiune se manifestă prepon­derent în cazul populației mas­culine, trebuie știut că simpto­mele bolii apar tipic la adoles­cent și la adultul tânăr, categorie de vârstă din care faceți parte și dvs. Din păcate, nu se cunoaște cauza apariției acestei boli, dar se crede că ar fi determinată de o combinație între anumiți factori de mediu, genetici și ai sistemului imunitar. Așa stând lucrurile, cred că înainte de a se pune un diagnostic precis, ar fi necesar să se facă diagnosticul diferențial cu alte boli ase­mănătoare, cum ar fi artrita reumatoidă, artrita pso­riazică, artrita reactivă sau unele boli degene­rative ale oaselor.
Revenind la spondilita anchilozantă, fac preci­zarea că patogenia acestei boli este incomplet cu­nos­cută, un număr de trăsături incluzând nivelul seric crescut de IgA (imunoglobuline A) și reactanții fazei acute, histologia inflamatorie, dar și asocierea strânsă cu HLA-B27, care implică mecanisme mediate imun.
Concluzia este că, înainte de a se trece la un tra­tament, se impun, așa cum aminteam, unele precizări suplimentare, care să arate clar tipul și forma afec­tării. În cazul în care supozițiile mele se adeveresc (sincer, nu vă doresc asta), instituirea unui tratament adecvat se impune grabnic, ținând cont de faptul că, pe măsura evoluției bolii, oasele (vertebre, alte arti­culații) afectate încep să fuzioneze între ele, ducând la imobilizarea articulațiilor și producând redoarea (rigiditate) și inflexibilitatea coloanei.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă tele­fonic!
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Tata a fost diagnosticat cu SLA"
(Răspuns pentru MONICA BADEA, F. AS 1116)


Scleroza laterală amiotrofică (SLA) este o boală degenerativă a sistemului nervos. Afectează partea motorie a acestuia (adică partea care execută acțiuni), fără a avea influență și asupra părții senzitive (partea care simte - atingere, căldură, rece, dureri etc.).
Boala poate fi sporadică sau moștenită în familie (circă 5% dintre cazuri). Cazurile familiale au o vâr­stă medie de debut mai mică (46-55 de ani), iar cele sporadice, o vârstă de debut medie, de circa 65 de ani. În general rasa albă și sexul masculin sunt mai afectate (1,5 - 2 bărbați la 1 femeie), printre regiunile cu cea mai mare frecvență aflându-se Finlanda.
Deși cauza bolii nu este cunoscută, un factor de risc stabilit clar este fumatul. Fumătorii activi au un risc aproape dublu față de nefumători, iar foștii fu­mători au un nivel de risc plasat între ambele grupe. În mod paradoxal, alt factor de risc ar putea fi sportul, mai ales fotbalul american.
Simptomele și semnele includ: * Împiedicare la mers * Crampe, înțepenire, lipsă de dexteritate a mâi­nii * Voce încetinită și neclară * Sufocare și di­ficultăți la înghițire * Depresie * Plâns și râs fără cauză aparentă.
Diagnosticul este dificil de pus în fază incipientă, de aceea se recomandă și un examen de electro­mio­grafie și de viteză de conducere a influxului nervos.
SLA este considerată o boală incurabilă și mor­tală, cu o vârstă medie de supraviețuire de circa 3 ani după punerea diagnosticului. Cu toate astea, se înre­gistrează și supraviețuiri de peste 10 ani. Există unele tratamente menite să amâne perioada tulburărilor respiratorii, dar, din păcate, pentru boala în sine nu s-a aflat remediu.
Din punct de vedere naturist, boala ar putea fi cauzată de un blocaj la nivelul energiei rinichiului (care regenerează corpul, în general, dar întreține măduva spinării și creierul). Din­colo de acestea, multe boli dege­nerative ar putea avea drept cau­ză și substanțele toxice din me­diul în care trăim, precum și a­dau­surile otrăvitoare din ali­men­tele pe care le ingerăm: co­loranți, substanțe care dau gust, afânători.
