Leacuri cu ștampilă științifică (1)

Gilda Fildan
- Tradiția populară vindecă de secole o grămadă de boli, apelând la ceaiuri de plante, băi, cataplasme, uleiuri aromate și alifii... După o îndelungată ostilitate, medicina occidentală a început, și ea, să accepte remediile bazate pe plante, nu înainte de a le studia în laborator. Rețetele pe care vi le propunem se află pe lista leacurilor populare verificate și declarate drept "sigure", de cercetători occidentali -

Durerile de cap

Menta

În anii '90, specialiștii au comparat acțiunea para­ce­tamolului cu cea a uleiului de mentă. Concluzia des­prinsă din micul studiu a fost că uleiul aplicat pe tâm­ple și pe frunte calmează cefaleea pro­vo­cată de stres, la fel de bine ca 1.000 miligrame de parace­ta­mol, respectiv, cantitatea con­ținută în două tablete. S-ar putea ca efectul să se dato­reze senzației de răcorire pe care o produce menta. În urma unei meta-analize efectuată în anul 2007, cercetătorii americani au ajuns la un rezultat similar: uleiul de mentă este "probabil efi­cient", în combaterea cefaleei psihogene.
Utilizare
* Puneți pe vârful degetului câteva picături de ulei de mentă și masați-vă cu ele fruntea, tâmplele și ceafa, în funcție de localizarea durerii.
* Se recomandă să întrebuințați uleiul obținut dintr-o anumită varietate de mentă, și anume Mentha piperita.
* După ce ați efectuat procedura, spălați-vă bine pe mâini, pentru ca uleiul să nu vă intre în ochi.
* Nu lăsați uleiul de mentă la îndemâna copiilor mici, deoarece le poate provoca reacții alergice. Ast­maticii n-ar trebui să apeleze la acest tratament, îna­inte de a se consulta cu medicul.

Durerile de urechi

Săculeții cu ceapă

Printre cele mai cunoscute "leacuri băbești" contra durerilor de urechi se numără săculeții cu ceapă. Deși efectul lor n-a fost vreodată confirmat științific, me­dicii îl recomandă, mai ales în cazul copiilor. Specia­liștii atri­buie cepei o acțiune antimicrobiană. Cu toate acestea, nu este limpede dacă și în ce fel poate ea să amelio­reze simptomele unei otite medii.
Utilizare
* Tocați o ceapă mică și înfășurați-o într-un șervet de bumbac.
* Așezați pachețelul pentru câteva minute pe calorifer, apoi puneți-l pe urechea dureroasă.
* Lăsați să acționeze minimum 20 de minute.

Durerile de dinți

Cuișoarele aromate

În cadrul unui mic studiu, cercetătorii au comparat efectul cuișoarelor aromate introduse în gură, cu cel al unui anestezic local, făcând două injecții în cavitatea bucală a pacienților. Într-adevăr, după cuișoare, înțe­pă­turile acelor li s-au părut participanților la studiul amintit mai puțin dureroase. În schimb, preparatul placebo nu le-a influențat deloc percepția. Cuișoarele pot ameliora durerile acute de dinți, au concluzionat specialiștii. Toto­dată, ele au o acțiune antiseptică: omoară bacteriiile, fungii și virușii.
Utilizare
* Puneți o cuișoară pe dintele care vă doare și așteptați ca simptomele să cedeze.
* Uleiul eteric de cuișoare produce un efect simi­lar: o bucățică de vată, pe care ați lăsat să cadă câteva pică­turi, se așează direct pe dinte.
* Tratamentul cu cuișoare este numai o măsură de prim ajutor. Adresați-vă cât mai curând unui den­tist, care va elimina cauza problemei.

Durerile de spate și ceafă

Săculeții cu flori de fân

Este vorba de o combinație de diverse plante, cum ar fi mușețelul, coada șoricelului, sunătoarea sau chi­menul. Ierburile contribuie la un fond comun de sub­stanțe active, printre care se regăsesc uleiurile eterice, flavonoidele și cumarinele. Însă principala calitate a săculețului este aceea de a ceda continuu o căldură plăcută. Ea stimulează metabolismul, destinde mus­culatura și activează circulația locală.
Utilizare
* Luați un săculeț din pânză de bumbac, umpleți-l cu flori de fân și coaseți-l la gură.
* Așezați săculețul într-o oală, turnați peste el apă clocotită, acoperiți-l cu un capac și lăsați-l să se îm­bibe 15 minute.
* Stoarceți-l bine, eventual presându-l între două tocătoare.
* Înveliți săculețul cu flori de fân într-un prosop și puneți-l pe zona dureroasă. Tem­pe­ratura lui nu trebuie să depășească 45°C.
* Stați cu el o jumătate de oră, iar apoi rămâneți în repaos o altă jumătate de oră.
* Procedura este contrain­dicată persoanelor alergice.

