Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Fructele toamnei - PRUNELE

Redactia
(Prunus domestica)

Generalități

Există părerea generală că noi, oamenii, mâncăm ca să trăim, fără să conștientizăm că mâncăm și ca să nu ne îmbolnăvim. Foarte multe alimente (vegetale și animale), pe lângă nutrienții necesari metabolismului vieții (zaharuri, grăsimi, proteine) au în compoziția lor și substanțe cu certe proprietăți medicamentoase. Aceste alimente, consumate regulat, pe lângă supor­tul energetic necesar ciclului biolgic, ne protejează de foarte multe boli, prin efectul lor de prevenție. Ata­cul radicalilor liberi asupra organismului este cau­za multor boli și a fenomenului de îmbătrânire. Ei pot fi neutralizați de alimentele cu conținut bogat în antioxidanți și derivați anto­cia­nici. În topul fruc­telor toamnei cu un conținut bogat în antioxidanți naturali se numără: tescovina, prunele și afinele. Din punct de vedere al sănătății, ideal este ca aceste alimente să se folosească în ali­mentație prin rotație.
Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer, extrem de popular în România, atât datorită fructelor sale, cât și a țuicii, o adevărată băutură națională care se prepară din ele. Crește "generos", atât în zona de câm­pie, cât și în cea deluroasă. Până în anii '70, supra­fețele cultivate cu prun în România ocupau primul loc. În ultima perioadă, locul lui l-a luat mărul.

Recoltare și uscare

Din punct de vedere terapeutic, cele mai bune sunt prunele închise la culoare și mai puțin suculente. Recoltarea lor se face la coacerea deplină. Se pot con­su­ma ca atare, proaspete și uscate, ori sub formă de compot, gemuri, marmeladă, magiun.
În vederea uscării, prunele coapte și sănătoase se opăresc și se pun în strat subțire, la soare, pe împletituri de nuiele, rame de lemn sau plase din sârmă gal­vanizată. Se consideră uscate când fructele devin zbârcite, iar prin strivire nu mai iese suc din ele. Se păstrează în locuri răco­roase, uscate și bine aerisite. Se controlează periodic, pentru a le observa conservarea. Fenomenul cel mai des întâlnit pe timpul păstrării este mucegăirea. Uscarea prunelor se poate face și cu fum, când rezultă un produs plăcut la gust. Prunele afumate sunt fo­lo­site mai mult pentru prepara­rea diverselor mâncăruri.

Compoziția chimică

Fructele prunului (Fructus pruni domesticae) conțin glucide, acizi organici, antociani, antioxi­danți (resveratrol), pectine, vita­mine hidrosolubile, săruri mine­rale și derivați celulozici.

Tratamente cu prune

Boli ale aparatului digestiv, biliar și hepatic

* Constipația
Prunele fac parte din fructele de top pentru com­ba­terea constipației. Pentru prepararea unui bun laxativ se recomandă următoarea rețetă: 20 de prune uscate se crestează de-a lungul lor, cu un cuțit bine ascuțit, apoi se pun într-un vas cu apă, unde se țin o zi întreagă, pentru a le rehidrata. Se fierb 2-3 ore cu multă apă, care se schimbă de trei ori în cursul fierberii, apoi se scurg. Rezultă un extract de consistență gelatinoasă, bogat în pectine și celuloză, care băut cald, exercită asu­pra intestinului un efect mecanic însoțit și de o bună acțiune colagogă, de drenare a fierii (bilei).

* Dezodorant al scaunului steatoreic
Steatoreea se manifestă prin scaune decolorate, păstoase, voluminoase, rău mirositoare și care sunt dificil de evacuat din vasul de toaletă. Mirosul fetid al acestor scaune se poate îndepărta prin consumul de prune proaspete sau uscate, ori de diferite mâncăruri pe bază de prune.

* Decongestionant hepatic
Printre primele simptome ale bolilor celulei he­patice se numără mărirea în volum a fica­tului (congestia ficatului). Această con­gestie poate fi de natură microbiană, medicamentoasă sau alimentară. Consu­mul regulat de prune poate înlătura acest disconfort.

* Boli ale vaselor membrelor inferioare (fragilitate capilară)
Consum zilnic de prune proaspete sau prune us­cate.

* Boală hemoroidală
În alimentația omului cu predis­poziție la apariția hemoroizilor se recomandă consumul de prune sau de mâncăruri, gemuri, marmelade pe bază de prune. Relaxează tran­zitul intestinal.

* Boli de nutriție: hipercolesterolemie, hipertriglicidemie, diabet zaharat non insulinic
Se recomandă consumul de pru­ne proaspete sau uscate, cel puțin de două ori pe săptămână.

* Boli oncologice
Ar fi hazardat să fac afirmația că alimentele bogate în antioxidanți vindecă boala canceroasă. Cert este că la bolnavul canceros, aflat sub tratament chimioterapeutic, nivelul radicalilor liberi este foarte ridicat, iar alimentația bogată în fructe cu conținut ridicat în antioxidanți (resveratrol) este o indicație de luat în seamă. Și prunele proaspete sau uscate sunt recomandate în acest sens. Pentru a îndepărta monotonia, curele prelungite cu substanțe bogate în antioxidanți se pot face prin alternanță. De aceea, recomandarea este să se consume prune, afine, măceșe, cătină, varză roșie, morcovi, sfeclă roșie (bogate în antioxidanți naturali) câte o zi din fiecare săptămână.

* Pediatrie - Constipația copilului
Diareea și constipația cronică sunt cele mai frec­vente boli întâlnite la copil. Pentru cei mici predispuși la constipație, se recomandă consumul aproape zilnic de suc proaspăt de prune sau de prune proaspete.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.