În fine, trebuie spus (deși va fi considerat "neștiințific") că modul de a trăi al omului mo­dern, care este aplecat aproape exclusiv către materie și aproape niciodată către spirit, este o cau­ză profundă pentru multe dintre bolile degenerative pe care le ve­dem azi. Ființa umană este spi­rituală, trebuie să resimtă spiri­tua­litatea în viața coti­diană. (Mă refer la spiritua­litatea individuală, și nu la religie.) Atunci când ne străduim să transpunem principiile spirituale, eterne, în viața cotidiană, fluxu­rile de energie curg mai puternic și mențin tru­pul într-o stare sănă­toa­să. In­vers se întâmplă atunci când sun­tem pre­ocupați exclusiv de par­tea mate­rială a existen­ței, iar efec­tele acestei aplecări spre materie se resimt în bo­lile degene­rative, în degene­rarea ge­nerală a societății uma­ne, precum și a me­diului înconjurător.
Ar fi o lipsă de respon­sabilitate să vă ofer spe­ranțe deșarte în vindecarea bolii dvs., recomandările pe care vi le fac vin dintr-o experiență încă limitată în tratamentul SLA.
Recomandările includ:
* Dacă sunteți fumător, este cazul să renunțați imediat la țigări, iar dacă suferiți de SLA, este chiar obligatoriu să sistați acest viciu.
* Mișcarea fizică este foarte bună pentru a întreține tonusul mușchilor.
* Se recomandă o dietă fără proteine animale, ca alimentele să fie din surse organice, reducând astfel aportul toxinelor din mediu și al celor adaugate pentru avantajul comercial.
* Unele plante cum sunt Cap­sicum annum (ardei iute), Chamo­milla (mușețel), Silybum marianum (Armurariul), sunt de folos.
* Masajul - ajută mai ales la contracturi.
* Acupunctura restabilește armonia energetică. Printre meridianele care pot fi abordate se numără Rinichii, Vezica urinară, Vasul Guvernator, Ficatul, Plămânul și Intestinul Gros.
* Homeopatia - personal, am avut rezultate bune, aplicând-o. Medicamente precum Aurum me­tallicum, Causticum, Cuprum metallicum, Magnesia carbonica ar putea fi de folos, dar se recomandă, mai degrabă, un tratament individualizat.
* Nu trebuie subestimat nici efectul meditației în liniștirea minții, ceea ce ar putea fi primul pas spre o introspecție care eliberează eul adevărat, adică spi­ritul.
* Rugăciunea ne pune în legătură cu "Făcătorul cerului și-al pământului", cu forțele puse de El în univers. Astfel avem șansa să trăim mai sănătos, iar dacă boala este deja foarte avansată, măcar să-i pu­tem face față mai bine, mai demni.
Creierul și sistemul nervos sunt pentru spiritul uman instrumente asemănătoare cu un calculator și operatorul care lucrează pe el. Dacă este lăsat cal­culatorul să conducă totul, fără aportul opera­torului, evident că lucrurile vor degenera, chiar dacă va fi foarte eficient în unele chestiuni. Printre altele, calculatorul nu poate înțelege vreodată sentimente, nu poate avea compasiune, nu poate concepe fru­musețea. De asemenea, lipsa operatorului înseamnă că nu poate fi întreținut calculatorul, care, la un moment dat, se strică. Tot așa este și creierul omului contemporan. Este foarte eficient pentru chestiuni materiale, dar nu poate cuprinde preceptele spirituale, iar forța spirituală care îl întreține lipsește, și el se degenerează.
Noi trăim o epocă a supremației materialismului, ceea ce ne înde­păr­tează de ce este cu adevărat frumos, să­nătos. Omul de as­tăzi trebuie să în­vețe din nou cum să privească înăuntrul lui, pentru a putea face legătura cu A­cela căruia Îi dato­răm existența noas­tră. Consecința va fi o viață armonioasă, din toate punctele de vedere. Doar așa am putea scăpa de absolut toate bolile de care suferă omenirea la ora actuală.
Vă urez succes!
(Răspuns valabil și pentru TATIANA RIZEA - Pitești, "Știe cineva un remediu pentru scleroză laterală amiotrofică?", F. AS 1119)