Febra
Comprese reci


O compresă înfășurată în jurul gambei acționează prin senzația de frig provocată de contactul pânzei ude cu pie­lea. Compresa absoarbe căl­dură din corp și astfel poate scădea febra pe cale naturală - câteodată mai rapid decât un medicament. În același timp, ea activează și circu­la­ția locală.
Utilizare
* Înainte de aplicarea compresei, asigurați-vă că gambele și labele picioarelor sunt calde. Și camera trebuie să fie bine încălzită.
* Înmuiați un prosop în apă rece, stoarceți-l și înfășurați-l strâns în jurul gambei.
* Un al doilea prosop, ceva mai mare, va împiedica umezeala să se evapore.
* Al treilea strat va fi un șal de lână sau o pânză mai groasă de bumbac.
* Bolnavul trebuie să se odihnească în timpul pro­cedurii, ca și 30 de minute după aceea.

Durerile în gât

Gargară cu salvie

Salvia acționează antibacterian, blocând de asemenea și înmulțirea fun­gilor și a virușilor. La efectul ei an­tiseptic se adaugă cel antiinflamator, iar uleiul eteric conține tuionă, un compus chimic care calmează durerile. De aceea, gargara cu infuzie de salvie este foarte utilă în faringită.
Rețetă
* Turnați jumătate de litru de apă în clocot peste o linguriță de frunze uscate de salvie.
* Așteptați zece minute să infuzeze, apoi strecu­rați.
* Faceți gargară de mai multe ori pe zi, până la dis­pariția simptomelor.

Răceala

Mierea, ceapa și mușețelul

Organizația Mondială a Să­nătății recomandă mie­rea contra simptomelor de răceală. Autorii unui studiu american au consta­tat, chiar, că acest produs al stupu­lui dă rezultate mai bune decât preparatele antitusive: a calmat crizele nocturne de tuse ale copiilor, astfel încât ei au putut dormi mai bine. Totodată, mierea are o acțiune antimicro­biană, la fel ca ceapa. Un leac tra­di­țional care le alătură pe amândouă este siropul de ceapă.
Utilizare
* Tocați o ceapă și puneți-o într-o oală.
* Adăugați 125 mililitri de apă și fierbeți-o circa zece minute la foc mic.
* Amestecați în decoct trei linguri de miere și lă­sați-l să stea câteva ore.
* Strecurați siropul și stoarceți cepele într-o pânză curată de bumbac.
* Luați de trei până la cinci ori pe zi câte o lingură sau două de sirop.
De real folos la o răceală sunt și inhalațiile cu mu­șe­țel. Aburii umezesc mucoa­sele și ajută la desfunda­rea nasului, eliminând secrețiile. Mușețelul are și o acțiune an­tibacteriană.
Utilizare
* Turnați apă fierbinte peste două linguri de flori de mușețel și lăsați-le să se mai răcească puțin.
* Aplecați-vă deasu­pra vasului, acoperind capul cu un prosop și respirați liniș­tit 10-15 minute. Inspirați prin nări și expirați pe gură.

Tusea

Ghimbirul

La tuse, bronșită ori secreții pe căile respiratorii vă poate ajuta o compresă caldă cu ghimbir. Ea încăl­zește pieptul și activează circulația, iar ghimbirul întărește efectele.
Utilizare
* Amestecați trei linguri de pulbere de ghimbir într-o jumătate de litru de apă fierbinte.
* Înmuiați în ea o pânză de bumbac și stoarceți-o cu prudență, dar suficient.
* Puneți pânza caldă pe piept și acoperiți-o cu un prosop.
* Odihniți-vă minimum o oră.

Cataplasmă cu varză
Contra durerilor articulare:
zdrobiți frunzele de varză cu un suci­tor, până când lasă zeamă. Îndepărtați nervura din mijloc, puneți frunzele pe articulație, acoperiți-le cu o folie alimentară și fi­xați-le cu o fașă. Ră­mâ­neți cu ele de seara până dimineața.